Trawa siana we wrześniu ubiegłego roku. Nie robiłem żadnej wertykulacji, jedynie drobne dosiewki. Jestem przed pierwszym nawożeniem trawnika, poradźcie proszę jaki jest Wasz sposób na odpowiednie dobranie dawki. Producent zaleca 2kg/100m2. Korzystam z siewnika firmy Gardena na kółkach z regulacja poziomu dozowania pod rączka ( zakres 1-10). Jak prawidłowo powinienem sypać nawóz aby nie przesadzić z dawka. Trawnik mam wrażenie jest trochę podsuszony chociaż nawadnia się regularnie (codziennie 4:30). Może nie dolewam? Ponadto mam sporo dziur po wyrwanych chwastach, a gdzieniegdzie zaczyna żółknąć. Źdźbła trawy są sztywne, szorstkie nie do końca wygląda to tak jak powinno.
Z bliska, dziwne czerwone kempki i twarde ususzone źdźbła trawy.
No pewnie będzie to ten łopian , hmm zastanowię się, skoro on tam rośnie to może jakaś hosta też by tam dała radę Mam sadźca czekoladowego, chyba 3 sezon rośnie, na początku był słabiutki, w tamtym roku pierwszy raz zakwitł, miał około 1 wysokości, może trochę więcej z kwiatami, a teraz bardziej się zagęścił i już ma jakieś 50- 60 cm wysokości i jest coraz ładniejszy, a i podlewam go prawie codziennie, mam taką tylko fotkę z tego roku, nie jest na niej ujęty cały
I tu też go trochę widać
Piękne róże.
Haniu, mniejszy areał, ale robota taka sama, na dodatek warzywnik i musisz dojechać, więc nie brak ci pracy.
U nas pogoda, jak u was, nadal chcę deszczu.
Miłego dnia i udanych łowów
Ankiu, Dziękuję za odwiedziny. Miło mi, że moje rady sie na coś przydały. Teraz musisz znowu pilnowac nawodnienia i jedzonka, aż do połowy sierpnia. Potem trzeba odpuścić aż do wiosny.
Moje, czteroletnie drzewiaste też miały po jednym kwiatku, ale je ściął przymrozek w środku wiosny.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia w uprawach, nie tylko piwonii.
Irenko, cytrynka nieustannie robi robotę i co roku mam owoce do herbaty w 100% bio Tnę ją mocno, więc zagęściła się, ale nie pozwalam się rozrastać, bo nie mam gdzie przechowywać i zimę spędza w wiatrołapie. Nie jest to wcale optymalne dla niej miejsce, a mimo to przystosowała się do tych warunków Tu w 2017.