Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Sebek 21:42, 30 kwi 2015

Joasiu masz super zaplecze roślinne Operacja brzoza zakończona sukcesem
Mysza 21:58, 30 kwi 2015

Joasiu brzozy cięłam na początku wiosny.Teraz chyba będą bardzo puszczały soki.
Znajoma podcina swoje w lipcu.Może ktoś się jeszcze wypowie

Masz dużo fajnych roślinek do posadzenia.Ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie.Dzisiaj też widziałam trzmieliny z białymi obrzeżami, ale jeszcze się wstrzymałam.Myślałam czy nie pasowałyby u mnie za kosodrzewiną z hostami.
Muszę pomyśleć

A te brzózki to tak w szpalerze chcesz posadzić??Czy w trójkąt troszkę rozrzucić??
kitek81 22:38, 30 kwi 2015

to moje zakupy, przy Twoich to pikuś, a miałam wyrzuty
Joaska 22:58, 30 kwi 2015

Ania napisał(a)
ależ u Ciebie kolejka czekających będzie się działo, super rabata powstaje pod oknem

Aniu jak by nie patrzeć to na mistrzowskiej rabacie się inspiruję , szefowa wie co dobre to po co psuć ... trzeba u siebie stosować ... no lekko zmieniając
Joaska 22:59, 30 kwi 2015

Sebek napisał(a)
Joasiu masz super zaplecze roślinne Operacja brzoza zakończona sukcesem

Sebciu no zaplecze jest tylko najważniejszego brak .. ziemi nie dowieźli i nadal czekam.... ale mam nadzieję że się i ziemi doczekam.
Joaska 23:03, 30 kwi 2015

Mysza napisał(a)
Joasiu brzozy cięłam na początku wiosny.Teraz chyba będą bardzo puszczały soki.
Znajoma podcina swoje w lipcu.Może ktoś się jeszcze wypowie

Masz dużo fajnych roślinek do posadzenia.Ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie.Dzisiaj też widziałam trzmieliny z białymi obrzeżami, ale jeszcze się wstrzymałam.Myślałam czy nie pasowałyby u mnie za kosodrzewiną z hostami.
Muszę pomyśleć

A te brzózki to tak w szpalerze chcesz posadzić??Czy w trójkąt troszkę rozrzucić??

Odcięłam gałązkę i nie puszczają soków ale poczekam z radykalnym cięciem do późnego lata.

Roślinki czekają i aż się rwą do ziemi
a trzmieliny białe są śliczne mam nadzieję że na tle miskantów morning light będą ładną jasną plamę tworzyły, u ciebie też by rozjaśniły rabatę.

Na razie stoją zadołowane doniczkach i tak koło nich dreptam i pewnie nie raz je przestawię żeby zobaczyć co najlepiej pasuje, , sęk w tym że mi się podoba tak wszystko od linijki
Joaska 23:05, 30 kwi 2015

kitek81 napisał(a)
to moje zakupy, przy Twoich to pikuś, a miałam wyrzuty

Tłumaczę sobie że te brzozy to taka sukienka wiosenna ... sukienka ....pal licho ..... najwyżej sobie uszyję ....a brzozy oko radują mnie wyrzuty sumienia szybko mijają jak ustawiam teraz na rabatach i widzę w wyobraźni efekty
Madzenka 08:47, 01 maj 2015

Joaska napisał(a)
Zresztą na mnie Źle wpŁywa takie czekanie tzn nie na mnie a na mój portfel, bo jak nie robię przy rabatach teraz to myślę a jak myślę to głównie o tym co by tu jeszcze zrobić.. no i .... wymyśliłam... wszyscy maja rabaty z brzozami ja też chcę (jedna ma być koło rzeczki , ale dlaczego drugiej nie zrobić koło domu :!!!?)..... to pomysł z wczoraj,
ale na teraz na wysokie brzozy pożyteczne miejsca brak więc sobie przypomniałam, że Madżen coś mówiła że te jej pendula to też są pożyteczne no i dogrzebałam się że to betula utilis long trank
No i od razu szukanie, w necie drzew nie lubię kupować bo ja wolę sobie je wybrać ....dotknąć ... a że ja niecierpliwa jestem i muszę mieć na już to dzisiaj z rana skoczyłam do mojej szkółki ... i niestety brak ... no więc po drodze była kolejna szkółka rzadko tam zaglądam ale skoro poszukuję to i tam się zatrzymałam ....a tam ...... stoją piękne ... dość wysokie i zakresie cenowym moje brzozy!!!!!!!
Płatność kartą .... więc od razu 3 szt. do wozu (bo ja tylko w ilościach ogrodowiskowych kupuję) i mam MOJE WŁASNE OSOBISTE BRZOZY .....

Joasiu. Bardzo się cieszę z Twych brzoz.
Na razie nic z nimi nie rob, nie tnij, tylko posadź i koniecznie dobrze opalikuj. Brzozy płytko sie korzenia i silne wiatry wykrzywiały mi je prez dwa lata. Ciąc mozesz pod koniec czerwca.
Czy Twoje nie sa szczepione? Bo wszystkie moje long trunk sa szczepione, przy czym moje to doorenbos.
Juzia 08:53, 01 maj 2015

Też kcem takiego trunka!!!
Joaska 14:05, 01 maj 2015

Madzenka napisał(a)

Joasiu. Bardzo się cieszę z Twych brzoz.
Na razie nic z nimi nie rob, nie tnij, tylko posadź i koniecznie dobrze opalikuj. Brzozy płytko sie korzenia i silne wiatry wykrzywiały mi je prez dwa lata. Ciąc mozesz pod koniec czerwca.
Czy Twoje nie sa szczepione? Bo wszystkie moje long trunk sa szczepione, przy czym moje to doorenbos.

OK , to zostawiam je w spokoju , do czerwca .
O palikowaniu myślałam bo na razie dość wiotkie są więc je porządnie przymocuje co by mi nie połamało
Madżen one nie są szczepione ... tylko takie były w naszej mieścinie ... na ulotce pisało "brzoza pożyteczna long trunk" dobrze obejrzałam ich korę, po obdarciu starej kory mają pod spodem bielutką.
Ale skoro nie są szczepione to przy osiągnięciu docelowej wysokości ciachnąć im przewodnika żeby nie rosły do góry tylko tworzyły parasol??