Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 11:37, 10 sie 2016

ren133 napisał(a)

To możemy sobie wszystkie łapki podać Mnie też dopadł minimalizm i ograniczenie gatunków

PS Jeśli jesteś spragniona kolorów wiosną to sadź cebulowe Zanim wyrosly pierwsze takie u mnie to zastanawiałam się długo czy warto? "przecież to kwitnie chwilę" ale po pierwszym sezonie cebulowych u mnie stwierdzam, ze warto ale najlepiej sadzić je w grupie wtedy jest efekt

Ha, ha, ha, no to łapka Tylko, że ja nawet tych cebulowych za dużo nasadzić nie mogę, bo ciągle coś jest do zmieniania i potem cebule przeszkadzają
anna_t 11:44, 10 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
Edytko, radzą sobie. Szałwie są w dobrej kondycji.

Rozchodniki wsadziłam w cieniu i niech się ukorzenią. Podobnie dereń.
Po trawkach widać przeprowadzkę. Podcięłam to co suche i zobaczymy.
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Po tym, jakie hortensje są u dziewczyn, gotowa jestem uznać, że to idealna miejscówka dla Limki. A to oznacza, że muszę coś zrobić z miejscem pod dębem, gdzie takie ładne już nie są. Chyba mają tam kiepską ziemię.
Na razie się zastanawiam nad moimi małymi limkami.
Albo zmienię im miejscówkę, albo zrobię im podwyższoną rabatę z dobrą ziemią. Bo tam jest sporo korzemi od dębu i tuji.

wiesz ostatnio wyjatkowo uwaznie czytam posty Toszki bo bede w przyszłym roku przesadzala rododendrony i ona misze o liściach debu ktore one bardzo lubią. wiec może rodki tam daj?
przylecialam szukac tych ogrodow nowoczesnych to czytam dalej
buziak
Mala_Mi 11:56, 10 sie 2016

Czytam przemyślenia..... i jakbym siebie słyszała.. jak widać takich jest więcej Czyli jestem normalna

Jednak wszytko prostujesz ... i dobrze...... a kółeczko z bukiem.. dla mnie może być
anna_t 12:02, 10 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Od niedawna zaczyna planować ze mną. Woli ze mną planowanie, niż mają dziewczyny na forum doradzać. I muszę mile stwierdzić, że ma trafne spostrzeżenia
Na dodatek bywa z racji pracy w domach osób, gdzie ogrodnicy zakładają ogrody. Czasami zrobi telefonem jakąś fotkę, nawet dziś mi wysłał jedną ze ścianką wodną. Podoba mi się aranżacja. Więc czasem pomysły czerpie też z tego, co podpatrzy

Mój ogród się zmienił, widać efekty pracy. Jak oglądam fotki z początku czasów Ogrodowiska, małe tego jeszcze było, pojedyncze rabatki, a już wtedy potrafił się zachwycać i chwalić przed znajomymi ogrodem
Pamiętam mój ciągły niepokój, by to, co robię, było zrobione dobrze, aby nie poprawiać, a i tak ciągle kombinuję, bo nie ze wszystkiego jestem zadowolona. Czasami to wina ziemi i trzeba zadbać o polepszenie warunków roślinkom. A czasami kompozycje mi nie pasują. Ale to chyba sprawa nastrojów, czasami chwili. I jak się z tym problemem prześpię, to łatwiej podjąć decyzję. Czasem przy pieleniu coś przesadzę, podleję, poprawię ...
Dziś np. przesadziłam liliowca, bo na rabacie bylinowej się gubił, nie było widać jego urody. Pieliłam tam i pomyślałam, że muszę mu poszukać inną miejscówkę. I wylądował tu:

Jest jeszcze jeden, ale muszę poczekać, aż zbiorę pomidorki, bo zajmują miejsce po drugiej stronie forsycji

czytam ten post juz chyba piąty raz...
wiesz mądra kobitka jesteś, niesamowite ile mi teraz uzmysłowiłaś
skopiuje go sobie i gdy będę mieć ogrodowego doła to poczytam
ciężko komuś tak pragmatycznemu jak ja zrozumieć ze ogród to ciągłe zmiany..ale z drugiej strony ja niby lubię zmiany
anna_t 12:05, 10 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

A co do nowoczesnych ogrodów, dostałam takiego linka fajnego, to sobie pooglądaj, może się nasycisz:
http://rfstudio.pl/portfolio/zielen-prywatna
I pozwolę sobie zacytować fragment pewnej wypowiedzi, po której otrzeźwiałam i już mi się u mnie baaaardzo podoba:

"...W takich nowoczesnych ogrodach nie ma miejsca na szaleństwo z kolorami, wszystko pod linijkę, pod kancik, porządek i ułożone rabaty a na nich ujednolicenie koloru, nie ma mowy o szaleństwie faktur, barw. ... a gdzie znalazłyby się miejsce na ... ukochane kwiaty, gdzie pełno jedzonka z nich jest dla pszczół, trzmieli i innych latających stworzonek. Widzę,że w geometrycznych nowoczesnych to tylko rządzą jeżówki, perovskia, kule bukszpanowe, trawy, graby, cisy i ujednolicenie koloru."

uhh znalazłam do obejrzenia wieczorem bo wkońcu tych okien nie umyję...
cytat fajny tylko dlaczego w nowoczenych nie moze byc kolorowo? nie da się poprostu wprowadzic koloru w duzej masie i w geomerycznym kształcie i będzie nowoczesnie?
Luki 12:28, 10 sie 2016

Mądre rzeczy czytam, a przemyślenia bardzo trafne chociaż co do stwierdzenia o nowoczesnych ogrodach w ogóle się nie zgodzę, bo może być ogród nowoczesny w formie i bogatą roślinnością i nowoczesny z przewagą minimalizmu roślinnego chociaż można by tutaj książki pisać na ten temat.
Doczytałem też o nawadnianiu robionym przez firmy i fakt takie są tego koszty, ale samemu można zrobić to wiele wiele razy taniej, a coś o tym wiem, kompletny system na mały ogród i tak wychodzi sporo jak na moje możliwości i realia, ale nie są to tak kosmiczne kwoty, ale trzeba do tego podejść mimo wszystko profesjonalnie by było na lata
Anda 14:54, 10 sie 2016

Pooglądałam piekne zdjęcia i poczytałam przemyślenia Cieszę się że nie jestem sama, bo też czasem łapię doła patrząc na mój ogródek. Ja też lubię kolory i cieszę się tym, co mam.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ren133 14:58, 10 sie 2016

Zana napisał(a)

Ha, ha, ha, no to łapka Tylko, że ja nawet tych cebulowych za dużo nasadzić nie mogę, bo ciągle coś jest do zmieniania i potem cebule przeszkadzają

To je przesadzisz
ren133 15:01, 10 sie 2016

anna_t napisał(a)

uhh znalazłam do obejrzenia wieczorem bo wkońcu tych okien nie umyję...
cytat fajny tylko dlaczego w nowoczenych nie moze byc kolorowo? nie da się poprostu wprowadzic koloru w duzej masie i w geomerycznym kształcie i będzie nowoczesnie?

Co Ty Ania w deszczu okna myjesz?
Sebek 15:04, 10 sie 2016

Brązowe trawy i żółte iglaki
.. Dałaś mi do myślenia Fajne połączenie