Joasiu brzozy cięłam na początku wiosny.Teraz chyba będą bardzo puszczały soki.
Znajoma podcina swoje w lipcu.Może ktoś się jeszcze wypowie
Masz dużo fajnych roślinek do posadzenia.Ciekawa jestem jak to wszystko wyjdzie.Dzisiaj też widziałam trzmieliny z białymi obrzeżami, ale jeszcze się wstrzymałam.Myślałam czy nie pasowałyby u mnie za kosodrzewiną z hostami.
Muszę pomyśleć
A te brzózki to tak w szpalerze chcesz posadzić??Czy w trójkąt troszkę rozrzucić??
Aniu jak by nie patrzeć to na mistrzowskiej rabacie się inspiruję , szefowa wie co dobre to po co psuć ... trzeba u siebie stosować ... no lekko zmieniając
Odcięłam gałązkę i nie puszczają soków ale poczekam z radykalnym cięciem do późnego lata.
Roślinki czekają i aż się rwą do ziemi
a trzmieliny białe są śliczne mam nadzieję że na tle miskantów morning light będą ładną jasną plamę tworzyły, u ciebie też by rozjaśniły rabatę.
Na razie stoją zadołowane doniczkach i tak koło nich dreptam i pewnie nie raz je przestawię żeby zobaczyć co najlepiej pasuje, , sęk w tym że mi się podoba tak wszystko od linijki
Tłumaczę sobie że te brzozy to taka sukienka wiosenna ... sukienka ....pal licho ..... najwyżej sobie uszyję ....a brzozy oko radują mnie wyrzuty sumienia szybko mijają jak ustawiam teraz na rabatach i widzę w wyobraźni efekty
Joasiu. Bardzo się cieszę z Twych brzoz.
Na razie nic z nimi nie rob, nie tnij, tylko posadź i koniecznie dobrze opalikuj. Brzozy płytko sie korzenia i silne wiatry wykrzywiały mi je prez dwa lata. Ciąc mozesz pod koniec czerwca.
Czy Twoje nie sa szczepione? Bo wszystkie moje long trunk sa szczepione, przy czym moje to doorenbos.
OK , to zostawiam je w spokoju , do czerwca .
O palikowaniu myślałam bo na razie dość wiotkie są więc je porządnie przymocuje co by mi nie połamało
Madżen one nie są szczepione ... tylko takie były w naszej mieścinie ... na ulotce pisało "brzoza pożyteczna long trunk" dobrze obejrzałam ich korę, po obdarciu starej kory mają pod spodem bielutką.
Ale skoro nie są szczepione to przy osiągnięciu docelowej wysokości ciachnąć im przewodnika żeby nie rosły do góry tylko tworzyły parasol??