Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:41, 07 gru 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Chyba Ania lampki w ogrodzie wiesza

Żeby mnie zwiało z drabiny.. i łapki grabieją, nie ma głupich

Te lilie pozostaną nn... kupowane na ryneczku... takie kwiatki zdecydowanie najlepiej rosna.. tegoroczne lilie mam pomieszane nazwy.. kosmos..
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 18:39, 07 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Agata, wniosek jest jeden..... pozwolić zamulić się oczku..... i lilie będą same rosły bez żadnej ingerencji człowieka....
A dziewczyna z koszem grzybów jakoś nie podobna do awatarka... szukałam podobieństwa i nie znalazłam..

Teraz jestem podobna do awatarka

Nasz przypadek tak ma, lilia sama opuściła doniczkę, jak ośmiornica i wlazła w zamulony i osadzony na dnie piach, widać to również w sadzawce w Pisarzowicach, nie wygląda mi na to, że lilie rosną w donicach, ale nie sprawdzałam

jeszcze jedna ważna wskazówka, lilie lubią stojącą wodę

Tak wygląda u mnie oczko przygotowane do zimy

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:42, 07 gru 2013

Do góry
Agata, wniosek jest jeden..... pozwolić zamulić się oczku..... i lilie będą same rosły bez żadnej ingerencji człowieka....
A dziewczyna z koszem grzybów jakoś nie podobna do awatarka... szukałam podobieństwa i nie znalazłam..
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:02, 06 gru 2013

Do góry
Agato, u nas tak samo jak u ciebie, ale cóż zrobić grudzień mamy. Rozgrzałam się u ciebie patrząc na ta piękną lilie wodną. Cudna.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:32, 06 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)
Agata.. to jeszcze jedno pytanie, lilie ci rosna w koszach, czy masz naturalny zbiornik z wodą....
Tfu, tfu nie zauroczyć tych lilii, bo są naprawdę cudniaste.

Aniu, już jestem, i odpowiadam
Lilia, od początku to jest jedna sadzonka, była posadzona w doniczce i 8 latek już się rozrasta to jest odmiana Holandia

Co jest sekretem, że jest taka piękna, nie tylko z kwiatów

Głębokość, na której rośnie, to około nim 120cm, lilia posadzona w doniczce, brzeg oczka został wysypany piaskiem, który pomału spływał wgłąb oczka, nowe kłącza, pewnikiem zakotwiły się w takim podłożu, człowiek się uczy na błędach, piekne obrzeże spłynęło, ale człowiek uczy się na błędach, obłędnie wynagrodzonych w naszym przypadku wiesz o czym piszę
Dwa ogrody 17:02, 06 gru 2013

Do góry
Pszczelarnio, zapomniałam dodać, iż pokrywa opiera się na betonowym kręgu. W szczeliny wysiewają się kwiatki, "pomogłam" też dostać się tam rojnikom. Trochę obrosła mchem.
Mech zagościł również na kamieniach przy większym oczku, ukorzeniły się też i rozrosły niskie roślinki skalne. Zielone miało dochodzić do granicy wody, bo oczka przebudowywać już chyba nie będę. Na początku tegorocznych wakacji było już prawie, prawie, tylko zasadzić ponownie lilie wodne. Wyjechałam na trzy dni, po powrocie zobaczyłam gołe kamienie wokół oczka. Mój leciwy już teść chciał mi pomóc, bo tak zarosło... A tak na marginesie, to kochany człowiek o złotym sercu...
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:53, 05 gru 2013

Do góry
Agata.. to jeszcze jedno pytanie, lilie ci rosna w koszach, czy masz naturalny zbiornik z wodą....
Tfu, tfu nie zauroczyć tych lilii, bo są naprawdę cudniaste.

Moja pierwsza rabata to było wrzosowisko... szkoda, że krzaki sie rozrosły i dużo wrzosów wyparły.. i to jedyna rabata której nie modyfikuję praktycznie od początku. i nie mam do niej zastrzeżeń. Wrzosy rosną ładnie, jedynie co to po bezśnieżnej i mroźnej zimie 2011/2012 dużo wrzośców mi wypadło..
Ogrodowe zacisze 10:47, 05 gru 2013

Do góry
Marysiu dawno u Ciebie nie byłam, a szkoda, bo masz bardzo ładny ogród, ale już nie wyrabiam z ulubionymi wątkami..
Lilie wodne w oczku na wątku u Aganii, są jej liliami, ja staram sie nie wrzucać swoich fotek do innych wątków bo wprowadzają zamieszanie.. U mnie lilie rosną w koszach wyłożonych agrowłókniną i zasypanych ziemia. W tym roku miałam słabe lilie, bo ziemie dałam sklepową, l kosze zostawiłam za głęboko i nie dałam im żadnego nawozu, a to żarłoczne rośliny. Ryby trochę mi mieszają przy koszach i liliach.. warto wrzucić trochę kamyków na wierzch kosza. Bogdzia ma lilie posadzone w workach.. nie wiem jak, ale u niej pięknie rosną.
A Aganii lilie są cudowne.
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:22, 05 gru 2013

Do góry
Aniu!
Gdzieś, chyba w wątku u Agani widziałam fotki z Twojego oczka, a w nim pięknie rozrośnięte i obficie kwitnące lilie wodne. W czym masz je posadzone, że tak pięknie rosną? Ryby ich nie wyrywają?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:37, 04 gru 2013

Do góry
Ja nie wiem czym się karmią te twoje lilie wodne One chyba na sterydach są
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:10, 04 gru 2013

Do góry
Liliowce, wrzosy, lilie wodne - ach, jak pięknie u Ciebie Aganiu. Pozdrawiam cieplutko
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:03, 02 gru 2013

Do góry
asc napisał(a)

Ja mam pompę, ale ją wyciągam na zimę, bo by mi zamarzła.. zastanawiam się jak to masz zrobione, że nie zamarza.. podyskutujemy kiedy o tym, czyli wszystkie parametry fizyczne Ja na zimę wkładam elektryczną przerębel z napowietrzeniem. I zapomniałam napisać, że twoje lilie wodne wymiatają.. po prostu cudne

Aniu pompy chodzą, zanurzone w wodzie tak, żeby na powiezrchni powstał bulgotający gezjer imieniem.......... Bulgot

Przerębel, mi wiatr porywał, bo był ze styropianu, albo z plastiku, pompy są cieżkie i nie zamarzają i woda też w obręgie Bulgota
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:48, 30 lis 2013

Do góry
Dokładnie o tego klona mi chodziło
Inwersja występuje w górach ale nie cały czas, tylko w sprzyjających okolicznościach przyrody.. ogólnie na każde chyba 100 metrów w górę spada temperatura o 0,5 stopnia..
Ja mam pompę, ale ją wyciągam na zimę, bo by mi zamarzła.. zastanawiam się jak to masz zrobione, że nie zamarza.. podyskutujemy kiedy o tym, czyli wszystkie parametry fizyczne Ja na zimę wkładam elektryczną przerębel z napowietrzeniem. I zapomniałam napisać, że twoje lilie wodne wymiatają.. po prostu cudne
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:30, 30 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łukasz systematyczne strzyżenie thuj, bukszpanow oraz cisów już ci uporzadkuje ogród. Trzmielina na zdjęciu też wymaga strzyżenia Ja moje trzmieliny raz w miesiącu chlastam ostro. Do tego trawki, zostają żurawki i bedziesz miał ład. Z doswidczenia wiem, ze lilie są piekne ale wprowadzają misz masz na rabatach... Mimo to sadzę je u siebie w tym roku bardziej u siebie zgrupuję i dam je na tyly, będą tworzyc plecki innym roslinom.

Wg mnie już bardziej kosmetyka niż rewolucja na rabatach u Ciebie

Wstyd się przyznać, ale thuje zawsze były strzyżone... w tym roku dałem z tym ciała niesamowicie. Wiosną nie było czasu, a póżniej gdy już wszystko porosło było to bardzo utrudnione i unikałem tej czynności co niestety nie wygląda efektownie. Wiosną zaczynam wielkie kulkowanie wszystkiego co się da, na pierwszy ogień idzie właśnie trzmielina, któa nie była strzyżona w tym roku bo bardzo odchorowała po zime, zgubiła wszystkie liście i już wisiała nad nią łopata, ale jak widać wystraszyła się i dała czadu
Z liliami zgodze się w 100% u mnie największy bałagan jest na rabacie przy chodniku, w innych miejscach rosną raczej w grupach.
Wiosna trzeba wprowadzić plan kosmtyki rewolucyjnej... sporo roślin, głownie krzewów czeka eksmisja.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:52, 30 lis 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Łukasz systematyczne strzyżenie thuj, bukszpanow oraz cisów już ci uporzadkuje ogród. Trzmielina na zdjęciu też wymaga strzyżenia Ja moje trzmieliny raz w miesiącu chlastam ostro. Do tego trawki, zostają żurawki i bedziesz miał ład. Z doswidczenia wiem, ze lilie są piekne ale wprowadzają misz masz na rabatach... Mimo to sadzę je u siebie w tym roku bardziej u siebie zgrupuję i dam je na tyly, będą tworzyc plecki innym roslinom.

też się pod tym podpisuję
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:42, 30 lis 2013

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:10, 29 lis 2013

Do góry
9. Rabata przy chodniku. Rosną tam dwa stare cyprysiki groszkowe i duży jałowiec, 5 thuji w rzędzie, przed krzewami od strony trawnika rosną liliowce, lilie, berberys języczka i kilka bylin. Prawdopodobnie rabata będzie troszke poszerzana. Kolejna rabata, któa nie powala na kolana... Mam mało zdjęć z tego miejsca.

W czasie kwitnienia lilii

10. Ostatnia rabata między domem a budynkiem gospodarczym. Totalny mix roślinny. Niejedna osoba chwyci się za głowe jak przeczyta co tam rośnie. Wierzba mandzurska, trzmielina szczepiona, 3 rh, dwa miniaturowe świerki, choina Jeddeloh, Sosna 'Shmidtii', jodła balsamiczna Nana, żurawki, berebrys, kosodrzewina, klematisy na kratce, tawułka, liliowce, lilie, cyprysik miniaturka, i salniak z około 35 roślinkami skalnymi, możliwe że jeszcze coś tam rośnie. Teraz sam się przeraziłem.

W wersji juz bardzo zaniedbanej, ojj muszą tu zajść zmiany

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 29 lis 2013

Do góry
6. Rabata po remoncie, ale nie do końca udanym, jednak obecnie najbardziej uporządkowana.
Rosną tutaj dwie thuje, dwa bukszpanowe stożki, dwie kulki bukszpanowe, żółta trzmielina na pniu, berberys' Tiny Gold', żurawki. Dalej rosną głownie kwasoluby, 3 azalie i 3 RH staowczo za cisano posadzone

7. Ciąg dalszy najdłuższej rabaty. Kolejna część za jałowcem gdzie rosną lilie i głownie byliny, obwódka z żurawek. W tym roku wywaliłem dużego jałowca i na tym pomysły się skończyły, sam nie wiem co z tym zrobić.

Poza brakiem jałowca i przesuniętym bukszpanem nasadzenia się jeszcze nie zmieniły

8. Wąski koniec długiej rabaty z 3 strzyżonymi thujami i kulką buszkpanową, wszystko podsadzone kolorowymi żurawkami... całkowity niewypał.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:09, 29 lis 2013

Do góry
1. Przedogródek
Na rabacie znajdują się dwa cisy, jodła koreańska, modrzew szczepiony 'Blue Dwarf', dwa jałowce 'Blue Arow', jeden jałowiec płożący, różanecznik, kosodrzewina, zielony berberys, liliowce w sporej ilości, lilie podobnie i żurawki. Trawnik wiosną w tej części likwiduje całkowicie, będzie kora po całości.

2. Rabata 'zło wcielone'
Zmieniana z 6 razy, żadna zmiana nie była korzystna, zdjęc pokaywać nie będę bo nie ma czego, całkowicie do remontu, Rośnie tam z 8 miniaturowych iglaków a reszta to byliny różnego typu, liliowce, tawułki, astry, parzydło leśne, dzwonki, . Istan tragedia

3. W tym miejscu rośnie duża stara jabłoń porośnięta bluszczem.

4. Teren pod jabłonią porośnięty bluszcze i niestety ma tam swoje miejsce kosz na śmieci, co bardzo mi się nie podoba, ale już nie mam pomysłu gdzie go przenieść, zwyczajnie nei ma gdzie, jedynym rozwiązanie jest chyba zrobienie kratek z bluszczem.

5. Studnia, ratunek dla ogrodu i portfela w razie upałów baaardzo głęboka. Obenie jest brązowa, chce ją czymś obudować.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies