Witam wszystkich fanów zielonej murawy, zarówno tych doświadczonych jak i początkujących jak ja.
Mam do Was pytanie - ostatnio na moim trawniku pojawiło się sporo pewnej zieleniny której nie potrafię nazwać.
Jak sobie z nia poradzić? Krótkie koszenie? I przede wszystkim co to jest?
Gaury przeżyły mi bez problemu poprzednią zimę. I ta jedna to mi raczej wygniła niż wymarzła. Jeśli będę sadzić drugi raz w tym miejscu to muszę jej lepiej ziemię przygotować.
Porównanie .
2019 wrzesień - teren zaorany, wyrównany, tuje częściowo przesadzone
2021 maj
Jakie piękne połączenie na skarpie. Madziu, tu rośnie Dąbrówka, seslerie iii? Te płaskie poduchy to co to?
Kukliki ładne, moje chyba w tym roku jeszcze nie zakwitną
Więc to Twoja sprawka!
Faktycznie, te gaury u mnie były imponujące . Może jednak sobie odkupię . Ta co mi została rośnie w mniej wyeksponowanej miejscówce ale z kolei ma lepsze warunki glebowe - bardziej sucho i piaszczyście.
Ślimaki zeżrą wszystko co młode i świeże, niestety. Mam w pogotowiu środek na ślimaki gdyby okazało się, że są nie do opanowania. Ze względu na szczeniaki boję się sypać. Mogę to zrobić dopiero wieczorem jak już pójdą spać a rano muszę zrobić obchód i wyzbierać to co zostanie oraz trupy, by ich przypadkiem psiaki nie zjadły. Dlatego się wstrzymuję.
Masz rację, jest bardzo soczyście .
Trawnik zdążysz jeszcze zasilić spokojnie, tylko raczej wybierz nawóz na miesiąc a nie ten długo działający, 3-miesięczny. Ja robiłam ostatnio poprawkę bo mi wyszedł w łaty i już ładnie się wyrównuje.
Dziękuję za przeniesienie postu w właściwe miejsce.
Coś ktoś pomoże?
Dodam tylko, że w środku drzewka zżółkniętych igieł jest coraz więcej (zdjęcie 1 i 2)
Dziś przyjrzałem się trochę nasadzie pnia i znalazłem ciemną plamę. Po "zeskrobaniu" pod spodem jest biała (zdjęcia 3 i 4).
Niektóre szmaragdy na działce są piękne, soczyście zielone natomiast pojedyncze sztuki takie, jak poniżej. MOżliwe przyczyny? Nie mam agrowłókniny, ściółkuję korą
Według mnie -
1. choroba grzybowa
2. za dużo nawozu
Witam wszystkich.
Co roku miałem piękny zielony gęsty trawnik, jednak w tym rośnie mi w większości zupełnie inna trawa. Jest jej tak dużo ze o wyrywaniu nie ma mowy, ale zanim cokolwiek będę z tym robił proszę o opinię co to jest.