Danusiu, selinum to taki kaprys w naszych ogrodach - warto raz zobaczyć co to jest i nie warto się do niego przywiązywać. Mi zimuje bez okrywania od 2 sezonów ale - jak to baldaszek - długiego żywota nie będzie miał.
Siać pod koniec stycznia do donicy z ziemią (z piaskiem), wystawić na dwór, na mrozy, po 6. tygodniach wnieść do domu do temp. 8 st. i czekać na wschody. Jak wzejdą przenieść do wyższej temperatury.
Nie zrażać się, że nie kiełkują. Mogą bardzo długo kiełkować. Tutaj w wersji przyciemnionej.
U mnie bardzo sporadycznie. Raczej szczątkowo i minimalistycznie. W tym roku z łanów z poprzednich lat wzeszły mi 3 siewki. Mokra zima nie sprzyjała im.
Co do laczenia dalii z rozami, to raczej sila wyzsza Mam za maly ogrod na osobne rabaty, kocham i roze, i dalie, wyjscia nie ma, trzeba polaczyc
Z prosem tez ladnie, i z tymi baldaszkowatymi, ktore pokazalas.
Pieknie laczysz rosliny, chcialabym tak umiec.
Miro, masz racje. TYle za ja akurat Sarze ufam pod tym wzgledem, ona ma wyczucie, nie tylko kolorystyczne. Moge sie zloscic na pomylone, albo za male dalie w jej sklepie, ale na rabacie sie jej propozycje sprawdzaja generalnie. Zreszta, sam mistrz Christo bardzo sobie cenil jej kompozycje, a dla mnie to jedna z lepszych rekomendacji.
Edit.
Miro, zaintrygowaly mnie tez porzeczki kolumnowe Masz takie u siebie moze?
Dla zainteresowanych ogród Sary jesienią, w październiku, ostatniego dnia otwartego Jednak po tych dwóch latach od wizyty myślę, że ogród Perch Hill ma u nas na Ogrodowisku wiele ogrodów, które są dla niej wielką konkurencją
I mówię to z całą odpowiedzialnością, bo byłam i widziałam. I mogę porównać.
U mnie bordowy arcydzięgiel wysiał się sam, mam chyba ze 3 rozetki w ogrodzie.
W tym roku dwa lata jak nie kwitnie więc zobaczymy w kolejnym, może trzeba poczekać. Czy będzie bordowy nie wiem, bo rozetka liściowa jest zielona.