Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 22:04, 16 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ten róż w środku Pashminy taki intensywny jest, czy raczej pastelowy?

Zamówiłam ją sobie na jesień sztuk 10. Planuję je w jednej prostokątnej rabacie. I tak sobie dumam, czy lepiej je posadzić same (podobnoż lepiej jak mają przewiew), czy zrobić taką rabatę właśnie łąkową, na której posadziłabym sporo trawek (np. drżączkę <3 )

Widzę, że kurniki też masz. Posadziłaś dookoła?

według mnie raczej pastelowy, intensywny ma dla mnie louis odier.
widzisz..decyzja jak sadzić to właśnie ten moment kiedy decydujesz w jaki ogrod idziesz ja różankę mam posadzoną "na łączkę", misz masz z każdej strony ładny. pytanie czy tak chcesz? bo ja od wczoraj juz nie myślę już kwadratowo
róże z trawami to zawsze zgrany duet.
gdzie taką różankę planujesz?
korniki mam na wschdniej i zachodniej stronie, reszta (front-północ, tyły - południe)to serby
Ogród z pergolą 21:57, 16 lip 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Ładna

jak się rozsieje to Ci dam
Ogród wśród pól i wiatrów 21:04, 16 lip 2016

Do góry
super zakupy, Maria daje po oczach
a powiedz mi Ty mialaś tam miedzy różami miskanta morning light, jest tam jeszcze? chodzi mi o te roże co lawende hidcote pokazywałaś, larisski bodajże :/
Ogród z pergolą 20:50, 16 lip 2016

Do góry
Jeżówka Dixie Scarlet

na razie w donicy ale docelowo na rabacie "ognistej", chyba będzie pasować

Ogród z rzeźbą 20:46, 16 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)

[b]Ania
a te Kórniki trzeba ciąć bokami? Bo mnie zależy na takich, żeby nie wymagały cięcia z boków i nie rosły szeroko. Ja tam jestem tylko w weekendy i będzie mi z latami coraz trudniej ogarnąć ten ogród. Jałowców sadzić nie będę, taka ściana w niebieskim kolorze dla mnie nie bardzo. Zajrzę sobie do Ciebie

kórniki to generalnie grubaski ciąć można napewno. ja je wybrałam bo nie są tak oklepane jak szmaragdy ale fakt że jak masz mało miejsca to lepiej coś bardziej kolumnowego. zastanawiałam się też nad tują auroespicata, zobacz sobie też
Wersja mini mini 20:41, 16 lip 2016

Do góry
w sumie rabata sama bordowa to chyba nudna..zwłaszcza że ona tworzona za dwoma jabłoniami Royality samo bordo jeszcze podumam..bladawca mam Marie Terese ale leniwa zołza i nic przyrastać nie chce
ale ja Ci tu marudzę.........................................uciekam
Ogród z pergolą 20:35, 16 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ania skaczę Ci po wątku i szukam, a zdjęć mi się nie udało ustrzelić, wybacz więc, bo pomęczę Cię o coś. Masz Pashminę? Gdzie kupowałaś, ile ma i jesteś zadowolona?

polecam ! kupuj nawet się nie zastanawiaj, bska jest. zwarty krzak, kwitnie mega długo i nie śmieci. u mnie najmniej miała robali i mszyc, nie musiałam jej psikać niczym. kupiłam w rosaplant - zadowlna jestem z tego sklepu. sadzonka bardzo ładna, dostałam ją na wiosnę, już nic nie przycinałam i kwitnie jak szalona
czerwiec

lipiec

jest połowa lipca a ja dopiero obcinam jej kwiatostany,półtora miesiąca trzymała a nowe pąki już są
Ogród z pergolą 20:28, 16 lip 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Inspiracje puszkowe fajne. Mi podobają się w wersji lampionów i domków dla owadów.

Wydmuchrzycę swojego czasu też planowałam - zwłaszcza jak zobaczyłam śliczny okaz u Karola z Ogród tworzony z pasją - ale wystraszyłam się jej i zakupiłam owies wiecznie zielony. Na razie jestem z niego bardzo zadowolona choć kuje tymi spiczastymi źdźbłami. Muszę uważać jak wsadzam coś obok bo czasami za nisko przykucnę i ....dooopa obolała. Ale nie trzeba podlewać i w suszy świetnie daje radę.

Rabata biała to zawsze strzał w dziesiątkę. One wyglądają obłędnie i dostęp do białego kwiecia spory.

wygoglałam ten owies...no czadowy rzeczywiście
ciekawe jak z zimowaniem
niektórzy mnie ostrzegają przed białym ze się znudzi ale ja żyje w białych scianach i czuję się w moim domu bardzo komfortowo..wbrew pozorom lubię spokój chyba dlatego ze wewnątrz mnie nosi to na zewnątrz muszę mieć "czysto"
Ogród z pergolą 20:22, 16 lip 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Aniu przydreptałam do Ciebie z rewizytą. Widzę, że różyczka u Ciebie na całego. Pashmina przepiękna!
Gdzieś mi mignęła wzmianka o brunnerze - absolutnie nie na słońce, to roślina cienia. Rozchodnik Chocolate Drop jest z tych niskich, o ile pamiętam max. 30 cm. Mam go teraz drugi rok, więc za wiele powiedzieć nie mogę.
Wydmuchrzycę też bym Ci szczerze odradzała, no ale już masz. A owsica wieczniezielona u mnie na serii zdjęć pod perukowcem. Jest zimozielona i totalnie bezproblemowa jak na razie. Wiosną wyskubuję trochę suchych źdźbeł i finito.

Białe ostróżki jak dla mnie koniecznie.

witaj
oj tak różyczka mnie trzyma od jesieni i puścić nie chce poczatki tego sezonu miałam kiepskie bo bałam się nawet mszyc i robiłam larum z ich powodu a teraz...luzik mszyce kohinorem zabiłam a jak przestanie padać to psikne Amistarem na bakterie i chyba skupię się na powiększaniu kolekcji
czyli rozchodnika będę planowała na brzeg rabaty, to dobrze bo on jest cudny!
ostróżki będą u mnie bankowo, zaraz po różach i hortensjach są u mnie na 3 miejscu jeszcze granatowe bym chciała jakieś dorwać...
Ogród z pergolą 20:17, 16 lip 2016

Do góry
stychaz napisał(a)
Inspiracje puszkowe
https://pl.pinterest.com/pin/305541155947127430/
https://pl.pinterest.com/pin/305541155947002988/

dzięki ! super pomysł a ja kupowalam domek dla owadów, następny zrobię z puszek
Ogród z pergolą 20:16, 16 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Popieram biała rabatę. Napisz jaka wystawa słoneczna i wymiary. Pokazesz jej zdjęcie?
Gorąco polecam hortensje (ja jestem zakochana w Incrediball i Limelight za ich limonkowe fazy) i oczywiscie białe róze. W tym przypaku polecam Aspirin Rose lub po prostu kultowa juz Artemis. Róze podsadzone everestami przed nimi , aby zima było ładnie. Wiosna miedzy trawami a rózami białe cebulowe a na brzegu rabaty koniecznie krokusy Joanna D'Arc . Z tyłu wowczas garaco polecam miskanty Morning Light lub Adagio (tego dopiero od jesieni testuje, ma byc niski a liscie ma jak ML). W miskantach konieczni zawilce jesienne Whirlewind lub Honorine Jobert. Zakochasz sie w nich u mnie w siepniu na tle żwyoplotu cisowego
Zaraz zalinkuję ci inspiracje białych ogrodów. POwojnik MCS tez mam. I nie martwie sie uwiądem, bo jest tak piekny,mze warto o niego walczyć.

Ps. MÓj M podobnie jak Małej Mi załapał bakcyla po spotkaniu ogrodowiska u mnie Trawnik jest w jego władaniu, co nie oznacza że M jest idelany. Wybaczam mu wszystko bo gotuje Początki zwiazku bo coz to jest 5-10 lat znajmości () to czas wzajemnego testowania sie, uczenia kompromisów i zrozumienia . Tak po 20 latach to juz z górki

jezu Marzena deszcz leje a ja foty robie hahahah normalnie przypomniala mi się scena z mojej ulubinej polskiej komedii "nic smiesznego" z Pazurą przy budce telefonicznej " wilki wyją....."
teraz to wyglada tak, ostrzegam szału nie ma

po lewo jest plac zabaw po prawo front. między planowaną rabatą a frontem (widać po prawo serba t przed nim) wsadzę najprawdopodobniej świerka srebrnego bo nie mam co z nim zrobić a ten sposób "zamknę" trochę ogrod.
Wystawa..patelnia to jest strona zachodnia więc słońce daje non stop od wschodu i południa. jak tuje kórnik urosną to dopiero zrbi się cień ale t w sumie i tak wieczorem dopiero więc większeg znaczenia nie ma.
dzięki Asi Rojodziejowej poznałam wczraj ten ogród http://nathaliepasquel.photoshelter.com/gallery-image/Contemporary-Garden-by-Paul-Martin-35/G0000JGkbRBQ6dT8/I0000TxMmesg_elY/C0000BoITXYga9Xc
i chciałabym u siebie twrzyć rabaty takimi kwadratami, co sądzisz?
planowana rabata byłaby 9szerx3głęb i składała by się z 12 kwadratow 1,5x1,5 (chyba dobrzę policzyłam...)

A jeśli chodzi o M to mam nadzieję że kazda taka nerwowa sytuacja to dla nas progres. Generalnie juz jest zgoda, ja dwa dni palcem w domu nie kiwłam to zmiękł i w grodzie pomógł tylko że ja kolejną rzecz wymyśliłam...ale t powiem mu za parę dni

Ogród z pergolą 19:51, 16 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Podobno ta pierwsza- bez kolców
Aniu ona rośnie duża i jest krucha jak jest starsza, a w tym miejscu u mnie wypiździewie

czyli wziełabym tą bezkolcową
Ogród z pergolą 19:50, 16 lip 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)

Ania czytałam o glediczji od Makusi, czy decydujesz się na obie?, pozdrawiam

obie napewno nie, chciałabym tą która bardziej podobna do odmiany sunburst
Ogródek z futrzakami i kamieniami 12:20, 16 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

na wiosnę powstała i juz taki busz? ty to masz rekę kobito
a tworzyłas tez rabate pod swierkami, pamiętasz? co kamien musiałas przesuwać, pokazesz?
zanudzam pewnie ale tego smiałka to nie masz za dużo?

Smiałka pewnie , ze tak , zresztą obiecałam Tobie i kilka innych roślinek , pamiętam , tylko na pocztę dojść nie mogę .

Odnośnie rabaty świerkowej to mhh , mocno uległa modernizacji , została jej tylko część , wklejałam kilka stron wcześniej .
Tak czy siak jest do zmiany ale jakoś wenę straciłam w tamtym miejscu
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 11:11, 16 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

hahahahhahaha
głupawka przed urlopowa widzę

Ha, ha Aniu, ogłaszam że już teraz to jest głupawka urlopowa
Macie przechlapane bo będę często na O
Wersja mini mini 06:38, 16 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
hakone by chyba dała ładny kontrast

Hakone byłaby super. A nie chcesz na wyższe piętro jakiejś trawy? Dodałabym jednak jakiegoś bladawca, ale to ja, zrobisz jak uważasz

https://pl.pinterest.com/pin/305541155943208015/
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:28, 15 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Małgoś idealne połaczenie jeżówek i liliowcow, fajnie kolory zagrały u mnie trawa też juz do koszenia ale tez leje non stop. a jak teraz chwila bez deszczu to M w pracy..
wczoraj chyba był u mnie tajfun! zastanawiałam się czy placu zabaw nie wyrwie

U mnie też. Wiatr połamał mi 2 gałęzie mojej nowej hortni na pniu....szkoda....
Moje drzewa za płotem w lesie też gięły się do ziemi prawie.
To już kolejna taka duża wichura ostatnio.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 22:26, 15 lip 2016

Do góry
właśnie w tym projekcie idealnie widać jak piękny moze być ogrod stworzony z takich kwadratow ja taki u siebie wymysliłam z kwadratw 1,5x1,5 już pare miesięcy temu ale straciłam wiarę w swój pomysł. dzięki Tobie widzę jak może być to udane
chłopy z czasem mają dosyć trawnikow zwłaszcza jesli wkrecisz mu posiadanie idealnego jak u malkul, madzenki czy ren133. jak zobaczy ile t pracy kosztuje sam nocami Ci będzie darń zdejmować
jesteś już na dobrej drodze bo masz ulubine rośliny i wizję. reszta do ogarnięcia
Ogród z pergolą 21:45, 15 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
a niewiesz która z nich to wieksze prawdopodobieństwo ze odmiana sunburts?
a czemu nie chcesz sbie zostawić? własnie w to miejsce co Toszka ci podpowiedziala na osi widokowej furtki?

Ania czytałam o glediczji od Makusi, czy decydujesz się na obie?, pozdrawiam
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:42, 15 lip 2016

Do góry
na ogrodowisku aż tak geometrycznego ogrodu nie ma. i oglądając piekne ogrody Naszych kolezanek może człowiek zacząć tracic grunt pod nogami. bo skoro klasyczne fale w tylu ogrodach sa takie piękne to pewnie u nas też tak bedzie. ale tak nie jest. nie wolno powielać tylko dlatego ze czekoś jest więcej
Asia znalazłaś ogród według mnie idealny. jesli dla Ciebie tez to oglądaj go pare razy dziennie i zacznij od wytyczenia lini rabat. obsadzanie to będzie pikuś. najpierw stworz geometrię
p.s. chyba własnie w tych kilku zdaniach streściłam sensus moich 600str wątku
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies