Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 11:16, 24 paź 2018

Gardenarium napisał(a)
No ale to jest fajne, bo mamy co robić. Coś nas przynajmniej zdenerwuje od czasu do czasu
Miałam Selinum walichianum z Anglii przywiezione, ale nie mam

Danusiu, selinum to taki kaprys w naszych ogrodach - warto raz zobaczyć co to jest i nie warto się do niego przywiązywać. Mi zimuje bez okrywania od 2 sezonów ale - jak to baldaszek - długiego żywota nie będzie miał.

Tak, ta robota jest fajna.
Bogdzia 17:23, 24 paź 2018

April napisał(a)

Różnie bywa z tym rozsiewaniem się. U mnie werbena patagońska nigdy się nie rozsiała, a ma już przecież ksywę "zemsta ogrodowiska"

U mnie tez sie nie rozsiewa.
Pszczelarnia 19:44, 24 paź 2018

April napisał(a)

To ja jeszcze tylko króciutko. A jest szansa odkupić od ciebie nasionka tego bordowego? Może wysiane w domu i pikowane dałyby radę

Siać pod koniec stycznia do donicy z ziemią (z piaskiem), wystawić na dwór, na mrozy, po 6. tygodniach wnieść do domu do temp. 8 st. i czekać na wschody. Jak wzejdą przenieść do wyższej temperatury.

Nie zrażać się, że nie kiełkują. Mogą bardzo długo kiełkować. Tutaj w wersji przyciemnionej.

Pszczelarnia 19:50, 24 paź 2018

Bogdzia napisał(a)

U mnie tez sie nie rozsiewa.

U mnie bardzo sporadycznie. Raczej szczątkowo i minimalistycznie. W tym roku z łanów z poprzednich lat wzeszły mi 3 siewki. Mokra zima nie sprzyjała im.

Tak było w 2015:

Poppy 22:08, 24 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Fajne i smakowite. Moim marzeniem jest zobaczyć ten ogród jesienią labo wiosną.

Łączenie dalii z różami - bardzo ciekawe. Wyższa szkoła kompozycji. Mnie Magnolia podpowiedziała jeszcze łączenie dalii z prosem.

Tez mi sie marzy jej ogrod

Co do laczenia dalii z rozami, to raczej sila wyzsza Mam za maly ogrod na osobne rabaty, kocham i roze, i dalie, wyjscia nie ma, trzeba polaczyc
Z prosem tez ladnie, i z tymi baldaszkowatymi, ktore pokazalas.
Pieknie laczysz rosliny, chcialabym tak umiec.
Poppy 22:13, 24 paź 2018

mira napisał(a)

Wydaje mi się że co innego układać kompozycję do wazonu a co innego na rabacie

inspiracja bukietowa piękna

Miro, masz racje. TYle za ja akurat Sarze ufam pod tym wzgledem, ona ma wyczucie, nie tylko kolorystyczne. Moge sie zloscic na pomylone, albo za male dalie w jej sklepie, ale na rabacie sie jej propozycje sprawdzaja generalnie. Zreszta, sam mistrz Christo bardzo sobie cenil jej kompozycje, a dla mnie to jedna z lepszych rekomendacji.

Edit.
Miro, zaintrygowaly mnie tez porzeczki kolumnowe Masz takie u siebie moze?
Poppy 22:24, 24 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Ewo, To jest zurawka owlosiona?

Czesto nie wiem, czy to zdjecia z Twoich ogrodow, czy innych, sama wiesz, o czym to swiadczy

April 07:15, 25 paź 2018

Poppy napisał(a)

Ewo, To jest zurawka owlosiona?

Czesto nie wiem, czy to zdjecia z Twoich ogrodow, czy innych, sama wiesz, o czym to swiadczy

Popieram Też się gubię.

Fajnie wygląda ta żurawka.
Ja mam odmianę villosa "Brownies". Jest gigantyczna. Fajna do dużych ogrodów

Gardenarium 08:43, 25 paź 2018

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/509-perch-hill-farm-w-ogrodzie-sarah-raven

Dla zainteresowanych ogród Sary jesienią, w październiku, ostatniego dnia otwartego Jednak po tych dwóch latach od wizyty myślę, że ogród Perch Hill ma u nas na Ogrodowisku wiele ogrodów, które są dla niej wielką konkurencją
I mówię to z całą odpowiedzialnością, bo byłam i widziałam. I mogę porównać.

Instagram Ogrodowiska
AgataP 09:10, 25 paź 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Tak. Purpurowy. Zielonego wtedy już nie miałam w ogrodzie. A nasiona wysyłałam Ci w 2016? Wzeszły Ci? Dawałam Vivie ale były "puste" i jej nic nie wyszło. Mi też nie wyszło. Miałam też kupione nasiona ale nie wiem, co z nimi, chyba leżą.

A Vicar's Mead mam od sierpnia 2017, siałam w lutym 2018, w czerwcu 2018 wysadziłam sadzonki na rabatę i teraz wypadałoby zobaczyć, czy jeszcze są. Czy padły od suszy albo zarosły chwastami.

U mnie bordowy arcydzięgiel wysiał się sam, mam chyba ze 3 rozetki w ogrodzie.
W tym roku dwa lata jak nie kwitnie więc zobaczymy w kolejnym, może trzeba poczekać. Czy będzie bordowy nie wiem, bo rozetka liściowa jest zielona.