Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:50, 02 cze 2014

Do góry
Łukasz- obiecywałam odwiedziny i nie dotarłam. Ale dziś już przygotowana, ale myślę, że mało oryginalna.
Jestem pod wielkim wrażeniem i Żurawek i liliowców. Wybacz o niczym innym nie napisze, bo mnie po prostu zatkało.
Wiedza przeogromna, a okazy zgromadzone naprawdę piękne. Widać, że je kochasz.
Lubię bardzo liliowce, choć na razie mam takie najzwyklejsze(bardzo mi się podobają). Nie wiem jak to jest możliwe, ale lilie mnie nigdy nie zauroczyły a liliowce i owszem.

Pozdrawiam.
Ogród w budowie - nieustającej 20:15, 02 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Gabrielo.... ten festiwal kolorów i kwiecia mnie zachwyca... zawsze..... masz cudnie...
I też dumam co będzie kwitło latem i jesienią??? To co wiosną powtórzy?

Kasya napisał(a)
Czy to wszystko kwitnie w tym roku jakoś wcześniej niż zwykle ?

Wszystko w tym roku kwitnie o jakieś dwa tygodnie wcześniej niż zwykle, w dodatku przezimowały nieoczekiwanie rośliny niezimujące, więc u mnie w niebiesko od ogóreczników, kocimiętki od końca kwietnia.
To bardzo cieszy, jest szansa na wiele ciepłych miesięcy w tym roku.
Czy to co kwitnie powtórzy - byliny w większości tak, choć lilie i liliowce na przykład na pewno nie, podobnie jak dwuletnie.
Zaraz zakwitną werbeny patagońskie, przetaczniki, bujne wszystko, zwłaszcza że u mnie ciągle deszcze.

Tak kwitnie teraz pęcherznica Diabolo.

Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 19:30, 02 cze 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jula, a w drugim wątku to nie na tej ścianie masz zawijasek bukszpanowy?
Jeśli nie, jaka tam jest strona świata? Bo róże to właśnie od południa, od biedy od zachodu, nie sadź ich od północy, bo będą marne i słabo zakwitną, jeśli w ogóle...

Usuń trawę spod tujek, zrób kanciki i podsyp je korą - od razu będzie to cudnie wyglądało
To samo z tą rabatą pod domem- zrób kanciki i jeśli ma być tam kora, to wysyp ją na całą rabatę, od razu będzie efekt. Z liliami coś o drobnych kwiatach - może lawenda, masz tam już lawendę? Róże - jeśli różne, to w odcieniu jednej barwy - jeśli są fioletowe, to jeszcze lila, bladoróżowe do nich? 2-3 odcienie, nie więcej żeby nie było chaosu. Planujesz jakąś obwódkę wokół tej rabaty?

I pod murem coś wyższego aż się prosi; cisowe kulki na pniu? Trzmieliny szczepione? Marikeny?

powodzenia

Karolinka ... to ta sama ściana . Jest od południa. Przerabiam ją całą.
Właśnie dziś skończyłam tą rabatę z obwódką bukszpanową - to tą przerobiłam co na zdjęciu są lilie a obok róże..
Jutro pokażę jak to wygląda gdy gotowe jest -bo teraz to niepogoda , pada deszcz.A trawę usuwam spod tuj w drugiej kolejności - korę już mam
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:33, 02 cze 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Posiedziałam przy oczku, kawkę wypiłam. Zachwyciłam się widokami

Na kawkę zawsze zapraszam, ja też u was przysiadam i kawkę popijam

u siebie też przycupnęłam, lilie piękne kwiaty już pokazują

to oczywiście Holandia i roślinność nad wodą

Ogród, który ciągle zmieniam 12:19, 02 cze 2014

Do góry
marta_d napisał(a)
moja firleta też jeszcze się trzyma, u nas co prawda słonecznie, ale chłodny wiaterek wieje jutro z rana praca przy zakładzie dziś mąż opryskał róże i lilie, znów trochę mszycy się pojawiło

Marta u nas rano było słoneczko ale temp.11 st.teraz bez słoneczka i zimno ,M sugerował palenie dzisiaj w kominku a przecież to jest czerwiec !!!
Ogród, który ciągle zmieniam 12:16, 02 cze 2014

Do góry
moja firleta też jeszcze się trzyma, u nas co prawda słonecznie, ale chłodny wiaterek wieje jutro z rana praca przy zakładzie dziś mąż opryskał róże i lilie, znów trochę mszycy się pojawiło
Ogród, który ciągle zmieniam 22:38, 01 cze 2014

Do góry
rozkwitły nowe lilie wodne

Mój 4 arowy azyl... 21:15, 01 cze 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Lilie już kwitną?To Lolypop...też je mam.Pozdrawiam.

Na razie tylko ta się otworzyła. Reszta w pąkach, niektóre ledwo z ziemi wylazły
Zagospodarowanie rabatki 20:41, 01 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Lilie pasują ale powinny rosnąć pomiędzy różami, a tu gdzie lilie posadź coś wyższego na pniu, żeby korony górowały nad różami. Ogród nie będzie pusty i nudny.

Wokół rabatki posadź obwódkę z bukszpanu.

Przepraszam za krzywy rysunek, ale coś ręka mi drży

1. Lilie przesadzone w róże (najlepiej białe wszystkie
2. Trzmielin na pniu (żółte)
3. Lawenda Hidcote
4. Obwódka z bukszpanu gęsto posadzona i ładnie przycięta

Dodaj też jeszcze jedną różę. Obok tych.

Pani Danusiu ... udaje mi się stworzyć na nowo rabatę dzięki Pani podpowiedzi i troszkę własnej wyobraźni
Jest trzmielina , są bukszpany , jest lawenda i będą lilie

Proszę spojrzeć do linku :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4565-i-co-dalej-w-moim-ogrodzie?page=3

Jak dosadzę bukszpanów ... jak zakwitą róże Chopina które mam do posadzenia w środku rabaty to pokażę

Dziękuję ślicznie ♥
Kwiaty z ogródka Marty :) 18:14, 01 cze 2014

Do góry
coraz bardziej odgrodzona od ulicy...

lilie troszkę zostały obżarte, pryskałam juz drugi raz i jest lepiej

ta róża bardzo ucierpiała podczas remontu nawierzchni, o dziwo w tym roku zakwitła i ma się nieźle

i hortensja - najprawdopodbniej pinky winky
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:47, 01 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No i powoli zaczyna się to na co czekam najbardziej... lilie i liliowce.
Lili w tym roku u mnie ubyło przez przeóbke rabaty i nornice, ale będę to naprawiał

Liliowce zaczęły obficie wypuszczać pędy kwiatowe... niestety opóźnione tegoroczne nowości nie zakwitną, ale nawet tego nie komentuje.

Łukasz podzielę się z tobą liliami jesienią

Mój 4 arowy azyl... 23:56, 31 maj 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Wpadam na chwilę, bo ledwo żyję. Narobiłam się dzisiaj bardzo. Przycięłam cisa, jedną kostkę bukszpanową, berberysy i wycięłam kawałek trawnika - znowu - pod żurawki Pod darnią było pełno kamieni, 'bawiłam się' w wybieranie. Sadzić będę w poniedziałek.
Lilia - wczoraj jedna, dziś już dwie

Lilie już kwitną?To Lolypop...też je mam.Pozdrawiam.
Brzydka zielona woda w stawie 21:01, 30 maj 2014

Do góry
W tej chwili w stawie i wokół stawu mam zbyt dużo gatunków roślin. Znudziło mi się i chcę zrobić staw mniej "'pstrokaty". Irysów za to będzie mnóstwo, do tego lilie wodne no i rośliny natleniające. Czekam z niecierpliwością na lepsza pogodę, żeby można było wreszcie zacząć prace.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:34, 30 maj 2014

Do góry
Aniu co ja bym dał za taką wsiową niby mam dwie, ale w całości nie stanowią nawet 1/5 twojej. W przyszłym roku dorobie się kolejnej, ale wiem, że to ciągle mało. Róże piękne, ale nikt mnie do nich nie przekona
Piwonie.. kolejna konieczność konieczna... ciekawe czy na piasku będą rosły.
Ps mnie lilie już zakwitły pomarańczowe azjatki ale zawsze coś.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:19, 30 maj 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Aniu piwonie to masz królewskie .
Pozdrawiam

Pierwsze piwonie mam Białostockie od Mamy.. a potem co w ręce wpadło, a potem co się zamarzyło... i mam ich sama nie wiem ile.. ale połowa to maluszki...
Obrazki się skończyły.. to lilie też już prawie, prawie... pierwsze lilie też mam białsotockie... bo to mama mnie zaraziła kwiatami dając mi to i owo na początek..
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:53, 30 maj 2014

Do góry
Łukasz zachwycasz swoją wiedzą, umiejętnościami w doborze roślin. Nową rabatę już chwaliłam, pozostałe zresztą też, już widzę jak będzie pięknie jak ruszą lilie i liliowce. Przyjdę zobaczyć na pewno. (Dodatkowy plus za segregację odpadów)
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:39, 30 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

W sierpniu jestem

Jesteś u siebie czy u mnie??? Bo spędzam dziewczynki na wycieczkę (aluzja, bo czytasz dokładnie co u kogo piszę.... szacun wielki.. za ten wyczyn) .. ale jak byś była u mnie to radosć nie mniejsza
Lilie kwitną, z dnia na dzień coraz wiećej, tylko dlaczego tak zimno.. całe +10.. koszmar...
Piękne odbicie w wodzie....... mi się podoba, pomimo szrekowej wody ..

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 18:01, 30 maj 2014

Do góry
No i powoli zaczyna się to na co czekam najbardziej... lilie i liliowce.
Lili w tym roku u mnie ubyło przez przeóbke rabaty i nornice, ale będę to naprawiał

Liliowce zaczęły obficie wypuszczać pędy kwiatowe... niestety opóźnione tegoroczne nowości nie zakwitną, ale nawet tego nie komentuje.

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 15:08, 30 maj 2014

Do góry
MagdalenaK8 napisał(a)
Aniu zdjęcia słodziaśne , ja też tego poskrzypkowego dziada miałam na liliach, zamordowałam go chemią. Bo się brzydzę dziada takiego hi hi hi. W zeszłym roku zjadły mim lilie .
Pozdrawiam

Madzia dziękuję Mówisz że tak chemią go? A on taki ładny Ja ręczną eksterminację prowadzę w tym przypadku chociaz ostatnio machnęłam szałera chemią na mszyce bo zgroza ile tego było to może i ten czerwony sobie pojadł Lilii szkoda. Pozdrawiam
W cieniu - zacieniona 21:26, 29 maj 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Krzewuszkę masz Bogusiu ładnie poprowadzoną ja te swoje co rosną z przodu porządnie poprzycinam bo zrobiły się za szerokie a między nimi jest kalina i boję się, że ją zagłuszą a lilie będą kwitły no i bodziszek ładnie się rozrasta a jak pomidorki?
Prowadzę ją w formie parasola,bo pod spodem podsadziłam ja serduszką.
Z pomidorów chyba nic nie będzie,były już pozawiązywane owoce wielkości wisienek...grad sie z nimi rozprawił...
Nie wiem jak teraz wyglądają...nie zaglądam na Zacienioną,bo Z.po operacji nadal w szpitalu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies