uhh znalazłam do obejrzenia wieczorem bo wkońcu tych okien nie umyję...
cytat fajny tylko dlaczego w nowoczenych nie moze byc kolorowo? nie da się poprostu wprowadzic koloru w duzej masie i w geomerycznym kształcie i będzie nowoczesnie?
czytam ten post juz chyba piąty raz...
wiesz mądra kobitka jesteś, niesamowite ile mi teraz uzmysłowiłaś
skopiuje go sobie i gdy będę mieć ogrodowego doła to poczytam
ciężko komuś tak pragmatycznemu jak ja zrozumieć ze ogród to ciągłe zmiany..ale z drugiej strony ja niby lubię zmiany
wiesz ostatnio wyjatkowo uwaznie czytam posty Toszki bo bede w przyszłym roku przesadzala rododendrony i ona misze o liściach debu ktore one bardzo lubią. wiec może rodki tam daj?
przylecialam szukac tych ogrodow nowoczesnych to czytam dalej
buziak
czyli co moje nostalgiczne peonie na różankę wrzucić..?jest to jakas myśl
Iwona idę popatrzeć, dzieki dobra kobieto
i okna muszę dalej myć..................................
Magda wielkie dzięki aż takiej listy nie oczekiwałam uhh.. a te które mi wypisałaś to sa te które szybko przyrastają?
moje rodki docelowo niby 1,5 na 1,5 mają być wiec w sumie lepiej by mi było gdybym tą szybka wybrała. i jak hosta tak szybko przyrosnie to co potem?starzeje się czy trzyma sie taka ładna?
mam peonie w starym ogrodzie do zabrania wiec bedę miec ale gdzie posadzę to niewiem..zastanawialam się zawsze czemu po smierci mamy gdy je przesadziłam nie kwitły myslałam że tęsknią (wiem głupie...) a teraz czytam że aklimatyzuję się -4 lata i do tego pewnie za głeboko je z niewiedzy posadziłam..
o kurcze to z tymi szalwiami kiepsko..a tak się napaliłam bo białe i dlugo kwitną..popatrze na biale piwonie..
zdrówko ok, wiadomo uwazam bo gdyby mi sie na chrzciny to znowu przytrafiło to byłaby załamka. wiec ostroznie raczej działam i przez to dwa razy wolniej. nie zrobie wszystkiego tak jak planowałam i ogrodu tez nie doprowadzę jak się nalezy ale trudno nie chce się przeforsować..pogoda tez kiepska na porzadki w ogrodzie bo od wczoraj leje non stop a M ma dzisiaj przęsła montować. mialam je jutro malować i tez nie wiadomo czy się da..
jeśli planujesz kostrzewę siną to mi nie pasuje ...
Jeszcze to miejsce H/ID - carex zginie tutaj ... lepszy byłby rozchodnik tylko wiem o co biega chciałabyś wokół SS mieć powtarzający się element ... hmmm
jarzmianka w słońcu może faktycznie mieć trudniej ale zapytałabym jeszcze malkul
a zamiast tego czyśća może jednak jakąś żurawkę?
Ania, spróbuj u kogoś zobaczyć jak przekwitają i białe jarzmianki i szałwia. W szkółce widziałam przekwitającą białą szałwię (nie wiem jaka odmiana) i jej kwiaty zasychały na brązowo. Z daleka wyglądała jak brudna.
Piwonie kwitną krócej ale mają ładniejsze, ciemnozielone liście. Jeżeli tutaj jest patelnia, to jarzmianki mogą się przypalać.