Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z koniczynką 16:01, 20 cze 2021

Do góry

część clematisów zwija płatki od słońca...
Ogród z koniczynką 15:56, 20 cze 2021

Do góry
rozkwitają szałwie omszone... lubię je za delikatność...

parzydło też rwie sie do słonka...

no i festiwal różany...na który zawsze czekam z utęsknieniem...
Ogród z koniczynką 15:54, 20 cze 2021

Do góry
Mak w tym sezonie taki pokręcony od gorąca...

clematisy powoli rozkwitają...

pieniek rozebrany z kory do naga...w takim upale mu lepiej...

w tle widać jak trawa pożółkła z gorąca...podlewanie niewiele daje...
Stary ogród z nowymi właścicielami 15:49, 20 cze 2021

Do góry
Magnolie, dwie o pokroju drzewa, jedna krzewiasta. Muszę jakoś okiełznać busz. Ma ktoś doświadczenie i radę jak to zrobić? Alejka w buszu to mały przedogródek.
Stary ogród z nowymi właścicielami 15:43, 20 cze 2021

Do góry
Drzewa i krzewy owocowe, czyli część ogrodu owocowa. Trawa zasiana, wzeszła trawa oraz milion chwastów. Drzewa będą w formie szpaleru, może kwiatowa ozdobna rabata, niska, przed nimi?

Truskawki, maliny, aronia, agrest, goja, jeżyna, borówki.

Kącik z winogronem i dziką różą.

Do raju daleko - u Ewy 15:39, 20 cze 2021

Do góry
Powojnik Powojnik Ville de Lyon w różnych odsłonach.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 15:37, 20 cze 2021

Do góry
I tak mi się podobają, bardzo, jak małe pagody

Ziemniaki na obiad w donicy teraz będą marchewki i pasternak, ostatnie podejście

Do raju daleko - u Ewy 15:35, 20 cze 2021

Do góry
Na rabacie piwoniowo-hortensjowej bardzo szybko zachodza zmiany przy tych temperaturach.

Stary ogród z nowymi właścicielami 15:34, 20 cze 2021

Do góry
Warzywnik, też powstaje.
System automatycznego nawadniania 15:26, 20 cze 2021

Do góry
Bardzo proszę o pomoc przy rozmieszczeniu elementów systemu nawadniania. Robi to firma ale ich "propozycja" rozmieszczenia zraszaczy to jakiś dramat (jest tego 1/2 tego co wstawiam niżej).

Chciałbym ustalić jak to ma być zrobione, żeby było dobrze. Całość na być na systemie i elementach Hunter.

Ogród ma nieforemny kształt i największy problem mam z tymi "chudymi" paskami - np. ten najbardziej po prawej stronie. Szerokość 1x długość 5m. Jakie zraszacze użyć i jak je ustalić aby było dobrze? Widzę, że te standardowe rotacyjne są na min 2,5m więc odpadają. Jak to się rozwiązuje?

Od "zewnętrznej" z każdej strony dookoła jest żywopłot/rabata - z linią kroplującą. Od "Wewnętrznej" jest dom z tarasem.

Wiadro 14s Zasilanie z sieci: 10:14*3,6 = 2,57m3/h ciśnienie: nie wiem bo jest ogród wpięty przed reduktor ale będzie ok 4-5barów.

Stary ogród z nowymi właścicielami 15:22, 20 cze 2021

Do góry
Kącik szykowany dla kur, kurnik rośnie.

Kącik z wisterią i milinem. W tle budynek gospodarczy, będzie odnawiany.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:07, 20 cze 2021

Do góry
Tarcia, jak ja Ci zazdroszczę tych kajakowych wypraw. To cudowny sposób na relaks. Uwielbiam oglądać Twoje fotorelacje.

Wycięcie tamaryszków i katalp było dobra decyzją. Rośliny na wewnętrznych rabatach są lepiej doświetlone. Zwłaszcza róże.

Tylko ja mam znowu kłopot, bo nawsadzałam na cypelku roślin do cienia, a tam teraz słońce.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:01, 20 cze 2021

Do góry
tulucy napisał(a)
Haniu z wzajemnością

Wielu nie mam ofkors choćby tojadu wspomnianego.

Bo Ty chodząca łagodność jesteś. Nie masz morderczych skłonności.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:59, 20 cze 2021

Do góry
antracyt napisał(a)

Aż musiałam zacytować. Twoje włócznie same w sobie bardzo mi się podobają, ale z tą różą to duet idealny

Moje szałwie lekarskie w tym roku nie zakwitły. Mróz je mocno zmaltretował, myślałam nawet, że nie odbiją. Na szczęście puściły liście.

Moim przemarzła 1/4, ale reszta ładnie to kamufluje.

Bardzo polubiłam te rdzawe ozdoby. Chociaż to kuty metal, ale taki jakiś subtelny.

Jedno jest pewne. Usunięcie tych białych pergoli, to była bardzo dobra decyzja.

Ogród w dolinie 14:58, 20 cze 2021

Do góry
Roocika napisał(a)

Jakie fajne "pucki" ma
I fryz też mi się podoba
Ogród w dolinie 14:57, 20 cze 2021

Do góry
Martka napisał(a)
Piwonie piękne, ja lubię w piwoniach także ich ciemnozielone liście, więc uratowana kępa też mnie zachwyca. Mały ogrodnik - urocze zdjęcie! To przywrotnik tak w tle szaleje za Louis van Houtte?

Marta, tak to przywrotnik taki ogromny, powoli przekwita i zaraz rozplaszczy się jak żaba na wszystkie strony i to jest ten moment, kiedy go nie lubię

Poranne róże przytarasowe

Ogród w dolinie 14:54, 20 cze 2021

Do góry
antracyt napisał(a)
Mały ogrodnik wie co najlepsze

Marlenaa napisał(a)
Pięknie wszystko się rozrasta Bardzo ładnie tawulec pokrył skarpę. Nie wiedziałam, że przywrotnik może być taki wielki, szok Moje chłopaki, też uwielbiają buszować w poziomkach

Tawulce chyba były zadowolone z mokrej jesieni, zimy i wiosny albo już tak się ukorzeniły, bardzo ładnie kwitną, kwiatki są drobne, pachną i są kremowe

Przywrotnik stworzył ogromne kępy, ciekawa jestem co mu tak pasuje.

Poziomki miały wzięcie, tylko potem musiałam Młodego pilnować, żeby zielonych nie jadł

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:52, 20 cze 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Zbyt rzadko pokazujesz takie ujęcie. Aurea już taki monstrualny?

Karłowych roślin nie kupowałam. Potrzebowałam przesłon na "już".
A to miejsce zawsze pojawia się częściej latem i jesienią. Z wiosennych akcentów są tam tylko kaliny, obiela, derenie jadalne i tawlina.

Ogród w dolinie 14:50, 20 cze 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Też mam problem z ambrowcem już kiedyś pisałam jest piękny, ale w jednym miejscu ma korę pęknięta i rana już zasmarowana się powieksza i nie wiem co zrobić. Może glina Zalewie przywiąże do pnia. Nic innego nie przychodzi mi do głowy bo w tym miejscu jest rdzeń odkryty.
Już myślałam, że może inna korę jakaś przylepie może się zaszczepi. No nic muszę w necie poszukać co z tym fantem zrobić.

Iryski ładne też je bardzo lubię szkoda, że tak krótko kwitną. Jak się zajrzy do wewnątrz kwiatu codownie wygląda. Kiedyś były tylko niebieskie, ziolte no i białe się trafiały teraz cała gama kolorów.

W dwójkę jak się robi w ogrodzie to pracę widać. Jedna osoba to masakra. U mnie też eM pomaga te cięższe pracę szczególnie koszenie, obkaszanie. Melioracje sam zrobił dużo pracy których ja nie daje rady. Trawniki na jego głowie.

Elu, u nas również ambrowcowi po pierwszej zimie pękła kora w kilku miejscach.
Kiedyś tu Toszka pisała, że one mają cienką korę i dlatego marzną w surowszym klimacie. Właściciel szkółki, w której go kupiliśmy sam przyznał, że jego okaz długo się aklimatyzował i do dziś potrafi przemarznąć, a to już spore drzewko.
Nie wiem ile w tym prawdy, bo już w internecie są chyba nieraz bzdury powielane ale wyczytałam, że one mają palowy system korzeniowy i nie lubią zalewana, lubią mokro.

Irysami jestem oczarowana. W tym roku posadziłam białego od kolegi, przesadzaliśmy kwitnącego, mam nadzieję, że kłącza się ukorzenią. Ten obłędnie pachniał.

Bez mojego męża nic by nie było, za duża działka i za trudna ziemia We dwoje jest znacznie prościej.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:47, 20 cze 2021

Do góry
jolanka napisał(a)
Szałwia robi furorę ale i się nie dziwię, piękna jest
Do róż oczy mi się śmieją, jednak co południe Polski, to południe, wszystko o wiele wcześniej
Perukowca nie wiem dlaczego ale nie lubię. To jedna z niewielu roślin, których nie chciałabym mieć w ogrodzie.

Perukowiec rzeczywiście jest specyficzny, ale tak cudownie przebarwia się jesienią, że jest.
W tym sezonie (porównywałam z Gosią) Wasze okolice były szybciej z wegetacją. Dopiero w czerwcu lekko u mnie przyspieszyło.
Ta szałwia jest potężna. Zajmuje ok. m2. Owady ją uwielbiają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies