Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród u stóp klasztoru

Ogród u stóp klasztoru

finka 23:36, 12 lip 2012

alinak napisał(a)

Alinko jak tam lipcowe leżakowanie i "ogrodowenicnierobienie" ? Pięknie i bujnie wszystko kwitnie jak widzę !

LEŻENIE ......super . bilans jest taki że :

- poszerzyłam warzywniak z przeznaczeniem na rozsadnik
-wyrwałam masę siewek rozplenicy i tam wsadziłam
- wyrwałam przemarznięte i uschnięte jałowce od wgłębnika
-posadziłam tam nowo zakupione cyprysiki Lawsona ( tu wzięło w łeb postanowienie o nic nie kupowaniu do ogrodu w tym roku)
- wyplewiłam ogród do najmniejszej trawki .....bo już dużych całkowicie zabrakło
- rozmnożyłam trawy ( wbrew logice ) bo już nie mam co robić
- obcięłam jałowce kolumnowe na skarpie do połowy czyli jakieś 50 cm
- sadzonkowałam całą masę obciętych u mamy gałązek trzmieliny ( bo przecież szkoda wyrzucić ) .

.......no i troszkę poleżałam .

wiedziałam, ha!
A słyszałam, że w lipcu się odpoczywa (w ogrodzie u stóp klasztoru) ...?
Nie da się, nie da....never już ja znam ten temat...

alinak 00:09, 13 lip 2012

noooo ---przy moim stanie ducha raczej już chyba nie .
wiesz jak mnie ten ogród teraz cieszy .
wszystkie rabaty już tak fajnie się starzeją .na tych starszych to już nawet nie ma co plewić , bo chwastów nie widać .ale wiesz jak nie bukszpany to tawuły przekwitną i ciągle coś do podstrzygania , to róże przekwitłe do obrywania -
ale to są już zabawne prace przy tym jak wiecznie z łopatą przekopywałam trawniki i przesadzałam duże krzaczory. zwłaszcza jak się dokształciłam na forum

na dobranoc jeszcze inne kwiaty niż róże ... bo takie tez u mnie rosną

MAKI JEDNOROCZNE

JEŻÓWKA PURPUROWA

MONARDA

KRWAWNICA POLNA

RUDBEKIA OWŁOSIONA

JĘZYCZKA PRZEWALSKIEGO I THE ROCKET

A z pomarańczowymi liliami już nie walczę - niech sobie rosną

Basia_1987 22:37, 13 lip 2012

A jak z nimi walczyłaś?-pięknie się rozrosły .
Bogdzia 22:47, 13 lip 2012

Alinko pięknie i kolorowo . Wszystko kwitnie więc i motyle bedą. Jutro zajrzę.
alinak 17:48, 14 lip 2012

Basiu - nie bardzo jestem przekonana do pomarańczowego koloru w ogrodzie . za bardzo pstrokato . jednak te lilie są niezłomne . wykopie cebulę w jednym miejscu a zaraz pojawia się w innym.

Bogdziu- popatrz - pogoda nie pozwoliła mi dzisiaj na polowanie na motyle , chyba zostaje mi podziwiać je u ciebie
alinak 17:53, 14 lip 2012

opowiadałam wam jak przy sadzonkowaniu trzmieliny zabiłam kreta . .....sadzonki maja się świetnie .....kret nie bardzo

agata_chrosc... 18:20, 14 lip 2012

Alinko, jakie piękne róże! Z tymi różami to chyba najtrudniejszy jest wybór. Wcale się nie dziwię, że niektórzy po 200 odmian mają i ciągle nowe kupują. Jak się te zdjęcia ogląda to człowiek wszystkie by chciał! A ja mogę tylko kilka. A przy okazji mam pytanie o tawułki, bo widziałam, że też masz ich sporo. Czy po przekwitnięciu trzeba je przyciąć? A jeśli tak to wszystko czy tylko sam kwiatostan? Pozdrowienia
Syla 18:42, 14 lip 2012

alinak napisał(a)
pogoda u nas dzisiaj jak w tropikach - wilgotność chyba z 70 %.

kwitną już u mnie tegoroczne nabytki

ROSENFEE

QEEN OF SWEDEN

GOLDELSE

LARISA

Łał ale szaleństwo różane ......piękne są a ta Larisa cudna .... O raju ... zachorowałam na róże .....
Alina a co to za czerwona róża która rośnie po prawej stronie od Larisy ???? pamiętasz jej nazwę ??? Te dwie i jeszcze lawenda lub szałwia i po prostu nie żyję z zachwytu
alinak 18:44, 14 lip 2012

no to jest własnie gartnerfreude o której ci pisałam u ciebie a Larisa też jest niska okrywowa . tez się nimi zachwycam . kwitną 2 tydzień . a Gartnerfreude powtarza kwitnienie w jesieni
Syla 18:46, 14 lip 2012

alinak napisał(a)
noooo ---przy moim stanie ducha raczej już chyba nie .
wiesz jak mnie ten ogród teraz cieszy .
wszystkie rabaty już tak fajnie się starzeją .na tych starszych to już nawet nie ma co plewić , bo chwastów nie widać .ale wiesz jak nie bukszpany to tawuły przekwitną i ciągle coś do podstrzygania , to róże przekwitłe do obrywania -
ale to są już zabawne prace przy tym jak wiecznie z łopatą przekopywałam trawniki i przesadzałam duże krzaczory. zwłaszcza jak się dokształciłam na forum

na dobranoc jeszcze inne kwiaty niż róże ... bo takie tez u mnie rosną

MAKI JEDNOROCZNE

JEŻÓWKA PURPUROWA

MONARDA

KRWAWNICA POLNA

RUDBEKIA OWŁOSIONA

JĘZYCZKA PRZEWALSKIEGO I THE ROCKET

A z pomarańczowymi liliami już nie walczę - niech sobie rosną

Czekam na taki etap ogrodowy u siebie .... już bez udziału łopaty zazdraszczam pozytywnie .. Ogród bajeczny .... mam nadzieję ,że się kiedyś poznamy w realu i opowiesz coś na temat pielęgnacji bylinek i robieniu kompostu .... Bo ja mam strasznie dużo pytań ale takich , żeby mi ktoś pokazał a nie tylko powiedział . Lepiej przemawia do mnie praktyka niż teoria pozdrawiam i zdrówka życzę i mnóstwo siły