Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

agatanowa 19:48, 06 mar 2014

Cicho, cicho, bo u mnie niewiele się dzieje. Nic mi nie kwitnie jeszcze (w znaczeniu krokusy). Ledwo z ziemi wyszły. Sucho strasznie.
Wczoraj przycięłam hortensje bukietowe kupowane na jesieni, gałązki swiadczyłyby, że przezyły zimę, bo w srodku były ewidentnie zielone.
Chyba tulipany posadziłam za głęboko, bo oczywiście niby sadziłam zgodnie z wytycznymi, to jednak na własne oko mierzyłam głebokości. Ale chyba do okulisty muszę iśc, albo jednak z miarką latac przy kazdej cebuli. Wyszło dopiero może góra z pięć, a posadziłam na pewno ponad 50. Mama sadziła te same (bo się podzieliłam) i u niej ładnie wzeszły. Ale mówi mi, że ona na nic nie patrzy, tylko po prostu wtyka w ziemię i już. Natomiast zauważyłam, że lilie (drugi ich sezon) wypuszczają szczypiory. Jeden sfatygowany (nie wiem, czy przez mróz, czy przez co), zatem pewnie nie zakwitnie w tym sezonie Sadzone na jesieni jeszcze nie wychodzą... Może i te są na głębokosci ponad pół metra, tfu tfu
Nie wiem, czy już odkrywać rośliny, które osłaniałam na zimę...? <Nota bene podejrzałam jedną z budlei i pod chochołem znalazłam listki w takim stanie jak na jesieni, chyba zatem nie pomarzły>
Ale, ale! Mam kompostownik i domek narzędziowy z drewutnią (w zasadzie domeczek ), a wcześniej myślałam, że się nigdzie nie zmieści Mały, ale trochę ogrodowych narzedzi się pochowa
Pozdrawiam Wszystkich
agatanowa 19:57, 06 mar 2014

A i jeszcze - jak patrzę teraz na mój ogródek, tzn. puste, szare rabaty, to wydaje mi się, że tu nigdy nie bedzie bujnie, pięknie i kolorowo. Aż się płakać chce. Jakoś zapał opada. Fakt, że ogródek jest jeszcze pustawy. Ale ta zimowa i wczesnowiosenna bura szata dziła wyjątkowo przygnębiająco
Budleje to ja chyba muszę jakoś przyciąc i powojniki też?
pawel_snopek 20:03, 06 mar 2014

Budleje oczywiście możesz podciąć ja swoje tnę dwa razy pierwszy na jesień wycinam kwiatostany a drugie cięcie odbywa się wiosną a co do clematisów swoje tylko skracam delikatnie by zostawiam sporą ilość pąków by wiosną były bardziej okazałe
agatanowa 20:06, 06 mar 2014

Paweł, a jak nisko tniesz budleje wiosną?
monteverde 20:08, 06 mar 2014

pawel_snopek napisał(a)
Budleje oczywiście możesz podciąć ja swoje tnę dwa razy pierwszy na jesień wycinam kwiatostany a drugie cięcie odbywa się wiosną a co do clematisów swoje tylko skracam delikatnie by zostawiam sporą ilość pąków by wiosną były bardziej okazałe

Ale wtedy kwiecia mniej i nie tak dorodne ogrodnicy się cieszą jak mogą budleję mocno przycinać bo się rozrasta, zagęszcza i kwiatów ładniejszych dostaje pozdrawiam Agatko i Ciebie Pawle, chociaż pierwszy raz mam okazję
Kasik 20:15, 06 mar 2014

agatanowa napisał(a)
A i jeszcze - jak patrzę teraz na mój ogródek, tzn. puste, szare rabaty, to wydaje mi się, że tu nigdy nie bedzie bujnie, pięknie i kolorowo. Aż się płakać chce. Jakoś zapał opada. Fakt, że ogródek jest jeszcze pustawy. Ale ta zimowa i wczesnowiosenna bura szata dziła wyjątkowo przygnębiająco
Budleje to ja chyba muszę jakoś przyciąc i powojniki też?

Agata zerknij na nazwę powojników, bo z tego co wiem są dwa rodzaje - jedne się tnie bardziej a drugie mniej.
Ale nie podpowiem więcej, bo nie pamiętam które.
monteverde 20:16, 06 mar 2014

Agatko masz linka http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/21/budleja-dawida/ na dole masz pokazane cięcie a jak masz miejsce to zafunduj sobie skrętnolistną
pawel_snopek 20:17, 06 mar 2014

Moje budleje mają już dolne gałęzie dość grube i mają około 1,20cm ja skracam tylko ubiegłoroczne przyrosty o połowę zostawiam tylko tak około 2 oczka z ubiegłego sezonu, jeżeli była ostra zima i roślina przemarzła do miejsca gdzie był śnieg to wtedy tne ją prawie do tego miejsca bo zawsze znajdzie się tak jakieś małe gałązki oraz uśpione pąki z których coś zawsze wyrośnie
Zostaw jak najwięcej zielonych listków na łodygach a będą bardziej okazałe
agatanowa 20:23, 06 mar 2014

monteverde napisał(a)
Agatko masz linka http://zojalitwin.wordpress.com/2011/10/21/budleja-dawida/ na dole masz pokazane cięcie a jak masz miejsce to zafunduj sobie skrętnolistną

Aniu, Kasiku, Pawle, dziekuję Na skrętolistną mam upatrzone miejsce (Poziomka -Jasia mnie zaraziła jeszcze w ubiegłym roku i teraz mam zamawiać własnie ) Ona chyba mniej czuła na mróz niż inne ( w znaczeniu skrętolistna, a nie Jasia)? Miejsce niestety trochę wietrzne, ale słoneczne

A ściągać z nich już włókninę i chochołki z iglastych?
Kasik 20:28, 06 mar 2014

agatanowa napisał(a)

Aniu, Kasiku, Pawle, dziekuję Na skrętolistną mam upatrzone miejsce (Poziomka -Jasia mnie zaraziła jeszcze w ubiegłym roku i teraz mam zamawiać własnie ) Ona chyba mniej czuła na mróz niż inne ( w znaczeniu skrętolistna, a nie Jasia)? Miejsce niestety trochę wietrzne, ale słoneczne

A ściągać z nich już włókninę i chochołki z iglastych?

U nas trochę cieplej i wszystko odkryte, ale okolice Warszawy są inne - musi ktoś się wypowiedzieć kto mieszka bliżej.