Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W ogródku Martki 20:27, 21 cze 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Wszystkie róże pięknie się prezentują. Ta szczególnie, gdy jeszcze nie jest w pełni rozwinięta.

Alicjo, zgadzam się, w tej fazie Ascot jest wyjątkowa. Urzeka mnie także kwiat róży Chopin. Choć jej zdrowotność ponoć nie stoi na najwyższym poziomie. To moje początki, wiele piękniejszych zapewne poznam, ale ta mnie cieszy.

W ogródku Martki 20:22, 21 cze 2021

Do góry
Judith, Annabelle muszą wyjechać z tego stanowiska, być może za dużo mają słońca (rabata jest od północnej strony działki, ale to niestety nie oznacza, że jest zacieniona, okazało się, że wręcz przeciwnie! Kiedy obserwowałam w lutym, to garaż sąsiadów owszem, zacieniał to stanowisko ale nie teraz, kiedy słońce jest wysoko. To był mój błąd, że nie wzięłam tego pod uwagę. Przyznam też, że w poprzednich latach nigdy tak szczegółowo nie zwracałam uwagi na wędrówki cienia w trakcie dnia A druga kwestia, to nie wykluczam, że hortensje mogą być porażone i stąd pozwijane listki...

Czekam na lepszą pogodę czyli niższe temperatury i zobaczę, czy zmiana coś przyniesie. W związku z tym rabata narożna, o której tu dyskutowałyśmy, zyska kilka hortensji.... Bo nie mam na ten moment żadnego innego rozsądnego stanowiska dla uratowania krzaczków.

Ta zmiana oczywiście oznacza, że na rabacie zamiast Annabelle będzie coś co lubi słońce. Może róże?...... Tego nie wykluczam, ale naprawdę nie wiem, w jakie iść. 5 krzaczków - nie chciałabym spudłować. Kolory będą pastelowe, coś do szałwii Caradonna Jestem trochę wypompowana myśleniem, co będzie najlepszym wyborem... za mało wiem o różach. A jeśli nie róże i nie hortensje, to co??? Dumam, znów dumam...

A rabata czeka sobie na wysadzeni hortensji:

Edit: Parasol ogrodowy hortensjom świetny pomysł! jestem ciekawa jakie u Ciebie przyniesie efekty
Staw z częścią kąpielową 20:11, 21 cze 2021

Do góry
No i właśnie... Wiem, że chcę staw i tyle wiemPani geolog uprzedziła mnie,że w zwykłym może być czarna woda od torfu. Jeżeli nie będzie możliwości zrobienia zwykłego to będzie izolowany. Niestety całe 7 tys prawdopodobnie jest na torfie, dom będzie musiał być na palach, ale działka piękna. A widoki....
Sezon 2017 u Hanusi 20:05, 21 cze 2021

Do góry
Kwiaty paproci, to cząstka baśni,
dzień przesilenia wiosenno-letniego.
To znak, że przez lato słońce nie zgaśnie,
i cieszyć się trzeba na całego!

Mam kącik w grodzie z paprocią zieloną,
dodaje tu kolorytu.
A kwiatu nie szukam, nie ta już pora.
Trzeba się zdrzemnąć do świtu.

Sałatka pokrzywowa 19:58, 21 cze 2021

Do góry
Mój busz północny, okazuje się, że latem jest tam mnóstwo słońca, a mi się wydawało, że to rabaty cieniste Gdzieś po prawej jest oczko.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:57, 21 cze 2021

Do góry
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 19:57, 21 cze 2021

Do góry
Sałatka pokrzywowa 19:55, 21 cze 2021

Do góry
Trochę fioletów, dla równowagi

Nie mogę zapamiętać, jak się nazywa ta roślina, co roku szukam jej nazwy w internetach, czy ktoś mógłby mi to napisać dużymi literami? Może mi się wreszcie utrwali?

Powojnik Julka

Nowy nabytek, za 8 zeta, kolor, którego nie miałam

W ogródku emerytki 19:51, 21 cze 2021

Do góry
Kolejna róża pomylona, miała być Rosarium Uetersen, jak widać nie jest.
Na zdjęciu widać kształt kwiatu, w rzeczywistości jest bardziej muśnięta różem.
Jest niska ok. 1,5 m wysokości.

Mój romantyczny kącik z różą Porthos, szkoda, że kwitnie tylko raz.

Już po deszczu, niestety nie było go dużo, ale dobre i to.
I spadła temperatura z 35 st do 20 st.
Zdjęcie roślin po deszczu.
Hosta

Jak się dobrze przyjrzeć, są kropelki na szczypiorku czosnkowym.

I na koniec stipa
W ogródku Martki 19:51, 21 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Ascot w kolorze buraczkowego różu prezentuje się tak:

Wszystkie róże pięknie się prezentują. Ta szczególnie, gdy jeszcze nie jest w pełni rozwinięta.
Stary ogród z nowymi właścicielami 19:50, 21 cze 2021

Do góry
Pierwszy plan, objaśniający jak mniej więcej wygląda działka. Wkrótce moje pomysły na zmiany
Mój ogrodowy pamiętnik 19:49, 21 cze 2021

Do góry
W donicy niebieskie, na rabatach nigdy .
Nareszcie pochmurne zdjęcia bo przecież od paru dni chmury na niebie człowiek nie uświadczył .

Sałatka pokrzywowa 19:49, 21 cze 2021

Do góry

Jeszcze w temacie żółtków

Jaśminowiec jest tak obsypany kwiatami i pachnie tak obłędnie, jak nigdy w swojej karierze , niestety na gałązkach odkryłam miseczniki, których ściąganie wcale mi się nie uśmiecha.

Mój ogrodowy pamiętnik 19:47, 21 cze 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Aga śliczne różyczki pierwsza jeżóweczka też pikna

czemu do tej Bascobel się nie przekonujesz ? na fotce cudna

ja też dziś się pluskałam -o dziwo z własnej nieprzymuszonej woli

Mnie w taki upał też nie trzeba namawiać do basenu .
Boscobel ładnie pachnie a tak pędy ma wiotkie, kwiaty też takie sobie. Dość szybko przekwitają.
U wielu widzę że już całe krzewy w kwiatach. U mnie na razie pojedyńcze pąki się otwierają. Ale są .

Sałatka pokrzywowa 19:46, 21 cze 2021

Do góry

Sałatka pokrzywowa 19:44, 21 cze 2021

Do góry
Sesja z Aichą

...i to nie są małe kwiatki

Mój ogrodowy pamiętnik 19:43, 21 cze 2021

Do góry
Przyszło moje stare zamówienie z przekładanym przez szkółkę terminem wysyłki. Termin raczej niefortunny i w takim upale jeżówki trochę zmasakrowało. Dochodzą do siebie pod ławką .
Molinie natomiast ok. Na razie ich nie sadzę bo za gorąco .

Sałatka pokrzywowa 19:42, 21 cze 2021

Do góry
Beverly Sills z - jak mi się wydawało - Silverado, ale nie mam pewności - Siverado powinien być odrobinę bardziej błękitny, a ten mój, z delikatnie błękitnego pąka rozwinął się prawie biały. Nie wiem, ale pięknie pachnie - wszystkie irysy na poniższych zdjęciach pachną

Ten ciemny to, o ile pamiętam Tuxedo, jeszcze sprawdzę

Ogród w dolinie 19:38, 21 cze 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Piwonie piękne i róże piękne, ale najbardziej podoba mi się ten słodziak.
Zieleń, drewno i antracyt 19:37, 21 cze 2021

Do góry
Magleska napisał(a)
Zuza
przepiękne masz róże ja też zachorowałam na nie i wertuję oferty szkółek

świetna fotka psio-kocia
moja psica też wymordowana upałem ,tak jak i pańcia .....w ogrodzie jedynie podlewam ....

cienista też mi się podoba ....

Śliczniutko masz

Do tej pory też od kilku dni jedynie podlewałam, ale przez Ciebie (naoglądałam się zdjęć) nabyłam mój pierwszy klon(ik) palmowy i sadzić musiałam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies