Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

Dominika11 21:07, 10 lis 2015

ja noga ze storczyków, mój w ogóle nie chce kwitnąć puszcza nowe liście i te "korzenie", ale kwiatów nic od kilku lat
nawigatorka 22:29, 10 lis 2015

Dominika11 napisał(a)
ja noga ze storczyków, mój w ogóle nie chce kwitnąć puszcza nowe liście i te "korzenie", ale kwiatów nic od kilku lat

To twarda jestes ja bym dla takiego laskawa nie byla ja storczyki mam cale dwa.jeden od jakiegos czasu ma przerwr w kwitnieniu a ten pokazany z niedluga przerwa kwitnie od prawie dwoch lat. I moje storczyki najlepiej czuja sie stojac caly czas w wodzie. Poza nimi mam tylko sukulenty
butterfly 22:42, 10 lis 2015

ja nawet kaktusa potrafie ususzyć...

Asiu, widze że PP znów dała pupy... kurczę no... mam nadzieję ze nic im nie będzie do czwartku...
nawigatorka 23:15, 10 lis 2015

butterfly napisał(a)
ja nawet kaktusa potrafie ususzyć...

Asiu, widze że PP znów dała pupy... kurczę no... mam nadzieję ze nic im nie będzie do czwartku...

Ja tez ten storczyk to wyjatek
Nie powiem czatowalam dzis na listonosza choc nie wiem jak wyslalas - paczka? Listem? Poleconym czy zwykly? Bo moze mam w skrzynce jesli zwykla przesylka i miesci sie w skrzynce.a skrzynke mam 500 metrow od domu
nawigatorka 23:18, 10 lis 2015

A i szukam inspiracji na zagospodarowanie 6 bukszpanowych kul
butterfly 23:21, 10 lis 2015

Nie, nie zmieści się w skrzynce Chyba że masz wersję XL
Paczka priorytet

nawigatorka 23:35, 10 lis 2015

butterfly napisał(a)
Nie, nie zmieści się w skrzynce Chyba że masz wersję XL
Paczka priorytet

Raczej mam stndaredowa.taka jaka ustawa przewidziala. Ech coz zrobic.nie martw sie dotrze w czwartek to ja reanimuje.a jeszcze mi nie napisalas wiesz czego...
Madzenka 09:41, 11 lis 2015

Mistrzami storczykowymi na forum są Mała Mi i Sebek. Sebek nawet popełnił artykuł na forum

Z moich obserwacji wynika, ze trzeba im zapewnić odpowiednią ilość rozproszonego światła - najlepiej zachodnie okno, ale latem lepiej je odsunąć od światła aby ich nie przypalało.
Podlewanie wyłącznie raz w tygodniu poprzez zanurzanie w wodzie. Mała mi moczy je czasem kilka godzin jeśli zapomni
Raz na dwa tygodnie do takiej kąpieli warto dodać nawóz. W przerwach pomiędzy podlewaniem korzenie nie mogą stać w wodzie
To co mi się sprawdza to wsadzam je do dużej osłonki donicy (mam dla nich specjalne wielkie czarne), na dno sypie keramzyt i wlewam trochę wody na dno aby zrównać im odpowiednia wilgotność miedzy podlewaniem. To sa rośliny tropikalne i lubią takie ekstremalne warunki (moczenie i wilgotność ale nie bagienne dlatego korzenie nie mogą stać w wodzie, dlatego na dnie donicy mam keramzyt, ktory izoluje doniczkę od wody ale zapewnia wilgotność). Po przekwitnięciu przycinam tylko tę częśc pędu, która zaschneła i i ograniczam moczenie raz na dwa tygodnie, do czasu aż zaczną wypuszcza nowe pędy.

Aha najlepiej podlewać przegotowana lub odstają woda. Ale Mała mI ma ich tyle ze nie trzym asie tej zasady a storczyki ma pokazowe.

A dla zabieganych najlepszym kwiatem jest zamiokulkas i sansewieria, ale o tym była juz dyskusja. Byleby ich nie przelać....
Madzenka 09:43, 11 lis 2015

nawigatorka napisał(a)
A i szukam inspiracji na zagospodarowanie 6 bukszpanowych kul

Lepsze byłoby 9 - kwadracik po 3 w rzędzie i nic wiec nie potrzeba.
nawigatorka 10:06, 11 lis 2015

Madzenka napisał(a)
Mistrzami storczykowymi na forum są Mała Mi i Sebek. Sebek nawet popełnił artykuł na forum

Z moich obserwacji wynika, ze trzeba im zapewnić odpowiednią ilość rozproszonego światła - najlepiej zachodnie okno, ale latem lepiej je odsunąć od światła aby ich nie przypalało.
Podlewanie wyłącznie raz w tygodniu poprzez zanurzanie w wodzie. Mała mi moczy je czasem kilka godzin jeśli zapomni
Raz na dwa tygodnie do takiej kąpieli warto dodać nawóz. W przerwach pomiędzy podlewaniem korzenie nie mogą stać w wodzie
To co mi się sprawdza to wsadzam je do dużej osłonki donicy (mam dla nich specjalne wielkie czarne), na dno sypie keramzyt i wlewam trochę wody na dno aby zrównać im odpowiednia wilgotność miedzy podlewaniem. To sa rośliny tropikalne i lubią takie ekstremalne warunki (moczenie i wilgotność ale nie bagienne dlatego korzenie nie mogą stać w wodzie, dlatego na dnie donicy mam keramzyt, ktory izoluje doniczkę od wody ale zapewnia wilgotność). Po przekwitnięciu przycinam tylko tę częśc pędu, która zaschneła i i ograniczam moczenie raz na dwa tygodnie, do czasu aż zaczną wypuszcza nowe pędy.

Aha najlepiej podlewać przegotowana lub odstają woda. Ale Mała mI ma ich tyle ze nie trzym asie tej zasady a storczyki ma pokazowe.

A dla zabieganych najlepszym kwiatem jest zamiokulkas i sansewieria, ale o tym była juz dyskusja. Byleby ich nie przelać....

Dzieki Marzeno.specjalistow.znam oczywiscie.u mnie jednak gdy moczylam je okresowo umieraly,a gdy stoja w wodzie kwitna caly czas. Wiem.ze.to nie jest dla nich naturalne ale one z Janiny a nie z puszczy sa nawoz oczywiscie tez maja.
Tylko nad cieciem rozmyslam...