Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród II.

Rododendronowy ogród II.

Gosiek33 09:14, 08 cze 2019

Bogdzia napisał(a)

Mocniej od piwoni pachna teraz jaśminy. U mnie wszystko w ogromnym ścisku , na zdjeciu widac, z przodu krzewuszka, za nią jaśmin a za nim jeszcze kolkwicja , a dalej tawuły z tyłu , przed nimi borówki , przed nimi piwonie i jeszcze przed nimi małe liliowce których na zdjeciu nie widac. Jeden z powojników cudnie mi kwitnie ale jest tak zarosnięty że zdjecia nie ma jak zrobic.

Uwielbiam Twój ścisk, nawet gdy rododendrony wychodzą z kadru. Peonie zachwycające.

Bogdziu czy ta rutewka jest wysoka?

Urszulla 11:18, 08 cze 2019

Otoczenie tej ławeczki zachwyca
U mnie naparstnice nie mogą się uchować.
Dorota123 17:36, 08 cze 2019

Zostawiam swój zachwyt nad ogrodem i panującym w nim ścisku. U mnie wszędzie jest za ciasno, a na rabatki boję się wejść. Oprócz wszędobylskich jaszczurek pojawiają się też węże. Podobno zaskrońce, ale ja się boję.
mira 23:54, 08 cze 2019

Bogdzia napisał(a)

Mocniej od piwoni pachna teraz jaśminy. U mnie wszystko w ogromnym ścisku , na zdjeciu widac, z przodu krzewuszka, za nią jaśmin a za nim jeszcze kolkwicja , a dalej tawuły z tyłu , przed nimi borówki , przed nimi piwonie i jeszcze przed nimi małe liliowce których na zdjeciu nie widac. Jeden z powojników cudnie mi kwitnie ale jest tak zarosnięty że zdjecia nie ma jak zrobic.

bajkowy widok, jesteś mistrzynią upychania - muszę brać przykład
Adela 00:04, 09 cze 2019

Patrząc na Twój bajeczny ogród, chciało by się mieć też tak mieć
Tylko zegara biologicznego nie da się cofnąć, wręcz dostaje przyśpieszenia...
AniazUroczyska 00:40, 09 cze 2019

Dzisiaj kupiłam sobie właśnie rutewkę. Bogdziu, czy ona się szybko rozrasta?
Bogdzia 11:06, 09 cze 2019

jolanka napisał(a)
Bożenko, zachwycające widoki. Piwonie masz naprawdę piękne.
Jak dajesz radę to wszystko ogarnąć to nie wiem.
Naparstnice Ci się sieją? U mnie jakoś z tym mizernie

Piwonie w tym roku dziwnie sie zachowują , niektóre juz miały pąki podczas gdy inne zaczynały dopiero kiełkowac, no i pokaz w tym roku gorszy bo wiekszosc była przesadzana jesienia a niektóre równiez dzielone.Jak daję radę ogarnąć?..no prawdę mówiąc juz nie daje, dobrze ze wiosna była długa i chłodna to jakos najważniejsze sprawy ogarnełam a chwasty zawsze u mnie są i nie jestem w stanie na czas ich wypielic, pocieszam sie zasłyszanym kiedys powiedzeniem jakiegos naukowca który powiedział że od golej ziemi lepsze chwasty bo gleba nie stepowieje i tego sie trzymam. Naparstnice owszem sieją sie ale pierwszy rok z nimi wytrzymac nie jest łatwo bo włażą na wszystko, drugi łatwiej bo zakwitają. Mam je w kilku miejscach a w jednym wysiałam kiedys białe , oczywiscie są rózne wiec kolorowe wyrywam , może uda sie utrzymac tylko białe w co raczej wątpię bo owady zapylające latają z kolorowych na białe.
Bogdzia 11:07, 09 cze 2019

justa35 napisał(a)

OMG I chyba tylko tyle jestem w stanie napisać

Pozdrówka przesyłam.
Bogdzia 11:14, 09 cze 2019

ElzbietaFranka napisał(a)
Bogdziu pięknie masz. Piwonie czuję tutaj zapach.
U mnie tylko 2 sztuki jedną kwitnie druga trzeba wysadzić w inne miejsce.

Ten niebieski przynajmniej tak wygląda to Alfred?

Jednak obrywacie już przekwitłe kwiatostany.

Piszesz że masz ścisk w krzewach ale z fotki widać że to pięknie wygląda.

Odnośnie mojego rododendrona którego ratowałam pięknie kwitl, chciałam zrobić fotkę i czekałam aż się cały rozkwitnie przyszla ulewa i kwiaty wytrzepał.
Przyrasta bardzo ładnie już oberwany.

Bogdziu pozdrawiam

Faktycznie jak piwonia nie kwitnie to trzeba przesadzic i pamiętac by posadzic płytko. Rh niebieski to Alfred. Kwiatostany obrywamy ale nie wszystkie , te stare przestają byc widoczne gdy zaczyna sie kwitnienie , częsc opada a częsc zasłaniają nowe przyrosty i kwiaty, tak ze jak kwitną to juz starych nie widac.To że nie ma zdjecia rh to mówi sie trudno , najważniejsze że kwitł i że lepiej wygląda. Pozdrówka.
Bogdzia 11:15, 09 cze 2019

zawitka napisał(a)
Piwoniowa wystawa piękne odmiany .Wracam powoli do piwonii bo nic się przy nich nie robi ..

To prawda , roboty nie ma przy nich, żeby jeszcze dłużej kwitły.