Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Za karę na koniec ogrodu... 14:43, 05 maj 2015

Do góry
Magdah napisał(a)

Joasiu witaj i dziękuję za miłe słowo

Najbardziej lubię buki, za pokrój, połysk na liściach, jesienną ściółkę z liści... w buczynach o każdej porze roku panuje magiczny nastrój. W ogrodzie mam tylko buki kolumnowe Dawyck Purple, Dawyck Gold oraz Pendulę.

To zdjęcie sprzed trzech lat

Poza tym w moim ogrodzie najbardziej lubię parocję perską, brzozy pożyteczne, tulipanowce, platany (mam dwa), graba pendulę, wiśnie Amanogawy, klona Royal Red i ambrowca oczywiście

Wiem, że kiedyś będzie kłopot z liśćmi, ale uważam, że zalety drzew przewyższają ich kłopotliwość. I boleję, że na terenach podmiejskich (na takich mieszkam) działki są coraz mniejsze, zabudowa coraz gęstsza (oczywiście rozumiem względy ekonomiczne) a drzew bardzo brakuje

I bliskie mi są słowa Magdaleny Morskiej, która na początku XIXw. pisała:
"Każde stare drzewo jest skarbem nieocenionym we względzie upięknienia miejsca"

Jestem czytam do początku, tytuł już rozumiem, świetna metoda wychowawcza ogród podziwiam, zwłaszcza moje ulubione drzewa takie ponad 100 letnie rosną w koło mnie, liści na tony! ale je lubię mimo wszystkowracam do lektury
a polecam jeszcze buki trikolor, mam 4, te mnie najbardziej zachwycają
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:22, 05 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
Kształt kolor wszystko mnie w tych drzewach zachwyca

Ana jakie masz brzozy na tej rabacie ? szukam z gałęziami od 1.30 - 1.50 i z białymi pniami ...

Donica na oczko wodne super !!!

Mi się marzy takie coś

https://www.pinterest.com/pin/331999803752118553/

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:48, 05 maj 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Brzozy świetne , szkoda pąków Genie, a miały wytrzymywać do- 7 ...u mnie Genie pokazuje listki Jestem niesamowicie ciekawa dalszych prac

No pąków szkoda, ale trudno w przyszłym roku musi pokazać co potrafi!
Moje ukochane miejsce na ziemi 09:43, 05 maj 2015

Do góry
zmykam na chwilkę do ogrodu
wczoraj i przedwczoraj troszkę popadało
dobrze, bo sucho było strasznie,
rośliny szaleją a chwasty normalnie z zdwojona siłą
walczę z nimi, bo na czwartek mam w planie podlać rabatki eliksirem z pokrzyw
i nie mam zamiaru ich dodatkowo odżywiać

brzozy i trawa soczyście zieloniutkie
już dwa razy ogród był skoszony ...

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 22:26, 04 maj 2015

Do góry
Brzozy świetne , szkoda pąków Genie, a miały wytrzymywać do- 7 ...u mnie Genie pokazuje listki Jestem niesamowicie ciekawa dalszych prac
U BusyBee w ogródku... 22:20, 04 maj 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Widzę że będzie się dziać Super!
Co do drzew to bym posadziła 3 brzozy/ może jakieś pendule? zrobiłabym to asymetrycznie. Brzozy mają i jasne pnie i jasny kolor liści więc będą się odbijać na tle szmaragdów. a wypełnienie może być różne - zresztą sama widziśż na forum od kulek, traw po byliny, a przecież to limit nie jest

To ciekawe co piszesz
... brzozy nie brałam pod uwagę, bo to pijawka straszna i zazwyczaj duża rośnie..... Poza tym obok taras i sporo okien, a ona śmieci....Ale wyobrażam sobie to co masz na myśli- trzeba by z nimi bardziej na środek trawnika wyjść....

W sumie, to mam taki problem, żeby popatrzeć na swój własny ogród bez ograniczeń i śmiało coś zmienić....ja zawsze takie delikatne zmiany planuję...pewnie brak mi odwagi
U BusyBee w ogródku... 21:58, 04 maj 2015

Do góry
Widzę że będzie się dziać Super!
Co do drzew to bym posadziła 3 brzozy/ może jakieś pendule? zrobiłabym to asymetrycznie. Brzozy mają i jasne pnie i jasny kolor liści więc będą się odbijać na tle szmaragdów. a wypełnienie może być różne - zresztą sama widziśż na forum od kulek, traw po byliny, a przecież to limit nie jest
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 21:48, 04 maj 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Plan rabaty ... tylko się nie śmiać ...
ma 2,5m x 7m
te czarne kropy to brzozy

[/quot]
Joasiu, zawsze to juz coś

wielkość tej rabaty zbliżona do tej mojej z perowskią

czytam co planujesz na niej...jak dla mnie to trochę dużo tych gatunków...u mnie jest berberys, perowskia, żurawki, bergenia i sesleria, ..i moim zdaniem jest wystarczająco....

ale mną się zupełnie nie sugeruj...to porównanie tak tylko dla lepszego zobrazowania

i znów analizuję to co napisałaś wcześniej i tak sobie myślę, że trawy dałabym na tył, ale chyba tylko jeden rodzaj...
i widzę kulki bukszpanowe zatopione w plamach bergenii przenikającej się z żurawkami (plama bergeni, obok plama żurawek)...ale jakoś mi to z tymi brzózkami nie gra
bardziej za to mi grają trawy, jeżówki, szałwie i ew. te kule z bukszpana

ale ja się nie znam
Koszyk wiklinowy na grób dziecka 21:38, 04 maj 2015

Do góry
Mój synek w zasadzie lubił wszystkie rośliny.Cieszył sie z każdego nowego przyrostu ,uwielbiał kupować coraz to nowe odmiany krzewów i kwiatów.Doceniał zioła, robił miód z mniszka, zbierał dziką różę i szyszki sosny ...Bardzo bliskie były mu róże a jego"miłością" były BRZOZY.
Klon palmowy - Acer palmatum 19:58, 04 maj 2015

Do góry
Klony, wiśnie i śliwy ozdobne, ambrowce, brzozy, platany, buki, miłorzęby - właściwie wszystkie się do niego dostosują
Ogród z tatarakiem w tle 19:04, 04 maj 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Reniu moje brzozy pożyteczne mają ponad 2m. Ta brzoza przy różach jest starsza i to zwykła brodawkowata-nie wyrzuciłam, bo mam do niej sentyment
Brzozy kupiłam w b.db cenie w Sierakowicach Prawych u Wilkońskich-tylko trzeba sie targować.

Dziękuję Ci kochana Wygooglowałam sobie tę szkółkę. Wiesz może czy na swojej stronie mają cały asortyment? Bo kardówka kupiła tam grujecznika 2m a na liście takiego nie widzę?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 18:24, 04 maj 2015

Do góry
Joaska napisał(a)
Madżen ja po prostu umieram jak patrzę na Twój buszszsz.. też taki chcem ... mam prośbę daj pomysła na moja brzozową ... trzy brzozy cięte w parasol,musi być trochę zimozielono żeby nie było łyso do połowy lata.

Nie kombinuj sadż bukszpany lub derenie . To sprawdzone zestawy, nie ma co kombinować. U Wieloszki danica i ice dance
Wilcza Góra 17:30, 04 maj 2015

Do góry
Brzozy cudne, a tak smieca, klon Flamingo u mnie cudny, smieci jeszcze wiecej
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 15:39, 04 maj 2015

Do góry
Plan rabaty ... tylko się nie śmiać ...
ma 2,5m x 7m
te czarne kropy to brzozy

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:28, 04 maj 2015

Do góry
Madżen ja po prostu umieram jak patrzę na Twój buszszsz.. też taki chcem ... mam prośbę daj pomysła na moja brzozową ... trzy brzozy cięte w parasol,musi być trochę zimozielono żeby nie było łyso do połowy lata.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:36, 04 maj 2015

Do góry
mam problem jak obsadzić brzozową.....
to spora rabata 2,5 m x 7 m
brzozy są posadzone:

1 m brzoza 2,5 m brzoza 2,5 m brzoza 1 m

przed brzozami jest 1 m a za brzozami 1,5 m

niestety lubie symetrie i proste linie , i dlatego zupełnie mi nie idzie skomponowanie składnej rozsypanki ....
na początek chciałabym jakiś zimozielony "szkielet"
kilka kulek bukszpanowych, bergenia i żurawki ....tylko jak je rozłożyć ....

potem mam do dyspozycji i chciałabym mieć na rabacie:
miskanty morning light, purple falll, gracilimus ,
rozplenice - odmiany nie znam, raczej te średniej wielkości,
rozchodniki
szałwie i przetaczniki + jeżówki, wydaje mi się że tyle powinno wystarczyć....

aaaaa... w nogach brzózek chciałbym dać biało zielone hosty.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:28, 04 maj 2015

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Fajne zakupy,brzozy juz dorodne kupiłaś
Co to za magnolia?

Czekam aż się zazielenią dopiero wtedy je będzie widać

A magnolia to Genie, niestety sporo pąków spadło po mrozach ... będzie kwitło chyba tylko 4-5... ale dobre i to....
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:26, 04 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Jak to szpeci?
A co się dzieje z ciętymi brzozami?
A jak parasol się robi, to też szpeci?

Moja Youngi ma mało liści....same gałęzie prawie puste.... to od cięcia? Raz tylko przycinałam, lekko.
Oj

Justyś dziwne trochę , bo te Youngi to raczej bezproblemowo rosną, no i ja w ogrodniczych widziałam je obsypane liśćmi w przeciwieństwie do long trunka który dopiero puszcza listki. Wydaje mi się że brzozy chyba lubią przycinanie ... no ale mogę się mylić.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 13:24, 04 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ja myslalam, ze long trunk to pendula szczepione na podkładce z doorenbosami, zastrzeliłaś mnie pytaniem...
Ciachnij orzewodnik na takiej wysokosci jakie maja być póki są młode. Potem już kazde cięcie szpeci brzozy...

A no widzisz... w takim razie muszę przymierzyć się do wysokości i ciachnę im przewodniki żeby nie rosły do góry tylko się parasolowały...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:24, 04 maj 2015

Do góry
Jak widzisz po prawej kawałek tej pergoli to na naprzeciwko niej są brzozy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies