Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:19, 16 kwi 2015

Do góry
Bodziszek711 napisał(a)
Witam
dlaczego żywopłot jest do wyrwania ? , na zdjęciu nie wygląda źle, można go utrzymywać uformowany ( niektórzy czekają lata na taki )moze być tłem dla roślin na rabacie i osłoną od wiatru, natomiast jeśli brzoza przeszkadza można ją podciąć od dołu i zostawić koronę wysoko. Pod brzozą podsypać trochę ziemii na rabatę podwyższoną z np. wrzosami.
Zawsze sobie myśle : drzewo rośnie długo a wycięcie trwa 5 minut więc dwa razy sie zastanawiam.
Nie wiem jaką masz koncepcję
pozdrawiam

mi się brzozy podobają i nie chciałabym ich wycinać, żywopłot na tym zdjęciu wygląda faktycznie całkiem nieźle ale:
1. teraz jest trochę podziurawiony przez prace kanalizacyjne
2. częśc działki widocznej na zdjęciu trzeba wyplantować bo jest nierówna
3. żywopłot wrósł w siatkę i wykańczają się nawzajem.
4. wolałabym zasadzić coś zimozielonego bo zimą żywpołot wygląda tak:

lena ogród z lustrem wczoraj odkryłam i faktycznie rzuciły mi się w oko te brzozy ale one jeszcze są młodziutkie, moje już znacznie starsze i większe
z realizacji Danusi zainspirował mnie ten projekt:

lub ten:

tylko u mnie byłyby jeszcze brzozy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:50, 16 kwi 2015

Do góry
Znalazlam zdjecie do inspiracji projektu Danusi "Ogrod z Lustrem", moze dosadzic kilka brzozek do tych, ktore sa i pociagnac zywoplot od tylu? zrobic taki kacik na wrzosowisko i trawy?

Hortensja napisał(a)
Doradźcie proszę czy zostawić brzozy czy je wyciąć? Zywopłot jest przeznaczony do wyrwania. Planujemy posadzić tuje Smaragd, żółte tuje'Aurescens'i świerk serbski w rogu działki. Nie wiem co począc z brzozami, zdania w rodzinie są podzielone.
Ogród Sylwii od początku cz.II 19:29, 16 kwi 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
Brzozy w donicy widziałam ale brzozy w donicy w ścianie wodnej! Wow klon palmowy taki oczywisty a brzoza świetny pomysł i piękny efekt

zaczęły się intensywnie pojawiać liście na tej świeżo posadzonej , co raz ładniej mi to wygląda
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:14, 16 kwi 2015

Do góry
Ja bardzo lubię brzozy i za nic w świecie bym ich nie wycinała a żywopłot też nie jest taki zły.....
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:11, 16 kwi 2015

Do góry
Doradźcie proszę czy zostawić brzozy czy je wyciąć? Zywopłot jest przeznaczony do wyrwania. Planujemy posadzić tuje Smaragd, żółte tuje'Aurescens'i świerk serbski w rogu działki. Nie wiem co począc z brzozami, zdania w rodzinie są podzielone.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:32, 16 kwi 2015

Do góry
Te Twoje brzozy chyba zawsze będą mnie zachwycać
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:58, 16 kwi 2015

Do góry
bdan napisał(a)
Agnieszka dlaczego masz brzozy "polinkowane"? Żeby je prostować, czy zamiast palików?

Danusiu, prostują się
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:44, 16 kwi 2015

Do góry
Agnieszka dlaczego masz brzozy "polinkowane"? Żeby je prostować, czy zamiast palików?
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 09:37, 16 kwi 2015

Do góry
Przesyłam zdjęcia drugiej strony (prawej) i tył działki (20 m.szer.). Z tyłu myślałam o takim leśnym zakątku, gdzie będą duże iglaste drzewa, brzozy (są za sosnami, przy siatce 9 szt.od prawej strony). Posadziłam tam od lewej: 2 srebrne świerki, sosna bośniacka, 2 sosny czarne, wejmutka, 2 jodły koreańskie, a na korze jest już magnolia - drzewo, bordowa.
Zdjęcia zaczynają się od strony tarasu, prawa strona, rośnie tam wierzba hakuro
Proszę nie zwracać uwagi na "trawnik" w trakcie wymiany
wymyśliłam takie jęzory z kory, przynajmniej tak to wygląda z lotu ptaka, ponieważ jest to duża powierzchnia i tej kory musiałabym mieć toooony!
Myślicie, że powinnam z tyłu przy siatce posadzić iglaki w szpalerze?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:21, 16 kwi 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Może jakies trawki do towarzystwa kulek? Na pewno coś wymyslisz, widać, masz wyczucie smaku i dobry gust.
Będę czekała na info dot. brzózek. Ja pewnie zdecyduje sie na zakup młodszych egzempalarzy. Brzozy szybko rosną

Pozdrawiam.

Trawki będą na pewno, kwestia tylko jakie konkretnie lub jakie w ogóle dostanęZarumieniłam się czytając komplemet o dobrym guście
Jeśli chodzi o brzozy to młode egzemplarze planujesz kupić w konkretnej szkółce czy przez allegro?

Pozdrawiam
Ogród Sylwii od początku cz.II 09:05, 16 kwi 2015

Do góry
Brzozy w donicy widziałam ale brzozy w donicy w ścianie wodnej! Wow klon palmowy taki oczywisty a brzoza świetny pomysł i piękny efekt
Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 09:04, 16 kwi 2015
Do góry
o założyłaś wątek

jek to M nie chce poprawiać ???

ogród to praca do końca życia - no można też zlecić komuś te robote ... ale satyswakcja bedzie inna!

mieszkajac w mieście chodzi się na siłownię fitnes i inne gimnastyki , majac dom siłownia jest w ogrodzie ...niezły wycisk
dla 1 kobitki zakładanie ogrodu to hardcore - nie polecam!

a leniwi ... no cóż trawnik, krasnale troche plasiku ale chyba nie o to wam chodzi

poczytaj watek Madzenki co weekend sa zmiany wiecznie kopie i wsadza .... ostatnia akcja kikuletnie brzozy ...ale za to jaka jest usmiechnieta i zadowolona, a swoja energią obdziela pół ogrodowiska.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5254-madzenie-ogrodnika-cz-aktualna?page=308

twój M musi znaleść w sobie chęci - innej rady nie ma- życze powodzenia

Ogród Magdalenka 07:31, 16 kwi 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)
O nie, to miała być MOJA rzeźba - pt. rodzina!!!
Zamawiałam ją mailem u Moni.
No ale potem środki na rzeźbę jakoś mi się rozeszły….

Madziu, ja też podkrzesywałam moje brzozy, nawet w lecie to było i wszystko było okej.
Ale robiłam to sukcesywnie, po kilka gałązek.

Gabisiu, nie martw się, zrobie ci specjalną edycję jak bedziesz mogła

Madziu, ja też traktowałam tak brzozy. buziaki dla Wrocławia
Ogród Magdalenka 23:08, 15 kwi 2015

Do góry
Gabisia napisał(a)

Madziu, ja też podkrzesywałam moje brzozy, nawet w lecie to było i wszystko było okej.

Gabi nadal może być TWOJA

To dobrze , że można delikatnie je korygować , bo 20-30 cm to bardzo nisko … choć nadal ma stracha przed zamówieniem "w ciemno" ale chyba nie ma wyjścia , u nas nie ma , null

buziam
Ogród Magdalenka 22:54, 15 kwi 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Magda - ja usuwałam gałązki na doorenbosach, bo kupiłam małe i rozgałęzione od dołu. Nic im się od tego nie stało, ale robiłam to w odpowiedniej porze. Jeśli więc zdecydujesz się na cięcie, poczekaj z nim do przyszłego roku i usuń gałęzie w lutym/marcu. W późniejszym terminie brzozy jednak płaczą. Wyobraź sobie, że przedwczoraj podejrzewałam, że padła mi brzoza purpurowa i żeby sprawdzić, czy jest sucha, oderwałam jeden PĄCZEK! liściowy. Wczoraj i dzisiaj z tego pączka dosłownie kapał sok... A to przecież mała ranka.

Cięcie będzie potrzebne , oczywiście dostosuje się do terminów cięcia … z małej ranki tyle soku ale dobrze, że żyje … ja tak maltretowałam swoje graby … też żyją

Dziękuję za informację
Ogród w Puszczykowie 22:50, 15 kwi 2015

Do góry
Witaj Asiu.
Piekne widoczki pokazałaś w swoim ogrodzie. Ten szpaler hiacyntów na tle grabowego zywopłotu wygląda przepięknie. Chyba skopiuję

Asiu czy mogłabys napisac jakiej wielkośc brzozy pozyteczne sadziałs na swojej rabacie? Czy szybko rosną?

Jakie trawki najepiej pauja do limek?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:46, 15 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Fajnie, że podobają Ci się moje kulki
Ostatnio nie miałam czasu żeby zastanowić się nad tym czym je podsadzić. Może pomożesz?

Jeśli chodzi o brzozy, to pytałam u Kopiasa - po 160zł tez takie 4m. Nad mniejszymi nie rozglądałam się. Ale z tego co piszesz różnica cenowa spora.
Od jutra wracam do pracy - jak już wejdę na pełne obroty to podjadę tu i tam popytam, podzwonię i podzielę się z Tobą zdobytymi informacjami
Pozdrawiam

Może jakies trawki do towarzystwa kulek? Na pewno coś wymyslisz, widać, masz wyczucie smaku i dobry gust.
Będę czekała na info dot. brzózek. Ja pewnie zdecyduje sie na zakup młodszych egzempalarzy. Brzozy szybko rosną

Pozdrawiam.
Ogród Magdalenka 22:41, 15 kwi 2015

Do góry

Ogród Magdalenka 21:48, 15 kwi 2015

Do góry
Magda - ja usuwałam gałązki na doorenbosach, bo kupiłam małe i rozgałęzione od dołu. Nic im się od tego nie stało, ale robiłam to w odpowiedniej porze. Jeśli więc zdecydujesz się na cięcie, poczekaj z nim do przyszłego roku i usuń gałęzie w lutym/marcu. W późniejszym terminie brzozy jednak płaczą. Wyobraź sobie, że przedwczoraj podejrzewałam, że padła mi brzoza purpurowa i żeby sprawdzić, czy jest sucha, oderwałam jeden PĄCZEK! liściowy. Wczoraj i dzisiaj z tego pączka dosłownie kapał sok... A to przecież mała ranka.
Ogród Magdalenka 21:47, 15 kwi 2015

Do góry
noemi napisał(a)

Potrzebuję 3 szt. brzozy chińskiej fastination identyczne jak na zdjęciu ale są nie do zdobycia … znalazłam w internecie , ale gałęzie zaczynają się nisko a ja chciałam smukły pień a gałęzie nad płotem ….

pytanie , czy można usunąć nisko wyrastające gałęzie brzozy ? jak one znoszą takie cieńcie ? czy pień się zregeneruję ?

napisz mi proszę na pri v gdzie znalazłaś jak nie bierzesz. Ja na taras do duzej donicy potrzebuje takiej właśnie od dołu zabudowanej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies