Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:49, 06 kwi 2014

Do góry
Kolejny etab to powiększenie rabaty i złagodzenie jej lini zgodnie z radą Danusi teraz już wiem, że za dużo u mnie było tych fali.

Dwa niebieskie jałowce widoczne na zdjęciu miały iśc na śmieci, ale widoczna jest również wyrwa na podwórko sąsiada, lepsze byłyby szmaragdy, ale postanowiłem, że tymczasowo jałowce zasłonią widok

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:42, 06 kwi 2014

Do góry
UWAGA dla osób o słabych nerwach i miłości do zielonych trawników zaleca się natychmiastowe opuszczenie wątku i nieoglądanie zdjęć, grozi dusznościami, zawrotami głowy i bólem paczałek.

Po słowach wstępu zaczynam relacje z kolejnej rewolucji. Temat trawnika musze opisać bo jak patrze na zdjęcia nie daje mi to spokoju. W skrócie mówiąc tę częśc 'zielonego dywanu' moje pieski zagarnęły sobie jako swój wychodek i ile bym tej trawyły nie nasiał co roku wygląda to tak samo, żółte placki po calości, powstała koncepcja zastąpienia trawnik grysem granitowym... tą kwestie trzeba przedyskutować. Mile widziane sugestie
Rewolucji został poddany ta rabata. Na zdjęciach może nie widać jej okropieństwa, ale w rzeczywistości była to ogromna masakra.
Przed rozpoczęciem prac było tak..

Zaczęło się wykopywanie i przesadzanie na pierwszy rzut poszła prawa część, berberys przesadzone bardziej pod płot, reszta w do doniczek

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:30, 06 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ładownośc samochodów ogrodomaniaków ciągle mnie zadziwia nie ważne jaki samochód, zawsze zmieści się więcej niż prawa fizyki nakazują
Chciałbym mieć taki pas przed ogrodzeniem, teoretycznie mam, ale to metr ziemi do asfaltu. Droga powiatowa i jednak troszke ruchliwa jak na małą mieścinke.
Reszta czyli haicynty donica z drzewkiem, magnolie.... cudne

Łukaszu przy drodze powiatowej bym nie ryzykowała... Zima solenie drogi uszkodziłoby rośliny. Widziałam jak w niektorych miastach nawet nasadzenia miejskie od strony drogi są osłaniane matami... Moja droga jest osiedlowa, bardzo rzadko używana i tylko odśnieżana wiec moge poszaleć. Jednak w odleglości pow 1 m nie mogę szaleć z nasadzeniami (tylko trawy) aby był łatwy dostep do linii enrgetycznej, gazowej i wodociągowej.... Do metra mam drzewka i nikt ich nie ma prawa wykopać bo to mój pas ochronny, chyba... Łącznie powinnam miec 3 m pas ochronny do drogi a wyszedł 2,5 m.... Ale co najważniejsze droga jest wykonana z ekokostki z drenażem, ktory odprowadza wodę z pól. Mam nadzieję, że powódż ogrodu, ktora miala miejsce rok temu już się nie powtórzy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:26, 06 kwi 2014

Do góry
Luki - szkółka najprawdziwsza u Ciebie... ale tego masz... super. A teraz czekam na serialik Dobrej niedzieli
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:18, 06 kwi 2014

Do góry
Alka remont w domu to i pokój z dekoderem nieczynny Maja internetowo kiedy mi się przypomni

Milena widziałem tego rozchodnika posadzonego w ogrodzie właścicieli szkółki o, której wspominałem, w skrócie szału ni ma doopy nie urywa Trzeba by baaardzo dużo sadzonk posadzić aby uzyskać ciekawy efekt, a i tak nie widaomo czy będzie dobrz rósł. Ja ciągle szukam ciekawych odmian o ciemniejszych liściach, Matrona ma ciemniejsze liście, ale to jeszcze do końca mnie nie przekonuje, znalazłem kilka odmian tutaj, ale jeszcze się nie zagłebiałem dokłądnie w każdą z odmian, mozę spróbuje coś zamówić i przetestować, bo uwielbiam rozchodniki.

Paula jeszcze będę powiększał zasoby w tym roku, mam sporo roślin, które da się ukorzenić, a mogą się w przyszłości przydać

Paweł wyjazd po bukszpany był dobrą decyzją, nie mam najbliżej, ale też nie jest to bardzo daleko. Zdjęcia Ice Dance zaraz pokaże. Trawnik... hmm dla mnie to bardzo drażliwy temat bo nie mam nigdzie akceptowalnego trawnika ale obecnie najmniej się nim przejmuje, a nowego zakłądać nie będę bo szkoda mojej pracy jak jesienią mają mi kopać kanalizacje, a w przyszłym roku prawdopodobnie powstanie podjazd i będą tylko skrawki trawnika, ale wtedy już o niego zadbam

Iwono dziękuje bardzo trzeba się jakoś wspomagać bo człowiek by nie dał rady zrobić tylu rewolucji
Piaskownia na zakręcie 10:05, 06 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ewo byłem dzisiaj w Bylinowym raju. Spojrzałem na irysy bo chyba Cię interesowały, jest 10 odmian w tym roku, były też piwonie, ładne pierwiosnki i tysiące innych sadzonek do wsadzenia, mnóstwo żurawek, jeżówek i innych i cały czas mają dostawy.

Dziękuję za informację
Ogród z łezką 10:02, 06 kwi 2014

Do góry
Kasiu ja jestem za hakone w bukszpanach sam mam ją w planach już od zimy i koncepcji już nie zmieniam, zastanawiam się tylko czy wybrać Aureole lub All Gold. Będę szukał ładnych sadzonek w dobrej cenie
Ogród z łezką 09:05, 06 kwi 2014

Do góry
bociek napisał(a)
Kasiu, tak szybciorem. Smialka mialam i rozstalismy sie, nie polubilam tej trawki niestety, wiec osobiscie srednio polecam. Proso mam, ale nie rozgowate, wiec sie nie wypowiadam.
Miedzy buksiki polecam Ci hakone, w takiej opcji na wiosne masz np. krokusiki a potem hakone zamaskuje listki cebulowych. Hakone jest i zielona i zolta i w paski, sporo jest roznych odmian, masz w czym wybierac. Ladnie zimuje, stosunkowo szybko odbija po zimie. To jedna opcja.
Druga, moja ukochana stipa, ale to rokroczny wydatek bo nie zimuje (u mnie pierwszy raz od lat udala jej sie ta sztuka po tegorocznej wybitnie lagodnej zimie).
Trzecia to turzyca nowozelandzka Frosted curls, ja ja uwielbiam Fajna, nieklopotliwa, zimozielona (prawie), nie ma koniecznosci scinania na wiosne...
Moga byc tez inne carexy zimozielone, jest ich cala masa.
Kiedys mialam przepiekna trawke, to byla chyba jakas molinia, tworzyla piekne ciemnozielone kepy, ladnie kwitla taka mgielka, ale niestety przy renowacji rabaty trawiastej niechcacy "sie" wykopala i zniknela Do tej pory nie moge odzalowac, ale to moja wina, nie pilnowalam dostatecznie uwaznie
I jeszcze jakies rozplenice miniaturowe mi chodza po glowie, ale nie do konca jestem pewna czy to da fajny efekt....

Pozdrawiam

Bociuś dziękuję, ale rad
Wszystko pooglądałam, wygooglałam, ale jakoś nic mi nie pasuje...chciałam coś zwiewnego, niewysokiego między kulki, ta stipa by idealna była, ale przywarę istotną dla mnie ma...
Za kulkami są hortensje z miskantem, nie chcę ich zasłonić, tylko luki między kulkami wypełnić. Coś zwiewnego by mi pasowało. Hakone wielka kępa rośnie...jakoś mi nie pasuje. Jeszcze będę szukać, molinię obadam. Wielkie czosnki fioletowe na pewno posadzę, może żurawki lime marmalade przed...ale co jeszcze...nic mi na razie nie leży...muszę poczekać, może mi się poukłada...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:43, 05 kwi 2014

Do góry
Toż to szkółka najprawdziwsza a nie zaplecze

Luki napisał(a)
Serial do 12 chyba ogarne .

Wgrałem zdjęcia to pokaże zaplecze ogrodowe z roślinami, czyli moją mini szkółke
Na bałagan nie patrzeć, w końcu to zaplecze

I może 10 % zapasów rojnikowych
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:32, 05 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Kurcze ta runianka mnie prześladuje Wczoraj stałem nad ładnymi sadzonkami z 10 minut, ale wygrałem z pokusą, trzeba się trzymać listy Konwalnik też się do mnie uśmiechał, ale jakoś nie mam na niego miejsca.

Ja przez trzymanie sie list bukszpanowych sadzonek nie kupiłam bo a to nie wiem ile a to nie mam czasu posadzic i co przydały by mi sie jak nic, Runianki tez za malo wzięłam a 90 km to nie pojade na zakupy...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:31, 05 kwi 2014

Do góry
Serial do 12 chyba ogarne .

Wgrałem zdjęcia to pokaże zaplecze ogrodowe z roślinami, czyli moją mini szkółke
Na bałagan nie patrzeć, w końcu to zaplecze

I może 10 % zapasów rojnikowych
Moja bajka 22:23, 05 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Troszeczke bym rozsadził im przesadzanie nie groźne w żadnym stadium, a tegoroczne nowe rozetki szybko się pokażą i ładnie się zagęszczą Jak będzie więcej potrzebne to pisz śmiało

Dzięki wielkie
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:22, 05 kwi 2014

Do góry
Kurcze ta runianka mnie prześladuje Wczoraj stałem nad ładnymi sadzonkami z 10 minut, ale wygrałem z pokusą, trzeba się trzymać listy Konwalnik też się do mnie uśmiechał, ale jakoś nie mam na niego miejsca.

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 22:12, 05 kwi 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Rabaty na froncie jestem ciekaw i polecam się zakulkować, efekt caly rok, a można przyozdobić różnymi bylinami trawami itp

Rabata frontowa dzis czesciowo zrobiona, musze dokupic runianke i czekam na hosty itd Jutro będą jakieś fotki
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:11, 05 kwi 2014

Do góry
Ładownośc samochodów ogrodomaniaków ciągle mnie zadziwia nie ważne jaki samochód, zawsze zmieści się więcej niż prawa fizyki nakazują
Chciałbym mieć taki pas przed ogrodzeniem, teoretycznie mam, ale to metr ziemi do asfaltu. Droga powiatowa i jednak troszke ruchliwa jak na małą mieścinke.
Reszta czyli haicynty donica z drzewkiem, magnolie.... cudne
Moja bajka 22:05, 05 kwi 2014

Do góry
Troszeczke bym rozsadził im przesadzanie nie groźne w żadnym stadium, a tegoroczne nowe rozetki szybko się pokażą i ładnie się zagęszczą Jak będzie więcej potrzebne to pisz śmiało
Odkupię: rozchodnik Purple Emperor 21:59, 05 kwi 2014

Do góry
U mnie w szkółce mieli tego rozchodnika 2 lata, ale zrezygnowali z niego bo bardzo słabo rósł, zamiast się rozrastać zanikał. Też chciałem go u siebie posadzić, ale zrezygnowałem.
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 21:57, 05 kwi 2014

Do góry
Rabaty na froncie jestem ciekaw i polecam się zakulkować, efekt caly rok, a można przyozdobić różnymi bylinami trawami itp
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:52, 05 kwi 2014

Do góry
Kasiu Iwnko bardzo dziękuje
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:50, 05 kwi 2014

Do góry
Basiu nie zamaiałem roślin, kupuje tam od 4 lat i jestem takim 'stałym klientem'
Mają już sporo roślin ladnych dużych, ale wiele jeszcze nie przekorzenionych i tysiące sadzonek do wsadzenia w doniczki Super widok, ale pracy mają ogrom.

Agata ja nie wiem co wszystkim się tak te lampy podobają mają już z 10 lat i się rozlatują jedna już wyrzucona i druga też będzie eksmitowana, są teraz za wysokie i źle by wyglądała ta jedna zaraz obok szczepionej trzmieliny, którą musze gdzieś kupić Myśle, że nowe-stare przeniesione z innej rabaty oświetlenie będzie lepiej wyglądać i lepiej oświtli rabate i otoczenie
Namiary na buksiki z plantacji pw

Alka Ja znowu się dzisiaj dokulkowałem, teraz mam już 20 bukszpanów do cięcia, a jeszcze 8 dojdzie a jesienią kolejne, i dużo trawek będzie.

Dzisiaj znowu robiłem rewolucje, tak mnie plecy bolą od przesadzania krzewów, że leże bez ruchu... tak najwygodniej Jutro zapraszam na spory serial z przebiegu prac, bo dzisiaj już nie dam rady.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies