Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 09:41, 21 lis 2015

Żeby za dużo nie wydać moja rada brzmi, wyprowadzić linię trawnika ładnie, konsekwentnie i z pomysłem. zadbać o trawnik, żeby był soczyście zielony i piękny, potem stopniowo sadzić rośliny. Te co się da przesadzić jeśli są ładne, ale pz pojedynczych to w zasadzie nic nie zrobisz, bo znowu będzie kiepsko, więc najlepiej wywalić to co kiepskie i zacząć od nowa z nowymi liniami. Czy będą skośne czy owalne - zależy to od reszty ogrodu i jego stylu. W zasadzie prawie nic nie pokazałaś żeby udzielić budujących rad.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:45, 21 lis 2015

Ścieżka jest nieciekawa, skasować ją w ogóle, wtedy nie będzie tak zmuszała to robienia prostych linii, i powierzchnia trawnika nabierze wyglądu, będzie większy. Bardziej zadbany. Ten rodzaj kratki w ozdobnym ogrodzie to najgorszy z pomysłów, stosuje się go na parkingi jak nie ma kasy na kostkę dobrej jakości, a nie do ozdobnego ogrodu.

Instagram Ogrodowiska
atena13 17:16, 22 lis 2015

Więc tak eM już przekonałam,że ścieżka musi zniknąćTego iglaczka na pniu już tam nie ma ,bo to stare zdjęcie z tamtego rokuprzesadzę co się da,najważniejsza jest linia rabat jak je wytyczyć
dodam kilka zdjęć ogólnie tak żeby było widać jak wygląda reszta.

to strona frontowa

ta rabatka do poprawki jak mówiłaś Danusiu

Za altanką na drzewo to raczej miejsca nie ma.
Goosieq27 15:57, 25 lis 2015

A u mnie takie widoki o poranku

Iwcia 20:37, 28 lis 2015

Atena
Co to za trawka na drugiej fotce? Bardzo efektowna
atena13 22:15, 29 lis 2015

Iwciu to rozplenica alopecuroides mam ją od wiosny i też mi się podoba
katel 14:58, 30 lis 2015

Proszę nie zwracajcie uwagi na bałagan na tej rabacie, jest cała do zmiany. Chodzi mi o Magnolię Kobus która jest w tym rogu i o bezpieczeństwo.

Chcę żeby było tam drzewo, bo dookoła sama kostka i pusto było ale teraz mam wątpliwości czy tym drzewem powinna być Magnolia Kobus, podobno Magnolie mają płytki system korzeniowy a tam zaraz obok kostka z drugiej strony ogrodzenie, stanowisko wietrzne.

Czy korzenie magnolii nie uszkodzą kostki i ogrodzenia?
Czy kiedy Magnolia będzie już dużym drzewem to może zostać przewrócona przez silny wiatr przez to, że korzenie mają betonowe ograniczenia z trzech stron?
Może Magnolie Kobus ze względu na swoje wymiary mają głębszy i stabilniejszy system korzeniowy i niepotrzebnie się obawiam?

Magnolia rośnie tam od 2012 roku, jest podkrzesywana od dołu. chciałabym żeby została tam gdzie jest ale wolę rozwiać swoje wątpliwości, jeśli nie ona to i tak będę musiała znaleźć na jej miejsce inne drzewo. Jeśli to nie jest najodpowiedniejszy wątek na to pytanie to proszę Danusiu o przeniesienie.
Pszczelarnia 15:15, 30 lis 2015

Ja mam magnolie kobus dosłownie w tarasie wybrukowanym kostka kamienną, 1,5 m od ściany domu. Jest bardzo stabilna mimo, że na nią wieją wiatry południowe (halny), nie łamią jej się gałęzie. Korzenie nie podważają kostki. Moja magnolia ma ponad 30 lat.

Zamierzam posadzić kolejną, też blisko domu.

Ale 0,65 to jest blisko jakby na to nie patrzeć.
katel 23:09, 30 lis 2015

Bardzo dziękuję Ewo, niespecjalnie miałam ją ochotę przesadzać.
igacz3 13:39, 29 gru 2015

Witam!
Pani Danusiu, a ja mam pytanie trochę innej natury,
mam posadzony rząd świerków najzwyklejszych jakie są wzdłuż płotu od drogi, mają 14 lat wiec są spore i ich korzenie pewnie też zajmują sporą powierzchnię, czy da radę przed nimi na ich tle dosadzić inne rośliny? Czy może korzenie świerków nie pozwolą teraz na prawidłowy rozwój roślin młodszych? Nie chodzi mi o wielkie rabaty wzdłuż wszystkich świerków ale miałabym ochotę na parę krzaków rododendronu czy azalii, bo klimacik jest dla nich, osłonięte zaciszne miejsce do 12 w lecie słońce i przy samym zachodzie delikatne słoneczko, oczywiście wzmacniając podłoże pod kwiaty.