Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Pamiętajcie o ogrodach 19:33, 13 maj 2019

Do góry
Kukliki ladne, ale szybko przekwitaja przynajmniej u mnie. Ktos mnie obdarowal wiec darowanemu koniowi.....

Chcialam sie dowiedziec w jakiej cenie kupowales hosty. Ja tez dzisiaj kupilam ale z tych duzych "sum & substance" jeszcze chce kupic hosty patrioty, tawuly arendsa i pluskwice pod drzewa. I na tym koniec basta.

Pozdrawiam

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 19:23, 13 maj 2019

Do góry
Ale sie usmialam. Moze sikawka. Co zrobic kuzwa sucho jest i tyle nie ma deszczu. Niebo zaciagniete ale deszczu nie ma.

Tuja ma dosyc glebo system korzeniowy. To wlasnie tzw szmata sprawia, ze nie moze znalezc powietrza/tlenu srodkow pokarmowych wiec wytwarza szeroki system korzeniowy nad szmata.
Tez kiedys mialam szmate pod tujami i to sporo z jednej i drugiej strony. Od strony parkanu udalo mi sie usunacz drugiej nie bo korzenie wrosly w szmate i na szmacie.
Nasypalam ziemi na szmate nie bylo wyjscia i tuje dobrze rosna.
Te korzenie pobieraja najwiecej pokarmow z ziemi korzenie nitkowe ale szybko sie odradzaja.

Jeszcze 2 dni i bedzie cieplo. Nalezy umnie sie modlic o deszcz.
Sezon 2017 u Hanusi 19:05, 13 maj 2019

Do góry
W tym roku cos mnie opetalo i znowu nakupilam tym razem dalie i canny.
Takie malenstwa, aby sie nie zmarnowaly wczesniej wysadzilam do donic pol garazu. Najpierw na taczce mieszalam ziemie z kompostem od polowy marca z obornikiem troche. Teraz wyrosniete po pol metra nie wysadzam do gleby bo Zoska.
Wczoraj czesc wynioslam do altany canny dalie jeszcze w garazu. Hosty Lidlowe tez w donicach.
Chodzac obok donic mysle sobie po cholere mi te nasadzenia ile zachodu kolo tego wszystkiego. Aby to do gleby wysadzic znowu pol dnia trzeba.
Jak tu sie wyleczyc tego wszystkiego chciejstwa. Nie robie fot bo mam wszedzie bajzel bo ciagle cos wysadzam, przesadzam i dosadzam.
Wczoraj tak sie urobilam przyniedzieli, ze padlam wieczorem.

Dzisiaj zimno i nicnie robie odreagowuje to wczorajsze.

Jak zyc z taka przepadloscia

Pozdrawiam Haniu

Gożdzikowa - wiejski ogród 18:51, 13 maj 2019

Do góry
Basiu piszesz,, ze masz tylko 1000 tipanow. Rzeczywiscie malutko i to takich pieknych. A gdzie kupujesz cebulki?

U nas troche popadalo, ale w dalszym ciagu sucho. Co to za deszcz mrzawka.
Basiu bylas na wyciecce w cudownym miejscu. Jak bylam dzieckiem to plynelam tratwa. Czy stopa janosika jeszcze jest. Jaka byla frajda bo bylam wtedy 6 metrow na Czechoslowacji. Popatrz po pol wieku jezdzimy wszedzie gdzie sie da i miec tylko kase na te wyjazdy. Trafilas na ladna pogode.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 18:26, 13 maj 2019

Do góry
gobasia napisał(a)
Elu
Przyszły chmury deszczowe? u mnie wczoraj popadało a dziś mży od czasu do czasu

Cudniasty ten wałeczek floksikowy

Basiu ten kapusniaczek to wszystko malo. Wlasnie polnocne Mazowsze i na polnoc Polski najwieksza susza. Na poludniu Polski pada codziennie po kilka razy.

Gregory tak to floksy kwitna bez przerwy juz od ponad 2 tygodni i maja jeszcze duzo nie rozwinietych kwiatuszkow. Moze i dlatego tak dlugo kwitna bo pogoda chlodna.
Kwitnienie wygląda pieknie. Po przekwitnieniu musze je troche przyciac aby sie zregenerowaly.
Ptasi gaj 16:27, 13 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Cześć Ela
To floksy czy co? Fajny pomysł
Ptasi gaj 15:09, 13 maj 2019

Do góry
Dobrze, że podlałam rośliny, bo u nas tylko siąpi od czasu do czasu. To nie deszcz, bardzo zimno więc rośliny w zastoju.trzeba odczekać kilka dni na ciepło może się wszystko ruszy.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 23:03, 12 maj 2019

Do góry
Witam Bożenka

U nas jest tak sucho, że przydrożne trawniki w mieście nie ma czego kosić oprócz sterczących mleczy.
Trochę w Wawie popadalo, ale to trochę zaledwie popatrzyło, a chmura taka była jakby miał przejść huragan, wiatr przewiał i po huraganie

Potoki wysychaja. Szpadlem dołka nie mozna zrobić skala.
Jechałam w zeszłym tygodniu autobusem i taki facet z Poznania mówi uwas ciepło odpowiadam no ale sucho. Opowiadał, że u nich tez pada deszcz. Ta wschodnia ściana taka sucha. Aby gleba się nawodnila musiałoby z2 tygodnie padać
Sąsiad rolnik obok mojej działki ma 3 ha łąki trawa nawet 10 cm nie ma
Zboża żółte. Nie oglądałaś w tv jaka u nas susza
Rozpisalam się nawet jeszcze nie zajrzałam co masz nowego na wątku.
Ptasi gaj 22:34, 12 maj 2019

Do góry

Ptasi gaj 22:28, 12 maj 2019

Do góry

Ptasi gaj 22:22, 12 maj 2019

Do góry
Dzisiaj po południu chmury burzowe przeszly, ale tylko przeszły deszczu jak na lekarstwo trzeba było podlewać znowu na wszelki wypadek jakby nie padało.

Kupił jakiegoś irysa i taki wyrósł czekam na pełny rozkwit

Maja piękny kolor bo to niezapominajka błotna

Ptasi gaj 22:13, 12 maj 2019

Do góry
Jestem bardzo zapracowana zaglądam na watki, ale się nie wpisuje. Lubię dużo pisać wiec aby się nie zapędzić z pisaniem milczę. Nadrobie wszystko jak tylko złapie oddech.
Dzisiaj siedziałam prawie pół dnia w oczku czyściłam brzegi z opadłych lisci, przycinalam suche odrosty, lilie wodne mają dużo pąków, ale musi być ciepło.
Później odkurzalam oczko a na samym końcu eM się wkurzył włożył pompę do brudnej wody i brudy z dna wypompował nalał wody ze studni nalał jakiegos środka eko i po zabawie.
Włączył kaskadę i wszystko gra. Ryb mam ogromną znowu nasraja i znowu czyszczenie.

Zostało mi jeszcze pielenie żwirowych rabat bo tam jeszcze wyrastają samosiejki i szkoda abym wypielila.
Coś nie widzę wysianej werbena tyle jej miałam w zeszłym roku.
Jeszcze poczekam może jeszcze wzejdzie.

Kasiu u mnie z każdej strony może przymrozki. Dziwnie mróz łapał npmiakam już posadzone budleje pięknie wyrastały i też zmarzły. Winogrona zmarzły od metra wzwyz. U mnie orzech laskowy wszystkie liście czarne.

Taki mamy klimat

Ptasi gaj 23:15, 11 maj 2019

Do góry
Aurelia jest nie dobrze. Nie dosyć, że sucho to i jeszcze Zimna Zośkę zapowiadają.

Różnica duża wg poprzedniej wiosny 2 mają po prawej dzisiaj

Też 2 maja 2018

Poniżej dzisiaj

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:33, 11 maj 2019

Do góry
Miluś jak będziesz miała trochę czasu spójrz na mój wątek i zobacz jakie tanaryszki rosną u nas.

Zerknę Elu jak pisałam, u nas wiekowe tamaryszki i pospolite. Moje tez ogromne, większa część u sąsiadów, ale też je lubią
Ptasi gaj 00:07, 11 maj 2019

Do góry

Tamaryszek który tak lubię.

W tym roku wsadziłam sobie ten krzew. Patrzę na zdjęcia i myślę - dożyje takiego efektu? A kto to wie Może się uda
Buk pospolity - Fagus sylvatica 22:02, 10 maj 2019

Do góry
danielw napisał(a)
Zależy mi na prostej sylwetce, ale poszerzonej na dole, coś o pokroju choinki np tak:

https://pl.pinterest.com/pin/760686193290663146/

lub tak:

https://pl.pinterest.com/pin/857935797741676937/

Może zrobię cięcie jak niżej aby był dołem szerszy?

Po prostu wszystko do wybija do góry ciąć z wyjątkiem przewodnika?

A moim zdaniem nie powinieneś wycinać żadnej gałązki tylko przycinać końcówki gałazek aby Buczek się zagęściły od dołu. Jeszcze zdążysz wyciąć to co trzeba. Na pewnym etapie Buczek sam sobie przewodnik utworzy.

Mam buki i je przycinam. W zeszłym roku bardzo urosły.

Poniżej najmłodszy ma piękne liście trochę rzadki ale od zeszłego roku przycinam mu gałązki. Moim marzeniem jest aby takiego wyhodować jak po prawej stronie wysokości 2 piętra.

Ten ok 5 m

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:03, 10 maj 2019

Do góry
Miluś jak będziesz miała trochę czasu spójrz na mój wątek i zobacz jakie tanaryszki rosną u nas.
Ptasi gaj 21:00, 10 maj 2019

Do góry
Do południa ciężkie chmury tarzały się po niebie deszczu jak na lekarstwo takie tam kropie. Po południu przejaśnienie i trzeba było ruszyć w teren.

Tamaryszek który tak lubię. Zapachy mieszają się, że nozdrza wariują. Byłam na starych swoich śmieciach pamiętam jak krzaki były sadzone teraz porosły ogromne kilka razy cięte.
Bzy przepiękne różnokolorowe.

Ptasi gaj 20:45, 10 maj 2019

Do góry
Kasiu mam 3 odmiany i wszystkie już zaczęły puszczać młode liście tzw latorośle zakończone już kwiatami. Na pedach bardzo dużo latorośli pech, że przyszedł mróz i pewnie nowych już nie wypuszcza.
Góry zmarzły Na dole krzaka coś ocalało.

Ptasi gaj 16:28, 10 maj 2019

Do góry
Przed przymrozkiem
Klon faierview flame

Późne kwitnienie ale ładne. Posadziłam w donicy i na 10 szt w kazdeja donicy tylko po 2 szt kwitną w każdej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies