Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Miłkowo - sezon 2016-2022 19:56, 20 maj 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Ela, wielkie dzięki zawsze jesteś tak pozytywnie do mnie nastawiona nie mam wpływu na to, jak zmontują, wiem że szczerze mówiłam, byłam sobą, jakkolwiek by ludzie to odbierali
Na żywo jest ładniej, naprawdę, w końcu po 7 latach to stwierdzam, a że coś wkoło się robi, no taki nasz los, ciągle coś chcemy, dzięki

To prawda chocbym kazda rosline focila z. Kazdej strony nigdy fota nawet film nie odda rzeczywistosci.
Moj tez ma prawie 7 lat oczywiscie nie caly. Czesc byla wczesniej ale w od 2013 r zmienil sie nie do poznania, ile juz podcielam krzakow, drzew.
Mamy prawie taki sam areal u mnie troche luzniej, ale tez zaczyna sie robic wszystkiego duzo.

W sobote przyjechalam na dzialke i chodzilam przez 1,5 godziny ogladajac prawie kazdy krzak i rosliny. Tu chwast tam chwast chodze i wyrywam robie przystanek aby zrobic fotke, aby sie napatrzec jak ladnie.
To jest spacer.

Milus wierze, ze masz piekny ogrod. Tyle fot przeciez te rosliny musza gdzies rosnac. Poutykane, ale wszystko pieknie pasuje. A po drugie co zrobic jak czlowiek zachlanny. W ogrodzie jest bardzo wazny klimat a u ciebie z fot to widac. Co z tego, ze nasadzisz wszystkiego narobisz fontann, oczek, kaskad, skalniakow jak nie bedzie klimatu no wiesz musi miec to cos co zaciekawi ogladajacego i dobrze sie czuje w danym miejscu.

Oj rozpisalam sie, ale tak mam

Przed chwila przeszla u nas druga burza, lunie i po 15 minutach po wszystki jest bardzo cieplo.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 19:20, 20 maj 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Super Ale ja uwielbiam hosty wszelkiej maści
Ptasi gaj 19:12, 20 maj 2019

Do góry
CD

Mięta też tutaj się dobrze czuje

Jak tylko stanę przy oczku zaczyna się rybi taniec te wiry to otwierane dzioby, skaczą nad wodę. Jak tu je gdzieś oddać jest ich dużo. Umiaru w rozrodczości nie mają. Jak żyć z takim stadem.

Ptasi gaj 18:58, 20 maj 2019

Do góry
Amarant w roku głównej

Zaczynają iglaki

Ptasi gaj 18:52, 20 maj 2019

Do góry
Tutaj mam też bałagan właściwie nasadzenia są hosty, tawuły arendsa i róże blues i horty, ale jeszcze pod kurnikami chce posadzić bordowe pluskwice i trzmielina płożąca może bluszcz.

To późny rododendron

Tutaj za 3 lata też powinno już być ładnie. Na środku pluskwica jasna biala poniżej czerwonego Rodka

Ptasi gaj 18:41, 20 maj 2019

Do góry
Tutaj wysadzalam bergenie. Jeszcze wypielic dokladnie wyrównać i okorowac bedzie ładny zakątek tektura już leży

Piękna azalia czysta biel, żółty aż po oczach bije. Obok rosną 2 szt pomarańczowe zmarzły nie kwitly

Ptasi gaj 17:50, 20 maj 2019

Do góry
CD

W tym roku mam marne azalie pachnące nawet nie foce bo nie ma czego

Irys żółty pięknie tutaj rośnie wysoki ok 1 metra

Ptasi gaj 17:40, 20 maj 2019

Do góry
Z drugiej strony brzozowy gdzie nie gdzie żółta trawa bo u nas jeszcze tydzień temu było bardzo sucho.

Orliki Sylwii jeszcze w pełni nierozwinięte

Ptasi gaj 15:42, 20 maj 2019

Do góry

Nie będę nic sądziła już mam sadzenia dosyć. Brzozy to pijawki niż tam nie urosnie. A pod sosnami rosną grzyby pod brzozami też.

Coś tam zawsze urośnie Ale ok, jak pisałam wcześniej i tak jest pięknie, byłam ciekawa czy masz jeszcze coś w planie , fajnie że masz swoje grzyby
Ogrod stewardessy 14:45, 20 maj 2019

Do góry
Kamila będę wieczorem masz piękne krzaki to po co ci jeszcze trawniczek

Pokaż ten trawnik cały z mankamentami co mu brakuje?
Ptasi gaj 14:34, 20 maj 2019

Do góry
U nas też ulewa, ale przechodzi. Byli nie do wytrzymania tak parno teraz będzie jeszcze gorzej bo nagrzane i będzie parowało. Darmowa sauna.

Rodek piękny, ale to nie pełny jego rozkwit.
Ptasi gaj 11:22, 20 maj 2019

Do góry

Fota wczoraj

Niby taki drobiazg, a jak cieszy super kwitnie i jaki zdrowy u mnie znowu brzydko.
Ptasi gaj 11:19, 20 maj 2019

Do góry
Spacerując robiłam fotki

Juki w zeszłym roku ani jedna nie zakwitła jak nigdy

A to rodzaj rutewki przez pomyłkę mi włożono do paczki. Przysłali mi inną wrzosowa ale coś nie bardzo chce rosnąć przesadziłam w inne miejsce zobaczymy czy zmieni się na lepsze po prawej piękny cis, ale słabiutko rośnie to z tych powolniejszych

Niektóre floksiki już przekwitły lub wytrzepał je deszcz na skalniaku się trzymają

Fajnie, że podlało trawnik u ciebie idealny, a tym brzozowym zagajniku, to ja bym juz leżała, a na dodatek hamak możesz tam wstawić z jukami to dziwnie, średnio je lubie, bo cięzko je z czyms połączyć, ale jak kwitną mniam
Ptasi gaj 09:36, 20 maj 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Świetny masz ten zagajniczek brzozowo-sosnowy dodasz tam jakieś roślinki np. hosty czy zostawisz tak jak jest ? Bez roślin też jest pięknie

Nie będę nic sądziła już mam sadzenia dosyć. Brzozy to pijawki niż tam nie urosnie. A pod sosnami rosną grzyby pod brzozami też.
Ptasi gaj 09:33, 20 maj 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Miły spacerek A trawnik masz super. Pokazałam mojemu J Może się złamie i wreszcie będzie nasz regularnie kosił. Chociaż i tak mnie zadziwił w tym roku, bo wydał walkę mleczom i prawie wszystkie wykopał.

Mlecze to też nasza bolączką i jak dziki rabarbar, ale jak się mieszka wśród pól i łąk to się wszystko rozsiewa. U mnie okno mleczy na rabatach w zakamarkach więc jak idę to wyrywam i rzucam później zbieram suche.

Drugim takim paskudnym chwastem wiosna jest gwiazdnica jeden korzeń a średnica 30-40 cm rozsiewa się na potęgę.

Jak nasz jaki kolwiek trawnik to tylko nawieźć i kosić sam się wyrówna. Jak są puste plamy podosiewac. Zacząć najpierw przy domu i później coraz to dalej.

Mój EM bardzo lubi kosić przynajmniej chodzi to duży relaks jak się ma siedząca pracę. Trawnik przy domu koszony jest mała kosiarka akumulatorowa przynajmniej na wiosnę później traktorkiem.

Ludzie mają problemy z trawnikami a to żadna filozofia wystarczy nawóz, koszenie i ew usuwanie chwastów.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:49, 19 maj 2019

Do góry
Aurelia wszystkie odrosty przekwitle od razu wycinam. To nie lada wysilek jak sama dobrze wiesz. Mam duzo mlodych i tez nie kwitly. Zeszla wiosna byla bardzo ciepla i moze dlatego nje nawiazaly kwiatostanow tak sobie mysle.
Mam juki w kilku miejscach i nigdzie nie kwitly.

Kazddj wiosny po zimie od spodu czyszcze juki wywoze taczke suchych lisci. Po przekwitnieciu tez suszki wycinam.

Zobaczymy w tym roku jezeli nie beda kwitly to trudno trzeba bedzie wyciac, karpy wyciagnac i odnowic.

A ty wiesz Aurelia, ze wszystkie juki jakie mam to z jednej juki. Mało tego na osiedlu ich duzo posadzilam. Juka to jak chwast ale pieknie kwitnie.

Jutro bede ogladala satki i wstawie jeszcze fotki

Dobranoc
Ptasi gaj 22:47, 19 maj 2019

Do góry
CD

Ptasi gaj 22:44, 19 maj 2019

Do góry
Spacerując robiłam fotki

Juki w zeszłym roku ani jedna nie zakwitła jak nigdy

A to rodzaj rutewki przez pomyłkę mi włożono do paczki. Przysłali mi inną wrzosowa ale coś nie bardzo chce rosnąć przesadziłam w inne miejsce zobaczymy czy zmieni się na lepsze po prawej piękny cis, ale słabiutko rośnie to z tych powolniejszych

Niektóre floksiki już przekwitły lub wytrzepał je deszcz na skalniaku się trzymają

Ptasi gaj 22:33, 19 maj 2019

Do góry
Dzisiaj dobra pogoda do różnych prac. Pracuje bo chwasty nie śpią wprost przeciwnie po deszczu zaczęły rosnąć więc trzeba było niektóre rabatki motyka shakowac. Pogoda bardzo dobra rano padało dosyć mocno po południu słonecznie i parno. Nie trzeba podlewać to duża ulga. Ogród rozsiany więc nie wszędzie rurki królujące zainstalowane.

Najlepiej to się cieszy trawa jest mokro, ale tak chętnie bym się położyła na zielonym dywanie. Jak przestanie padać może wtedy ale ta zieleń nie będzie tak soczysta. Piękna jest. Wczoraj eM skosil i znowu przez jeden dzien podrosła.

Woda w suchym oczku taki jest poziom wody gruntowej ok 80 cm

Miejsce po wysadzeniu iglakami i przerzedzeniu "kapusty". Posadziłam funkie takiego olbrzyma i dalie mogą rosnąć w tym roku.

Liliowo i kolorowo:) 11:05, 19 maj 2019

Do góry
Danusiu witam

Piekna wycieczkę miałaś,. Ile z Rybnika jest do Pragi o godz mi chodzi.
Zaraz zobacze na mapie Marianskie Łaznie to podrodze?

Poza tym u nas leje dzisiaj od marca susza tak sie ciesze.
Peonie drzewiaste piekne sa tez widzialam u nasprzy kosciele cale obsypane kwieciem.

Patrzylam na twoj watek od poczatku tyle lilii masz sa piekne. Mnie ten zapach nie odpowiada glowa mnie boli tak samo jasmin. Bardzo intensywny zapach.
Nie usuwaj niezapominajek bo ja rozsiewam sa piekne.

U mnie dokladnie tydzien temu byl dosyc duży przymrozek i rosliny przymrozilo. Teraz znowu zimno na szczescie wiatru nie ma, ale sie ociepla teraz 14 stoni w dzien bylo 7 stopni.

Pozdrawiam Danusiu sloneczka zycze

To nie jest po drodze, myśmy najpierw przez Niemcy pojechali na 5 dni do Loket jako baza wypadowa a potem na 5 dni do Pragi
Lilie niestety u mnie nornice i inne robactwa wyjadły, tylko kilka już mam a te co w tym roku dosadziłam i to do koszyczkow to poki co nie wiem dlaczego ale nie wyrastają Niezapominajki kazdego roku usuwam ale jak juz mocno sie sypia i sieją, a usunąc musze bo zagłuszają inne byliny. Z przymrozkami, wichurami, gradem to niestety już byłam kilka razy doświadczona echh i wiem, że płakać się chce z bezsilnosci ale sami niszczymy ten nasz klimat, dlatego ja nie uzywam chemii w ogrodzie. Cieszmy się chwilą bo dziś i wczoraj piękne słonko u nas. Niestety zapowiadają ekstremalne lato w pogodzie, wichury, gwałtowne burze z gradem. Susza była okropna, teraz jest oki ale nic nie poradzimy. Pozdrawiam Elu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies