Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Eve 09:53, 06 kwi 2014

Uff, jestem na bieżąco
Zachęciłaś mnie do EMów, muszę poczytać..

Wiosna rozbuchana u Ciebie

Czekam na sesję buków, masz może zdjęcie inspiracji, jak będzie to docelowo wyglądać?
Ja ciągle się miotam i nie wiem jakie drzewa wybrać, mam takie miejsce wytyczone na 3 sztuki koło siebie i od zeszłego roku nie umiem podjąć decyzji miłorzęby, graby czy buki, a może 3 klony, każdy w innym kolorze jak poradziła mi koleżanka?

Jeszcze pomyślę..

Donica z bonzajem bosska!!!!
Konstancja30 10:15, 06 kwi 2014

Madżena ta czerwona już sama robiła wrażenie ... z drzewkiem robi wiele więcej ... chce się to wrażenie mieć u siebie ... a jak złożę to co mówi cała szkoła feng shui i to jak to wygląda to nie odnajduję w sobie grama przyzwoitości, która zabroniłaby mi zgapiać ...

i sama czerwona perła i magia bangua by wystarczyła ... a tu nieee ... to był tylko początek ...

nie da się nie zwariować jak się zerknie przez te kule powieszone nad buksikowym kubikiem na powierzchnię tarasu ... nie da się nie chcieć dziestu kul porozrzucanych po areale ... no to już głosiłam wiele razy ale to, że nie da się po takich fotkach nie zakochać w hiacyntach to ... to głoszę po raz pierwszy ... i już w kalendarzu ... w momencie "cebulkowym" nasmarowałam "hiacynty kurduple must have" ... jest pod "rzeka krokusów a'la Mała Mi bezwzględnie"

ogród tak pieknie kipi zielenią i kolorem, że sobie ciofałam razy kilka ... no nagapić się nie mogłam...

Madżen ale pokazanie nowej rabaty przed frontem to mnie już załatwiło na amen amenów
nie dość, że od tygodnia doktoryzujemy się z Adamo na analogicznej powierzchni ... paczymy i mniemamy wiśnie coś tam czy graby to jeszcze viva ... ba viva vel Iza ... jak nie zacząć buczeć ??? heee ... no wzruszyłam siem ... Madżenko wzruszyłam ... [/url]

oczywista oczywistość, że wiśnie nieaktualne ... graby ... nie wiem czy mogę je wrazić w glebę przed ogrodzeniem ale muszę ... czy lawenda z kostrzewą będą a'la Ulf Nordfjel ??? ... i tu kolejny banan bo o tym sporo się mówi u nas przy kawce ... zupce i kiedy tylko ... kojarzysz taki makro "plakat" z podobizną " nie pomnę czyją w jednym z ogrodów ... wariacja z nią w tle jest przeze mnie przepychana ... ale jeszcze ciiii

Madżena czekam niecierpliwie na finał tej rabaty ... czuję, że przed nami czas kiedy będzie się kofać ten ogród już przed bramą ... buźka
baraga1904 10:15, 06 kwi 2014

...ogród zachwyca...jak jest jeszcze miejse na płocie ( obok Sebka) to zajmuję...
...przekaż Tytusowi proszę, że jest bardzo fotegeniczny i elegancki - pokazałam mojej Lady....
grupa_trzyma... 10:28, 06 kwi 2014

Marzenko, bądź moim informatorem i poinformuj mnie, czy to prawda, że pod teatrem Capitol przekwitł już bez??? U mnie bez dopiero wypuszcza listki. Jeśli to prawda, to chyba popełnię harakiri grabiami.
leon60 10:29, 06 kwi 2014

Marzenko turzyce masz urocze ! Jakiej szerokości kępy masz aktualnie morrowi i ptasie łapki ? Może przed horti bym posadziła... choć ta pierwsza chyba potrzebuje dużo miejsca
Madzenka 10:30, 06 kwi 2014

Luki napisał(a)
Ładownośc samochodów ogrodomaniaków ciągle mnie zadziwia nie ważne jaki samochód, zawsze zmieści się więcej niż prawa fizyki nakazują
Chciałbym mieć taki pas przed ogrodzeniem, teoretycznie mam, ale to metr ziemi do asfaltu. Droga powiatowa i jednak troszke ruchliwa jak na małą mieścinke.
Reszta czyli haicynty donica z drzewkiem, magnolie.... cudne

Łukaszu przy drodze powiatowej bym nie ryzykowała... Zima solenie drogi uszkodziłoby rośliny. Widziałam jak w niektorych miastach nawet nasadzenia miejskie od strony drogi są osłaniane matami... Moja droga jest osiedlowa, bardzo rzadko używana i tylko odśnieżana wiec moge poszaleć. Jednak w odleglości pow 1 m nie mogę szaleć z nasadzeniami (tylko trawy) aby był łatwy dostep do linii enrgetycznej, gazowej i wodociągowej.... Do metra mam drzewka i nikt ich nie ma prawa wykopać bo to mój pas ochronny, chyba... Łącznie powinnam miec 3 m pas ochronny do drogi a wyszedł 2,5 m.... Ale co najważniejsze droga jest wykonana z ekokostki z drenażem, ktory odprowadza wodę z pól. Mam nadzieję, że powódż ogrodu, ktora miala miejsce rok temu już się nie powtórzy
Madzenka 10:32, 06 kwi 2014

monitka napisał(a)
Madżenko u Ciebie jak zwykle solidna porcja mocnych wrażeń ogród zachwyca
Bardzo jestem buków ciekawa. Czy one były jakoś formowane czy gałązki mają od dołu i będziesz je wycinać?

Poradź mi dobra kobieto co posadzić przed RH bo pomysła nie mam...

Moniko z załozenia buki mają wyglądac jak słynne już zdjęcie z CHFSH czyli łyse do pewnej wysokosci a potem pieknie formowane
O tak jak tu
http://media-cache-ak0.pinimg.com/600x/23/2e/81/232e81622a5df552ef3864dc9206dae3.jpg
Madzenka 10:33, 06 kwi 2014

Ania napisał(a)

U mnie EM-y robią kawał dobrej roboty, ograniczyłam opryski chemiczne do minimum , ziemia robi się bardziej przepuszczalna, ogród żyje i tętni własnym życiem biologicznym - zachęcam

Aniu testuję, jeśli spełni moje oczekiwania będę powtarzać. Nataomiast czytałam opracowanie o dzialaniu przeciwgrzybiczym i wygląda, że lipa....
Madzenka 10:35, 06 kwi 2014

nicol21 napisał(a)
Wow, to rzeczywiście był długi dzień i super, że znalazłaś czas na forum! Pięknie jest u Ciebie!

kiedy zaczynasz obsadzać donice na lato?tzn, jest jeszcze za wcześnie?

Zwykle sadzę donice po II połowie kwietnia. Wczoraj na giełdzie było już mnostwo jednorocznych. W tym roku jednak jakoś nietypowo Wielkanoć nadchodzi więc chyba sobie zostawię tę czynność na weekend 26-27 kwietnia. Wczoraj nie oparlam się jednak czarno-borodowym surfiniom... Kupiłam 4 szt i czekają na posadzenie ale musżę wymyślić kompozycję
Madzenka 10:38, 06 kwi 2014

Kasiek napisał(a)
Koniec inwestycji....yhy yhy Toz to dopiero kwiecien

Kasiu w moim ogrodzie już nie planuję dużych zmian. Jesli coś zmieniam to tylko wczesną wiosną do 15 kwietnia lub dopiero po 15 wrzesnia. Letnie przeprowadzki nie służą roslinom. Dlatego potem juz tylko smaczki - będę dosadzać trawki i byliny w doniczkach. W tym przypadku piszę jednak o ozdabianiu ogrodu a nie rewolucjach z falnki na flankę. Wszelkie moje proby przesadzania w pózniejszym teminie kończyly się żle.... Co innego sadzenie z donic drzew , ale tego już nie potrzebuję, bo nie mam miejsca

Zatem latem będę myśleć nad rewolucją jesienną ewentulnie pod koniec lata mogę znów przesadzać byliny