Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-)

anna_t 20:58, 15 mar 2016

o to kolo Ciebie drogo, w moich okolicach płaci się ok 400-500zł za wywrotke czyli ok 20t
popytaj tez o kompost. moja trawa w miejscach gdzie była siana na komposcie jest o wiele ladniejsza. tak pół na pól przemieszac i bedzie miała jak w bajce
jestes teraz na tym etapie co ja niecały rok temu i poza żywopłotem powiem Ci jeszcze jeden moj błąd, posianie trawy przed wytyczeniem rabat.
teraz bym zrobiła inaczej. już do jednej rabaty musiałam zdejmować darń i powiem Ci ze to jest jakaś masakra! a czeka mnie jeszcze, choc raczej nie w tym sezonie bo muszę sobie dawkować ten koszmar, zdejmowanie ok 3x30m2
kasja83 21:04, 15 mar 2016

Luteczka czyli chłopaki mają pracę

Kurcze Aniu zdołowałaś mnie trochę z tą ceną ziemi-będę musiała trochę poszukać-ale tak z pracy kojarzę, że nawet na większe inwestycje, gdzie idą spore ilości-tak mniej więcej liczymy.
Obawiam się, że w temacie rabat jednak jakieś tam zdejmowanie darni mnie bedzie czekało.Fajnie byłoby dojść do ładu z tematem już teraz,ale nie obsadzę wszystkiego od razu-to co zostawić takie puste placki?
anna_t 21:10, 15 mar 2016

Kasia ja o tej ziemi nie dlatego żebyś taniej szukała, mieszkamy w innych częściach kraju, różnice są poprostu. tak jak w cenach drzewek u mnie graby 60zl kosztują 1,2m a u Oli w Rzeszowie w tej cenie 3m. tak to juz jest...
fajnym sposobem na puste placki jest wyrzucanie skoszonej trawy na rabaty. chwasty nie rosną i ziemię użyźnia spójrz do Zielonej, bardzo fajny sposób.
korzystaj z tego ze trafiłaś na forum w takim momencie, wielu błędów unikniesz
anna_t 21:13, 15 mar 2016

powiem ci tak, zrób na dużej kartce plan ogrodu, naszkicuj to co jest i zostanie z wymiarami, strony świata i do tego jakieś inspirki jaki ogród Ci się podoba. wiele osób zaraz się znajdzie do planowania
zaplanujemy razem Twoje tyły, będziesz wiedziała na czym stoisz i zobaczysz że worek mniej trawy kupisz
Luteczka 21:16, 15 mar 2016

Ania dobrze mówi , ja też w sobotę lecę obmierzać działkę i liczę na pomoc
kasja83 21:17, 15 mar 2016

Ceny naprawdę różne-masz Aniu rację. Jeszcze nie jeździłam po okolicy, żeby sprawdzić co oferują lokalne szkółki i za jakie pieniądze-trzeba będzie zrobić rozeznanie terenu
anna_t 13:24, 16 mar 2016

Kasia rozrysujesz nam działeczkę to sie przeniesiemy z planowaniem do Ciebie tylko materiał do pracy daj a zobaczysz
kasja83 14:22, 16 mar 2016

Tak-w końcu muszę coś ruszyć z kopyta
Iwk4 18:05, 16 mar 2016

kasja83 napisał(a)
No zasłonić go muszę koniecznie. Źywopłot taki z tym jakoś niebardzo mi się tam widzi, bo tuje zabrałyby sporo z szerokości rabaty. Bardziej myślałam zasadzić bluszcz, żeby był tłem dla roślin.

Nie oszukujmy się. Bluszcz na płocie nieosłoniętym lubi przemarzać. U mnie tak robi. Na murku co innego.
Podobałby mi się żywopłot z grabów
Toszka 20:19, 16 mar 2016

Bluszcz będzie miał rację bytu na betonie jesli by zrobić drewniane kratki, które , ładnie zrobione, póki co mogą robić same w sobie za ozdobę.

Kasiu, ile ty masz w metrach od płotu do wykusza (czy może wykuszu?)