Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie

Ogród w dolinie

Ewa777 21:01, 01 wrz 2021

Mi bardzo podobają się Twoje drzewa: tulipanowiec i platan
Rabaty już całkiem fajnie wyglądają.
Mirka 12:23, 02 wrz 2021

Asia ja bym pomiędzy rozchodniki posadziła Stipę ona lubi sucho i był by efekt WOW.
Martka 20:39, 02 wrz 2021

Asiu, taką dawkę zdjęć to ja rozumiem Grab uratowany, orliki pożerane - ratuj i wybieraj, ładna kalina, jeżówki świetne, rozgrzebana rabata jest super zaplanowana, czarna olsza - nie znałam, już wygooglowałam. Zaskakujące, jak zagęściła się skarpa, teraz ją widać w okazałości będzie robiła jesienne kolorki, platan i tulipanowiec lubię u Ciebie bardzo, zagajnik z grujeczników - może bardziej rozstrzelone, aby mogły pokazać swoją urodę? To będą z czasem bardzo duże drzewa, nie sadź zbyt blisko Urocze rozchodniki w opasce. I świetnie, że pokazałaś dalsze plany, bardzo dobrze widać już efekty, ogród bujnieje, ogrom pracy włożyłaś i narzekaniom, że nie dzieje się nic, mówimy zdecydowane nie, gdyby takie miały się pojawić Pozdrawiam, Asiu!
Agatorek 22:08, 02 wrz 2021

Ale masz bujnie!
Powtórzę jeszcze za dziewczynami, że chwastów u Ciebie nie widać (nie to co u mnie ).
Pięknie Ci się wszystko porozrastało, gęsto na rabatach (lubię to ).

Odnośnie grujeczników, to myślę, że powinny być w większym odstępie, co najmniej 5 metrów. Popatrz sobie na tego dużego, jak zostawisz im 2, 2,5 m odstępu, to będą za blisko, jak urosną. A rosną szybko, z tego, co piszesz.

Rozchodniki pod domem piękne .
SlonecznyOgrod 22:21, 02 wrz 2021

Asia grujeczniki fajnie Ci urosły, też może kiedyś kupię ale póki co to mam problem z rozmieszczeniem drzew, po prostu boję się, że zacienię wszystko i kwiaty będą się kładły
Wydaje mi się , że 2, 5 metra to za mały odstęp, te 4 by musiały być, może dać je w trójkąt...
Roocika 13:32, 03 wrz 2021

Mgduska napisał(a)
Ślicznie masz, Asia i nawet, jeśli są jakieś chwasty (nie widzę), to w odpowiednich proporcjach do reszty(nieliczne i niewidoczne)

Grujeczniki w poz. 2, ale pod warunkiem, że z każdej strony wyglądają tak samo dobrze. Nie w rządku. No i pomyśl, jaki szlak będzie robić ścieżka, jak będziecie między nimi chodzić, żeby była fajna, ciekawa.

Twoja glina faktycznie jest wybitna, chociaż wydawać by się mogło, że jest żyzna. Ja sądzę, że jeśli posadzicie jakieś wysysacze, jak te planowane olszyny, reszta terenu powinna się z czasem przeobrazić w łatwiejszą w obróbce

Ślicznie dziękuję Magda za pochwały

O ścieżce nie pomyślałam ale pomyślę.

Glina pewnie żyzna ale zbyt zbita, trzeba nad nią popracować
Właśnie dostałam info, że olszyna będzie w przyszłym tygodniu, ciekawe co się trafi ...

Mgduska napisał(a)
A, zapomniałam o orlikach, jasne, że odrosną. Możesz nawet usunąć te liście z gąsienicami, łatwiej się ich pozbędziesz. A orliki i tak przecież stracą wszystkie liście przed zimą, nic im nie będzie.

Już nic z orlików nie zostało- wszystko zjedzone. W maju muszę przypilnować.
Objadły te liście podczas tych deszczów, w pierwszej chwili myślałam, że one zgniły...
Znalazłam nazwę tej gąsienicy... piłecznica orlikowa.
Roocika 13:37, 03 wrz 2021

ajka napisał(a)
Ładne masz te jeżówki, u mnie coś na razie nie chcą zbytnio rosnąć, może w przyszłym roku ruszą, jak kosaćce, które w pierwszym roku też wyglądały marnie, a teraz tworzą gęsty busz do rozsadzenia.

Gąsienice okropne, współczuję.

Z grujecznikami nie umiem doradzić, tym bardziej że nie mam żadnego.

Aniu, moje w pierwszym sezonie były wypierdkami, w ogóle nie sądziłam, że będą aż takie wysokie. Muszę jednak pomyśleć nad ich podpieraniem, bo trochę się pod ciężarem połamały.

Ewa777 napisał(a)
Mi bardzo podobają się Twoje drzewa: tulipanowiec i platan
Rabaty już całkiem fajnie wyglądają.

Dziękuję Ewa

Te duże liście chyba robią takie fajne wrażenie, też lubię te drzewa

Mirka napisał(a)

Asia ja bym pomiędzy rozchodniki posadziła Stipę ona lubi sucho i był by efekt WOW.

Mirka, to jest myśl, może jedyne miejsce u mnie gdzie stipa nie zgnije
Roocika 13:44, 03 wrz 2021

Martka napisał(a)
Asiu, taką dawkę zdjęć to ja rozumiem Grab uratowany, orliki pożerane - ratuj i wybieraj, ładna kalina, jeżówki świetne, rozgrzebana rabata jest super zaplanowana, czarna olsza - nie znałam, już wygooglowałam. Zaskakujące, jak zagęściła się skarpa, teraz ją widać w okazałości będzie robiła jesienne kolorki, platan i tulipanowiec lubię u Ciebie bardzo, zagajnik z grujeczników - może bardziej rozstrzelone, aby mogły pokazać swoją urodę? To będą z czasem bardzo duże drzewa, nie sadź zbyt blisko Urocze rozchodniki w opasce. I świetnie, że pokazałaś dalsze plany, bardzo dobrze widać już efekty, ogród bujnieje, ogrom pracy włożyłaś i narzekaniom, że nie dzieje się nic, mówimy zdecydowane nie, gdyby takie miały się pojawić Pozdrawiam, Asiu!

Marta, trzymaj kciuki, żeby przysłali jakieś zgrabne drzewko, bo zamawiałam z internetu, stacjonarnie niedostępne

Grujeczniki będę ustawiać na nowo, jednego zabiorę, bo 4 się nie zmieszczą

Dobrze, że piszecie

Moim założeniem jest jak najmniej zbędnego cięcia , żeby roboty sobie nie dokładać.
Teraz ten egzemplarz ma już 2 m średnicy

Agatorek napisał(a)
Ale masz bujnie!
Powtórzę jeszcze za dziewczynami, że chwastów u Ciebie nie widać (nie to co u mnie ).
Pięknie Ci się wszystko porozrastało, gęsto na rabatach (lubię to ).

Odnośnie grujeczników, to myślę, że powinny być w większym odstępie, co najmniej 5 metrów. Popatrz sobie na tego dużego, jak zostawisz im 2, 2,5 m odstępu, to będą za blisko, jak urosną. A rosną szybko, z tego, co piszesz.

Rozchodniki pod domem piękne .

Zdjęcia na szczęście kroją jakość, to nie widać

Grujeczniki trochę rozsadzę ale jednego muszę zabrać, bo jednak nie ma tyle miejsca dla wszystkich, suche oczko trochę miejsc ukradło.

Może znajdę miejsce gdzie indziej

SlonecznyOgrod napisał(a)
Asia grujeczniki fajnie Ci urosły, też może kiedyś kupię ale póki co to mam problem z rozmieszczeniem drzew, po prostu boję się, że zacienię wszystko i kwiaty będą się kładły
Wydaje mi się , że 2, 5 metra to za mały odstęp, te 4 by musiały być, może dać je w trójkąt...

Daria, nie dziwię Ci się, że się boisz. Ja w sumie mam odniesienie, bo za płotem mam ogromne drzewa, jak widać na zdjęciach. Zanim te moje tak urosną, to te będą jeszcze wyższe...
Najbardziej nie lubię wysokich drzew po wschodniej stronie, uwielbiam wschodzące słonko a w sumie przez drzewa go nie doświadczam.

anabuko1 14:23, 03 wrz 2021

Roocika napisał(a)

Tawulce pogięte na stanowisku wilgotny półcień/cień- cudnie się rozrastają. Tutaj są najpiękniejsze.

Widok od tyłu rabaty...

Kalina Shasta i liliowce.

Ładnie , podoba mi się.
I grujecznik ładny, duży
Moje orliki, liście ślimaki zżarły. Ale na wiosnę powinny wypuści nowe listki
LIDKA 20:16, 03 wrz 2021

Asia jak tak pokazujesz ogród w szerokich kadrach to ja widzę tu piekne rabaty a przedewszyskim kawał dobrej roboty.
Działka wielka i trudna a Wy radzicie sobie wspaniale.
Podziwiam skarpe. Pięknie zarosła i podoba mi się rząd roślin wzdłuż wjazdu.