Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Rododendronowy ogród II. 06:06, 29 mar 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Bogdzia

Robie i ja miksture kupilam florowit, pinivit, zelaza nie udalo mi sie kupic, ale poradzono mi kupic florowit na mech w trawie ma duza zawartosc zelaza.

Zmieszam wszystko z woda i bede podlewac pryskac trudno co bedzie to bedzie.

Opryskam azalie, rodki i tuje bo nie wszystkie opryskalam.

Mam z jednym rododendronem problem podlalam przeciw fytoftorozie, opryskalam topsinem, kupilam bioczos - ratuje bo ladny Universytet helsinski.
Bogdziu na moim watku sa fotki zerkni twoim sprawnym okiem na niego.
Juz mialam wczesniej prosic, ale nie chcialam zawracać głowy.

Pozdrawiam

To opryskaj samym florovitem na mech , nigdy nie stosowałam ale na pewno jest w nim żelazo ,oczywiscie trzeba zrobic roztwór jak w przepisie.Resztę napisałam u Ciebie.
Ptasi gaj 06:04, 29 mar 2019

Do góry
Kasiu napisalam tez do Mazana jak zobaczylam ze jest i jesz ze tej Twojej Wejmutki dokladnie zobaczylam. Polalam bo zobacz nizej zaraz pokaze bo sa na telefonie foty przeskakuje z tabletu na telefon i to trwa szukanie.

Popryskalam dzisiaj topsinem tego rodka zobaczymy co Mazan powie.

Widzisz ma takie czerniejące pąki kwiatowe. Szkoda taki ładny był będę ratować. Już jednego drapaka uratowałam z fytoftorozy. W zeszłym roku przygielam jednego pedagogika może puści korzenie.

Zdjęcia pąków są mało dokładne ale myśle ze z tych pąków nic juz nie bedzie. Moim zdaniem latem zaatakował je skoczek różanecznikowy a teraz w jego następstwie grzyb sadzak, nic z nich nie bedzie , ja bym je oberwała a w sierpniu opryskaj pąki jakimkolwiek środkiem na owady, kilkukrotnie i przez dwa trzy lata bo skoczek może go atakowac co rok.

Tu nieco niżej o nim pisze.
https://fajnyogrod.pl/porady/choroby-rododendronow-co-warto-wiedziec-jak-leczyc_rosliny-ogrodowe/

Liscie w Twoim rh sa opuszczone , na razie bywają przymrozki i to jego ochrona przed nimi ale teraz trzeba go podlac a później jesli nadal bedzie miał jasny kolor to opryskaj mieszanką dolistna i oczywiscie daj nawóz doglebowy dla rh.
Ptasi gaj 22:11, 28 mar 2019

Do góry
Dzisiaj kąpałam storczyki pięknie rosną jeden od listopada a 2 sztuki od lutego.

Rododendronowy ogród II. 22:01, 28 mar 2019

Do góry
Witam Bogdzia

Robie i ja miksture kupilam florowit, pinivit, zelaza nie udalo mi sie kupic, ale poradzono mi kupic florowit na mech w trawie ma duza zawartosc zelaza.

Zmieszam wszystko z woda i bede podlewac pryskac trudno co bedzie to bedzie.

Opryskam azalie, rodki i tuje bo nie wszystkie opryskalam.

Mam z jednym rododendronem problem podlalam przeciw fytoftorozie, opryskalam topsinem, kupilam bioczos - ratuje bo ladny Universytet helsinski.
Bogdziu na moim watku sa fotki zerkni twoim sprawnym okiem na niego.
Juz mialam wczesniej prosic, ale nie chcialam zawracać głowy.

Pozdrawiam

Miłkowo - sezon 2016-2022 21:24, 28 mar 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No po zimie rodki natychmiast sie podlewa.

Tez bede podlewac u nas tez sucho nawet bardzo. Mam studnie chlonne woda siega ok 50 cm od dekla to znaczy ze nie jest tak zle. Dawno nie pamietam tak suchej wiosny. W zeszlym roku o tej porze bo mroz juz odpuscil miam bardzo mokro.
Tej wiosny mamy tylko wiatru za duzo.
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:16, 28 mar 2019

Do góry
Milus no mam, ale jak sie zajme rozami teraz to potem nie mam klopotow. Po okwitnieciu przycinam i to wszystko pozniej jesienia dopiero.

Zapomnialam jeszcze tyle hortensji masz ja nie moge.
Dla mnie to sa rosliny bardzo piekne i bezproblemowe. Tez sie rzucilam na nie mam ich sporo ale nie az tyle ze 30 szt lacznie z pnacymi. Jeszcze dokupie bo warte sa tego aby je miec.
U mojego ogrodnika juz przywiezli juz kupilam 4 szt limelling i 2 szt megical flame. Zawiozlam do ogrodka ktory tworza niepelnosprawni. Zawioze tez trawy rozplenice i wysokie ktore mam trzeba podzielic. Oddam jeszcze rozne byliny niech maja pieknie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:15, 28 mar 2019

Do góry

Masz blisko Czechy jeden wypad w sobote i przywieziesz u nas sa kilogramowe torby tego Lepo.... I kosztuja 195 zl w Czechach tanszy i w mniejszych torebkach. Effka dobrze jest poinformowana bo sprowadzala chyba tak wyczytalam.

Wzrosty u mnie a u ciebie to niebo i ziemia Dolnoslaskie duzo cieplejsze chociaz teraz u nas 15 w cieniu i nie ma wiatru.
Ja tam tez uwazam, ze powoli zrobie. W zeszlym roku jeszcze snieg lezal. W piatek zrobię porzadek z rozami przeglad ciecie, co niektore kopczyki odkryc, przesadzic, odkurzyc w zwirze, najpierw nawiezc podlac jak obeschnie opryskac przeciw grzybom miedzianem.

Drogo, poszukam, a jakby co to faktycznie blisko do Czech.
Ela, dużo masz tej pracy, ja róże tylko skróciłam i to nie wszystkie, bo część zostawiam, a inne jesienią mocno ścięłam. Ale i tak jest, co robić, ale do weekendu nie mam czasu.
Ogrod stewardessy 16:43, 28 mar 2019

Do góry
Kamcia nie wyrzucaj rozplenicy one tak maja.
Ogrod stewardessy 16:13, 28 mar 2019

Do góry
Kamciu witam

Moja znajoma latala przez 30 lat potem zrezygnowala, znalazla prace w Locie ale w porcie lotniczym na ziemi od czasu do czasu jeszcze latala na zastepstwa. Jak sie mozna domyslic teraz "wiekowa" byla szefowa stewardes na pokladzie. Obecnie chodzic nie moze porusza sie na wozku. Piekna kobieta za dlugo kochala ten zawod.

Kamciu jak masz mozliwosc zatrudnienia na ziemi to zrezygnuj z latania.
Masz juz prawie lato w ogrodzie u was duzo cieplej.
Chociaz dzisiaj u nas piekna pogoda cieplutko. Takie wariacje pogodowe mamy, ze codziennie inna kapotke przywdziewam oszalec mozna. Przed chwila wrocilam i cala mokra bo 18 na plusie a w sloncu wiecej.

Jezeli chodzi o rododendron bede leczyc. Szukam takiej krzewuszki nak u ciebie moze dostane

Pozdrawiam
Ptasi gaj 15:59, 28 mar 2019

Do góry
Kamila zaopatrzylam sie w nastepne srodki lecznicze i bede czekac i leczyc. Cos musi podpasowac.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:01, 28 mar 2019

Do góry
Milka napisał(a)

Zoju, skokami robię, jak padam, leżę, potem siły odzyskam i robię i tak leci ten mój kabarecik ogrodowy.
Poczytałam o tym środku na ćmę, będę go szukać, bo ma fajne działanie, już bym profilaktycznie zrobiła oprysk, sprawdzę u siebie w sklepie, a jeśli nie ma, no to w necie. Dzięki

Masz blisko Czechy jeden wypad w sobote i przywieziesz u nas sa kilogramowe torby tego Lepo.... I kosztuja 195 zl w Czechach tanszy i w mniejszych torebkach. Effka dobrze jest poinformowana bo sprowadzala chyba tak wyczytalam.

Wzrosty u mnie a u ciebie to niebo i ziemia Dolnoslaskie duzo cieplejsze chociaz teraz u nas 15 w cieniu i nie ma wiatru.
Ja tam tez uwazam, ze powoli zrobie. W zeszlym roku jeszcze snieg lezal. W piatek zrobię porzadek z rozami przeglad ciecie, co niektore kopczyki odkryc, przesadzic, odkurzyc w zwirze, najpierw nawiezc podlac jak obeschnie opryskac przeciw grzybom miedzianem.

Ptasi gaj 10:40, 28 mar 2019

Do góry
Dzieki Aurelia mozna siedziec i sie doksztalcac przez caly dzien i nastepne, a i tak wszyskiego glowa nie obejmie najwazniejsze, ze czlowiek wie gdzie szukac wiadomosci.

Przed chwila czytalam o ćmie bukszpanowej a to za sprawa ze weszlam na watek Irenki i jej nie odpisalam, ale czego sie dowiedzialsm to duzo wiedzy bo byl link a tam wiadomosci od wszystkich na temat tepienia ćmy Lepinoxem.

Ide juz bo jestem w niedoczasie.
Ptasi gaj 08:29, 28 mar 2019

Do góry
Miluś dostał wszystko to co potrzeba w zeszła sobotę więc zobaczę czy ruszy.
Jest bardzo ładny i szkoda go. Zresztą zobacz jak dobrze rósł w zeszłym roku jakie ma przyrosty zielone.

Jeżeli chodzi o azalie zawsze u mnie ładnie kwitły ale w tym roku widzę, że to nie to. Kiedyś wyczytałam, że aby różaneczniki dobrze kwitły w następnym roku w sierpniu trzeba dobrze podlewać bo wtedy nawiązują poczki kwiatowe.
Podlewalam ale widocznie za mało.

Wczoraj oglądałam na YouTube 40 kilku minutowa lekcje Pana Hyzego odnośnie co robić wiosna i z różami kiedy odkrywać, nawozić i jakie nawozy stosowac i jak przycinać nowy filmik bardzo ciekawy.

Ptasi gaj 06:52, 28 mar 2019

Do góry
Kasiu napisalam tez do Mazana jak zobaczylam ze jest i jesz ze tej Twojej Wejmutki dokladnie zobaczylam. Polalam bo zobacz nizej zaraz pokaze bo sa na telefonie foty przeskakuje z tabletu na telefon i to trwa szukanie.

Popryskalam dzisiaj topsinem tego rodka zobaczymy co Mazan powie.

Widzisz ma takie czerniejące pąki kwiatowe. Szkoda taki ładny był będę ratować. Już jednego drapaka uratowałam z fytoftorozy. W zeszłym roku przygielam jednego pedagogika może puści korzenie.

Generalnie źle nie wygląda, chyba najbardziej wody mu brakowało, tak wyglądają u mnie, te co za sucho mają.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:51, 27 mar 2019

Do góry
Już przeczytałam zęby to tragedia dla rodziców. Rzucasz jej pieluchę albo jakaś szmatkę na głowę do zasypiania to pomaga.
Po skroniach jej rób kółeczka coś w rodzaju masarzy. Po nosie palcem możesz zjezdzac do czubka nosa też dziecko szybko zasypia. To takie rady babcine.
Mezowi kup melatoninę będzie dobrze spał.

Pozdrawiam i spokoju życzę
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:42, 27 mar 2019

Do góry
Zagajanka napisał(a)
Dobra wiadomość dla wielbicieli róż Davida Austina:

Na jego stronie zostały przedstawione dwie nowe róże sezonu 2019. Pierwsza mi się już podoba, druga wrażenia akurat na mnie nie robi:

Czarująco namiętny Gabriel Oak oraz

Wesoła prostaczka Eustacia Vye

Też odczekam Gabriel ładny lubię takie kolory przynajmniej widać na horyzoncie co posadzone.
Też kupiłam kilka wcześniej a za 2 lata później były u nas.
Janka jak dziecię się chowa?

Pozdrawiam dużo słońca zycze
Paradise czyli mój kawałek raju 14:45, 27 mar 2019

Do góry
Kociamama dzięki za informacje, sama donica to jakieś 10 kg więc chyba sobie podaruje jakieś hartowanie jak na razie. W tym pomieszczeniu jest zawsze zimno, poczekam trochę i ją wyniosę

ElzbietaFranka Tak mi się napisało o walce ponieważ pisałaś mi w wiadomości że je tniesz a ciężko idzie Ja mam 3 sztuki rose glow pod Śliwą wiśniową, biedne były zaniedbane przez ludzi w sklepie. Wsadziłem je do gruntu chyba na początku listopada. Żyją i mają się dobrze. Czekam na ich ruszenie

zawitka Dzięki, bardzo wiele się dowiedziałem korzystając z forum od tych paru miesięcy. Tak jak wyżej napisałem, hartować nie będę bo ta donica jest strasznie ciężka. No chyba że przesadzić do jakiejś leciutkiej i wtedy.

deszczowymaj a no Witam, zaraz podglądne co tam u Ciebie. Mam tylko jedną jeżówkę więc może wpadnie parę inspiracji

Dziś chyba wybieram się po drzewa i krzewy owocowe do mojego małego "zagajnika".
Ziemia jest to można sadzić.
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 12:05, 27 mar 2019

Do góry
Prewicurem podlej bo widzę po prawej stronie pęd ma jakiegoś grzyba fytoftoroza
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:28, 27 mar 2019

Do góry
Rododendron tfu tfu ale bardzo dobrze się trzyma chyba, że teraz po zimie ma się źle. Bo mój to oklapniętym no i pąki kwiatowe zaczynają czerniec. Może też odratuje.

Sosna to kalifornijska szara piękne drzewo. Jak każda wczesna wiosna opryskasz promanalem to nic jej nie będzie. Musiałabyś to zrobić już teraz
Opryskam promanalem zasklepia wszelkie robactwo na drzewie poorostu się dusza.

Zrób fotkę tego pieńka i rododendronami jak teraz wygląda.

Najważniejsze że idzie ten rodek do przodu ale muszę go pilnować .Ma ładne pąki i zakwitnie .Zrobię następne zdjęcia to wstawię .
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:17, 27 mar 2019

Do góry
Rododendron tfu tfu ale bardzo dobrze się trzyma chyba, że teraz po zimie ma się źle. Bo mój to oklapniętym no i pąki kwiatowe zaczynają czerniec. Może też odratuje.

Sosna to kalifornijska szara piękne drzewo. Jak każda wczesna wiosna opryskasz promanalem to nic jej nie będzie. Musiałabyś to zrobić już teraz
Opryskam promanalem zasklepia wszelkie robactwo na drzewie poorostu się dusza.

Zrób fotkę tego pieńka i rododendronami jak teraz wygląda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies