Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Hotel dla owadów 19:02, 13 lis 2018

Do góry
Temat jest na Ogrodowisku znany od 2010 roku, bowiem jako jedna z pierwszych o ile nie pierwsza napisałam o nich artykuł. Jeździmy do Anglii od 2004 roku i zainteresowały nas, pytalismy co to jest, stąd mój artykuł, a zdjęcia pochodzą z pierwszych naszych wizyt. Końcowe zdjęcia - nasza produkcja.

w 2010 roku, czyli 8 lat temu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/23-domki-dla-owadow-pozytecznych

Byliśmy także przez kilka lat jako jedyni i pierwsi w Polsce w produkcji takich hoteli, produkowaliśmy 38 modeli, które były zakupowane nawet przez miasta czy przedszkola.

Tak więc temat nie jest nowy
Dzięki temu, że pokazywaliśmy je, wiele osób samodzielnie je wykonało na różne sposoby.

Odczyn pH gleby pod trawnik 10:00, 12 lis 2018

Do góry
Dziękuję

Gardenarium napisał(a)
Na jesieni trawa robi się żółta, to normalne.
Teraz to już niczym nie zakwasisz, za późno, jedyny pomysł to rozsypanie torfu kwaśnego i przegrabienie po trawniku. Oczywiście, wcześniej zgrabienie liści i skoszenie.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 09:42, 12 lis 2018

Do góry
bamarta napisał(a)
Witam,
w akcie desperacji postanowiłam poprosić o pomoc;

1 berberys Bagatelle
2 miskanty lub Sesleria autumnalis
3 trzmielina Sunspot lub Emerald'n Gold
4 forma pienna iglasta zielona
5 zielony np. z innej trzmieliny zywopłocik
6 wypełnienie jednolite np zurawkami albo irgą Major
7 drzewo koluste np. wiśnia Umrabculifera lub inne dowolne.
Odczyn pH gleby pod trawnik 09:29, 12 lis 2018

Do góry
Na jesieni trawa robi się żółta, to normalne.
Teraz to już niczym nie zakwasisz, za późno, jedyny pomysł to rozsypanie torfu kwaśnego i przegrabienie po trawniku. Oczywiście, wcześniej zgrabienie liści i skoszenie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:42, 11 lis 2018

Do góry
Katkak napisał(a)
Danuś ostatnio udało mi się jeszcze ukorzenić 4 patyczki krzewuszki Wings of fire i zastanawiam się jak ją teraz przechować: czy zadołować w ogrodzie, w zacisznym miejscu, czy zostawić w domu na parapecie? Co radzisz?

Ja też ją mam.
Ja bym zadołowała w zacisznym miejscu w ziemi razem z doniczką, okryć suchymi liśćmi jak złapie mróz.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:41, 11 lis 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pomidorki i papryka, od razu bym leczo robiła, moje chłopaki uwielbiają

Patrz zapierałam się, że dość już cebulowych w tym roku posadzone, a też dziś sadziłam upolowane po pieniądzach wczoraj. I nie wiem co będzie, ale eM dziś trawę kosił bo jednak strasznie od ostatniego koszenia urosła jeszcze....już nie piszę, że to ostatnie koszenie bo nie wiadomo co to będzie z tą pogodą.

Wy jeszcze kosicie czy już raczej nie?

Aaa sadząc cebule przypadkiem trafiłam na wcześniej wsadzone i one rosną bardzo intensywnie już, mam obawy co będzie do wiosny
U nas noce nadal na plusie, a w dzień w okolicy 15 stopni było

Leczo robię, albo papryka tylko z cebulą i pieprzem
Cebulowe - hmm, co wczoraj zamówiłam, to kasowałam zamówienie...waham się czy dalej zamawiać czy nie

Trawy od października nie koszę, ale trzeba będzie, bo rośnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:39, 11 lis 2018

Do góry
ewsyg napisał(a)
Danusiu, kwiat musi być, bo cząstka mnie tam na stałe zostanie. Ubóstwiam takie ogrody

Ależ oczywiście, rozumiem to Będę zaszczycona, a nawet może trzeba będzie tabliczki opisywać, ludzie uwielbiają czytać takie pamiątki
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 07:55, 11 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby nie było, że ja krytykująca byłam Ale moja rada jednak została wysłuchana i zastosowana, co oznacza Kasiu że nie jesteś nieprzejednana i umiesz na spokojnie wyważyć za i przeciw. Teraz o wiele lepiej.

Danuś oczywiście że nie, ja naprawdę potrafię słuchać choć mam własne silne zdanie Czasem dostaje tylko ciśnienia kiedy ktoś narzuca mi jak ma być, a nie jak można by było coś zrobić. Natomiast żadna rada nie jest przeze mnie odtrącana, zawsze sie nad nią pochylam i dokonuje przemyśleń.
Te okienka wcześniejsze były przed postawieniem większości elementów i jeszcze nie widziałam tego rozjazdu w stylach. Dopiero jak skończyłam wszystkie elementy to zobaczyłam Twoją wizje i przyznałam Ci rację. A że lustra były za grosze, a tamte również znalazły fajną miejscówkę to znowu tylko radość i zwycięstwo
Kondziowy ogrod cz II 20:34, 10 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zobaczcie, wystarczy że zmieni się pogoda, a na zdjęciach jakby dwa różne światy. U mnie też

Danusiu, masz stuprocentową rację, pogoda dla ogrodu i jego klimatu ma ogromne znaczenie, światło i pora dnia również. Między innymi dlatego najbardziej lubimy robić zdjęcia ogrodu rano...
Kondziowy ogrod cz II 19:49, 10 lis 2018

Do góry
Zobaczcie, wystarczy że zmieni się pogoda, a na zdjęciach jakby dwa różne światy. U mnie też
Sekatory 19:46, 10 lis 2018

Do góry
Nie da się, bo nawet w Anglii już są inne marki. Fabryka J.B. się sprzedała.
Coś jeszcze, coś więcej... 19:44, 10 lis 2018

Do góry
Fajny ten minimalizm w donicach z kostrzewą Zdrówka życzę Chyba rozhartowałeś się? Pogoda "barowa" to nic dziwnego. Nie znoszę takiej. Jeju, kiedy to byłam w ciepłych krajach? nie pamiętam nawet.
Pszczelarnia 19:41, 10 lis 2018

Do góry
Dzisiaj z Hanią podziwiałyśmy moje dalie. Jeszcze kwitną i to jak Normalnie cuda jeszcze
Nie zmroziło mi jeszcze.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:38, 10 lis 2018

Do góry
Cały czas jeszcze zbieram pomidory z namiotu foliowego, a papryka obrodziła jak nigdy i czerwieni się.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:36, 10 lis 2018

Do góry
Kwiata nie musisz Zapraszam, bo będzie się działo Oby tylko pogoda była w weekendy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:26, 10 lis 2018

Do góry
Kupiłam spory oczar odmiany 'Feuerzauber' - posadzę blisko ławki, żeby ładnie pachniało. To mój pierwszy oczar w gruncie, miałam kiedyś w donicy, ale "poszedł" do sąsiadki, teraz mogę jedynie podziwiać przez płot Dlatego mam swój.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:22, 10 lis 2018

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja w czwartek dorwałem cebule na promocji i dziś miałem sadzić, a tu choróbsko okazalo się szybsze oby dobra pogoda się utrzymała - dla Was w końcu to tez dłuższy sezon 50 cisów? Wow

Ja też dorwałam przeceny, oczywiście już wsadzone.

Sebku, teraz 50 cisów, a przedtem było 100 Witek urabia teren, a ja załatwiam "wypełnienie"
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:19, 10 lis 2018

Do góry
Jakże Wam dziękuję za te pokrzepiające wpisy Bardzo są potrzebne, bo przecież napędzają dalej do pracy.

Te dwa ostatnie mgliste dni nie napawały optymizmem, bo kocham słońce.
Sadziłam dzisiaj czosnki, tulipany i narcyzy oraz małe iryski.
Podziwiałam kropelki wody na prosie, ślicznie wyglądały.

Miałam też wizytę przyjaciółki Z herbatką w dłoni krok po kroku szłyśmy i podziwiałyśmy spłowiałe kolory jesieni, ustalałyśmy co rozmnożę wiosną, aby się z przyjaciółką podzielić.

To wspaniałe chwile, pomimo tej marnej pogody - dały wiele radości nam obu.

Witek z kolei dzisiaj zalewał beton na fontannę przed oranżerią. Niedługo zdejmie rusztowanie i będę mogła zobaczyć jak to będzie wyglądać

Generalnie mam na razie rozkopane gdzieniegdzie, ale też nadal zwożę rośliny i sadzę
Jesień jest mega piękna, nie wiedziałam że tak awansuje w moim rankingu
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 18:38, 10 lis 2018

Do góry
Żeby nie było, że ja krytykująca byłam Ale moja rada jednak została wysłuchana i zastosowana, co oznacza Kasiu że nie jesteś nieprzejednana i umiesz na spokojnie wyważyć za i przeciw. Teraz o wiele lepiej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:47, 10 lis 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na tyłach czyli przy płocie w tej rabacie - posadziłam samodzielnie 50 cisów. Nawet mnie noga nie zabolała od kopania dołów Cisy - siewki.

Ja w czwartek dorwałem cebule na promocji i dziś miałem sadzić, a tu choróbsko okazalo się szybsze oby dobra pogoda się utrzymała - dla Was w końcu to tez dłuższy sezon 50 cisów? Wow
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies