Tak sobie myśle nad tą glidiczją do mojego przyszłego ogrodu. Podoba mi się jak już ma liście, ale tak późno startuje. Te zdjęcia potwierzdają że potrzebuje solidnego tła, żeby nie staraszyć jak kościotrup . W okolicy mam bez tła, obok nowoczesnego domu i tak średnio to wygląda dopóki liści nie ma.
No i nadal chyba będę dumać . Ostatnio nawet w sklepie widziałam dość spore a dość tanie. Ona wolno rośnie czy raczej szybko?
Pięknie masz! Fajnie, że podzieliłaś się zdjęciami .
Witam wszystkich fanów zielonej murawy, zarówno tych doświadczonych jak i początkujących jak ja.
Mam do Was pytanie - ostatnio na moim trawniku pojawiło się sporo pewnej zieleniny której nie potrafię nazwać.
Jak sobie z nia poradzić? Krótkie koszenie? I przede wszystkim co to jest?
Gaury przeżyły mi bez problemu poprzednią zimę. I ta jedna to mi raczej wygniła niż wymarzła. Jeśli będę sadzić drugi raz w tym miejscu to muszę jej lepiej ziemię przygotować.
Porównanie .
2019 wrzesień - teren zaorany, wyrównany, tuje częściowo przesadzone
2021 maj
Jakie piękne połączenie na skarpie. Madziu, tu rośnie Dąbrówka, seslerie iii? Te płaskie poduchy to co to?
Kukliki ładne, moje chyba w tym roku jeszcze nie zakwitną
Więc to Twoja sprawka!
Faktycznie, te gaury u mnie były imponujące . Może jednak sobie odkupię . Ta co mi została rośnie w mniej wyeksponowanej miejscówce ale z kolei ma lepsze warunki glebowe - bardziej sucho i piaszczyście.
Ślimaki zeżrą wszystko co młode i świeże, niestety. Mam w pogotowiu środek na ślimaki gdyby okazało się, że są nie do opanowania. Ze względu na szczeniaki boję się sypać. Mogę to zrobić dopiero wieczorem jak już pójdą spać a rano muszę zrobić obchód i wyzbierać to co zostanie oraz trupy, by ich przypadkiem psiaki nie zjadły. Dlatego się wstrzymuję.
Masz rację, jest bardzo soczyście .
Trawnik zdążysz jeszcze zasilić spokojnie, tylko raczej wybierz nawóz na miesiąc a nie ten długo działający, 3-miesięczny. Ja robiłam ostatnio poprawkę bo mi wyszedł w łaty i już ładnie się wyrównuje.