Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Choroby i szkodniki gruszy, grusza - Pyrus 19:06, 08 cze 2021

Do góry
Czy ktoś rozpoznaje szkodnika, który zaatakował moją gruszę Lukasówkę? Grusza była posadzona w 2019r. W zeszłym roku zawiązała chyba z 5 owoców, ale wszystkie opadły - zrzuciłam winę na przymrozki. W tym roku zobaczyłam, że owoce też marnieją, wyglądają na zasuszone, zniekształcone. Okazało się, że w środku żerują widoczne na zdjęciu larwy. Mają ok. 0,5 cm długości. Ktoś wie, co to może być i jak z tym walczyć/zapobiegać na przyszłość?

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:35, 08 cze 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Piękny fiolet tej szałwii, to Caradonna taka wysoka?

No piękny
Tak Caradonna gigant
Tutaj też

W ogródku Martki 18:22, 08 cze 2021

Do góry
Pod wpływem kilku youtuberów postanowiłam i ja zachęcić biedronki do lądowania w ogrodzie. Metodą na żółtą tasiemkę. Dziś zrobiłam trzecie podejście do sklepu pasmanteryjnego. Pierwsze było w piątek - niestety zamknięty, długi weekend. Próba druga wczoraj - niestety, poniedziałki mają wolne ... Dziś jednak udało się i tasiemki od razu zawisły. Za tydzień napiszę o efektach. Czy żółta tasiemka naprawdę podziała? ...

Nie obyło się też bez innego rodzaju zakupów, pojechałam obejrzeć byliny, jednak wybór słabiutki, wzięłam łubiny. Zakupiłam natomiast dwa cisy baccata ellegantissima oraz buczka Davyck Purple, niestety ostała się jedna sztuka, a ja potrzebuję jeszcze dwóch.

Z sadzeniem poczekam na lekko chłodniejszy czas... Poza tym sucho okrutnie się zrobiło, mój młody ogród cienko przędzie.

Ogród Basi i Romka 18:20, 08 cze 2021

Do góry
Zaczynają irysy

Ogród Basi i Romka 18:16, 08 cze 2021

Do góry
Rododendron też ładnie się rozwinął

I takie różne

Ogród Basi i Romka 18:11, 08 cze 2021

Do góry
W ogrodzie pachnie kwitnie i pachnie bez miniaturowy

A kawałek dalej zaczyna kwitnąć moja " dzika " róża lubię ją za zapach

Działka prawie w Borach Tucholskich 17:33, 08 cze 2021

Do góry

Droga do spełnienia 17:00, 08 cze 2021

Do góry
Kawa napisał(a)

Spamuj, spamuj. Jest co oglądać
Czy to jest len?
Zieleń, drewno i antracyt 16:56, 08 cze 2021

Do góry
Zrobiłam szybką rundkę po pracy. W ogrodzie sucho i gorąco. W ogóle nie widać ile wczoraj wody wylałam. Najlepiej się mają rabaty napakowana roślinami, wilgoć udaje się tam lepiej utrzymać.
Na przyśmietnikowej skończyły czosnki, ale zaczynają ostróżki i naparstnice Na szczęście na tej rabacie jarzmianki świetnie dają sobie radę. A kozłek na leśnej ma już spokojnie z 1,8m

Kwiat pokazała pierwsza piwonia reszta jeszcze się ociąga.
Nówka Duchesse de Montebello pachnie nawet w pączkach. Alba Maxima wprawdzie jeszcze bez zapachu, ale kwiatów tez będzie miała sporo, pąki na razie wpadają w lekki róż, mam nadzieję, że to nie pomyłka
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:53, 08 cze 2021

Do góry
Nie maza co,
wiedza nieużywana jest tylko wiedzą jednostkową, wieści rozpuszczone po sąsiadach, szybko nabierają znamion pewników, a po kilku latach stają się dogmatami.

A nawiązując do dogmatów, po kilku wiekach osiągają stadium religii, której wykorzenić nie sposób. Tak mnie jakieś olśnienie naszło.

Wszystkim maniakom borówek życzę koszy pełnych tych owoców.
W ogródku Martki 16:51, 08 cze 2021

Do góry

Oto ona. Moja pierwsza w życiu róża. Leonardo da Vinci. Dobrego dnia!

Piękna królowa ogrodu Myślę Martka, że jesteś bardzo zadowolona, że już zaczynają pierwsze róże u Ciebie kwitnąć Czekam na kolejne i proszę o dużo zdjęć
Fajnie, że się na nie zdecydowałaś :- brawo Ty
Ogród pod lasem 16:31, 08 cze 2021

Do góry
Dziewczyny, w temacie kuklików. Tak aktualnie wyglądają kwartetowe

za sprawą masy tego

Znacie wroga?
Działka prawie w Borach Tucholskich 16:25, 08 cze 2021

Do góry
Basiek kolor niezły ale bez koronek, w rankingu moich byłych i aktualny (obojętnie jak to zabrzmiało ) mieściłby się w końcówce pierwszej dziesiątki. Chwilowo jako jedyny kwitnący na zagonie jest pierwszy , pozostałe wygrzebały się z chorób i rokują dobrze na przyszły sezon

Gosiek to nie ta, w ubiegłym roku namierzyłem ślad -kierunek dzika odmiana USA
ma nietypowe liście kwiat jak u kaliny też spalony wapnem, na szczęście jutro będzie pierwsza warstwa asfaltu, deszcz by się przydał bo wszystko siwe

mak trzyma fason trzeci dzień

W samym słońcu 16:19, 08 cze 2021

Do góry
sarenka napisał(a)
Oto baronessy,sztuk 3. Każda w opłakanym staniem..żyć żyją,ale czy coś z nich będzie? Ciężko miały bo panowie robiący kostkę nie najlepiej potraktowali część roślin...
Zasiliłam je jakimś nawozem,ale coś nowego muszę kupić bo nie wiem czy tamten się nadawał jeszcze..
Jutro biohumusem może podleje,może to coś da...

Przede wszystkim przysłon miejsce szczepienia róż. Ok 8-10 cm jest to miejsce narażone w słońcu na wysychanie. Zielone pede muszą być przysypane ziemia.

Zrób miksturę ze skórek z bananów które zawierają duzo potasu, a róże uwielbiają potas.
5 skórek z banana włóż do wiaderka może być więcej i zalej wodą po dwóch dniach możesz podlać róże. 1 litr mikstury rozpuść w 5 litrach wody i podłej róże tak aby woda wsiąkła pod korzeń a nie rozlała się obok. Takie podlewanie możesz zastosować co tydzień aż rusza.
Ewentualnie zostaje jeszcze magiczna siła do róż Substrala czy inny nawóz rozpuszczony w wodzie.
Skórki możesz posiekać i zagrzebać w ziemi pod różami przykryć ziemia.

Cis - Taxus 15:42, 08 cze 2021

Do góry
Drodzy Ogrodnicy, moze bedzie ktos mogl powiedziec jaki problem maja moje cisy? Cisy maja ok 2 m wysokości, rosna od 10 lat. Zauważyłam niedawno, ze 3 stuki zaczęły sie jakby rozlazic od pionu, gałęzie lekko wisza, 3-4 miejsca kilka cm lekko zazolcone. W ogrodzie na wisni obok pojawia sie problem zgnilizny, wiec opryskałam wczoraj profilaktycznie topspinem rowniez i cisy, jak rowniez lekko je przycielam z przyrostu. Jeden cis rosnący skrajnie jest modelowy.
Ogród w mieście-ogrodzie 15:21, 08 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Autorka tych fot innym okiem pokazała przepiękny urok tego miejsca

Pozdrawiam

Autorem zdjęć jest mój eM
Ja bym takich ładnych fotek nie zrobiła
Focę tylko komórką

Tak więc moje fotki i poproszę o podpisanie

Ogród Grodzi 14:56, 08 cze 2021

Do góry
To jest ogród którym się zachwycam od początku a moja skarpa teraz wygląda tak
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:53, 08 cze 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
A teraz coś dla ludzi o mocnych nerwach

Postanowiliśmy wytoczyć ciężkie działo na skrzyp. Ten na niedokończonej części stipowiska.
Padły cztery stipy, ale cel był nadrzędny.

Za tydzień śladu nie będzie

No i extra, ten skrzyp to zmora. To ciężkie działo to jak się nazywa? może być na priw bo też zamierzam wytoczyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies