Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Rozpoznawanie odmian róż 22:53, 21 lis 2018

Do góry
Schneewitchen wykluczam. Znam je bo miałam.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 22:51, 21 lis 2018

Do góry
Za wcześnie i to zdecydowanie. Wiśnia Amanogawa nie potrzebuje w ogóle okrycia, a tym bardziej agrowłókniną, ona nic nie da tej wiśni.
Podobnie jabłoń, to drzewo z naszego klimatu, nie wymaga okrywania. Hortensje - zalezy jakie, bukietowe ani drzewiaste nie wymagają okrywania.

Jesli wszystko tegoroczne i bardzo malutkie to bym ewentualnie to robiła, ale dopiero wtedy jak zima zmrozi glebę i ostatecznie spadną temperatury poniżej zera także w dzień. Na bryły korzeniowe możesz nasypać kopczyki z kory.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/214-jak-przygotowac-ogrod-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/209-przygotowanie-roz-do-zimy

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/93-jesienne-sprzatanie-ogrodu-i-przygotowania-do-zimy

Rozpoznawanie traw 16:34, 21 lis 2018

Do góry
Brakuje zdjęcia Janie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:50, 20 lis 2018

Do góry
Jak miło sobie przypomnieć, że się ma jeszcze poprzedni ogród
Testowe dodawanie zdjęć 15:49, 20 lis 2018

Do góry
Najlepiej od razu zmniejszać zdjęcia, wtedy szybciej się wklejają u nas.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:29, 20 lis 2018

Do góry
Moje prosa są w 100% słońcu, nareszcie mam słoneczko w ogrodzie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:34, 20 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja tutaj mam na pewno niebieskie Proso rózgowate 'Heavy Metal' (Panicum virgatum). Gdzie indziej mam też smagane na czerwono 'Squaw'. Jest jeszcze ' Rotstrahlbusch'
oraz zielone 'Northwind'.

Ja mam jeszcze Shenandoah, Sangria, Warrior, Kurt Bloemel, Violet ale już nie jestem w stanie wskazać, które jest które (poza Sangrią i Kurtem).
Przedogródek - gotowe przykłady ładnych aranżacji 22:17, 19 lis 2018

Do góry
Bukszpan a w środku runianka.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:12, 19 lis 2018

Do góry
Ja tutaj mam na pewno niebieskie Proso rózgowate 'Heavy Metal' (Panicum virgatum). Gdzie indziej mam też smagane na czerwono 'Squaw'. Jest jeszcze ' Rotstrahlbusch'
oraz zielone 'Northwind'.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:47, 19 lis 2018

Do góry
Odpowiadam zbiorowo

Ogród podniesie wartość nieruchomości, bezwzględnie to prawda.
Drzewka na pniu to bukszpany.
Pszczółko dziękuję za martwą naturę
Adkawi, Sebek, Rumianka, Małgosiu, effka, dorciabe, Anusia Buziaki dla Was.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:46, 19 lis 2018

Do góry
Dziękuję, że zaglądacie. Bukszpanowy zapoczątkował erę Ogrodowiska, wszak to od niego wszystko się zaczęło. Mam nadzieję, że wiecie o tym, bo to był chyba pierwszy wpis. Premiera Ogrodowiska - Forum.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:12, 19 lis 2018

Do góry
Vivo, to proso, dobrze rozpoznane. Kropelki wody na nim, jak biżuteria
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:10, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, przy -5 nie zmroziło Ci roślin w donicach?

Zdążyłaś wszystkie przewieźć? Czy były to tylko jednoroczne sezonowe okazy?

Piszesz, że wykopałaś rabatę jednoroczną. Zastanawiam się wykopałaś czy przekopałaś? Były tam gatunki wieloletnie i co z nimi?

Słyszałaś może o uprawianiu (zimowaniu też) malus toringo w dużej donicy na dworze? Nie wiem co zrobić z nią.

Kanny wyciepałam wcześniej z donic. Kordyliny niektóre przymroziło, ale chyba będzie dobrze. Pozostałe czyli trawy i turzyce oraz berberysy - ok. Fotinie w garażu już są. Tęgosze w garażu. Jednoroczne - zmroziło, ale to nie kłopot.
Jakieś straty przy tej ilości będą, reszta donic - przewożone do namiotu. Jabłoń zakop z donicą do gruntu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:02, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oj, brakowało mi tego ogrodu. Jak zawsze konsekwentny, piękny, spokojny. Jak martwe natury mistrzów holenderskich - lubię.
Pszczelarnia 16:01, 19 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.

Inna możliwość to brzozy posadzone "na gęsto" jak w Old Vicarage. Rozważam też odmianę 'Silver Ghost'.

Chodzi mi o efekt właśnie takiego polnego skupiska jakby samosiejek ale z gatunków ozdobnych korą i niższych.

Mam plan posadzić jeszcze w tym roku.

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:23, 19 lis 2018

Do góry
Rosa napisał(a)
To, że przerzucanie przyspiesza kompostowanie, ale to nie jest konieczne to oczywista oczywistość...
A na zakończenie dyskusji przypomniał mi się wykład prof. Katedry Mniemanologii Stosowanej Jana Tadeusza Stanisławskiego "O Wyższości Świąt Wielkiej Nocy Nad Świętami Bożego Narodzenia" .
Pozdrawiam.
Ewo jak widać nie dla wszystkich jest to oczywista oczywistość. I nie do wszystkich dociera, że można i tak i tak- nie ma jednej jedynie słusznej metody.

Gardenarium napisał(a)
Torfu i sztucznych nawozów w większości i nie posiadają nic, co cenne dla ogrodu w rozumieniu słowa "ekologia" niestety
Taaa... ten wszędobylski torf. Czysta ekonomia kontra degradacja torfowisk ...

anka_ napisał(a)
Ale sposób obrony przez ciebie (w niektórych sprawach) 'jedynie słusznej racji' jest dla mnie osobiście nie do przyjęcia.
I swoim postem kolejny raz mnie w tym utwierdzasz. Na 'trudne' pytania, albo unikasz odpowiedzi (ot choćby dołowanie traw w kompoście) lub w arogancki sposób atakujesz rozmówcę. To ty pisałeś, iż nie interesują cię 'czyjeś' wypociny na forach a jedynie prace naukowe. Odwracasz 'kota ogonem' odchodząc od meritum sprawy. Negujesz pracę tysięcy naukowców, ale co ważniejsze negujesz doświadczenia ludzi tu na forum (przerzucanie kompostu). Jednocześnie w autorytatywny sposób starasz się narzucać jedynie słuszną rację.
Odnosząc się do cytatu z amerykańskiego artykułu( nie na rękę ci te artykuły to szukasz sensacji?). Po pierwsze to, że ktoś pisze że się coś przekompostuje nie znaczy że poleca 'walić' pewne rzeczy do domowych kompostowników . Większość badań naukowych odnosi się do działań na dużą skalę. I powiem tak- uważam, że wszystkie z wymienionych rzeczy przekompostują się na gorąco. Czy to znaczy, że wrzucam skórzane buty do kompostu? Nie.
Ale na ten cytat najlepiej odpowie wypowiedź Ewy
Rosa napisał(a)
... Czy w lesie ktoś coś przerzuca aby ściółka się robiła ...Natura sama robi co potrzeba...
Czy ktoś w lesie sprząta produkty linienia zwierząt, martwe zwierzęta ? Nie. I jakoś nie zalegają pryzmami.

Na zakończenie- nie przerzucam kompostu (z braku czasu i siły). Nie kupuję gotowego kompostu z miejskich oczyszczalni, bo na szczęście posiadam 'producentów' nawozów organicznych. Ale jednocześnie uważam, że jeżeli ktoś nie ma dojścia do obornika, możliwości robienia kompostu czy 'zabawy' w zielone nawozy, to lepszym wyjściem jest zakup wspomnianego wyżej kompostu niż nie robienie z glebą nic.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:57, 19 lis 2018

Do góry
Danusiu, dla takiego zjawiska w ogrodzie warto było popędzić
Szadź miałaś bardzo dużą, rzadko się zdarza, a jeszcze ze słońcem to już prawdziwy rarytas.
Ja też poganiałam w sobotę z aparatem ale takiej dużej szadzi u mnie było.
A dzisiaj mam już zimę, prawdziwą, ze śniegiem

Napisz proszę jaka to trawa, która tak sztywno stoi? Nie rozpoznaję a mam niedosyt takich traw.

Gardenarium napisał(a)

Pszczelarnia 10:49, 19 lis 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Czy z brzozy betula utilis 'Doorenbos' mogę uzyskać bukiet brzóz - jak posadzę 3 w jednym dołku?

Nadaje się ta odmiana - nie jest zbyt nachalna z błyszczącymi liśćmi? Kto może doradzić?

Tak nadaje się, ale możesz wielopniowe wybrać, są takowe w sprzedaży.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:46, 19 lis 2018

Do góry
Jest relacja z bukszpanowego
Jakiż on całkiem inny...od Anglii, coraz bardziej się oddalam od bukszpanowego, bo pochłania nas nowe wyzwanie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4809-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-iii?page=1673
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:43, 19 lis 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies