Dana, tak wlasnie wygladaja krzaki hortensji tego pana, wielkie, sztywno stojace o wielkich kwiatach. Tnij, mowie Ci to ja, Bawarka Patyczki juz puszczaja nowe listki, wiosna beda przeniesione do ogrodu juz jako silne, porzadne szczepki
Danus, wiem, juz wszystko wiem Obydwa kocham calym sercem, ale...Potffora miloscia szczegolna, inna...
Dana, to fotka tych obcietych na 5 cm hortensji. Przepraszam za jakosc, robione telefonem o 5.30 rano.
Dla ogladajach/czytajacych: Prezes kolka ogrodniczego, obcina swoje hortensje tak krotko, jesienia, na 5 cm przy ziemi. Ma najpiekniejsze hortensje jakie widzialam, wiec i ja...tak w tym roku zrobilam Co jeszcze...zima, gdy jeszcze lezy snieg, ale zaczyna sie odczuwac juz cieplo promieni slonecznych, podsypuje im po raz pierwszy nawoz. Zrobie i ja tak, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ja też nie spotkałam, to moja własna kompozycja i na jej brzegu jest właśnie czerń. Czerń pasuje do limonki (tak mam w bukszpanowym), a tutaj pasuje do jaskrawych ale przygaszonych - burgundowych i srebrno-fioletowych liści.
Do czerni pasuje blady fiolet z kwiatów i róż mocny. Z tyłu mam tam jeżówki mocno- różowe.
Danusiu, właśnie m.in. taką kompozycję miałam na myśli. Ma mocne akcenty kolorystyczne a zarazem jest subtelna i elegancka, trochę nostalgiczna, ale nie smutna. Nie spotkałam angielskiej rabaty podobnie skomponowanej. Może jeszcze za mało widziałam? Angielskie rabaty chociaż piękne i bez złośliwości, ale przy tej wyglądają przaśnie, pociejowo i pospolicie. Cóż, sprawa upodobań i gustu, ale i innego spojrzenia ... nieogrodniczego.
Ciekawa jestem, jak byś skomponowała rabatę zieloną, gdybyś mogła użyć dodatkowo tylko jednego koloru - czarnego. Wiem, że takiego nie ma chyba (poza bratkami i pierwiosnkami), ale jako czarny zakładam bardzo ciemne granaty, fiolety, bordo....
Nie rzucam wyzwania i nie proszę o poradę, ale czy jako Projektantka widzisz taką rabatę? Czy jest możliwe, by taka rabata nie była smutna? Ciekawa jestem Twojej opinii.
Danuś wiem, zawsze o tym pisałaś, ale chodzi mi o to jak takie drzewko rośnie jak już się zestarzeje i z cięciem nie sięgnę? dół gęsty góra ażurowa czy góra w pewnym momencie nie robi się szersza niż dół?
Widziałam parę razy iglaka, którego ścięto na choinkę w połowie wysokości i potem zostawiano samopas, puszczał kilka przewodników, których nie wycinano i góra potem była dwa trzy razy szersza niż dół, okropnie to wyglądało. Stąd moje dociekania