Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 08:34, 02 mar 2014

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Asiu...pochwal się ogrodowymi zakupami
Ja juz wyluzowałam z temperaturą,miała być mrozy po -35 stopni,było -16 przez kilka dni...
Później w lutym po 20-sty też miały być mrozy i co?
Długoterminowe prognozy zmieniają się z dnia na dzień,ale juz marzec
Miłej niedzieli

Gabrysiu,
wczoraj kupiłam lilie i ziemię do kwiatów.
Zamówiłam róże, jaskry, anemony pełne, ostróżkę niebieska, orliki pełne (czarny, różowy, niebieski i biały), jeżówki.
W piątek skusiłam sie na róże angielskie w A. ale co z nich wyrośnie to zobaczymy latem.
Gabrysiu, słoneczka to raczej ja dzisiaj nie zobaczę Niebo całe zachmurzone

http://allegro.pl/orlik-pelny-czarny-barlow-black-promocja-i3964798652.html
http://allegro.pl/ranunculus-jaskry-jaskier-bialy-5-szt-i3905225837.html
Ogród z łezką 22:09, 01 mar 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Jeszcze tylko raport z dzisiaj i lecę do Was.
Tak więc :
- 40 róż rozgrzebanych i oporządzonych ( ale mnie pokuły paskudy, zapomniały, że mają mnie kochać, przez zimę!)
- 50 żurawek ochlastanych (ale łyse są, to eMuś)
- obeliski złożone i postawione ( to eMuś)
- nasiona, chemia po części kupione, jeszcze nawet lilie się przyplątały
- drzewa zamówione
Jeszcze czasu na wypad na obiad starczyło i kościółek. Jutro pełen luzik

Twój raport z dziś to moje zadanie na najbliższy czas
Obcinać wszystkie żurawki?
Moja działka. 20:15, 01 mar 2014

Do góry
Też prymulki mam I lilie też mnie skusiły...znowu Nawet 3 orientalne kupiłam, Acapulco, wiem, że mogą zimy nie przetrwać, ale po 2 zł...żal było nie wziąć.

Ta Twoja biała piękna!!!

Moje niskie iryski nie dają znaku życia, ciekawa jestem...za głęboko je posadziłam...zobaczymy. Najwyżej jesienią kupię znowu.

Miłej niedzieli
Ogród z łezką 19:46, 01 mar 2014

Do góry
Jeszcze tylko raport z dzisiaj i lecę do Was.
Tak więc :
- 40 róż rozgrzebanych i oporządzonych ( ale mnie pokuły paskudy, zapomniały, że mają mnie kochać, przez zimę!)
- 50 żurawek ochlastanych (ale łyse są, to eMuś)
- obeliski złożone i postawione ( to eMuś)
- nasiona, chemia po części kupione, jeszcze nawet lilie się przyplątały
- drzewa zamówione
Jeszcze czasu na wypad na obiad starczyło i kościółek. Jutro pełen luzik
Żywopłotki cisowe. 19:27, 01 mar 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Haniu, byłam w L. na targu, lilie sa po 2 zeta, białe, żółte, różowe i czerwone. Cebule ogromne
Trochę nasion, a poza tym nic z roślinek. U nas jednak za wcześnie na zakupy roślinne, mus jeszcze trochę poczekać. Idę dzisiaj przesadzać kwiatki domowe, w ogrodzie siąpi deszczyk.
pozdrówka

Wybiorę się na takie same zakupy jak Twoje.
Wyszłam dziś patrzeć gdzie sadzić róże, ale jest bardzo mokro to na przyjęcie róż za zimno.
Nie znam się za bardzo.
Żywopłotki cisowe. 14:19, 01 mar 2014

Do góry
Haniu, byłam w L. na targu, lilie sa po 2 zeta, białe, żółte, różowe i czerwone. Cebule ogromne
Trochę nasion, a poza tym nic z roślinek. U nas jednak za wcześnie na zakupy roślinne, mus jeszcze trochę poczekać. Idę dzisiaj przesadzać kwiatki domowe, w ogrodzie siąpi deszczyk.
pozdrówka
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:46, 28 lut 2014

Do góry
Gabisia - nowy awatar Miejmy nadzieję, że tak nie będzie z cebulami i wyjdą

Sebek - łąki krokusowe dopiero si zaczynają.. oj będzie jeszcze fotek.. niech zakwitną I mi twój bobas na gifie sie podoba

Irena - iryski jeszcze wyjdą.. muszą... a z cięciem drzew..to zawsze walka z żonem..

Agnieszka - no to będziemy walczyć dalej z jeżynami.... masakra A krokusków i irysków będzie więcej... idą i zaczynają dawać czadu... ale dziś nie miałam jak biegać z aparatem po ogrodzie

Syla - będę trąbić.. sadzimy cebule... a na tym pasku.. posadziłam 400 krokusów.. i ileś tulipanów... lilie... a środek jest pusty, bo tam mam liliowce

Monika - można nie sadzić tulipanów... ale pierwsze, najwcześniejsze to mus..... żyć się znów chce
Moja działka. 18:42, 28 lut 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Ja się jutro po nasiona wybieram. Chcę cynię, astry i może godecję.

Pozdrówka

ja dzis byłam na zakupach ale głównie nawozy do trawy , do rh , do borówki jakieś lilie 2 szt tylko bo zamówione sa i mieczyki, nic ciekawego w sumie nie bylo.Pozdrawiam Bogusiu.
Ku spełnianiu marzeń............. 18:18, 28 lut 2014

Do góry
Najpierw wszystkie części razem. Skala,którą przyjęłam to 3cm=1,5 m.
A teraz każde z osobna z opisem. Rys.1
Wjazd na teren posesji Po lewo: Tuje szmaragd odgradzające nas od sąsiada,który nie koniecznie wie co to ogród i utrzymanie porządku Przy nich pas lawendy a przy niej lilia minaturowa Stella De Toro.Przy ogrodzeniu po lewo wierzby Mandżurskie. Przejazd do garażu=podkłady kolejowe lub coś innego,lub trawa.
Po prawo,na północnej granicy rząd Berberysów,z przodu świerk srebrny. Drogę do domu zdobią rośliny cebulowe.Po bokach bukszpany i kaliny.

Rys.2. Rzut domu.Od strony salonu i kuchni,czyli elewacji południowej dalszy ciąg Tui,lawendy i liliowca miniaturowego+brzózki.Następnie przejazd.Przy domku rododendrony i funkje.Na wprost wykusza Mieczyki Green star i tawuła ogrodowa Blue.Dalej lilie drzewiaste sztuk dwie.Na końcu widoczna część tarasu. Rys.3 Ciąg dalszy tarasu,przejazd i rzut garażu.Przyznam od razu,że z tą częścią ogrodu poradziłam sobie najgorzej i proszę Was o rady bo chyba projektant to ze mnie marny.
Widok z salonu na skalniak,po lewo przy przejeździe magnolia.Przejazd od skalniaka oddzielony trawą pampasową. Na skalniaku 2 sosny wejmutki,niezapominajki,żagwin ogrodowy,trawa niebieska,jałowiec skalny,tawuła bremen a dalej nie mam pojęcia co by ładnie wyglądało. Za skalniakiem złotokap,którym jestem zauroczona.Po prawej stronie sosna oko smoka i długa rabata wyściełana białym,drobnym kamyczkiem.Na rabacie : kana tropicana i kana phasion oraz Magnolia.Ponad to 4 sztuki róży na pniu,łubin ozdobny mix i mieczyki,z przodu rabaty żonkile i tulipany.Na końcu złotokap po raz drugi .Na środeczku pergola z różą pnącą.
Rys.4 Dalsza część garażu.Za pergolą 3 razy żurawinka.Krzewy owocowe: malina,jeżyna, borówka i Mini sad,w którym to goszczą jabłonie,grusza,śliwa,czereśnia oraz stół i dwie ławeczki. Po lewo Warzywniaczek ,po prawo truskaweczki,po środeczku łąka z makami,chabrami i stokrotkami. O i tak bym to widziałą. Błagam pomóżcie!!!!!!
Dwa ogrody 13:44, 28 lut 2014

Do góry

Irenko, dziękuję, trawki mają się rzeczywiście nieźle, intryguje mnie kosmatka (Luzula sylvatica - zapamiętałam łacińską nazwę, bo taka śpiewna), zimą jest bardzo ładna, zielona, teraz to jej najgorszy czas, rozmnaża się też bez problemu, z jednej doniczki mam pięć krzaczków

[b]ładna nazwa, będę u ciebie ją podglądać

Dodam, że lilie wsadziłam do ziemi i przykryłam liśćmi, chyba nic im nie będzie. Ziemia w starym miejscami zupełnie rozmarzła. Wykorzystałam to i wsadziłam patyki hortensjowe po cięciu. W doniczkach słabo mi się przyjmowały. Ciekawam, czy te się ukorzenią

powiem tak, u mnie patyki wsadzone do ziemi, to 100% sukcesu, w donice mizernie

śliczna ta peonia
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:04, 27 lut 2014

Do góry
Anabell napisał(a)
Joanno - dziś byłam w Auchan i impuls zadziałał róż kupiłam. Teraz co mam zrobić posadzić do dużych doniczek? to jeszcze za wcześnie do ziemi, i nie na wszystkie mam przygotowane miejsce.
W sumie kupiłam 27 szt w tym 11 pnących.
Kilka wieczorów spędziłam w necie na szukaniu odmian, a kupiłam zupełnie inne.
Jeszcze zamówię wybrane.

Też zerknęłam na lilie i pomyślałam o L. tam nie jest drogo. ale nie wiadomo czy już mają sprzedaż, nie jeżdżę tam.
Powschodziły mi zebrane nasionka stipy, a rozplenica nie wschodzi jeszcze.

Haniu jak kupujesz to razu hurt
Moim zdanim te co możesz sadź od razu do ziemi jak rozmarzła, reszta do doniczek.
Też kupowałam róże w necie ale wysyłka od 1 marca, planuję od razu do ziemi wsadzić. Szukam jeszcze róż do donic na taras, zajrzę do A to może coś dobiorę.
Lilie w L. na targu bardzo tanio i ładne, koleżanka co roku kupuje i zadowolona, może jeszcze nie być bo za wcześnie ale w sobote sprawdzę.
Stipa wschodzi bardzo szybko, na rozplenicę pewnie dłużej trzeba poczekać, nie siałam jej więc nie wiem.
Ja swoją stipę powinnam już wypikować, ziemie muszę kupić bo zabraknie.
Pozdrawiam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:48, 27 lut 2014

Do góry
Joanno - dziś byłam w Auchan i impuls zadziałał róż kupiłam. Teraz co mam zrobić posadzić do dużych doniczek? to jeszcze za wcześnie do ziemi, i nie na wszystkie mam przygotowane miejsce.
W sumie kupiłam 27 szt w tym 11 pnących.
Kilka wieczorów spędziłam w necie na szukaniu odmian, a kupiłam zupełnie inne.
Jeszcze zamówię wybrane.

Też zerknęłam na lilie i pomyślałam o L. tam nie jest drogo. ale nie wiadomo czy już mają sprzedaż, nie jeżdżę tam.
Powschodziły mi zebrane nasionka stipy, a rozplenica nie wschodzi jeszcze.
Żywopłotki cisowe. 20:14, 27 lut 2014

Do góry
Hanuś, działasz już coś w ogrodzie?
Pogoda co prawda nie zachęca do pracy w ogrodzie bo od kilku dość chłodno a nocą mrozek, ale już mnie ciągnie do ogrodu, oj ciągnie
Może uda mi się w weekend wyciągnąć Andrzeja do OBI, brakuje mi trochę nawozów i środków ochrony roślin, a ja lubię mieć zapas w domu żeby później nie biegać jak potrzebne. Może na targu w L. będą już lilie bo tam dorodne i niedrogie cebule. Zauważyłam dzisiaj, że centra ogrodnicze powoli przygotowują się do otwarcia, wyjątkowo wcześnie w tym roku. Może to naprawdę wiosna się zbliża
Buziaki przesyłam
Dwa ogrody 23:13, 25 lut 2014

Do góry
Bogdzia, doczytałam, ze jednak wiosna u Ciebie wróciła i fruwasz

Margarete, ogrodniczka ze mnie jak wiele innych,na pewno niecierpliwa, już mam za dużo posiane, a reszta jeszcze czeka

Nikita chyba na razie klasyfikowanie host sobie odpuścimy, zaczyna mi czasu brakować na szukanie zdjęć, zadowolona jestem że są i rosną, jak się do mnie wybierzesz, to ponazywamy

Irenko, dziękuję, trawki mają się rzeczywiście nieźle, intryguje mnie kosmatka (Luzula sylvatica - zapamiętałam łacińską nazwę, bo taka śpiewna), zimą jest bardzo ładna, zielona, teraz to jej najgorszy czas, rozmnaża się też bez problemu, z jednej doniczki mam pięć krzaczków

Epodlas
trochę popracowałam w sobotę, w tygodniu czasu jest mało na ogród, ale jakoś będę się ogarniać

Mira tiarelki ubiegłej wiosny rosły w cieniu, potem przeniosłam je do nowego na słoneczko i trochę je przypalało, dlatego myślę o przenosinach, ale póki co, to cienia tam brak. Podobają mi się, sama je rozmnażałam

Dodam, że lilie wsadziłam do ziemi i przykryłam liśćmi, chyba nic im nie będzie. Ziemia w starym miejscami zupełnie rozmarzła. Wykorzystałam to i wsadziłam patyki hortensjowe po cięciu. W doniczkach słabo mi się przyjmowały. Ciekawam, czy te się ukorzenią
Ogród z łezką 07:43, 25 lut 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Witaj Kasieńko. Dobrze, ze już Jesteś

U nas codziennie kilkanaście stopni ciepła, ale wieczory chłodne, a poranki zdarzają się ze szronem.
Zabraliśmy się już za prace w ogrodzie, bo w tym sezonie zaplanowaliśmy dużo zmian.

musze trochę przeorganizować skarpę pod domem, bo jak zdjęliśmy korę i agro to zrobiło się pusto. Poczekam aż się trochę zazieleni, by trzeźwym okiem na to spojrzeć. Dziś jest za wcześnie. A ta skarpa nie była ujęta w planach.
U Ciebie już pięknie i jak przyjdzie wiosna to tylko jeszcze piękniej może być.

Buziaki

U mnie na skarpie wszystko po trochu rośnie Robiona była przed Ogrodowiskiem i teraz tylko dosadzałam żurawki na obwódkę...które mi zieloniaste, tłuste liszki żrą Dzisiaj się z nimi rozprawię Też się zastanawiam co zrobić z moimi klonikami golden globe, niedobrze im na słońcu, a miejsca z cieniem, gdzie mogłabym je przesadzić, jak na lekarstwo...dzisiaj podumam jeszcze.
Pogoda dała nam impuls do działania, wcześniej w tym roku
U mnie wcale tak pięknie nie jest. Leży sobie nawóz na rabatach spod pieczarek i nie wiem czy go jakoś delikatnie już przekopać z ziemią, czy jeszcze czekać. Wyłażą z pod niego szafirki, irysy i gdzie nie gdzie lilie...chyba jeszcze poczekam, zawsze trochę chroni przed nocnymi przymrozkami.

Miłego dnia
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:22, 24 lut 2014

Do góry
Łukaszu jakie piękne masz rośliny, żurawki szczególnie, dzisiaj po raz pierwszy jestem u Ciebie i przglądając zdjęcia Twojego ogrodu przeczytałam, ze wyrzuciłeś lilię, którą uszkodziłes podczas kopania do kosza, nic bardziej błędnego. Należy ja zostawić w gruncie, bo z łusek wyrosną nowe rośliny. Ja nawet w markecie wybieram łuski liliowe ze skrzynek jeśli są w sprzedaży lilie luzem, biorę jedną lilię i garść łusek wcześniej o tym informuję obsługę, sadzę je do gruntu, po dwóch latach mam lilie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:49, 24 lut 2014

Do góry
Pasuja do niej te lilie i werbenka
Ogród z łezką 17:30, 24 lut 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Kasiu i miodunka Ci juz zakwitła? Musze zobaczyc moja. Dzis jak pracowalam w ogrodzie to zauwazyłm, ze lilie Sw.Antoniego zmarzły i niektore tulipany tez jakies czarne, wszystko wyłazi ale ogrodowych horti to chyba jeszcze nie tniesz? Roze tez Kasiu przycinasz juz? Pozdrawiam

Tulipanów jeszcze nie mam, ani jeden nie wylazł! Ogrodowych nie ruszaj, jak ciachniesz nie będą kwitły!!!
Róże jeszcze, dopiero jak forsycja będzie się do kwitnienia zbierała.
Miodunki też mnie nieźle zaskoczyły!!! Ale kwitną
Buzi
Ogród z łezką 17:16, 24 lut 2014

Do góry
Kasiu i miodunka Ci juz zakwitła? Musze zobaczyc moja. Dzis jak pracowalam w ogrodzie to zauwazyłm, ze lilie Sw.Antoniego zmarzły i niektore tulipany tez jakies czarne, wszystko wyłazi ale ogrodowych horti to chyba jeszcze nie tniesz? Roze tez Kasiu przycinasz juz? Pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:41, 24 lut 2014

Do góry
chodnik dalej tymi płytami się pociągnie i po prawej stronie też schody i żywopłot z cisów
na tej rabacie rosną; paulownia, olbrzymie hosty, krokusy, szafirki, tulipany, żonkile, potem ostróżki, orliki, naparstnice, lilie i trawy oraz mnóstwo jeżówek,, cały rok jest różnorodna, stąd zabrałam tylko budleje i poszły pod mur do piwonii

wczoraj zabrałam się za tę rabatę, bluszcz zaczął zarastać żurawki i tulipany, musiałam ciąć i całą siłą wyszarpywać, część dałam pod mur, ale całe mnóstwo pięknych sadzonek wywaliłam, na oko z 200!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies