Kochana kolumnową anomogawę to wciśniesz wszędzie
Zobacz sobie ceny drzewek i może tym się kieruj, bo na szpaler trochę ich potrzeba Co w Rogowie było dostępne w normalnej cenie? zobacz ich ofertę raz jeszcze.
Ja bym się skupiłam najpierw na wjeździe Sama wiesz że pomysły ewoluują.
To co dziś Ci się podoba, jutro wyrzucisz do kosza. Jeśli nie jesteś czegoś na 90% pewna nie rób tego bo będziesz za moment zmieniać.
Ja robię rysunki, sama widziałaś, zastanawiam się potem 100 razy nad tym, co kwitnie w jakim czasie, jakie problemy mogę wystąpić, dziury w kwitnieniu, czy to mnie będzie razić itd.
Rabaty bylinowe mają to do siebie że nie zawsze wyglądają dobrze z bliska, coś przyschnięte, coś połamane, coś trzeba wyciąć by zakwitło ponownie.
Poza tym pięknie takie rabaty wyglądają w masie... nie po 1-2 sadzonki.
Ja bym zrobiła najpierw szpaler drzew, podsadzony właśnie roślinami w kolorach wybranych przez Ciebie - zieleń i biel. I tak przeciągnęłabym aż do całej żwirowej, rośliny kwitnące na biało, świdośliwa... bukszpany, cisy... trawy Dopiero od tarasu ogród zaskoczy kolorami...
Ale to Aniu tylko moje zdanie, ja na przykład wycofuję się już z liliowców na froncie, pójdą do warzywniaka, są piękne, lubię je, ale denerwuje mnie ich zasychanie.
Dumam więc czym je zastąpię na wiosnę... też biel lub limonka musi być spokojnie bo burzę kolorów i zapachów mam za domem...
cześć uwierz mi moj na bogato to pikus przy Twoim bo ja dopiero pare rabatek zrobiłam, które teraz pod wpływem nowych inspiracji planuję zmienić
a całe tyly do zrobienia dopiero bo na wiosne pergola dopiero
Ewa jakich źródeł?daj cynka gdzie czytać takie rzeczy
ja pryskałam Amistarem, dokupić Biosept i prysnąć?
przechowalnik fajna sprawa ale u Ciebie to chyba zbędne Ty tworzysz od razu przepiękne rabaty
spokojnie raczej na wiosne jak coś to będe zmieniać bo chyba tak dla róż lepiej muszę poczynić małe zmiany bo pomyliłam się i posadziłam na środku rabaty 4 new dawn zamiast hanne zimą dołowałam zakupy i mi się popitoliły
troszkę uporzadkuję tez rozchodniki, lawende, liatre i werbene - posadze kwadratami. i tyle
z opryskami oczywiście się spóźniłam, czekałam na pierwsze sygnały ze cos się dzieje a zamiast tego lało tydzień i złapały trudno. tylko 2 the fairy co prawda ale kiepsko wyglądają...te chore listki opadna czy wyładnieją?
dziekuję
trochę późno zrobiłam te opryski i złapały plamistość, a tak sie wstrzymywałam az wkońcu przyszedł tydzień deszczu i d... :/
no niestety taki minusik róż, u mnie tez to nie wygląda zachwycająco ale porządny strumień wody ładnie wszystko zmyje i będziesz znowu mogła przychylniej na nie patrzeć
jezu Agata doła złapię..no wiem cisne go strasznie...ale jeszcze zrobi mi przesłonę koszy na smieci i juz wiecej nie chce no oprócz zerwania 4,5m2 darni ale to juz pikuś w porównaniu do tamtego
skąd wiesz że myślę oo tym szpalerze..? no zastanawiam się tylko ze nad amanogawami bo mam juz jedną do przesadzenia pamietasz moją rabate pod dużym oknem w źwirku?to tam chce swidosliwę jednak i rabate bialo-szaro-niebieską. co myślisz?
bombowe koszulki !
próbuję zorientowac sie w tych Twoich planach i zakupach ale się pogubilam..ostatnio mówiłaś ze tam parking ma być a teraz że pokój..? a wisnie to chyba na drugi front tak?
Aniu
Ładne masz te róże
Widzę, że trochę już liznęlaś temat różany ... i opryski robisz ja do tej pory tylko na mszyce pryskałam ... i trochę sie rozczarowałam moimi ... po urlopie różanka wyglądała fatalnie ... wszystko przekwitło ... uschnięte płatki poprzyklejały się do liści róż Teraz tylko trzy sztuki kwitną ... reszta nawet nie ma jeszcze pąków
Aniu, jam już trochę nadgryziona zębem czasu i chcąc cieszyć się ogrodem jeszcze w jako takim stanie psychiczno-fizycznym musiałam działać szybko. A co do podejścia życiowego: "życie to najlepszy nauczyciel"- jak mówi moje pacholę. Trochę się dowiedziałam, trochę w łeb i po łapkach dostałam i może już wiem, co w życiu ważne.
Jak to było: "Dla przeciwwagi wielu uciążliwości życia niebo ofiarowało człowiekowi trzy rzeczy: nadzieję, sen i śmiech."
No dlatego mówiłam daj Mu trochę odpustu niech chłop odpocznie, grilla zrobi i cieszy się latem we własnym ogrodzie Przy okazji niech zabawia dzieci, a Ty myknij do ogrodu, odpoczniesz psychicznie
Czyżbyś szła w stronę szpaleru drzew po obu stronach wjazdu ?