Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 17:53, 10 sie 2016

Do góry
a biała kocimiętka?
Ogród z pergolą 17:46, 10 sie 2016

Do góry
nooo właśnie wczoraj znalazłam białą lawende i ciekawa jestem czy tez tak ładnie i długo kwitnie jak fioletowa
Ogródek Iwony II 15:01, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

uhh znalazłam do obejrzenia wieczorem bo wkońcu tych okien nie umyję...
cytat fajny tylko dlaczego w nowoczenych nie moze byc kolorowo? nie da się poprostu wprowadzic koloru w duzej masie i w geomerycznym kształcie i będzie nowoczesnie?

Co Ty Ania w deszczu okna myjesz?
Ogród z pergolą 14:26, 10 sie 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
1,5m bok kwadratu

Ogród z pergolą 14:26, 10 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ja mam w sumie pytanie bo nie znajdę tej informacji, jakiej wielkości są te kwadraty bo jest ich prawie 50 do obsadzenia

1,5x1,5m
zaskoczyłes mnie wiesz..bo ja ich nie liczyłam 50 sporo
co o tym wszystkim sądzisz?
Ogródek Iwony II 12:05, 10 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A co do nowoczesnych ogrodów, dostałam takiego linka fajnego, to sobie pooglądaj, może się nasycisz:
http://rfstudio.pl/portfolio/zielen-prywatna
I pozwolę sobie zacytować fragment pewnej wypowiedzi, po której otrzeźwiałam i już mi się u mnie baaaardzo podoba:

"...W takich nowoczesnych ogrodach nie ma miejsca na szaleństwo z kolorami, wszystko pod linijkę, pod kancik, porządek i ułożone rabaty a na nich ujednolicenie koloru, nie ma mowy o szaleństwie faktur, barw. ... a gdzie znalazłyby się miejsce na ... ukochane kwiaty, gdzie pełno jedzonka z nich jest dla pszczół, trzmieli i innych latających stworzonek. Widzę,że w geometrycznych nowoczesnych to tylko rządzą jeżówki, perovskia, kule bukszpanowe, trawy, graby, cisy i ujednolicenie koloru."

uhh znalazłam do obejrzenia wieczorem bo wkońcu tych okien nie umyję...
cytat fajny tylko dlaczego w nowoczenych nie moze byc kolorowo? nie da się poprostu wprowadzic koloru w duzej masie i w geomerycznym kształcie i będzie nowoczesnie?
Ogródek Iwony II 12:02, 10 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Od niedawna zaczyna planować ze mną. Woli ze mną planowanie, niż mają dziewczyny na forum doradzać. I muszę mile stwierdzić, że ma trafne spostrzeżenia
Na dodatek bywa z racji pracy w domach osób, gdzie ogrodnicy zakładają ogrody. Czasami zrobi telefonem jakąś fotkę, nawet dziś mi wysłał jedną ze ścianką wodną. Podoba mi się aranżacja. Więc czasem pomysły czerpie też z tego, co podpatrzy

Mój ogród się zmienił, widać efekty pracy. Jak oglądam fotki z początku czasów Ogrodowiska, małe tego jeszcze było, pojedyncze rabatki, a już wtedy potrafił się zachwycać i chwalić przed znajomymi ogrodem
Pamiętam mój ciągły niepokój, by to, co robię, było zrobione dobrze, aby nie poprawiać, a i tak ciągle kombinuję, bo nie ze wszystkiego jestem zadowolona. Czasami to wina ziemi i trzeba zadbać o polepszenie warunków roślinkom. A czasami kompozycje mi nie pasują. Ale to chyba sprawa nastrojów, czasami chwili. I jak się z tym problemem prześpię, to łatwiej podjąć decyzję. Czasem przy pieleniu coś przesadzę, podleję, poprawię ...
Dziś np. przesadziłam liliowca, bo na rabacie bylinowej się gubił, nie było widać jego urody. Pieliłam tam i pomyślałam, że muszę mu poszukać inną miejscówkę. I wylądował tu:

Jest jeszcze jeden, ale muszę poczekać, aż zbiorę pomidorki, bo zajmują miejsce po drugiej stronie forsycji

czytam ten post juz chyba piąty raz...
wiesz mądra kobitka jesteś, niesamowite ile mi teraz uzmysłowiłaś
skopiuje go sobie i gdy będę mieć ogrodowego doła to poczytam
ciężko komuś tak pragmatycznemu jak ja zrozumieć ze ogród to ciągłe zmiany..ale z drugiej strony ja niby lubię zmiany
Ogródek Iwony II 11:44, 10 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, radzą sobie. Szałwie są w dobrej kondycji.

Rozchodniki wsadziłam w cieniu i niech się ukorzenią. Podobnie dereń.
Po trawkach widać przeprowadzkę. Podcięłam to co suche i zobaczymy.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Po tym, jakie hortensje są u dziewczyn, gotowa jestem uznać, że to idealna miejscówka dla Limki. A to oznacza, że muszę coś zrobić z miejscem pod dębem, gdzie takie ładne już nie są. Chyba mają tam kiepską ziemię.
Na razie się zastanawiam nad moimi małymi limkami.
Albo zmienię im miejscówkę, albo zrobię im podwyższoną rabatę z dobrą ziemią. Bo tam jest sporo korzemi od dębu i tuji.

wiesz ostatnio wyjatkowo uwaznie czytam posty Toszki bo bede w przyszłym roku przesadzala rododendrony i ona misze o liściach debu ktore one bardzo lubią. wiec może rodki tam daj?
przylecialam szukac tych ogrodow nowoczesnych to czytam dalej
buziak
Ogród z pergolą 11:35, 10 sie 2016

Do góry
czyli co moje nostalgiczne peonie na różankę wrzucić..?jest to jakas myśl
Iwona idę popatrzeć, dzieki dobra kobieto
i okna muszę dalej myć..................................
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:20, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

uhh to sprzecior masz jak ja
co to za jeżówki na drugiej foci?
sprzęt już ostatni sezon kosi, dziura z boku się właśnie zrobiła

pewności nie mam co do jeżówki ale wydaje mi się że to green envy. Na początku cała zielona a później od środka różowieje
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:20, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

i znowu się wysieją, moze Ty szkołkę załóż
jeszcze tegorocznych nie posadziłam, chociaż część udało się sprzedać. Jednak w cieniu ona ładniejsza jest, taka zielona w słońcu trochę jaśniejsza
Szmaragdowy Zakątek 09:50, 10 sie 2016

Do góry
Magda wielkie dzięki aż takiej listy nie oczekiwałam uhh.. a te które mi wypisałaś to sa te które szybko przyrastają?
moje rodki docelowo niby 1,5 na 1,5 mają być wiec w sumie lepiej by mi było gdybym tą szybka wybrała. i jak hosta tak szybko przyrosnie to co potem?starzeje się czy trzyma sie taka ładna?
Ogród z pergolą 09:28, 10 sie 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
piwonie krótką kwitną i raczej nie polecałabym ci ich sadzić w masie a jak już chcesz piwonię to jako dodatek do róż a nie na front

mam peonie w starym ogrodzie do zabrania wiec bedę miec ale gdzie posadzę to niewiem..zastanawialam się zawsze czemu po smierci mamy gdy je przesadziłam nie kwitły myslałam że tęsknią (wiem głupie...) a teraz czytam że aklimatyzuję się -4 lata i do tego pewnie za głeboko je z niewiedzy posadziłam..
Ogród z pergolą 09:24, 10 sie 2016

Do góry
stychaz napisał(a)

Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.

Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.

Jak tam zdrówko?

o kurcze to z tymi szalwiami kiepsko..a tak się napaliłam bo białe i dlugo kwitną..popatrze na biale piwonie..
zdrówko ok, wiadomo uwazam bo gdyby mi sie na chrzciny to znowu przytrafiło to byłaby załamka. wiec ostroznie raczej działam i przez to dwa razy wolniej. nie zrobie wszystkiego tak jak planowałam i ogrodu tez nie doprowadzę jak się nalezy ale trudno nie chce się przeforsować..pogoda tez kiepska na porzadki w ogrodzie bo od wczoraj leje non stop a M ma dzisiaj przęsła montować. mialam je jutro malować i tez nie wiadomo czy się da..
Ogród z pergolą 09:02, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

bazujac na Twoich wskazowkach zrobiłam takie coś

runianka mi ładnie wkońcu ruszyła, spróbuje coś uszczknąć a nuż sie uda a gdzie byś ją wstawiła?

jeśli planujesz kostrzewę siną to mi nie pasuje ...
Jeszcze to miejsce H/ID - carex zginie tutaj ... lepszy byłby rozchodnik tylko wiem o co biega chciałabyś wokół SS mieć powtarzający się element ... hmmm
jarzmianka w słońcu może faktycznie mieć trudniej ale zapytałabym jeszcze malkul
a zamiast tego czyśća może jednak jakąś żurawkę?
Ogród z pergolą 08:48, 10 sie 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Byłam, poczytałam o kolejnych rewolucjach w planowaniu i bardzom ciekawa na czym stanie
Kuruj się kobito!

fajnie Marta ze wpadasz jak Ci sie widzi ta geometria?
na kurowanie już nie mam czasu, za 4 dni wybija godzina "0"
Ogród z pergolą 08:47, 10 sie 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Niestety stacjonarnie i akurat byłam w innym mieście i podjechałam w jedno miejsce sprawdzić, czy mają to co chciałam. I mieli Jeszcze kupiłam sobie Deep Blue Field, ale Ty się w bielach lubujesz, więc ta Snow Hill fajnie wygląda

Ale z tego co widzę jest na byliny.farm. Nie kupowałam tam jeszcze, ale planuję bo mają tą Perowskią, którą chcę.

też właśnie znalazłam tam, pierwszy sklep wyskakuje i jest na stanie. wogóle fajne byliny mają, wieczorem przysiąde i złoze zamówienie
Ogród z pergolą 08:45, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

tak bo są wyższe ... chyba sa takie bergenie, które kwitną na biało? ... ale to tam ... może kiedyś zdobędziesz ... niech się tylko to wszystko ładnie komponuje ... u mnie runianka była na patelni i tez ładnie rosła ... ona potrzebuje czasu musi się dobrze ukorzenic i wtedy jak ma wilgoć to dobrze rośnie jest piękna i zimozielona ... u kogoś chyba pytałas jak ją sadzić ... ona się ukorzenia nawet bez ukorzeniacza jak rozchodnik ... aby powstał dywan runiankowy musisz tak co 10cm sadzić, w przyszłym sezonie będzie piękna!!!

bazujac na Twoich wskazowkach zrobiłam takie coś

runianka mi ładnie wkońcu ruszyła, spróbuje coś uszczknąć a nuż sie uda a gdzie byś ją wstawiła?
Ogród z pergolą 08:42, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

czemu? jarzmianki gorzej wygladają po kwitnieniu?ale piwonie nie kwitną krócej?

Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.

Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.

Jak tam zdrówko?

Ogród z pergolą 08:42, 10 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Aniu
Jeszcze fotka funki

dziekuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies