Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Borbetka 08:06, 30 kwi 2015

Anita, czy w tych płytach masz karmnika ościstego? Kombinuję coś na zadarnienie, ale w mokre i półcień.
lojalna_ 08:08, 30 kwi 2015

Anetko te widoki zapieraja dech w piersiach zdrówko juz wrocilo mam nadzieje
KasiaW76 10:26, 30 kwi 2015

Anitko czy Ty czasami zamawiałaś roślinki z internetu? bo Ja dzisiaj padłam ze śmiechu na moje zdobycze takie gigantyczne, że normalnie do pięt mi nie dorastają
Obiecuje - tylko ogrodnicy
atena35 11:03, 30 kwi 2015

Enya73 napisał(a)
I kilka śliczności

Śliczności prawdziwe
Bozena77 12:35, 30 kwi 2015

Anita, ja zamiast korzystać z pogody i momentu, że mały Tymek śpi (a ja w czerwcu wracam do pracy) siedzę u Ciebie w ogrodzie i wychodzić mi się nie chce.

Piję sobie kawę w Twoim ogrodzie i zaglądam to tu to tam. Jestem takim nieproszonym gościem, ale nie szkodnikiem ze mnie żaden opuchlak czy nornica, więc mam nadzieję, że mogę się troszkę rozgościć

Czasami wątpię czy uda mi się stworzyć mój własny ogród, czasami brak pomysłu, a często pomysłów za dużo, ale jak przycupnę u Ciebie to lżej się na sercu robi. Z Twojego ogrodu bije jakaś pozytywna energia, spokój, ukojenie, ale mi tu dobrze... rozmarzyłam się.

A teraz wracam do pracy, bo koty sąsiadów narobiły mi rozgardiaszu w moich tulipanach... jak złapię to uduszę.

Pozdrawiam serdecznie
Bożena
Milka 16:49, 30 kwi 2015

Anita, czy ten wilczomlecz mirtowaty powinien byc gdzieś bliżej kamieni, aby miał byc tak sliczny, jak u ciebie?
Madzenka 08:42, 01 maj 2015

Madzenka napisał(a)

Pytanie pierwsze - co to za trawka na pierwszej fotce?
Pytanie drugie - czy dąbrówka daje sobie rade w sezonie z hostami, kotre na nia wzrastając? Bo to świetny pomysł na zadarnienie miejsc gdzie jest łyso przed startem host

Pieknie jest!
Enya73 08:45, 01 maj 2015

Sebek napisał(a)
Jest cudnie Marze by kiedyś zobaczyć ten ogród na żywo

Przed Tobą cały sezon. Porwę Cię kiedyś spontanicznie
Enya73 08:47, 01 maj 2015

lindsay80 napisał(a)
delektuję się tymi pięknymi fotkami z Twojego ogrodu.
Anitko, ostatnio chodzi za mną zakup tego wiązu, który masz przy schodach, możesz mi go jakoś zarekomendować, bo za wiele nie wiem o tej odmianie.

I jeszcze jedna prośba o fotkę z dalszej perspektywy z brzozą i szafirkami pod nią

Bardzo mi miło. Nie będę powtarzać za ZSZP , może coś z własnej obserwacji, nie mam z nim żadnych problemów, liście są tak duże, że bez wysiłku łatwo je jesienią pozbierać. Piękna gęsta korona w formie parasolki może stanowić schronienie przed słońcem , widziałam piękne altany wykonane z 4 wiązów rozpostartych na specjalnym trejażu.
Jedyne zagrożenie to taka choroba nazywana grafiozą, jak już trafi na wiąza, to niestety trzeba go w jej efekcie wyciąć, bo choroba ta prowadzi do zamierania całego drzewa. Ale póki co to mam 2 wiązy. Ten większy posadzony w bardziej przepuszczalnej glebie, rośnie szybciej i jest bardziej dorodny, tak więc trzeba mu wybrać takie miejsce, gdzie będzie miał najlepsze warunki do wzrostu

Proszę bardzo zdjecie brzozy Youngii z dalszej perspektywy

Enya73 09:07, 01 maj 2015

Borbetka napisał(a)
Anita, czy w tych płytach masz karmnika ościstego? Kombinuję coś na zadarnienie, ale w mokre i półcień.

Tak, to karmnik ościsty Aurea.