U mnie to wiąz szczepiony Miały być dwie brzozy ale facet ze szkółki mówi wszyscy mają i na wiązy mnie namówił Piękne są nie żałuję zmiany decyzji a brzozy jeszcze gdzieś wcisnę
Aga, bardzo mi pomogłaś podjąć decyzje . Po Twoich fotkach zdecydowałam się na patyczki. Mają potencjał . Doczekam się białej kory i będą miały kształt taki jaki sobie wymyśliłam Dziękuję
Cześć Bardzo mi sie podoba Twoj ogród. Brzozy nadają mu charakteru, a niestandardowe linie rabat oryginalności. Idziesz jak burza w nasadzeniach Spore te tuje kupiliście, szybko urosną. Jest pięknie, a będzie jeszcze bardziej. Będę podglądać
Hej. Powoli zaczyna się robić ładniej na naszej działce, ale nie jest to jeszcze całkowicie doprowadzone do ładu. Myślę, że ten sezon to cały będzie przeznaczony na porządkowanie Ale powolutku, powolutku zrobimy
Ostatnio oczyściliśmy w miarę chodnik, przesadziłam te hosty ze środka trawnika (którego jeszcze nie ma, ale jest w planach) na prawą stronę chodnika.
Sprzątamy cały czas zaplecze altany... Znajdujemy różne ciekawe rzeczy pozostawione przez poprzednich właścicieli
Mamy na działce gniazdo jakiś ptaszków W budce z pieńka brzozy
Mam jeszcze dwa pytania o rośliny, co to jest:
A pewnego razu wypatrzyłam taką mieszkankę naszego ogródka
Bardzo proszę, dajcie znać co to za rośliny, zwłaszcza ta druga. Nie wiem czy warto ją zostawiać, przesadzić gdzieś. Bo jak widać, tutaj to w takim nieładzie jest. Nie wiem co to jest, czy ma jakieś kwiaty?
Co się dzieje ze szmaragdami, na kilku sztukach od jednej strony zasychają im przyrosty, wygląda to tak:
Przed tujami od jakichś 3 tygodni są posadzone brzozy i te zmiany na tujach pojawiły się jakoś zaraz po ich posadzeniu, czy wiązać te fakty ze sobą?
Czy tuje mają jakąś chorobę grzybową, czym popryskać?
nawet nie widziałam, ze odpowiedziałaś Ustawiłam sobie przypominacza, do twojego wątku, a zapomniałam o swoim hihihi
Lorka przepiękne to zdjecie, nie mogę się napatrzeć !!!! uwielbiam takie klimaty !!!!!!!!!!!!
Ile ja razy sobie obiecywałam, ze rano skoro swit wstanę i zdjecia porobię, ale śpioch ze mnie W weekendy lubię rano wstać przed wszystkimi i na moim balkoniku chwasciki powyrywać, zobaczyć jak wszystko rośnie. Tylko światło wtedy zbyt kontarstowe i zdjęcia mi za cholerę nie wychodzą, co innego późnym popołudniem.
Widzisz plan domu juz rozrysowany, z zewnątrz będzie biało szaro drewniany, parterowy: skrojony na nasza miarę: dla starzejącej się pary z dojeżdzającym dzieckiem
Z jednej stronystrony bardzo podobają mi się uporządkowoane ogrody jak ten u Madzenki, ale okolica nakłania raczej bardziej nieformalnego wiejskiego ogrodu.
dopóki nie trafiłam na orodowisko nie wiedziałam, ze rośliny najlepiej wygladają rosnąc grupami i też chciałam sadzić wszystko. W ubiegłym roku spotkałam się z panem, który wykonuje ogrody: powiedział, ze najlepiej sadzić rodzime gatunki: graby, swierk serbski, sosnę czarną, brzozy (najlepiej pożyteczne).
Ja też kocham trawy i bukszpany na pewno będę je miała w ogrodzie Nie podoba mi się ogród rustykalny,
Chciałabym zmieścić dużo roślin na małej przestrzeni, a klimat najlepiej taki: https://pl.pinterest.com/pin/286049013809123146/
i taki https://pl.pinterest.com/pin/286049013809230678/
i taki https://pl.pinterest.com/pin/286049013808942866/
i na koniec żeby było tak https://pl.pinterest.com/pin/286049013806864338/
i takhttps://pl.pinterest.com/pin/286049013806743539/
i jak tu wybrać
a na razie po 2 h przekopywania, w pocie czoła zrobiliśmy tylko tyle . Ziemia była strasznie sucha i twarda, perzu masa. Następnym razem przekopiemy resztę ziemi dookoła roślinek i wyplewimy to co zostało.
Przy okazji moj M. Wyciął samosiejkę jeżyny szkoda, może pójdę do rowu i przeniosę kilka sadzonek do środka
Wkoło rośnie pełno samosiejek. Wydaje mi się, że to są brzozy (jakieś takie żółtawe liście mają i pnie nie takie jak być powinny u prawdziwej brzozy), zastanawiam sie, czy nie przesadzić ich w drugi róg ogrodu.
Na jednej z nich siedział jakiś owad. Poniżej widać wyżarte liście więc popatrzyłam na niego z obrzydzeniem ( cały czas na balkonie mam opuchlaki w donicach, dopiero w sobotę wyrzucam całą ziemię ;( )
i jeszcze mam pytanie, co zrobic z podwójnym stożkiem wzrostu u naszego świerka serbskiego. Czytałam gdzieś na forum, że jeden trzeba uciąć, ale który i na jakiej wysokości, no i czy to można zrobić teraz.
Ice Dance lubią wilgoć, u mnie mają za sucho, nie wyglądają źle, ale stoją w miejscu. Jak widziałam jakiego potwora Ania Mała Mi wyhodowała.. masakra!
60 sztuk? wow. Myśle że trzeba lać... brzozy to pijaki, straszne.
U mnie Ice Dance rosną na patelni. Na wierzchu mam czarnoziem, ale głębiej sam piach. W korze i w towarzystwie bukszpanów.
Nie mam nawadniania...ale staram się podlewać często. Buksy tam nie narzekają w każdym razie
Po zimie liście do połowy były brązowe... a teraz taż się zebrać nie mogą. Zakwitły i wyskubałam im wszystkie kłosy. Zobaczymy co dalej.
Też ciachłam klona ostro i myślałam, że raz wystarczy To teraz już wiem co robić. Za nożyce i biegiem ciachać znów
Oooo... Czyli nie tylko u mnie Ice Dance nawaliły... ale ja mam ponad 60szt.pod brzozami, aż żal patrzeć Może brzozy wypijają im całą wodę i mają za sucho? A w jakich warunkach u Ciebie rosną?
Niestety, klonik nie z tych co by sam z siebie coś Wczesną wiosną bardzo mocno ciacham, a potem na bieżąco - rogi
Olu dziękuje za miłe słowa.
Brzozowa jeszcze w powijakach, bo i brzozy małe i lawenda mini, ale już wszystko rośnie i z roku na rok będzie coraz piękniej
Brzozy są malownicze i maja dobry wpływ na człowieka- dobrze Olu, że masz je w sąsiedztwie.
Zurawki są świetne i masz rację- stanowią niewątpliwą ozdobę.
Kolejna brzozowa powstała, wspaniale jest mieć taki zakątek w ogrodzie
Ja nie mam miejsca ale za płotem rosną brzozy to sobie podziwiam
Różowe żurawki robią niesamowitą robotę na rabatach
Super zmieniasz ogród Kasiu
witam również podpory to zło konieczne u mnie bo wcześniej moje hortensje były tak powyginane że leżały na ziemi, może to im pomoże się wyprostować
bukszpanów u mnie mnogość, rosną jako tako
brzozy to doorenbosy