Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Typografia ogrodu 09:43, 11 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A i szukam inspiracji na zagospodarowanie 6 bukszpanowych kul

Lepsze byłoby 9 - kwadracik po 3 w rzędzie i nic wiec nie potrzeba.
Typografia ogrodu 09:41, 11 lis 2015

Do góry
Mistrzami storczykowymi na forum są Mała Mi i Sebek. Sebek nawet popełnił artykuł na forum

Z moich obserwacji wynika, ze trzeba im zapewnić odpowiednią ilość rozproszonego światła - najlepiej zachodnie okno, ale latem lepiej je odsunąć od światła aby ich nie przypalało.
Podlewanie wyłącznie raz w tygodniu poprzez zanurzanie w wodzie. Mała mi moczy je czasem kilka godzin jeśli zapomni
Raz na dwa tygodnie do takiej kąpieli warto dodać nawóz. W przerwach pomiędzy podlewaniem korzenie nie mogą stać w wodzie
To co mi się sprawdza to wsadzam je do dużej osłonki donicy (mam dla nich specjalne wielkie czarne), na dno sypie keramzyt i wlewam trochę wody na dno aby zrównać im odpowiednia wilgotność miedzy podlewaniem. To sa rośliny tropikalne i lubią takie ekstremalne warunki (moczenie i wilgotność ale nie bagienne dlatego korzenie nie mogą stać w wodzie, dlatego na dnie donicy mam keramzyt, ktory izoluje doniczkę od wody ale zapewnia wilgotność). Po przekwitnięciu przycinam tylko tę częśc pędu, która zaschneła i i ograniczam moczenie raz na dwa tygodnie, do czasu aż zaczną wypuszcza nowe pędy.

Aha najlepiej podlewać przegotowana lub odstają woda. Ale Mała mI ma ich tyle ze nie trzym asie tej zasady a storczyki ma pokazowe.

A dla zabieganych najlepszym kwiatem jest zamiokulkas i sansewieria, ale o tym była juz dyskusja. Byleby ich nie przelać....
Ogród z łezką II 09:29, 11 lis 2015

Do góry
Lubię okurzać w ogrodzie, tez mam elektryczny, relatywnie lekki.

Na cała inwazję opuchlaków, które wyżerały mi dosłownie wszystko bukszpanowe korzenie i liście jakoś im niespecjalnie smakują. Natomiast w tym roku polubiły liście róż, korzeni im nie sprawdzałam bo wszystko kwitlo i nie wzbudzało moich podejrzeń.
Pytałas kiedy wiązać trawy, pisałam ze w grudniu. Ale jakoś tak brzydko się juz rozłażą, ze jeśli się zmobilizuje to dzisiaj największe maiskanty powiąże a w grudniu dostana tylko kokardy czerwone
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:14, 11 lis 2015

Do góry
Zmobilizowałyście mnie tymi dyskusjami i po 5 latach zamówiłam kaloryfer- suszarkę do łazienki.... Bo podłogówka nie dawała rady w silne mrozy... Wreszcie ręczniki beda sie miały na czym suszyć...
I cos w tym jest ze jesienia i zima widzi się niedoróbki w domu....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:11, 11 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Ja nie wiem jaki mam kupić bo w zwirku mam igly modrzewia sąsiada i chyba penseta to wydlubie

Na to tylko może pomóc Magda 70, która miała modrzewie w żwirowej rabacie....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 09:10, 11 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
oo, już się cieszę na inspiracje
te liście w żwirku też mnie zniechęcają przed wyłożeniem go w przedogródku, ale niestety kora wygląda nieeleganko cały rok a liście tylko jesienią i chyba ulegnę

Tez się kilka lat broniłam, bo z natury leniwa jestem i nie lubię sobie dokładać pracy.... Ale żwirek w swej prostocie wyglada dużo lepiej.

Ale chyba dzisiaj nie bede odkurzać bo mnie sąsiedzi wyeksmitują?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 08:45, 11 lis 2015

Do góry
Milka i Alinka nie martwcie się, najwyżej przesadzę rozplenice nie mogę w to miejsce posadzić Hammeln bo widzę je z ogrodu zimowego patrząc na kominek . To miejsce musi być ładne zima, nie ma opcji a hakone u mnie w ogrodzie juz uschła od mrozu. Little bunny, Honey i inne małe mam w innych miejscach. W tym ma być tak typowo po holendersku, pinterestowo- zaraz wkleje inspiracje
https://pl.pinterest.com/pin/421579215089195558/
Będzie tylko z bladoróżowymi hortensjami , które alibo wreszcie zaczną obficie kwitnąć albo zostana wyciepane na rzecz anabell
Rododendronowy ogród II. 08:32, 11 lis 2015

Do góry
Pozdrawiam Bożenko

Dzięcioła zielono-szarego widziałm tylko na zdjeciach na forum a szary nawet w pracy siedział na drzewie i stukał zawzięcie
Pszczelarnia 21:39, 10 lis 2015

Do góry
Z przyjemnością poczytałam notatki z wyprawy do Wielkopolski
Mój ogród pod górkę... 21:26, 10 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Hej, myślałam Kasiu, że tu rewolucja, bo tyle postów. A tu na kawusié się umawiacie. Buziaki zostawiam i lecę dalej.

Ja też
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:22, 10 lis 2015

Do góry
Wreszcie wiem jak Twoja molinia KF wyglada... Bo żyłam w przekonaniu, że to trzcinnik.....
Ogród pod trzema dębami 21:08, 10 lis 2015

Do góry
Jak pokażesz zdjęcia ogrodu to czapki z głów! Mogłabym poleżeć w Twojej variegacie
Ogród Małej Mi - sezon 2015 21:02, 10 lis 2015

Do góry
Lubię sobie poczytać Twój wątek, ciekawe obserwacje ogrodowe sa przeplatane życiowymi. Jakoś przetrwamy tę jesień
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:43, 10 lis 2015

Do góry
Fascynujące jest to, ze Bukszpanowy o kazdej porze roku jest tak soczyście zielony!
Miejsko & sielsko 18:40, 10 lis 2015

Do góry
Ewcia do tych grabów pokazowych nowe ogrodzenie bardzo porządane
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:39, 10 lis 2015

Do góry
Oj tam oj tam wykończyć wszystko? W starym domu na przedpokoju miałam żarówkę bez oprawki ale nie opłacało sie wyminic na lampę bo przecież sie przeprowadzaliśmy
Taśmę led w łazience M zamontował po 5 latach.... A w salonie poczekam kolejne 5 ...
Moja "przyziemna" :) pasja 18:33, 10 lis 2015

Do góry
Ja zawsze głosuje na graby, wiec moj głos sie nie liczy

Aha moze być tez buk
Mała Eleczka 18:30, 10 lis 2015

Do góry
Myśle ze jeszcze trawa urośnie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:26, 10 lis 2015

Do góry
Kindzia i Mała Mi - na szczęście można przesadzać i dzielić hammeln żeby sie nie rozrosła
Siakowa podkusiło mnie z tym żwirkiem... Gdy miałam korę lisci nie było widać.... Odkurzacz pomaga ale nie da rady dokładnie odkurzyć. Czekam na instrukcje od Magdy70.
Agata- odkąd przy wejsciu stoją jasne donice bardziej mi sie podoba
Ola Leon - odkurzacz słabo sobie radzi w drobnym żwirku... Wydmuch nie działa na małe liscie bo włażą w żwirek a ssanie połyka żwirek. Ale jakiś efekt jest, lepszy niz bez odkurzacza....mimo wszystko nie żałuje wyżwirowaną czesci rabat, estetyczniej to wyglada
Waldek no patrz a ja zawsze slysze od M, ze na kolanach powinnam do Częstochowy sie udać aby podziekować za M
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:06, 09 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

a dziękuje ale teraz juz nikt nie zobaczy ogrodu teraz jest tylko dla mnie ..no chyba że sąsiaz z góry

Chyba teraz o przedplociu pomyślisz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies