Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:58, 30 lis 2015

Do góry
Proszę nie zwracajcie uwagi na bałagan na tej rabacie, jest cała do zmiany. Chodzi mi o Magnolię Kobus która jest w tym rogu i o bezpieczeństwo.

Chcę żeby było tam drzewo, bo dookoła sama kostka i pusto było ale teraz mam wątpliwości czy tym drzewem powinna być Magnolia Kobus, podobno Magnolie mają płytki system korzeniowy a tam zaraz obok kostka z drugiej strony ogrodzenie, stanowisko wietrzne.

Czy korzenie magnolii nie uszkodzą kostki i ogrodzenia?
Czy kiedy Magnolia będzie już dużym drzewem to może zostać przewrócona przez silny wiatr przez to, że korzenie mają betonowe ograniczenia z trzech stron?
Może Magnolie Kobus ze względu na swoje wymiary mają głębszy i stabilniejszy system korzeniowy i niepotrzebnie się obawiam?

Magnolia rośnie tam od 2012 roku, jest podkrzesywana od dołu. chciałabym żeby została tam gdzie jest ale wolę rozwiać swoje wątpliwości, jeśli nie ona to i tak będę musiała znaleźć na jej miejsce inne drzewo. Jeśli to nie jest najodpowiedniejszy wątek na to pytanie to proszę Danusiu o przeniesienie.
Rododendronowy ogród II. 18:52, 29 lis 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Chyba mam tę azalie ,ale mogę się myślić , bo mam dwie rózne o białych pełnych kwiatkach. W tym roku przesadziłam je w lepsze miejsce , bo mi pod magnolia zamierały

Dobrze ze przesadziłas bo to ładne rośliny a magnolie maja gęste i dosc duże liscie to światła mogły miec za mało. Pozdrówka.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 16:58, 29 lis 2015

Do góry

Pnie się po niej powojnik i na początku sierpnia było tak

Kwitła magnolia i powojnik

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 16:46, 29 lis 2015

Do góry
Myslę, że godna uwagi jest magnolia Yellow Bird

Moja rośnie w formie drzewka, tak ja kupiłam. Zawiązuje dużo paków kwiatowych, z których rozwijają się piękne, kiaty w kolorze cytrynowym. Kwiaty sa pachnące, rozkwitają razem z liśćmi.

Rododendronowy ogród II. 11:48, 29 lis 2015

Do góry
Chyba mam tę azalie ,ale mogę się myślić , bo mam dwie rózne o białych pełnych kwiatkach. W tym roku przesadziłam je w lepsze miejsce , bo mi pod magnolia zamierały
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:39, 29 lis 2015

Do góry
Piękna była ta Twoja magnolia Danusiu. Poszukam małego drzewka, bo jest wyjątkowej urody, w pierwszych latach będę okrywać.
Dziękuję, że pokazałaś to drzewo, jest więc szansa na jej uprawę.
Widziałam również te drzewa w cieplejszym klimacie.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 08:37, 29 lis 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Chciałabym, aby moja raczej nie była zbyt duża, i aby rosła bardziej w górę niż na bok. Bardziej drzewko niż krzaczor U mnie miałaby kilka godzin bezpośredniego słońca koło 13-18.

Mnie co prawda nie prosiłaś o opinię ale napiszę

To co chcesz osiągnąć to przeczy jedno drugiemu

Jeśli niezbyt duże to Magnolia stellata, (magnolia gwiaździsta) ale ona rośnie właśnie jako "wielopniowy" krzaczor, a to co ma wg ciebie rosnąć w "górę" - to zanosi się na większe drzewo.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/154-magnolie-w-ogrodzie

Posadź odmianę "Alexandrina" - ma przepiękny kolor, mnie zawsze zachwycała.

Fotki

Zachwycająca jest "Genie" - o mocno burgundowym kolorze.

Fotki

Magnolie wolno rosną, nie zagają ogrodu jak dąb czy platan, a więc nie obawiaj się o "wielke drzewko" bo w razie czego możesz podkrzesać boczne gałęzie i drzewko pójdzie w górę.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:16, 28 lis 2015

Do góry
Dzisiaj najbardziej rzuciły mi się w oczy piękne laurowiśnie, szkoda że takie wrażliwe ...ale magnolia ma pąków
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 09:35, 28 lis 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
A czy u u kogoś rośnie magnolia zimozielona? Jest piękna, ale czy wytrzymuje nasze temperatury w cieplejszym rejonie Polski?

Ja miałam ogromny okaz w ogrodzie, niestety zmarzła, a wyglądała pięknie. W Anglii natomiast spotykam wielkie drzewa.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 09:29, 28 lis 2015

Do góry
kachat napisał(a)
Jest tu ktoś z okolic Suwałk, kto ma w swoim ogrodzie magnolię? Która na dodatek mu nie przemarza i nie sprawia żadnych problemów?

Chciałabym u siebie posadzić jakąś, ale jedyna co by się teoretycznie nadawała to Suzan, a ta nie za bardzo mi się podoba... U sąsiada rośnie piękna, zdrowa magnolia, ale niestety niewiadomo jako

Magnolie można zahartować do niższych temperatur, jeżeli zakupi sie młody egzemplarz. Wprawdzie wymaga dobrego zabezpieczania początkowo przez kilka lat, ale w póxniejszych latach sprawuje się doskonale już bez okrycia. W tak chłodnych rejonach jak u Ciebie mozna przemysleć posadzenie którejś z odmian kompaktowych, które w okresie wiosennych przymrozków ( najniebezpieczniejszych dla kwiatów) można by ewentualnie dodatkowo okryć geowłókniną.
Dobrym rozwiązaniem jest też posadzenie jej w osłoniętym miejscu na wystawie południowej. U mnie stellata rosnie na przy samym domu od południa i corocznie kwitnie już na początku kwietnia, zdarzyło jej się zakwitnąc pod koniec marca - więc chyba jej tam jest ciepło
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 07:55, 28 lis 2015

Do góry
A czy u u kogoś rośnie magnolia zimozielona? Jest piękna, ale czy wytrzymuje nasze temperatury w cieplejszym rejonie Polski?
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 23:23, 27 lis 2015

Do góry
Jest tu ktoś z okolic Suwałk, kto ma w swoim ogrodzie magnolię? Która na dodatek mu nie przemarza i nie sprawia żadnych problemów?

Chciałabym u siebie posadzić jakąś, ale jedyna co by się teoretycznie nadawała to Suzan, a ta nie za bardzo mi się podoba... U sąsiada rośnie piękna, zdrowa magnolia, ale niestety niewiadomo jako
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:56, 26 lis 2015

Do góry

Nie wiem czy widać, ale między i trochę przed głazami rośnie magnolia-to fotka z jesieni zeszłego roku. Jakaś tam trawka sobie rosła, no teraz jest pobojowisko po kostce brukowej.

A tutaj fotka zaraz po zamieszkaniu w domu-czyli 2013-stary roboczo utwardzony podjazd, który trochę zmienił kształt i na pierwszym planie górka ukrywająca szambo. Coś tam nasadzonego na tej górce jest-jakieś wrzosy, małe rododendrony-ale to będzie wszystko do wyprwadzki.

Hmmm. NIe wiem za bardzo jak zrobić zdjęcia, żeby jak najwięcej pokazać.
Leśny ogród z plażą 17:05, 26 lis 2015

Do góry
jeszcze magnolia, którą uwielbiam

i tulipanki
Pszczelarnia 14:10, 26 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
wizualanie zamiast szpaleru świerków będą ich grupy i przejście do kolejnego wnętrza ogrodowego. Ja tak wolę- jest bardziej naturalnie.
Chyba jest też bardzo blisko domu, a jak masz pozwolenie to pewnie coś mu dolega i osłabia go- jesli tak, to tnij, trudno.
W starych ogrodach poterzebny jest balans światła i cienia,nie da się wszystkiego zostawić jak jest.
Wiem co świerki robią pod sobą- ciemną pustynię

Mam podobne odczucia. Z perspektywy na zdjęciu z korzyścią wydaje mi się przełamanie szpaleru świerkowego i wprowadzenie światła i powietrza, można będzie też w tym kierunku pomyśleć o nawiązaniu bliżej domu do pierwszoplanowej tu drewnianej bramy.
Kocham drzewa, sama mam ich sporo w ogrodzie,ale równowaga jest wskazana wszędzie.
Reasumując: ja jestem za wycinką.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:10, 26 lis 2015

Do góry
magnolia napisał(a)

a suche opadały czy zostały ?

opadły, chlip , chliop, chlip
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:09, 26 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Marta to dołownie ostatnei liscie na grabie

a suche opadały czy zostały ?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:09, 26 lis 2015

Do góry
i żurawa nie zmrożona, jej!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 14:08, 26 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
Marta mam ten nowy obiektyw więc sie bawię nim dzisiaj

fajnie!
rozplenice wygladają jak mini spichlerze.
I masz jeszcze zielone liście w ogrodzie!- jednak u nas jest sporo zimniej.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:58, 26 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
lenia mam (i nie mam tu na myśli kota)

lenia nie widać. Za to szron i beżowe impresje piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies