Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:40, 11 kwi 2019

Do góry
Witam Dorotka

Daj żyć zmieniłaś awatara a. To dlaczego były ładniejszy. Zaslonilas twarz aparatem no i nie ma czego podziwiać.

U ciebie jak zwykle przygotowania do świąt pełna parą kwiatki, ptaszki, koszyczki, gwiazdeczka dla ptaszków wszystko naraz ale jakie piękne. Masz parę do tych ozdób. Ja niestety już kapituluje mam już dosyć z prac w ogrodzie i jak tylko mam trochę czasu ta odpoczywam albo spaceruje. Najlepiej bym gdziekolwiek wyjechała.

Szybko okres postu przelatuje za 2 dni niedziela palmowa czas świecić.
Idę zobaczyć co tam u ciebie na wątku.

Po narcyzach przeważnie tulipany rosną. Jeżeli znajdę w fotkach mam gdzieś foty z Łazienek gdzie projektują rabaty Holendrzy zaraz sprawdzę.
Bawarka 16:01, 11 kwi 2019

Do góry
Kasiek napisał(a)
To byla kilka dni temu zacheta dla Sylwii Tutaj juz powolutku przekwita...Ale jeszcze jest piekna-Sylwia-niech Twoja szybciutko zapelni donice Tak kwitnie u sasiadki

magii-pychotka moja

Bardzo piękna roślina wygląda przepięknie też ja mam gdzieś mam nazwę.

Pozdrawiam Kasiu
Ptasi gaj 12:26, 11 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu właśnie ten wiatr najgorszy ale myślałam,że będzie gorzej. Piszesz, że nie było przymrozku to dobrze bo martwię się o wiśnie kiku" ma tyle Paczków.

Kominek to dobra rzecz też tak nie raz myślimy jakby było gdyby kominka nie było.

Wyrzucajcie do herbaty na filiżankę 4 goździki lub cynamon rozgrzewające antybakteryjne a jaki smak.

Taka herbatka na tą pogodę jak znalazł!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:50, 11 kwi 2019

Do góry
Dawno nie bylam, oddech zatrzymuje tak pięknie. Robota wre u ciebie widzę, że eM walczy z winoroślą też w sobotę wycięłam z eM dużo prawie tyle co siana po wertykulacja sterty mam.
Miałam spalić ale nie chciało się za bardzo palić no i dumi bardzo a wiatr jeszcze szalał za bardzo żywe a nie chciałam aby przy tak pięknej pogodzie komuś smrodzic. No i sucho u nas. Jakby nie daj Bóg zaiskrzyło to by mnie jeszcze wsadzili, a w dzisiejszych czasach lepiej nie ryzykować.

Teraz zakaz i nie wiem co zrobić chyba kule z pędów porobie.

U nas chłodno i wietrznie więc pewnie zastój we wzrostach wczoraj przymrozek.

Pozdrawiam

Kwiaty we włosach 11:37, 11 kwi 2019

Do góry
gosika67 napisał(a)

Gosiu wszystko żyje u ciebie pełna parą. Nie wiem jak u mnie 4 dni działki nie widziałam. Pewnie tylko tulipany i czosnki rosną im zimno nie przeszkadza. Boję się o moja wiśnie kiku... Dzisiaj przymrozku nie było ale wczoraj -3, trudno może się obroni.

Mam pytanie odnośnie lawendy na tej focie widzę niska pewnie przystrzyżona i wysoka nie przystrzyżona nie boisz się, że łodygi za bardzo zdrewnieja.?

U nas też zimno i wietrznie ale słonko świeci, wczoraj było cieplej

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:03, 11 kwi 2019

Do góry
Miluś tak pokazujesz swój ogród, że sprawia wrażenieże jakbyś miała kilka hektarów nasadzeń.skad ty te foty bierzesz

Piszesz o wietrze na moim wątku, co ty możesz wiedzieć o wietrze. U nas to dmuchanie w każdą stronę. Twoje rośliny to mają raj na ziemi bez wiatru, w słońcu i wysoka temperatura o tej porze jak pod pierzynką. Czego chcieć więcej.

Wrzucaj do herbaty goździki lub cynamon antybakteryjne i miód w gębie.

Ptasi gaj 08:54, 11 kwi 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
U nas też pioruńsko zimno było. Zmarzłam okropnie, ale róże miałam nie poprzycinane do końca. Skończyło się gorącą herbatą z rumem i wygrzewaniem przy kominku.
Ale przymrozka nie było w nocy. Mamy taki pamiętający najniższą i najwyższą temperaturą w cyklu dobowym. Pokazał +2

Kasiu właśnie ten wiatr najgorszy ale myślałam,że będzie gorzej. Piszesz, że nie było przymrozku to dobrze bo martwię się o wiśnie kiku" ma tyle Paczków.

Kominek to dobra rzecz też tak nie raz myślimy jakby było gdyby kominka nie było.

Wyrzucajcie do herbaty na filiżankę 4 goździki lub cynamon rozgrzewające antybakteryjne a jaki smak.
Ptasi gaj 08:48, 11 kwi 2019

Do góry
ElaS napisał(a)
Przepiękne magnolie. Ja mam tylko jedną. Myślę o posadzeniu kolejnych.
Ela

Też bym posadziła tylko nie mam zadusznych zakątków wszędzie wieje. Ogród na odludziu ma plusy i minusy. Największy, że mam luz nikomu nie przeszkadzam i odwrotnie. Minusy wiatr, nasiona z wszystkich łąk.
Ptasi gaj 08:45, 11 kwi 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Elu podziwiam u Ciebie magnolię co wstawiłaś i inne już kwitnące drzewa Ja dzisiaj cmokałam nad magnoliami w Wilanowie

Tak w Wilanowie też są piękne stare jak świat. Mam fotkę na ich tle demo temu. Jeszcze jest jedna taka duża w Łazienkach na dole jak patrzysz na Belweder. Już ją trochę obcięli bo położyła się po ziemi i wchodziła na ścieżki.
Trochę za krótko kwitną i nie powtarzają kwitnienia chociaż moja żółta jesienią powtarza
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:25, 11 kwi 2019

Do góry
Nie widzę dobrze, ale to nie robactwo tylko jakiś grzyb jakaś zgorzel. Tak na szybko opryskaj Topsinem powinno pomoc.
Mazan też powinien coś pomoc.

Już dziewczyny rozszyfrowały, dzięki nim mam kolejną wiedzę
Miłkowo - sezon 2016-2022 05:25, 11 kwi 2019

Do góry

Elu dzięki, zacytowałam post i zginął
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:39, 10 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Aga dzięki no wiosna, wiadomo, cieszy , ale ta susza, u mnie straszna, już rośliny cierpią, a co dalej....powtórka z ub.r.??
Nie wyrabiam się, dalej jeszcze trawy, lawendy, kilka zmór, a kiedy trawnik, w nim jest wszystko, puste place, dziury przez psy wykopane, ale i orliki i łubiny i zawilce, muszę wykopać i na rabaty wrzucić.
I odnośnie siedzenia, dużo przesiaduję w różnych miejscach, ale robota jest stale i jej nie przerobisz, czyli z niedopieszczeniem się pogodziłam. Ostatnio mam urwanie głowy ze wszystkim

co mam w trawniku...orlik, łubin i mlecz

Wszystkie rośliny się dobrze czują u Ciebie
Miluś takie przytulisko dla roślin stworzyłaś że każdy by takie chciał. Słońce, osłonięty ogród od wszelkich wiatrów to duży plus. W takich warunkach wszystko rośnie jak na drożdżach.
Imponująca magnolia bordowa i biała. Jak ja bym chciała mieć takie okazy, ale u mnie wydmuchow jest to dla mnie duży problem.
Mam piękna wiśnie kiku shidare i drżę bo miała piękne i dużo pąków a tu mróz więc jak tu się nie martwić.
2 lata temu miałam przepięknego migdałka w zeszłym roku wykonałam bo zmarzł

Na szczęście mam tuje dookoła i już tak nie wieje ale jednak. Za to jednak mam wolność do około tylko jednego sąsiada.

Pozdrawiam Milus
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:07, 10 kwi 2019

Do góry
Nie widzę dobrze, ale to nie robactwo tylko jakiś grzyb jakaś zgorzel. Tak na szybko opryskaj Topsinem powinno pomoc.
Mazan też powinien coś pomoc.
Ptasi gaj 18:53, 10 kwi 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Też mnie zachwycają
Ja po drodze do pracy oglądam okazy wiekowe, pewnie niektóre i 100 lat mają, po prostu magia

Na byłych terenach wiedzieli co sądzić. Zresztą południową część Polski jest piękna trochę górek, drzew i jest się czym zachwycać. Jadąc do Karpacza szczególnie wiosna jak przyroda dopiero budzi się te na biało kwitnące dzikie wiśnie pięknie wyglądają o takie jak poniżej .
Dzisiaj u nas trochę chłodniej ale nie jest tak zle słonko już dobrze grzeje.

Ptasi gaj 18:08, 09 kwi 2019

Do góry
CD. Magnolia biała przepiękna jaszcze w pełni nie rozwinięta duże drzewo ta różowa też w pąkach rosną przy kościele a kościół obok parku
Jeszcze kilka dni i tulipany będą kwitły tak ja w zeszłym roku łany.

Cudne te magnolie chciałabym mieć już takie w swoim ogrodzie. Nie ma wyjścia mus dokupić i czekać jak urosną
Ptasi gaj 17:32, 09 kwi 2019

Do góry
CD. Magnolia biała przepiękna jaszcze w pełni nie rozwinięta duże drzewo ta różowa też w pąkach rosną przy kościele a kościół obok parku
Jeszcze kilka dni i tulipany będą kwitły tak ja w zeszłym roku łany.

Ptasi gaj 17:27, 09 kwi 2019

Do góry
Dzisiaj trochę chodziłam nie było tak źle wiatr chłodny, ale dało się chodzić słonko świeci.

Pobliski park Araukaria ma ciekawy pień

Żonkile wszechobecne

Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 22:27, 08 kwi 2019

Do góry
Witam dziołcha

Moim zdaniem powinnas ogród podzielić na 4 części cały jest całością. W każdej ćwiartce zacząć robić przemeblowania powoli z namysłem.
Wysokie rośliny robią tło i coraz to mniejsze z przodu.

Rabatki pod domem poszerzyc, krawężniki wyciągnąć i wkopać na szerokość szerszą. 20 cm od krawężnika wsadzić małe bukszpany. Co ile sądzić wymierzyć długość rabaty podzielić cm przez ilosc kupionych bukszpanów. Ja bym sądziła w zależności co to ma być, kulki, zywoplot niski odstęp co ,20 cm zapytaj się jeszcze u pani Danusi Spec od bukszpanów.

W każdym razie zawsze wszystko przemysł ja np nie mam bukszpanów 1 jedyny rośnie w kulkę. Nie mam ich bo ćma bukszpanowa atakuje. Nie chcę się denerwować.

Pozdrawiam

Dzięki Elu za rady tak zamierzam zrobić pomalutku a do przoduja mam 3kulki bukszpanu narazie mikruski ale ostały sięW planach mam narysować plan ogrodu wtedy mi będzie łatwiej wszystko ustawiaćA ta dziołcha to godom ci udała ci się jak pieron
Ptasi gaj 18:03, 08 kwi 2019

Do góry
Przed chwilą byłam u ogrodnika i widziałam nektarynki karłowate przemyśle przez noc i może kupię

A to wiejskie klimaty

Mirkowy ogród (początki) 17:43, 08 kwi 2019

Do góry

Witam Mirka

Właśnie chciałam napisać do ciebie czy masz nasiona tej rudbekii chery...
A tu nie zebrałam nasion. Kupiłam trochę nasion w necie wyszłam na tym jak Za locki, najdroższe nasiona świata, ale trudno napalam się i tak kupuje.

Tej rudbekii nie kupiłam bo zapomniałam o niej. Podobno jest w Lerua muszę jechać do Piaseczna po niedzieli.
Czy ty wcześniej ja wysiewasz czy do gruntu.

Elu, czy udało Ci się kupić tą Rudbekie? Jest śliczna. Jak myślisz, można ją dać bezpośrednio do gruntu? Może udałoby mi się kupić choć w moim leura nie ma :/ tak bardzo podobają mi się jeżówki, a kupiłam tylko nasiona jednej zwykłej różowej, a które znalazłam wczoraj...i nie wiem jak te nasiona potraktować...może wysieje w domu, a do gruntu za jakiś czas...hmm
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies