Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:09, 10 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)
Mam nadzieję, że katar minie
Już wiosennie przez to ognisko. Co do przewodników, powinno się zbędne usuwać, bo potem to drzewo gorzej rośnie i jest bardziej podatne na wyłamanie, buź

Milus a mam to w nosie niech rosna nawet z kilkoma przewodnikami. Sa ladne i nie bede wycinac. Raz wycielam i za 2 lata znowu wyrosly 3 szt.
Przegladajac atlas nawet internet bardzo duzo fotek swierkow srebrnych klujacych po kilku latach wypuszcza kilka przewodnikow.
Mysle sobie ze te przewodniki maja w genach.
Nie bede wiec ich uszczesliwiac jak tak im dobrze z tymi przewodnikami.

Dzisiaj u nas piekna pogoda troche wietrznie, ale w oslonietych miejscach za tujami bylo dobrze(i jaktu zrezygnowac z tui)
Korzystajac z pieknej pogody przycielam swierki od dolu i w srodku bo rosna w dwoch rzedach i juz nie mialy swiatla i zaczely troche zolknac.
Wiec jestem z dzisiejszych prac zadowolona zwiezione wszystko na sterte.
Koncowki swierka do spalenia gdyz w zeszlym roku nie opryskalam od ochojnika i rozpanoszyl sie na calego.
Przycinalam wczesniej po pierwsze pogoda po drugie aby przyciac przed opryskiem.
Pamietam w zeszlym roku pogoda w marcu wariowala i nie moglam sie wyrobic z opryskiem promanalem. I tak wyszlo ze mialsm plage ochojnika.
Dziwna sprawa bo mam modrzewie i sa czyste, ale u sasiada 300 m dalej sa modrzewie po 20 m wysokie i morze tam przelatuja.

Katar przeszedl wczoraj jeszcze kichalam, dzisiaj juz ok. Moze to zasługa prawie caly dzienna dworze.

Unas wierzby juz pokazuja bazie. Przegladajac fotki w zeszlym roku u nas 10 lutego lezał snieg.

To tyle. Wszystkim dobrego tygodnia zycze.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:46, 10 lut 2019

Do góry
UrszulaB napisał(a)
Cudowne masz trawy!!!!!

Dziekuje, ze wpadlas na moj watek.
A gdzie ciebie szukac Urszulo, adres potrzebny.
Miłkowo - sezon 2016-2022 06:35, 10 lut 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Miluś nie wolno się zamartwiać dużo wiesz, że to nerwy a nerwy ściągają choroby. Lepiej być obojętnym lub śmiać się od ucha do ucha.

Prawie całe lato ciebie nie było teraz nam dajesz piękny pokaż. Lato byli piękne tylko trochę za mało deszczu więc rośliny to bardzo odczuły. U ciebie jednak wszystko takie nasycone barwa, widać że latałas z konewkami lub nawodnienie chodziło na okrągło.
Przyznam szczerze, że tak jak w zeszłym roku tak nigdy tyle nie podlewałam, aż się bałam, że moje źródełko (studnia) się zbuntuje i przestanie woda leciec. Pompa mi się popsuła w głębinowej panowie zapewnili mi, że mam bardzo wysoki poziom wody duże ciśnienie 1 m od ddna studzienki. Więc kamień z serca i dalej chuzia mogę podlewać.

Ogród masz piękny. Nie mogę tylko zaskoczyć raz widzę okiennice niebieskie drugi raz czerwone. Jak to się ma to są dwa budynki czy jeden tylko z jednej strony niebieskie z drugiej czerwone. Wierz mi, że patrzyłam i obracałam w każdą stronę tabletem.

Nie pisze ale jak się rozpędza to.,...

Pozdrawiam Milus

Ela, no zamartwianie nikomu nie służy, ale czasami nie zapanuje się nad tym, samo życie.
Było podlewanie, aby ratować, susza okrutna, a teraz mam roztopy, woda stoi, bo ziemia jeszcze nie wchłania.

Czerwone okiennice są na domku letnim, on stoi w tylnej części ogrodu, w lasku, do niego właśnie zbieram różne klamoty i tam na taras szyję nowe poduchy

a niebieskie okiennice , czyli lusterkowe okienka, są na bocznej ścianie garażu, w pobliżu domu, kawałek jest od domu do domku letniego.

i tu niebieskie

ściskam Elu
Mój ogrodowy pamiętnik 23:59, 09 lut 2019

Do góry

Nic nie wycinaj szkoda osłabiać drzewko jest bardzo ładne to nie choinka, że musi mieć jeden "szpic". Przy dwóch przewodnikach będzie gesciutkie

Pozdrawiam

Masz rację. Nie będę jej kaleczyć. Zobaczymy jak będzie rosła. Na razie jest ładna i gęsta.
Mój ogrodowy pamiętnik 23:51, 09 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Dzięki Elu za pamięć .

Nic nie wycinaj szkoda osłabiać drzewko jest bardzo ładne to nie choinka, że musi mieć jeden "szpic". Przy dwóch przewodnikach będzie gesciutkie

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:50, 09 lut 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Danuś, jesteś pierwsza! Jak się cieszę, mało zaglądasz i się martwiłam, jak to ja, stale się czymś martwię

Miluś nie wolno się zamartwiać dużo wiesz, że to nerwy a nerwy ściągają choroby. Lepiej być obojętnym lub śmiać się od ucha do ucha.

Prawie całe lato ciebie nie było teraz nam dajesz piękny pokaż. Lato byli piękne tylko trochę za mało deszczu więc rośliny to bardzo odczuły. U ciebie jednak wszystko takie nasycone barwa, widać że latałas z konewkami lub nawodnienie chodziło na okrągło.
Przyznam szczerze, że tak jak w zeszłym roku tak nigdy tyle nie podlewałam, aż się bałam, że moje źródełko (studnia) się zbuntuje i przestanie woda leciec. Pompa mi się popsuła w głębinowej panowie zapewnili mi, że mam bardzo wysoki poziom wody duże ciśnienie 1 m od ddna studzienki. Więc kamień z serca i dalej chuzia mogę podlewać.

Ogród masz piękny. Nie mogę tylko zaskoczyć raz widzę okiennice niebieskie drugi raz czerwone. Jak to się ma to są dwa budynki czy jeden tylko z jednej strony niebieskie z drugiej czerwone. Wierz mi, że patrzyłam i obracałam w każdą stronę tabletem.

Nie pisze ale jak się rozpędza to.,...

Pozdrawiam Milus
Mój ogrodowy pamiętnik 21:33, 09 lut 2019

Do góry
Witam Agata

To u ciebie widziałam świerka kłującej i 2 przewodnikach obiecałam, że pokażę moje dzisiaj wstawiłam więc sobie zobacz ile jest u mnie i nie mam zamiaru obcinać.
Ptasi gaj 21:29, 09 lut 2019

Do góry
Dzisiaj dosyć ładna pogoda plusowa i z wiatrem z każdej strony. Była przycinka sosem i innych drzew. Spaliłam przemarznięte badyle róż i nie tylko.
Nie przypuszczałam, że tak dobrze się pali drzewo sosnowe zielone w zimie. Dosłownie igły jak papier się paliły nie było w nich żywicy nawet w odciętych konarach. Wniosek stąd, że soki nie ruszył.

Tutaj świerki klujace z kilkoma przewodnikami dla Agaty "nowa12"
Ten po lewej ma 4 sztuki jest wysoki ponad 4 metry a od 2,5 ciągnie 2 przewodniki i w zeszłym roku przybywa znowu 2 przewodniki. Świerk jest bardzo ładny.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:47, 08 lut 2019

Do góry
Sylwia otworzylam setke o godzinie 12 z minutami wchodze teraz juz 5 stron przybylo i sie dziwisz nie pokazuj nic na watku to i stron nie bedzie.

Ze tez wczesniej nie zaskoczylam, ze cos takiego mozna samemu zbudowac.
Rozumiem (wczesniej nieczytalam bo nie nadazam), ze jest to domek ogrodnika na narzedzia a nie do spania. Napisz jakie ma wymiary i gdzie to zamawialas.
Jakiej grubosci deska.

Szybko wam to idzie. Jeszcze dach i dom stoi.

Ma byc jeszcze plusowa temperatura to zrobicie. U nas tez piekna pogoda. W sobote bedziemy przycinac drzewa.

On jest na narzędzia, ale my zamiarujemy w nim czasem nocować na razie w sezonie
Ścianki mają grubość 34mm. Na zimę tam będą chowane dekoracje ogrodowe i może niektóre mebelki.
I kącik gospodarczy, ogrodnika powstanie pod ścianą. Zobaczymy co nam wyjdzie. Docelowo w przyszłośći być może stanie się kurnikiem, jak już dom wyremontuję
Ptasi gaj 07:50, 08 lut 2019

Do góry

Nie mam innej foty, ale tutaj rocplenice zachodzą na siebie i po bokach może trochę kępy wykopie.

O tutaj widac lepiej poszukalam fotke

Na dwóch poniższych fotkach widać 3 w jednym w jednej Kępie rośnie rozplenica, zebrinus i proso. Miałam to już rozerwać wiosna 2018, ale zrezygnowalam. Rozsadzalam tam proso bardzo się umeczylam raz siekiera, ostrym szpadlem i nie dało rady wykonywałam przez dwa dni. Nie chcę prosa już tutaj wyrasta wysoko i po burzy się łamie jak zboże.
Jest ładne dopóki deszcz nie pada. A po drugie proso się rozsiewa i rośnie w żwirze.

Dokupie jeszcze trochę traw które jesienią się ładnie przebarwiają.

Mam jakieś tam gatunki zapisane.

Jeszcze dzisiejsza fotka stopy która rośnie we wrzosach

Ela jest przepięknie najwyżej, to co się nie sprawdza zmień, sama wiesz najlepiej, bo Ty koło tego chodzisz
Ja już nie lubię traw, co inwazyjnie się sieją, niestety stipa takowa jest, ale tę łatwo usunąć lub przesadzić. Trawniczek miodzio, u siebie nigdy takiego nie będę mieć, no ale cóż, wszystkiego nie można mieć.
Miłego dzionka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:09, 07 lut 2019

Do góry
Sylwia otworzylam setke o godzinie 12 z minutami wchodze teraz juz 5 stron przybylo i sie dziwisz nie pokazuj nic na watku to i stron nie bedzie.

Ze tez wczesniej nie zaskoczylam, ze cos takiego mozna samemu zbudowac.
Rozumiem (wczesniej nieczytalam bo nie nadazam), ze jest to domek ogrodnika na narzedzia a nie do spania. Napisz jakie ma wymiary i gdzie to zamawialas.
Jakiej grubosci deska.

Szybko wam to idzie. Jeszcze dach i dom stoi.

Ma byc jeszcze plusowa temperatura to zrobicie. U nas tez piekna pogoda. W sobote bedziemy przycinac drzewa.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:33, 07 lut 2019

Do góry
Otwieram setke ide ogladac co wstecz

Matko, a kiedyż ona tak zleciała
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:50, 07 lut 2019

Do góry
Otwieram setke ide ogladac co wstecz
Ptasi gaj 13:15, 06 lut 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Oj katar jest strasznie irytujący, to ciągłe przewracanie się z lewa na prawo aby odetkać dziurki jest denerwujące.
Wracaj szybko do zdrowia

Spotkał katar Katarzynę - a-psik!
Katarzyna pod pierzynę - a-psik!
Sprowadzono wnet doktora - a-psik!
Pani jest na katar chora - a-psik!

Terpentyną grzbiet jej natarł - a-psik!
A po chwili sam miał katar - a-psik!

Poszedł doktor do rejenta - a-psik!
A to właśnie były święta - a-psik!
Stoi flaków pełna micha - a-psik!
A już rejent w michę kicha - a-psik!

Od rejenta poszło dalej - a-psik!
Bo się goście pokichal i - a-psik!
Od tych gości ich znów goście - a-psik!
Że dudniło, jak na moście - a-psik!

Przed godziną jedenastą -a-psik!
Już kichało całe miasto -a-psik!
Aż zbrakło terpentyny -a-psik!
Z winy jednej Katarzyny -a-psik

Wiersz nam pokazuje jakie to utrapienie rozszerza sie na wszystkich.
Wczoraj pilam herbate z gozdzikami i cynamonem. Dobry tez sok z cytryny z miodem i woda. Popijam tez swoje wino z winogron, wiec musze wam powiedziec, ze jest lepiej.
Katar jest e nie taki jak wczoraj kapalo jak z zepsutego kranu.

Grzegorz dzieki za wiersz i pozdrawiam.
Ptasi gaj 13:10, 06 lut 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Życzę zdrówka, kuruj się czym możesz.

Trudno jest dzielić takie leciwe kępy traw,ja sama nie mam pojęcia, bo trawy mam od 3-2-1 lat dopiero. Ale mam zamiar odmładzać je juz od tego roku i zamiast dokupywać to swoje będę sadzić.
Chłopa trzeba na takie targanie.

Mam wiecej sily od eMa do tej pory. Sloiki sama zamykam i otwieram. EM nie otworzy.
Chodzi o to, ze korzenie trawy sa mocno wrosniete w glebe. Gorzej niz korzenie drzew. Chce po bokach wykopac i podzielic bo za bardzo sie rozrastaja. O to chodzi aby miec swoje szczegolnie rozplenice nie zawodne deszcz i ulewy im nie straszne najgorsze proso ktorego chce sie pozbyc.

Żywopłotki cisowe. 23:41, 05 lut 2019

Do góry
Haniu dzieki odpisze jutro.

Miło Elu! nie ma się teraz czym pasjonować zima nas zanudza i dla rozweselenia Minerwa, rozwinęła się trzecia doniczka każda cebula po dwa pędy i ta odmiana zakwitła czterema kwiatami jednocześnie.

Ptasi gaj 17:29, 05 lut 2019

Do góry
Mialam zaglądać na watki i odpisywac, ale mam katar nie do opisania. Z oczu i nosa sie leje. Gdzieś jakiegos syfa podłapalam wiec leze nawet siedziec nie da rady. Nie pamietam kiedy ostatnio katR mialam.

Pozdrawiam
Słoneczny Ogród 09:38, 05 lut 2019

Do góry
Ogladajac twon watek zobaczylam kubki ze smalcem dla. Ptakow. Zapomnialam, ze tez. Mam. Takie w zeszlym roku tez sloninke topilam. Musze jutro stopic.
Daria u nas jest jeszcze troche sniegu wczoraj napadalo, ale w. Dzien plusowa temperatura nawet po poludniu slonce swiecilo teraz jest minus 2 stoonie.

Zima nas oszczedza, ale jeszcze luty i marzec przed nami i wiosna

Pozdrawiam

Ja kupowałam smalec po 1zł za kostkę, nie męczyłam się ze słoninką, ale słoninkę też wieszam- ptaki ją uwielbiają.
Mam jeszcze jeden schowany wianek z nasionami, ale ptaszki uwielbiają najbardziej słonecznik, który mi się skończył.

Już do wiosny nie daleko, to przedwiośnie tez może być namiastką ogrodowania, trochę w sklepach sie będzie pojawiać roślin i już będzie jakoś lepiej.
Też Cię zasypało z niedzieli na poniedziałek tak jak mnie?

Ptasi gaj 18:34, 04 lut 2019

Do góry

Milus mam w glowie plan przerobek. Dzisiaj ogladałam moje trawy stanowczo za duze wiec trzeba kepy zmniejszyc.
Duzo ciecia kurniki przede wszystkim sporo obciachac. Lawsony tez bardzo sie rozrosly. Mam duzo roz do przesadzenia.
Tulipany juz maja wysokie wzrosty. Boje sie, aby bazanty mi nie obskubaly na szczescie trawa u mnie zielona to maja gdzie skubac a chodza stadami.

Moze jeszcze jedna rabate z trawami zrobie mam gdzie.

Elu czytam o twoich planach.
Sporo ich. I dobrze.
Przesadzania róż chyba nikt nie lubi. Ja przesadzalam na jesieni.
Pozdrawiam cieplutko
Mój ogrodowy pamiętnik 13:49, 04 lut 2019

Do góry

Moim zdaniem, ze sprawa jest jesz ze amtualna nie obcinaj drugiego pr, ewodnika. Te swierki tak maja genetycznie. Moj co prawda wyzszy ale ma od kilku lat 3 przewodniki i bardzo ladnie rosnie. To nie przeszkadza. A co bedzie jak za rom znowu wypusci nowy przewodnik tak bedziesz, ciela.

Bede na dzialce to zrobie fotke

No widzisz. Inny punkt widzenia masz. Też wolałabym nie wycinać bo to nawet ciekawie wygląda ale nie mam wiedzy jak ona będzie rosła jak nie wytnę. Miałam obawy czy jakoś na boki nie będzie się rozłazić.
Ale skoro swoją sprawdziłaś to dobra wiadomość. Jak zrobisz zdjęcie, wklej proszę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies