Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogródek w którym klon osłupiał:) 10:56, 24 kwi 2015

Do góry
Mi się wydaje, że kokosisz

Pod płotem będziesz miała: bluszcz, cis, brzozy, hortensje i co jeszcze ??

Pod lustrami: bukszpan, rozplenice, jeżówki i ?

I teraz pod oknem znów coś innego? Już powinno być jakieś powtórzenie....moim zdaniem
Ogródek w którym klon osłupiał:) 20:15, 23 kwi 2015

Do góry
Doradźcie coś proszę, bo zaczynam mieć coraz większe wątpliwości co do projektu.

Cisowy żywopłot na pewno będzie, bluszcz na słupie będzie.

Mam dwa klony jeden przy lustrach, drugi przy oczku, mają być jeszcze 3 brzozy podsadzone kulami bukszpanowymi, oprócz tego między oknami posadziłam też sosnę.

Mam pytanie czy to nie za dużo?

Ogródek ma być nowoczesny, prosty. Może nie powinnam poszerzać ilości gatunków. Może coś powinnam wysadzić?

Wstawiam zdjęcie dla zobrazowania wielkości ogródka.

Mała Eleczka 12:38, 23 kwi 2015

Do góry
noemi napisał(a)
Też proszę może być u mnie

aga_pe napisał(a)
Aga, czytałam u Madzi, że masz zdjęcia brzóz ze szkółki. Proszę o fotorelację

Dzięki Kamili pojechałam do szkółki. Właścieciel był bardzo miły. Pokazał mi nawet swój ogród mimo że przyjechałam 10 minut przed zamknięciem
Duży wybór grabów prowadzonych na szpaler i brzóz. Na resztę nie zwróciłam uwagi, bo czasu nie było.

brzozy, 3 rzędy do wyboru ( na tych na 1 zdjęcieu widniała cena 30 zl)

Ogródek w którym klon osłupiał:) 11:18, 23 kwi 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Jaki ten pin z brzozami i kulkami śliczny nie widziałam go do tej pory.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia z brzozą i kulkami to :
Po pierwsze sadziłam kulki pod już dojrzałą brzozą, więc łatwo nie było. Brzoza (moja brodawkowa Jongi) ma płaski system korzeniowy i tworzy siatkę mocnych gęstych korzeni, które piją i wyjaławiają glebę w sposób błyskawiczny.

Po drugie pod parasolem brzozowym rośliny mają szczególne trudne warunki tym bardziej, że u mnie piachuder straszliwy. Muszę bardzo o to miejsce dbać - podlewać dosypywać kompostu zasilać nawozami płynnymi.
Dosadziłam tam teraz turzyce aby rozjaśnić to miejsce i jak widzisz są tulipany i czosnki ale te niższe.

I po trzecie u Ciebie będzie łatwiej bo posadzisz wszystko jednocześnie. Brzoza z niewielkim jeszcze korzeniem. Myślę, ze jak jest nawadnianie automatyczne to już w ogóle łatwiej takie miejsce utrzymać w dobrej kondycji. Cały czas podoba mi się to zestawienie choć u mnie trudne do zfotografowania.
Nie mogę sie doczekać Twojego kulkowiska pod brzozą.

Lustra wypas daj tam coś zwiewnego np z jeżówkami

ściskam

Witaj dzięki wizytę i porady, też zwróciłaś uwagę na to, że brzozy i bukszpany potrzebują dużo wody, ja nie mam systemu nawadniającego, więc jeśli się zdecyduje na takie rozwiązanie to ostro będę z konewką latać

Ogród Magdalenka 22:28, 22 kwi 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Madzia masz już brzozy? Byłam dzisiaj w szkółce i był duży wybór. Zrobiłam zdjęcie poglądowe. Jak chcesz to wstawię zdjęcie w swoim wątku. Daj znać.

Nie mam i bardzo czekam na Twoją relację
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:11, 22 kwi 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Nowy awatar Nie usuwaj fotek. A gdzie kupowałaś swoje brzozy? Albo czy znasz jakieś miejsce, gdzie można kupić w naszej okolicy za rozsądne pieniądze?

Jutro mam dzwonić i dopytać, jakie dowiozą. Dam znać. Potrzebuje dokupić jedną o purpurowych liściach
Tu ma być ogród :) 21:12, 22 kwi 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A dopiero pisałam u Siakowej ze gdzie nie patrzeć wszyscy sadzi brzozy. Piękne zakupy

One są takie urokliwe, że ciężko się powstrzymać przed zaplanowaniem miejsca z nimi w ogrodzie.
Mnie by tylko alergia dziecka odstraszyła od ich posadzenia.
Ogród z perspektywą na przyszłość 20:42, 22 kwi 2015

Do góry
Dziewczyny, u mnie jaskry będą panowały w następnym sezonie W tym panują we wnętrzach i tyci w ogrodzie. Piękne, subtelne kwiaty i bardzo trwałe po ścięciu. Polecam jako pociechę w domu w pochmurne dni

Nie pokazyję za wiele, bo z drugiej strony ogrodu mam metamorfozę i remont tynku, także jest....słabo Do weekendu będzie czysto i coś tam można pokazywać. Trawa dochodzi do siebie, nawodnienie odpalone, cała rabata przed chjnami wyrzucona i...jest " biała karta " Brzozy pędzą jak szalone. Doszło trochę donic, ale sąsiadka się zakochała i donic nie ma, więc na szybko obfociłam ku pamięci i tworzę nowe.
Tu ma być ogród :) 20:12, 22 kwi 2015

Do góry
A dopiero pisałam u Siakowej ze gdzie nie patrzeć wszyscy sadzi brzozy. Piękne zakupy
Ogród wyrozumiały 19:00, 22 kwi 2015

Do góry
Iwonko - póki co jeszcze nie naknociłam, bo jeszcze nic nie sadziłam wiosną,dopiero zacznę....

Beatka - od przesadzania zacznę właśnie -tak myślę ,Wasze rady będą bezcenne.

Yolka - uważam,że brodawkowata czy omszona rosną duże niezależnie czy z lasu czy ze szkółki.

Przechodzę do meritum..zakupiłam trochę tawułek japońskich i chcę je posadzić za admirationami ,zdjęcie zaraz wkleję

jak widać na prawo jeszcze berberysa admiration muszę dokupić.

Obwódka berberysowa ciągnie się dalej w lewo (zaraz zdjęcie) i ma śię połączyć z z obwódką z golden tuffet (których muszę dokupić - chociaż nie wiem,bo coś mi przestają pasować w tym miejscu....)

To co widać na zdjęciu to na razie berberysy, do golden tuffetów dojdziemy zaraz

Ooooo zaczyna być je widać , jest ich póki co pięć i myślałam by dokupić ,żeby "doszły" do berberysów....????

W brzozy zaplanowałam posadzić berberysy orange rocket ,a na zdjęciu ,po prawej stronie widać cisy Wojtek -kolumnowe 3szt(na zd. wygląda jakby były dwa ale są trzy) i jałowiec płożący (jakiś).
Pomyślałam,że je stamtąd wyrzucę..i chciałabym Waszej opinii,czy wyrzucić tylko jałowca czy te cisy też ...???
Na kolejnych zdjęciach je zaznaczę

Pomiędzy cisami widoczny patyk to katalpa i raczej by tam została.
Jeszcze nie wiem co z tym dość dużym berberysem ,tym najbardziej pospolitym ale umknęła mi nazwa(za admirationem )...????

Proszę o Wasze sugestie
Ogród Magdalenka 17:38, 22 kwi 2015

Do góry
Madzia masz już brzozy? Byłam dzisiaj w szkółce i był duży wybór. Zrobiłam zdjęcie poglądowe. Jak chcesz to wstawię zdjęcie w swoim wątku. Daj znać.
Tu ma być ogród :) 15:57, 22 kwi 2015

Do góry
mam nadzieję, że ta cena była w miarę rozsądna, w każdym razie my się niezbyt długo zastanawialiśmy, bo i tak musieliśmy zamówić sobie transport serbów więc za jednym zamachem zostały zakupione brzozy
Ogród Beaty 15:53, 22 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Jak tu ślicznie
Te brzozy takie równiutkie gorą. Są podcinane?

tak Iwonko są podcinane teraz to już mudzę ich trzymać w ryzach w lato robią fajną ścianę od drogi
Ogród Beaty 14:28, 22 kwi 2015

Do góry
Jak tu ślicznie
Te brzozy takie równiutkie gorą. Są podcinane?
Tu ma być ogród :) 14:18, 22 kwi 2015

Do góry
brzozy będą sadzone w przyszłym tygodniu, bo dziś nie gotowe miejsce, a jutro rano prawdopodobnie wyjezdzam i wroce dopiero w niedziele.
Ale oczywiscie dam znac
Eksperyment ogrodowy Beaty 13:51, 22 kwi 2015

Do góry
Witaj Beatko szybciutko przybiegłam do Twojego wątku co by brzozy himalajskie zobaczyć - będę zaglądała i czekała cierpliwie na zdjęcia. Gdybyś mogła polecić mi jakieś forum wnętrzarskie to byłabym Ci bardzo wdzięczna. Chętnie bym coś podpatrzyła z adaptacji wnętrz Pozdrawiam.
Tu ma być ogród :) 13:25, 22 kwi 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
a ja właśnie wróciłam z Murcków - wiesz po ile brzozy kupuję? Myślałam, że dorwię po tyle co Ty, ale już śpiewają po 140!

wiesz tam były 3 rozmiary
duże
średnie ( moje)
i maluchy jeszzce nie białe
hmmmm
Tu ma być ogród :) 13:19, 22 kwi 2015

Do góry
a ja właśnie wróciłam z Murcków - wiesz po ile brzozy kupuję? Myślałam, że dorwię po tyle co Ty, ale już śpiewają po 140!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:09, 22 kwi 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

no to jak plan ma 2 lata i się nie zmienił to znaczy że jest barrdzo przemyslany a to oznacza że jest idealny a to oznacza zę bedzie zjawiskowo!

Nie wiem czy przemyslany- zawsze może się przed realizacji zająć zmienićgdy brzozy podrosna będzie to jedno z nielicznych cienistych miejsc u mnie. Tym bardziej po wycięciu wierzb.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies