Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:31, 29 gru 2018

Do góry
Wiolu przejrzalam twoj watek zwracam honor. Widzialam ta piekna jodelkena tle budynku ze skrzynka.
Tak sobie pomyslalam przed budynkiem w Wawie gdzie mieszkam taki drapak jodla koreana rosnie tez ja obetne moze sie odmlodzi.

Mas, juz piekny ogrod. Jakbys mogla pokazac tera te twoje maluchy serby. Jak teraz wygladaja i po ilu latach.

Ja takie maluchy sosny. Facet ktory sadzil w lesie sosny i przywiozl do wyrzucenia bo sie nie nadawaly do wysadzenia w lesie. Zabralam je i posadzilam ok 30 szt. Wsadzalam po kilka sztuk. Po zadoniczkowaniu ruszyly jeszcze tego samego roku a po 5 latach maja ponad metr i maslaki zbieram pod nimi.
Mam na dzialce tez duzo samosiejek wszystkie wsadzam do donic. Teraz czeka na wysadzenie ok 20 donic wiosna wysadze.
Iglaki jak posadzisz male i maja nie zniszczony przewodnik w korzeniu bo maja korzen palowy to szybko sie przyjmuja i szybko rosna.

W tym samym czasie posadzilam buczki tez takie maluszki i wyrosly piekne wysokie.

Masz tez spory areal jest co robic. Ja to podzielilam na pol czesc przy domu jako tako zrobiona a druga polowa zadrzewiona.

Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego na 2019 r, oby byl dobrymm rokiem dla naszych ogrodow, zdrowie i szczescie dopisalo.

Małymi krokami-Ogród Wioli 23:01, 29 gru 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Tak wyglądała w kwietniu 2016, przyłożyłam listewki i cięłam po linii w stożek będę ją ciąć regularnie co roku,żeby była gęsta i nie za wielka

Wiola bujasz po 2 latach tak sie zagescila?

Czy ten przymiar obracasz wokol osi i tniesz? Mam 3 takie sztuki popatrz musze tez zrobic taki przymiar i strzyc.
Chcialam je juz ciac, ale mam ciagle opory musze sie przemoc.
Ptasi gaj 22:37, 29 gru 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Witaj Elu
Trochę mnie nie było u Ciebie, bo czasu brak Ostatnio przy okazji tej przykrej "dyskusji", ale wcięlo mój wpis

Widzę, że u Ciebie teraz prawie krajobraz wiosenny
Ciekawa jestem czy Santolina u Ciebie przezimuje w gruncie? W ubiegłym roku u mnie niestety nie obudziła się po zimie. A może powinnam ją ściąć na jeżyka i czekać aż odbije od korzeni?
Cyprysy Lawsona u mnie nie wyglądają tak dobrze jak u Ciebie - chyba mają zbyt wietrzne miejsce. Dwa już wycięłam a dwom dałam jeszcze szansę

Elu w tym niesamowitym pędzie nie zdążyłam na Święta... Więc przynajmniej teraz zostawiam życzenia wszelakiego dobra w Nowym Roku

Witam
Gosiu duzo wpisow wcielo. Trzeba to bylo radykalnie zakonczyc. A moze to zrobic tylko wlasciciel forum.

Wiec jezeli chodzi o santoline mam kilka krzaczkow drugi sezon dobrze przezimowaly wszystkie, ale umnie jeszcze nie kwitly. Co czytalam, ze lepiej aby nie kwitly bo nie sa efektowne nalezy kwiaty scinac. Nie scinaj na zime. Zreszta przeczytaj o niej w internecie.
Kup sobie lebiodke tez ladna nie wiem czy to lebiodka ale dokladnie poszukam..
Ta szara po lewej stronie obok trawy

Odnosnie lawsonow mam ich kilka i kazdy inaczej rosnie. Co zauwazylam, te ktore rosna na podwyzszeniach rosna bardzo dobrze. To tez zalezy od sadzonki jak dorodna to i ladnie rosnie. Moze twoje maja za duzo wilgoci ktorej nie lubia przynajmniej u mnie.

W telefonie mam fotke lawsonow ktore nie specjalnie rosna. W czym rzecz przy podlewaniu trawnika nawodnienie troche zachodzi na trzmieliny inmale lawsony trzmielinie to sluzy jednak widocznie lawsonom nie bo od 4 lat siedza w ziemi i ledwo rosna. Trzeba je wysadzic.

Dziekuje za zyczenia.

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:27, 29 gru 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

co się dzieje z moim rh nie wiem

Mira to fytowtoroza podlej jeszcze Previcurem i opryskaj jak nie bedzie mrozu Mildexem i oberwij te liscie to grzyb. Mialam taki przypadek i odratowalam. Wysciolkuj kora lub igliwiem.
Zreszta poczytaj w necie.

Elu dziękuję za wieści. To jest mój jedyny rh i chciałabym żeby był tym bardziej, że dostał teraz więcej światła po wycięciu żywopłotu no ale też więcej wiatru - o! trzeba osłonić

tu na okienku już 8 marca będą bratki - jakie w tym roku sama nie wiem ale chyba takie kremowe małe

Ptasi gaj 21:44, 29 gru 2018

Do góry

Róże obornikiem przykrywałaś.
A masz fotki NewDawn jak kwitła?

Odnośnie metasekwoje jutro osłonie siatka przeciw kretom bo szkoda aby zmarzły.
Nie przykrywam obornikiem ale kompostem to tak jak obornik.

Mam ale nie tej przy iglakach ta najlepiej kwitnie i rośnie

Dodam, że obok róży posadziłam taki powojnik ktory od lipca od posadzenia kwitnie bez przerwy fota z 19 pazdzier. Piękny niebieski kolor.

To inna róża

Ptasi gaj 20:55, 29 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dzięki. Ja kupowałam w dwóch różnych miejscach, jeden był malutki drugi większy, oba rosną dość szybko, a jednak całkiem inne w pokroju są

Sylwia juz wyszukalam mam metki w szufladzie nie wszystkie wyrzucilam przy wiekszym zakupie.
Ten przy choinie to odmiana cyprys nutkajski "pendula" bardzo mi sie podoba mam jeszcze 2 takie, ale mniejsze jeden na skalniaku posadzilam troche go widac.

Ten drugi przy kurnikach to cyprysik kashmirski (kiedys dla mnie to nie wiedzialam o odmianach cyprys to cyprys waski to posadzilam). Szkoda, ze go tam posadzilam bo to piekny cyprys ale tam ma malo miejsca. Musze kurniki mocno scinac aby mu dac wiecej miejsca.

Ptasi gaj 20:42, 29 gru 2018

Do góry

Serb jak tylko sie zaaklimatyzuje w ziemi trwa to ok 2 sezonow to pozniej smiga. Chociaz mialam 2 egzemplarze ktore przez 5 lat mialy przyrosty ok 5 cm cos w tym miejscu im nie pasowalo. Przesadzilam je z duza karpa w inne miejsce na podwyzszeniu i nagle cud rosna przyrosty po 20 cm juz 3 sezon.

Serb serbowi tez nie rowny. Swierk normalny taki jak na focie.
Swierk serbski "nana" ma pokroj regularny szerokostozkowy rosnie wolno. Swierk serbski "pendula" placzący wysmukly waski.

Masz rację Elu ,bo mój w drugim sezonie super miał przyrost
Maluchy moje a tak cieszą odwdzięczyły się za moje podlewanie w czasie suszy
Ptasi gaj 20:34, 29 gru 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Piękny serb
Mam nadzieję,że i moje kiedyś takie będą narazie mają po ok.40 cm ,ale widzę,że szybko rosną

Serb jak tylko sie zaaklimatyzuje w ziemi trwa to ok 2 sezonow to pozniej smiga. Chociaz mialam 2 egzemplarze ktore przez 5 lat mialy przyrosty ok 5 cm cos w tym miejscu im nie pasowalo. Przesadzilam je z duza karpa w inne miejsce na podwyzszeniu i nagle cud rosna przyrosty po 20 cm juz 3 sezon.

Serb serbowi tez nie rowny. Swierk normalny taki jak na focie.
Swierk serbski "nana" ma pokroj regularny szerokostozkowy rosnie wolno. Swierk serbski "pendula" placzący wysmukly waski.
Ptasi gaj 18:10, 29 gru 2018

Do góry
Sylwia kupiłam dwa jednakowe. Jak posadziłam to inne odmiany wyrosły. Ten gruby różnie powoli ale w zeszłym roku końcówki mu poucinalam bo się za bardzo rozpychał.
Ten szczuplejszy jest ładniejszy.
W ogóle w tym roku trzeba zrobić porządki z kurnikami na górce.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:07, 29 gru 2018

Do góry
Dwa razy zaakceptowałam i muszę coś nowego napisać.

Pogoda taka jak w zeszłym roku, chociaż w nocy była przymrozki.
Narobiłam fot aby porównać.

Byłam u Ciebie przed chwilą i zostawiłam ważne dla mnie pytanie
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:06, 29 gru 2018

Do góry

500+ nie potrzebują są samowystarczalne. Mnożą się wystarcza im dobre podziemne warunki. Też mi się nie chce wierzyć, że to jeden przecież musi mieć rodzinę.

No myślę, że jednak jeden tylu kopców by nie potrzebował i nie wędrowałby po całym ogrodzie. Nie liczyłam kopców w łące bo to już nie miało sensu.
Ptasi gaj 18:01, 29 gru 2018

Do góry

Elu ten nutkajski to nie ten sam co tutaj z tyłu?

Pytam bo ten pierwszy ma chyba gałązki główne do góry? A ten drugi w całości w dół?
Mam jednego co tak gałązkami do góry wybija i wycinałam mu te idące w górę, a teraz widzę, ze i te co były w dół to do góry podnosi, drugi tak nie robi na razie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:56, 29 gru 2018

Do góry
Dwa razy zaakceptowałam i muszę coś nowego napisać.

Pogoda taka jak w zeszłym roku, chociaż w nocy była przymrozki.
Narobiłam fot aby porównać.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:56, 29 gru 2018

Do góry
marba napisał(a)

Może kopie nowe korytarze w poszukiwaniu jedzonka. Też przeraża mnie wizja wielodzietnej kreciej rodziny.

500+ nie potrzebują są samowystarczalne. Mnożą się wystarcza im dobre podziemne warunki. Też mi się nie chce wierzyć, że to jeden przecież musi mieć rodzinę.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:46, 29 gru 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dubel to ptaszka zostawię
i widać paczki magnolii bez łupinek

O to u mnie tak nie ma tylko pąki kwiatowe ale w stanie spoczynku.
Pocieszenie cię, że to nie kwiaty się rozwijają tylko końce gałązek na których nie ma kwiatów. Takie paczki to i u mnie sa, ale to normalne.

Za to ryby pływają dosyć żwawo w oczku i to mnie niepokoi.
Jak doszłam do oczka wyczuły mnie i podpłynęły myślały, że z jedzeniem idę.
Ogród Muszelki 17:40, 29 gru 2018

Do góry
Muszelka napisał(a)
Elu, z tym kocykiem na trawie to popłynęłaś

Czasami tak mam. ️
Ptasi gaj 17:35, 29 gru 2018

Do góry
Oczko żyje

Na koniec ciepelka życzę jak kominkiem biała sciana

Ptasi gaj 17:33, 29 gru 2018

Do góry

Fajna kolorystyczna plama i widok - różnorodne drzewa w kwiecie wieku. Już nie dzieci, a jeszcze nie staruszki.
Ptasi gaj 17:29, 29 gru 2018

Do góry
Choiny ok 5 m ta z przodu z tyłu są jeszcze 2 sztuki

Lawsony

Santolina

Ptasi gaj 17:16, 29 gru 2018

Do góry
Trochę kretow

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies