Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Mój ogród pod górkę... 23:54, 16 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Mam ostatnio wprawę w kupowaniu zasłon i firan - a jutro mam warsztaty z home stagingu to będę wiedzieć jak je powiesić by wnętrze wyglądało na droższe

Sebek, to jak się nauczysz, to trąb u mnie, bym na szkolenie do ciebie wpadła. Też chcę wiedzieć
Na Łowieckiej 23:40, 16 mar 2016

Do góry
Ilonko, dziękuję za fotkę hacone. Właśnie bym przy bukszpanach chciała posadzić. Zadziwiaiace, że zawsze brakuje fotek, jak potrzebujemy
Gips dostarczony wieczorem. Zatem próby będą jutro
Ostdeutscher Rosengarten Forst 23:30, 16 mar 2016

Do góry
Mirko, dziękuję za spacer po tak pięknym ogrodzie. Świetnym przewodnikiem jesrteś. Lubię, jak opowiadasz o swoich doznaniach.
Summer Song - czekam na przesyłkę.
Szałwie i kocimiętka mnie zachwyciły.
Ogródek Iwony 22:13, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, ja je po prostu wsadziłam w zeszłym roku na rabatę, nie wiedziałam co z nimi zrobić, żeby o nich nie zapomnieć jesienią. Przycięłam uschnięte listki i zapomniałam o nich.
Możesz poczekać i wsadzić jesienią.
Te cebulki są pędzone, to i tak zwariują na początku, kiedy kwitnąć
Jak nie będzie zimy, mogą zacząć rosnąć jesienią już, to je zakopczykujesz, żeby czubki nie przemarzły

Zwariują na pewno moje przekwitnięte wsadziłam na wiosnę ma rabaty, kwitły mi późnym latem, najpierw się nie zorientowałam, a potem na węch doszłam, co to mi zakwitło

Przy okazji - skoro już można, to i ja będę ciąć tuje, pewnie w sobotę, jak doby starczy i pogoda pozwoli
Ogród z pergolą 20:43, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Iwona a kiedy miskanta juz ładnie widać?ja róże zaczną popis w czerwcu to on już jakieś tło zrobi?

15 maja - trzcinniki i gracilimusy już ladnie były widoczne.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:29, 16 mar 2016

Do góry
Toszka od wykusza do płotu jest 4,5m-teraz po zamontowaniu obrzeży-wolnej przestrzeni od obrzeża do płotu jest 3,9m.

Iwk4 ja właśnie tak wchodząc w graby widzę, że mają wielu zwolenników i może faktycznie to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Dziś z racji słonecznej pogody udało mi się wejść za dom i sfocić obrzeża z tyłu-narazie wygląda to nieciekawie,ale liczę na to, że coś podziałamy. Już widzę, że będę musiała kapkę podkuć te ciapki betonu po zewnętrznej stronie obrzeży-bo chcąc stworzyć jakby schodek-od zewnątrz ziemi będzie wysypane niżej i ciapki gdzieniegdzie mogą wystawać.

I rzut na stronę wykuszową od strony tarasu i przyszłego gabionu
Ogród z pergolą 20:25, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ania, Gracki są dostojne, myślę, ze bardziej pasują do róż ...
Mam jedne i drugie. I glosuję na Gracka
Gracilimus:

Trzinnik FC

Iwona a kiedy miskanta juz ładnie widać?ja róże zaczną popis w czerwcu to on już jakieś tło zrobi?
Ogród z pergolą 20:19, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
a co sądzicie o tym trzcinniku czy gracku po całości w plecach?

Ania, Gracki są dostojne, myślę, ze bardziej pasują do róż ...
Mam jedne i drugie. I glosuję na Gracka
Na Łowieckiej 19:47, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ilonko, pisałaś u mnie o hacone. Masz jakąś fotkę z nią? W jakiej kompozycji ją posadziłaś? Proszę o inspirację
U mnie dziś słoneczko

Oj mam tylko takie: (Ona rośnie w miejscu przeznaczonym do "liftingu") To odmiana Aurea (chyba)

Ogród z pergolą 19:42, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, no właśnie tutaj jest spadek, gdzie są bukszpany. Tego po nasadzeniach nie bardzo widać. Mam tam trzy schodki
Stąd też u mnie murki przy tarasie niwelują poziomy
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/106/1060494/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/106/1060497/original.JPG

aaaa juz widzę, rzeczywiście ładnie to zgubilaś
Ogród z pergolą 19:37, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Na razie zrobiłam taki kolarz różany. Tak bym to widziała. tzn w tej kolejności posadziła: niższe na zewnątrz ... Co sądzisz?
Nie mam tu Marii Theresy. Śliczna róża, ale nie wiem, jak ją rozmieścić, ma trochę inną tonację kolorystyczną

Może po drugiej stronie tarasu ją skomponować z czymś?
Tak, jakby uciekła od reszty?

Ania, róże są piękne, ale aż tyle tego? Wszystko na kupie? (sorry za wyrażenie Każda inna? Albo prawie każda... Wg mnie to jest coś nie tak...
Tzn. wiem co jest nie tak - za dużo wszystkiego w jednym miejscu.
Jak posadzisz te wszystkie róże w takim skupisku (plus inne kwitnące byliny), to tak naprawdę nie będzie można dostrzec ich piękna. Iwonka je dobrze ułożyła kolorystycznie, ale przecież nie o to chodzi żeby jedna konkurowała z drugą.

A zresztą, ja się nie znam, ale musiałam...
Ogródek Ewy 19:29, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, piękną donicę zrobiłaś. To z plastikowej ?

Iwonko, to gliniana stara donica, która mnie strasznie drażniła. Miała na sobie przebarwienia i zacieki, w żaden sposób nie mogłam jej domyć.
Dziś skończyłam dwie i te już są plastikowe ale po pomalowaniu różnicy nie widać.
Zastanawiam się tylko czy nie będzie mi szkoda wystawić je na dwór.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:14, 16 mar 2016

Do góry
Dominika, mam nadzieję, że w tym roku tych zmian będzie jeszcze więcej Oby zdrowie dopisało
Iwona, myślisz?
Beata, normalnie zawstydzacie mnie wszyscy Nie wiem czy podołam Waszym oczekiwaniom
Iwona Iwk4, no jakoś tak nie mam co focic, bo tylko te krokusy teraz mam... A reszta szkoda gadać. Tulipy dopiero wyłażą. Będzie misz-masz, bo posadziłam jak leci, pomieszane cebulki z zeszłego roku Tylko Queeny sobie odzieliłam
Edzia, nooo, chyba się zaczyna ten szał
Seba, do kompletu camelowego?

MACHAM DO WSZYSTKICH ZAGLĄDAJĄCYCH!
Ogródek Ewy 19:10, 16 mar 2016

Do góry
Ewuniu, piękną donicę zrobiłaś. To z plastikowej ?
Ogród z pergolą 18:33, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
tak właśnie mi sie też wydaje. teraz dawałam na te skarpy duzo ziemi zeby tak rochę wypłaszczyc na górze zeby woda sie troche trzymała. a jak będe miec palisadki to już bedzie luzik
gdzie u siebie masz fotki tego miejsca?przegladam wizytowke ale skarpy nie widzę...

Aniu, no właśnie tutaj jest spadek, gdzie są bukszpany. Tego po nasadzeniach nie bardzo widać. Mam tam trzy schodki
Stąd też u mnie murki przy tarasie niwelują poziomy
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/106/1060494/original.JPG
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/106/1060497/original.JPG
Ogród z pergolą 18:23, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

W prgramie Picassa można robić kolaże, ale nie zawsze można sobie rozmieścić, jak się chce, chyba, ze wstawisz jako zdjęcie JPEG np. pusty prostokąt zapisany najpierw w Paincie.
Zapisujesz sobie do folderu na kompie zdjęcia jako JPEG, możesz też z painta. Potem otwierasz folder w programie Picassa i robisz kolaż, jak się nauczysz, można zmieniać miejsca, wyrzucać zbędne fotki i obrazki. Robię to trochę intuicyjnie. Trudno mi wytłumaczyć

ja jeszcze w picassie nie pracowałam, muszę sprobować
Ogród z pergolą 18:12, 16 mar 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
nie chce wbijac sie w kolejne koszty i robic kolejnych pieter, musimy wymyślić cos ładnego z tego...

Ania, jak równo rozgrabisz u góry na górnym poziomie, to na dole też będzie niewielki spadek. Ja taki mam u mnie przy zejściu z tarasu. Mam tam bukszpany i dają radę. Nie martw się. Będzie dobrze. Poziomy wytyczysz, jak palisadki pan wkopie jest dobrze
Biało różowy ogród za płotem. 18:10, 16 mar 2016

Do góry
To czekam na fotorelacje z prac
Ogród z pergolą 18:09, 16 mar 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Anie możesz dać na dole drugiej palisadki i będą dwie rabaty na poziomach?

ale to tak bedzie
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:05, 16 mar 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)
No zasłonić go muszę koniecznie. Źywopłot taki z tym jakoś niebardzo mi się tam widzi, bo tuje zabrałyby sporo z szerokości rabaty. Bardziej myślałam zasadzić bluszcz, żeby był tłem dla roślin.

Nie oszukujmy się. Bluszcz na płocie nieosłoniętym lubi przemarzać. U mnie tak robi. Na murku co innego.
Podobałby mi się żywopłot z grabów
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies