Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W cieniu - zacieniona 13:45, 21 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Bogusiu, chyba nikt tak nie potrafi tworzyć sadzonek jak ty i wszystkie ci się udają!! praktyka jednak czyni mistrza niech zdrowo rosną

Niestety nie wszystkie się udają.Posiałam czosnek niedzwiedzi -nie doczytałam,że miałam to zrobić jesienią i nie wyszedł.Dostałam od Badary nasionka słoneczniczka szorstkiego i też nie wyszedł - a tak bardzo mi na nim zależało....reszta ma się dobrze.

No i to jest informacja, której szukałam - dostałam czosnek niedźwiedzi od naszej Ani i myślałam czy czekać czy siać. Twoje doświadczenie upewnia mnie, żeby poczekać.
Super fajne Twoje siewki, będzie mnóstwo ślicznego i dobrego w ogródku.
Ja wysiewam w weekend wszystko co mam do posiania, na razie są tylko w pudełeczku szałwie - niespodzianki i kobee.
Czy miałaś może Bogusiu taką mieszankę szławii różnych, jednorocznych i bylinowych ? Wsiałam taką mieszankę nasion z paczki od Legutki, ładnie wzeszły, ciekawa jestem jakie będą? Mam nadzieję że nie szałwia szkarłatna, bo za nią nie przepadam za tę jej "całą jaskrawość".

Wiesz,że wrzuciłam czosnek do zamrażarki? Może jak się przemrozi to wzejdzie,spróbuję,nic straconego.Mam posiane i rozpikowane szałwie z mojego siewu z ubiegłego roku.To szałwie trójbarwne,jednoroczne.Wydaje mi się,że się rozsiały na rabatce,ale jeszcze niedokładnie można rozpoznać co jest co.Trójbarwna występuje w kolorze od bieli,poprzez jasny,ciemny róż,niebieski,krem.Kobeę musisz chyba szybko posiać,trochę potrzebuje czasu do zakwitnięcia no i kocha słoneczko.W ubiegłym roku wyrosła pod dach do pierwszego pietra,ale zobaczyłam tylko pąki,zabrakło jednego miesiąca,no i u mnie jest dla niej zdecydowanie za ciemno,dlatego w tym roku zrezygnowałam.
W cieniu - zacieniona 13:33, 21 mar 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Bogusiu, chyba nikt tak nie potrafi tworzyć sadzonek jak ty i wszystkie ci się udają!! praktyka jednak czyni mistrza niech zdrowo rosną

Niestety nie wszystkie się udają.Posiałam czosnek niedzwiedzi -nie doczytałam,że miałam to zrobić jesienią i nie wyszedł.Dostałam od Badary nasionka słoneczniczka szorstkiego i też nie wyszedł - a tak bardzo mi na nim zależało....reszta ma się dobrze.

No i to jest informacja, której szukałam - dostałam czosnek niedźwiedzi od naszej Ani i myślałam czy czekać czy siać. Twoje doświadczenie upewnia mnie, żeby poczekać.
Super fajne Twoje siewki, będzie mnóstwo ślicznego i dobrego w ogródku.
Ja wysiewam w weekend wszystko co mam do posiania, na razie są tylko w pudełeczku szałwie - niespodzianki i kobee.
Czy miałaś może Bogusiu taką mieszankę szławii różnych, jednorocznych i bylinowych ? Wsiałam taką mieszankę nasion z paczki od Legutki, ładnie wzeszły, ciekawa jestem jakie będą? Mam nadzieję że nie szałwia szkarłatna, bo za nią nie przepadam za tę jej "całą jaskrawość".
W cieniu - zacieniona 09:10, 21 mar 2012

Do góry
Szałwia trójbarwna
To będzie zaczarowany ogród 19:53, 19 mar 2012

Do góry
Są w ciągu roku takie dwa ulubione moje momenty. Pierwszy z nich to Nowy Rok, lubią otiewrać taką Nową Książke na pierwszej stronie, stare odkładamy na półki
Drugi to poczatek wiosny, kiedy wszystkie zachciewajki odchodzą na bok, nie ważne są ciuchy i nowe meble ( a spiżarnia prosi sie o urzadzenie )
I Mam Nowy Plan
Oczywiście przede wszystkim RÓŻE
a potem moja bolączka sprzed roku czyli Bardzo Dziwna Rabata.W sumie bardzo foremna bo w kształcie litery U , długa na jakieś6-7 m i zupełny brak pomysłu na nią
Coś tam w ubiegłym roku posadziłam, i hortensja jest i ekran cisowy, na jesieni doszły róże okrywowe ale ciągle jakaś taka bidna
A w tym roku chcę aby była jedną kwiatową wyspą, żeby kwiaty az wylewały się z niej
I wszystko tam będzie i mieczyki i ostróżki i szałwia i lewkonia jak wzejdzie z nasion i... no wlasnie co
żeby kwitło od maja- czerwca do zimy
żeby było w kolorystyce biało - różowo - fioletowo - niebieskiej
szukam inspiracji
Rajski ogród Ani 23:39, 15 mar 2012

Do góry
najbardziej dzwonki podobają mi się z szałwia tu też pięknie
Rajski ogród Ani 23:01, 15 mar 2012

Do góry
annawu napisał(a)
Dzwonki miałam tylko raz, ale ta szałwia ciekawie wygląda, nie miałam jej jeszcze.
Aniu podziwiam u Ciebie tak wielką ilość jednorocznych, mnie zawsze brakuje czasu na ogródek,
mam dużo roślin a nie wszystkie trawiają do ogródka.
Aniu ja to chyba podświadomie muszę mieć dużo jednorocznych kiedyś przyszła znajoma do mnie i powiedziała, wiesz Aniu twoja mama miała piękniejszy ogródek, tyle w nim było kwiatów, ja już zaczęłam preferować wieloletnie ale, że miejsca jest dużo to z powrotem skłoniłam się ku jednorocznym
Rajski ogród Ani 22:55, 15 mar 2012

Do góry
Dzwonki miałam tylko raz, ale ta szałwia ciekawie wygląda, nie miałam jej jeszcze.
Aniu podziwiam u Ciebie tak wielką ilość jednorocznych, mnie zawsze brakuje czasu na ogródek,
mam dużo roślin a nie wszystkie trawiają do ogródka.
Ogród z nasion, wysiew, siew nasion 08:54, 09 mar 2012

Do góry
Zaczynam pomalutku pikowanie,roślinki już wychodzą:

Tunbergia

Krwawnik Kichawiec

Rozwar

Trytoma i szałwia trójbarwna

Tytoń

Dalia

Nachyłek

Pikuję po kilka doniczek - w zależności od potrzeb-tyle ile potrzebuję.

Ogród do remontu 10:14, 07 mar 2012

Do góry
EdytaW2 napisał(a)
a czy ktoś może ma doświadczenia z podłożem żwirowym, bardzo przepuszczalnym?
Do tej pory sadziłam w kwaśnej glebie z dużą ilością gliny, więc nie było problemu, natomiast obecnie przeprowadzam się w miejsce, gdzie o wilgoci w glebie raczej trzeba zapomnieć,o dużej zasadowości toteż pomyślałam że dobrze sprawdzi się szałwia, maki, żmijownik, krwawnik, macierzanka, kosaciec, dziewanna, drakiew kaukaska (tej nigdy nie widziałam w sprzedaży), nie wiem czy spodoba się bodziszkowi...
Bardzo podobała mi się realizacja na zeszłorocznym Chelsea FS ze strumykiem bodajże. Czy ktoś was miał możliwość widzieć ją na żywo? Zastanawiam się, czy taki ogród nie wygląda ładnie tylko na czas wystawy.

Mam działkę piaszczystą, lepszą ziemię dodaję tylko miejscowo pod warzywa. Wymienione byliny jak najbardziej zdadzą egzamin. Bodziszek wg mnie tylko w cieniu, podobnie z innymi bylinami typu hosty czy żurawki. U mnie rosną tylko w cieniu, wtedy nawet podlewanie nie jest szcególnie intensywne. Wydaje mi się, najlepiej sadzić rośliny okrywowe gęściej, żeby ograniczyć wysuszanie ziemi przez słońce.
Albo pójść w kierunku ogrodu żwirowego...
Ogród do remontu 09:49, 07 mar 2012

Do góry
a czy ktoś może ma doświadczenia z podłożem żwirowym, bardzo przepuszczalnym?
Do tej pory sadziłam w kwaśnej glebie z dużą ilością gliny, więc nie było problemu, natomiast obecnie przeprowadzam się w miejsce, gdzie o wilgoci w glebie raczej trzeba zapomnieć,o dużej zasadowości toteż pomyślałam że dobrze sprawdzi się szałwia, maki, żmijownik, krwawnik, macierzanka, kosaciec, dziewanna, drakiew kaukaska (tej nigdy nie widziałam w sprzedaży), nie wiem czy spodoba się bodziszkowi...
Bardzo podobała mi się realizacja na zeszłorocznym Chelsea FS ze strumykiem bodajże. Czy ktoś was miał możliwość widzieć ją na żywo? Zastanawiam się, czy taki ogród nie wygląda ładnie tylko na czas wystawy.
Ogród w Holandii 17:49, 06 mar 2012

Do góry
Dzięki Danusza! Ja też go lubię, chociaż remont kosztował mnie trochę zdrowia. I specjalnie dla Ciebie dom od frontu i...takie same domy przy naszej ulicy.

Ten pierwszy z różami, szałwią i nasturcją jest mój. Od razu dodam, że tylko nasturcja jest moim dziełem, róża i szałwia już były, a ja tylko staram się o nie dbać. Pozdrawiam serdecznie
U Justyny 09:32, 05 mar 2012

Do góry
Cześć Justynko. Szałwia pięknie rośnie a Rh tak reagują na mróz. Będzie dobrze . Są młode i muszą się przyzwyczaić do zmiennych warunków.
Rajski ogród Ani 19:53, 03 mar 2012

Do góry
szałwia trójbarwna

Rajski ogród Ani 17:26, 03 mar 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Bardzo ciekawe te dzwonki , chociaż moją uwagę skupiła głównie szałwia trójbarwna, pewnie dlatego, że bardziej kolorowa .
Aniu szałwia trójbarwna zagościła u mnie po raz pierwszy i podbiła mnie urodą jest bardzo dekoracyjna, miałam ją w w kolorze białym, różowym, lawendowym i fioletowym. Podobno lubi się bardzo rozsiewać, o czym może przekonam się juz niedługo
Rajski ogród Ani 17:11, 03 mar 2012

Do góry
Bardzo ciekawe te dzwonki , chociaż moją uwagę skupiła głównie szałwia trójbarwna, pewnie dlatego, że bardziej kolorowa .
U Justyny 18:25, 02 mar 2012

Do góry
Ładnie i gęsto wzeszła Ci ta szałwia. Ja posiałam co nieco, ale jeszcze nic nie wylazło.
Moje roślinki 17:28, 02 mar 2012

Do góry
Witaj Maju Super że masz stronkę.Odpowiedziałam Ci na Twój wpis u mnie, na prywatne konto.Odczytałaś?
Podoba mi się mikołajek.A szałwia jaka inna niż moja jak zakwitnie wrzucę fotkę.Moja jakaś niższa
U Justyny 17:26, 02 mar 2012

Do góry
Dwutygodniowa szałwia błyszcząca fioletowa, na parapecie, i inne takie tam też są.........
Początkująca ogrodniczka i jej milion pytań i rozterek..... :-) 20:10, 29 lut 2012

Do góry
Nie przebrnęłam do końca jednak, jak zobaczyłam co tam rośnie. Mnie zniechęca taka różnorodność gatunków i już nie umiem doradzić. Pięciorniki od razu bym wyrzuciła.

Chyba trzeba pisać mniej pytań naraz.

cyt. Wszelkie rozchodniki, jałowce płożące, irgi, wierzby japońskie, kosówki, pięciorniki, goździki, floksy,szałwia omszona, kocimiętka, jaśminki, trzmieliny,sosenka, jodła balsamiczna, macierzanka w dużej ilości (najszybciej zarasta). lawenda itd. A na szczycie skarpy mam kącik ziołowy gdzie rosły: mięta, melisa, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i dużo lawendy.

Zostaw dużo lawendy, kosówki, irgi, kocimiętkę, jodłę, a dalej nie wiem, dosadź trzmieliny żółtej, formy kuliste i formy pienne.

Planik dobrze wygląda.
Żwirek, ale co dalej? 19:18, 27 lut 2012

Do góry
jeśli Ci to coś pomoże to na mojej rabatce żwirowej rosną lawendy i ... zioła. Na końcu rabatki rośnie tawułka "grefsheim" jako "zakończenie rabatki , przed nią szałwia, mięta, tymianek, oregano i rozmaryn oraz lawendy.
I dobrze radzą- przy silnych wiatrach kora nie zdaje egzaminu- mi z rabatki obok tej żwirowej zwiało niemal całą korę. Także w tym roku czeka mnie... dorobienie drugiej rabatki żwirowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies