U mnie turzyca palmowa świetnie zimuje. Jedna wykopana kępa, którą chciałam przeznaczyć na kompost to już dwie zimy przeleżała i nadal nie jest całkiem martwa.
Super się też rozsiewa
Beatko sama nie wiem co o niej myśleć. Mam X sadzonek kupionych w tym samym czasie, w tym samym miejscu i sadzonych w tych samych warunkach. A jednak różnią się bardzo nawet te rosnące obok siebie.
Zobacz tu
Tutaj złapałaś ostrość na jeden kwiatek, może być to zdjęcie zrobione trybem makro, a ten tryb jest do robienia pojedynczych kwiatów z bliska, albo portretowym. Domyślam się, że robisz zdjęcia lustrzanką, musisz przypomnieć sobie instrukcję robienia zdjęć, ja co jakiś czas czytam całą książkę, aby sobie przypomnieć możliwości mojego aparatu i po to, żeby robić bardziej świadomie zdjęcia.
Ja tam lubię taką głębię ostrości, tylko, że w tym przypadku ostrzyłabym na zielonego listka między dwoma kwiatami róży. Wtedy obydwa kwiatki były by ostre.
Tu ostrość ustawiona jest na trawę, dlatego róża w tle jest mniej ostra.
Jeśli przesuniesz odrobinę aparat w górę i ustawisz ostrość na różę i tak zatrzymasz ostrość spustem, to po chwili możesz z zatrzymaną migawką skadrować zdjęcie od nowa. wtedy wciskasz spust do kończ. Nie wiem, czy zrozumiale to opisałam, bo ja samoukiem jestem.