Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Moja bajka 21:34, 02 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Na temat sadzenia żurawek Ja sadze bliżej brzegu z jednego powodu, więcej się mieści i mniej rabaty zajmują, fakt jak się rozrastają w sezonie troszke wchodzą na rabate, ale takie dzikie listki po prostu sobie odcinam. U ciebie jak się łądnie rozrosną będą poprostu soedzieć tam gdzie ich miejsce, moje się panoszą na trawnik

Jeszcze jedno. Jeżeli nie zależy Ci na kwiatach tych nowych żurawek to wyłamuj je i nie pozwalaj zakwitać, pójdą wtedy bardziej w liście i szybciej się rozrosną. W tym roku jeszcze dwa razy dolistnie florowit, najpóźniej do poczatku sierpnia, później już nie nawoże żurawek

Łukaszek dzięki jak nie wiem co
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 21:03, 02 cze 2014

Do góry
Pawlus napisał(a)
Właśnie Twoja rabata Sylwio mnie zainspirowała do wypełnienia tej luki. Miskanty na pewno. To są te, których kłosy tak fajnie wystają ponad kępę?

Masz jeszcze te thuje w tym miejscu? One szybko rosną mimo nazwy Nana. Ja mam 180 cm a sięgają mi "do cycków"

Tak to są te których kłosy na jesień tak ładnie dominują ...

Ta rabatka u mnie obecnie jest lekko zaniedbana ale wróci do formy a thuje Aurea Nana można ładnie formować i nie będzie taka wysoka Bardzo je lubię
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:59, 02 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwono na pierwszym zdjęciu jest Electra lub Electric Lime, na drugim Delta Dawn, te odmiany nie nadają się w ogóle do słońca. Przesadzić do półcienia lub do widnego cienia. No a maluszki na kolejnych zdjęciach nie poradzą sobie w słońcu.

Kasiu już biegne

A caramel da radę w słońcu, bo mi ją stale przypala...?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:43, 02 cze 2014

Do góry
Właśnie Twoja rabata Sylwio mnie zainspirowała do wypełnienia tej luki. Miskanty na pewno. To są te, których kłosy tak fajnie wystają ponad kępę?

Masz jeszcze te thuje w tym miejscu? One szybko rosną mimo nazwy Nana. Ja mam 180 cm a sięgają mi "do cycków"
Moja bajka 20:30, 02 cze 2014

Do góry
Na temat sadzenia żurawek Ja sadze bliżej brzegu z jednego powodu, więcej się mieści i mniej rabaty zajmują, fakt jak się rozrastają w sezonie troszke wchodzą na rabate, ale takie dzikie listki po prostu sobie odcinam. U ciebie jak się łądnie rozrosną będą poprostu soedzieć tam gdzie ich miejsce, moje się panoszą na trawnik

Jeszcze jedno. Jeżeli nie zależy Ci na kwiatach tych nowych żurawek to wyłamuj je i nie pozwalaj zakwitać, pójdą wtedy bardziej w liście i szybciej się rozrosną. W tym roku jeszcze dwa razy dolistnie florowit, najpóźniej do poczatku sierpnia, później już nie nawoże żurawek
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:54, 02 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko a co oznaczają małe paseczki na liściach bukszpanów, bo kiedyś coś takiego widziałem, to choroba ? i jak to leczyć

Danusia kiedyś pisała, że to roztocza, które zabijają rosliny. Ja pryskałam je Ortusem i pomagało. Uszkodzone liście już sie nie odbudują ale nowe rosną zdrowe.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:52, 02 cze 2014

Do góry
Marzenko a co oznaczają małe paseczki na liściach bukszpanów, bo kiedyś coś takiego widziałem, to choroba ? i jak to leczyć
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:49, 02 cze 2014

Do góry
Iwono na pierwszym zdjęciu jest Electra lub Electric Lime, na drugim Delta Dawn, te odmiany nie nadają się w ogóle do słońca. Przesadzić do półcienia lub do widnego cienia. No a maluszki na kolejnych zdjęciach nie poradzą sobie w słońcu.

Kasiu już biegne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:17, 02 cze 2014

Do góry
Co powiecie na to, że deszcz ogromnie mnie cieszy może nawet padać cały czas(oby nie za mocno) jedyna rzecz, która powstrzymuje mnie przed pracami w ogrodzie, a przez najbliższy tydzień mam 3 zerowe egzaminy i 5 projektów do skończenia jak jakimś cudem się uda to od połowy czerwca mam wolne cóż w cuda ja nie wierze.
Mimo to dobrze się zaczęło... dzisiaj udało się zwolnić z jednego przedmiotu, który miał być najgorszy

Kto wybiera się na wystawe kwiatów do Chorzowa?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:13, 02 cze 2014

Do góry
Basiu ja też sobie dokupiłem Mam dla Ciebie roślinki, ale będą musiały u mnie troszke pobyć bo mam strasznie mało czasu. Posadzone w doniczkach są bezpieczne
Żurawka - Heuchera 19:03, 02 cze 2014

Do góry
Bogda w sumie różnie. Standardowa cena to 10zł ale mam swoje miejsce gdzie kupuje za 7-8zł ładne sadzonki w litrowych doniczkach
Moja bajka 16:31, 02 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ta pierwsza to chyba Purple Peticoast, pomarańczowa może być Mango lub... wypadło mi z głowy jak mnie oświeci to wróce
Widze, że fala żurawkowa rośnie... też tak zaczynałem

Niesamowity jesteś Skąd wiedziałeś, że chcę do Ciebie biec celem identyfikacji? To się nazywa telepatia Dzięki Łukaszek
Moja bajka 16:29, 02 cze 2014

Do góry
Ta pierwsza to chyba Purple Peticoast, pomarańczowa może być Mango lub... wypadło mi z głowy jak mnie oświeci to wróce
Widze, że fala żurawkowa rośnie... też tak zaczynałem
Igiełkowy ogródeczek 14:36, 02 cze 2014

Do góry
Luki, Wiunia, Julka, Gierczusia, Giza - wielki buziak że zaglądacie mimo że mnie tak mało na forum, muszę się na nowo rozkręcić

Hogata- aksamitki mają być niskie, jakieś 20 cm mają, mam jeszcze niższe żółte, przed wejściem pokazywałam, pozdrawiam

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:18, 02 cze 2014

Do góry
Gosiu potwierdzam i chyba widziałem je w Bylinowym ... na pewno Rio była.

Nikita dziękuje bardzo Zgapiać możesz do woli, chociaż nie wiem czy jest coś tak odpowiedniego aby kopiować
Hirutkowy raj:)) 23:01, 01 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Krysiu, a mogę też uśmiechnąć się o nasionka łubinów i orlików bo piękne są

Łukasz jasne a na spotkaniu miałam orlika tego z ostatniego zdjęcia i nikt nie chciał w koncu Anitka wzięła a on cudny,zbiore nasionka bo siewki mogą byc pomieszane opprócz tego zótlego ona osobno rosnie pozdrawiam
Hirutkowy raj:)) 22:46, 01 cze 2014

Do góry
Krysiu, a mogę też uśmiechnąć się o nasionka łubinów i orlików bo piękne są
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:48, 01 cze 2014

Do góry
Gosiu wiem wiem, codziennie robie jej zdjęcia, może to źle zabrzmi ale jestem z niej dumny Jeżeli chodzi o mocno pomaarańczową żurawke...

Po prawej to Redstone Falls, polecam ręcami i nogami jest cudowna, wiosną jaskrawo pomarańczowa, latem intensywnie pomarańczowa, a jesienią lekko brązowieje i pojawia się rysunke na liściach, na dodatek tworzy rozłogi co w donicach daje niezły efekt, a na rabacie wielkie kępy, przy okazji rozłogi same się ukorzeniają.Wzorowo na słońcu
Po lewej czerwono pomarańczowa odmiana Rio również polecam ręcami i nogami. Jest ze mną od zeszłego roku, znosi słońce wzorowo, cudowne kolory, kontrastujące białe kwiatki.
Oby dwie rosną u mnie w 3 sztukach w ogrodzie, a na taką rozpuste w ilości mnogiej z jednej odmiany, dana żurawka musi sobie zasłużyć bo wiadomo u mnie większość pojedyńcze egzemplarze

Agato moje żurawki dostają sporo jedzonka głównie ze względu na moją ubogą piaszczystą glebe. Dwa razy dolistnie florovitem, wiosną azofoska, latem nawóż do kwitnących to u mnie minimum, ale na żyźniejszych glebach nawet nadmiar. Ja nawóże dośc intensywnie, ale już na początku sierpnia kończe nawożenie wszystkiego. Czasem jesienny nawóz zastosuje, ale nie zawsze

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:06, 01 cze 2014

Do góry
Luki możesz te fotki co dzień wstawiać Mnie nie znudzą A ta mocno pomarańczowa żurawka to jak ma na imię?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:04, 01 cze 2014

Do góry
Bogusiu z grzeczności nie odmówie

Iwonko dziękuje bardzo

Agnieszko już nie dużo brakuje mi do pełnego zadowolenia i uznania każdego spacerku za przyjemny Jeszcze rok prac i zmian...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies