Danusiu, selinum to taki kaprys w naszych ogrodach - warto raz zobaczyć co to jest i nie warto się do niego przywiązywać. Mi zimuje bez okrywania od 2 sezonów ale - jak to baldaszek - długiego żywota nie będzie miał.
No ale to jest fajne, bo mamy co robić. Coś nas przynajmniej zdenerwuje od czasu do czasu
Miałam Selinum walichianum z Anglii przywiezione, ale nie mam
Jakie kwiaty masz na myśli jako pnące? Jednoroczne typu wilec, czy wieloletnie typu róże pnące, wiciokrzewy?
Dla jednych wystarczą doniczki, inne powinny rosnąć na podporach, co najmniej na kratkach, obeliskach.
Donice z pnącymi kwiatami sadzisz piętrowo, w paletach ustawionych pionowo, na drabinkach, schodach itp. Kwietniki są też takie schodkowe do ustawiania donic. Ale wśród pnących ustaw też normalne kwiaty, także zwisające. Same pnące będą nudne. Chyba że będą na ścianie balkonu.
Donice powinny być różnej wielkości ale zbliżone stylem lub kolorystyką. Co najwięcej dwa rodzaje.
Tak patrzę na te Twoje dalie i myślę, że niektóre to takie panny wieśniaczki ze zdrowym rumieńcem, inne takie drobne panienki na cieniutkich nóżkach, a te pomponikowe to takie sztywniary królewny z wysoko podniesioną głową. No naprawdę, tak mi się jakoś skojarzyło...
Ogród cudny, lubię po kilka razy obejrzeć każde zdjęcie. Ten rdzewiaczek kwiat piękny w tych trawach. Pozdrawiam ciepło!
Witam Danusiu,bardzo lubię zakątki z klimatem.Coś tam próbuję tworzyć,ale to przede wszystkim dzięki innym twórcom
Kredensik cieszy tym bardziej, że sama go przemalowałam.Dodatkowo jest bardzo przydatny na tarasie
Ale tempo wzrostu różnych astrów jest bardzo, bardzo różne, jedne mają rozłogi, jak Calliope, inne tworzą zbitą kępkę, jednak zawsze na końcu łodygi tworzy się bukiet kwiatów. Podobają mi się też takie strokrotkowate astry, które już nie nazywają się astry ale Kallimeris - lekkie, białe i bladobłękitne.
Kiedyś zrobiłam takie zdjęcie - talerz z odmianami astrów, chyba teraz już nie zmieściłabym wszystkich na tym talerzu.
Bardzo lubię przebarwiające się liście , każde w innych odcieniach złota i czerwieni
Liście piwonii w jesiennej odsłonie są piękne, a wartości dodaje im miejsce pochodzenie
Mam je od Ani Monteverde, dostałam przy okazji likwidacji jej Rajskiego, przypominają i mi o Ani jako o fajnej i życzliwej osobie a także o spotkaniu w Rajskim, gdzie spotkałam i poznałam dużą grupę ogrodniczek z Ogrodowiska.
W moim ogrodzie mam dużo roślin z którymi wiążą się miłe wspomnienia z osobami od których je mam
Dziękuję
Absolutnie ta szałwia Amistad nie pasuje w rządkach, ją się miesza, bo jest "patykowata". Tak nie będzie efektu zupełnie, poza tym nie zimuje.
Proponuję dać tam wysokie Asilbe np. Astilbe chinensis 'Superba' będzie jak światło jarzeniowezdjęcie
albo biała lub bladoróżowa jak lubisz subtelniej.
innych szałwii nie sadź, posadź jarzmianki ciemnoburgundowe, plus fioletowe berberysy, plus brązowe turzyce, plus miskant Variegatus a w środku zamiast byle jakiego kolorystycznie trzcinnika - hortensje drzewiaste Anabelle Strong, trzcinnik pasuje do ogrodów preriowych w otwartą przestrzeń nie za drzewo wcisnięty
Prośba: wklej bardzo proszę poziome zdjęcia,będzie więcej miejsca na opisywanie Kładź rysunek na podłodze i nie rób zdjęcia ze skosu, bo romb wychodzi i zmyla rzeczywistość