Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Joaska 11:04, 09 gru 2013

Aniu, u Ciebie za dużo żebym mogła poczytać, może uda mi sie zimowymi wieczorami poczytać co tam pisałyscie a tym czasem pozdrawiam i zdrówka życzę
malgorzata_s... 12:11, 09 gru 2013

Aniu ja tyż nie dam się zniewolić ani szmacie ani nawet ściereczce. Precz z fanatycznymi porządkami.
Znam takowe kobity co nawet dezynfekuja podłogi. To dopiero chore jest. Buziole na nowy tydzień zostawiam
kachat 12:22, 09 gru 2013

Ja nawet nie wiedziałam, że niektórym ludziom tak na święta odbija, by jakieś niesamowite, wykańczające porządki robić... U mnie w domu zawsze było przed świętami tylko mycie okien, odkurzanie i ścieranie kurzy. Ja trochę teraz okroiłam tę wersję i u mnie jest tylko odkurzanie podłóg i mebli, ewentualnie nieco większe niż zwykle ogarnięcie kuchni i łazienki, czyli poustawianie skarbów niepoustawianych, i to wszystko. Ale bardziej niż porządki stresuje mnie przygotowywanie świątecznych wypieków - jak ma się dwie lewe ręce, to zrobienie jadalnych ciasteczek korzennych jest nie lada osiągnięciem
GosiaJoanna 13:15, 09 gru 2013

Aniu dziekuje za odwiedziny, trzymam kciuki za Twego wnusia oby jego Mamusia miała szybki poród. Czekamy na wieści i trzeba chyba założyć ten nowy wątek z naszymi pocieszkami Buziaki
Milka 14:54, 09 gru 2013

Ale tego było, obejrzałam lilie, doczytalam rozwazania, ze sprzątaniem tez jestem na bakier, muszę mieć wenę, kiedyś bylam wrecz pedantyczna, minęło mi na dobre
W swieta nastrój, menu i prezenty sa najważniejsze, bo przy klimatycznych lampkach nic nie widać
Bogdzia 17:08, 09 gru 2013

irena_milek napisał(a)
, bo przy klimatycznych lampkach nic nie widać

To mi się podoba. Też jestem na takim etapie.
Jak tam gotowanie Ci sie udało???????????????????
wiunia 18:21, 09 gru 2013

W swieta nastrój, menu i prezenty sa najważniejsze, bo przy klimatycznych lampkach nic nie widać

Takiego stwierdzenia szukałam i teraz jestem usatysfakcjonowana i zaczynam cieszyć się przedsiwiątecznym i świątecznym nastrojem DZIĘKI !!!
Gabriela 19:21, 09 gru 2013

ell napisał(a)

to na bank nie jest liliowiec cytrynowy przede wszystkim dlatego, że kwitnie maj-czerwiec. To jakaś odmiana starsza liliowca mniejszego. Ale która??? Któż to wie???

Czort wie, bo liliowce to najczęściej mieszańce, ale taki kwitnący w maju to może być Hemerocallis middendorfiana czy flava.

To tak zanim zapytam co u naszej Ani słychać
Z powodu nieobecności usprawiedliwionej nie wiem dokładnie co słychać, ale widzę że rzucane tu są hasła typu "precz ze ścierką", itd., itp.. To ja dołożę swoje motto - dom jest do mieszkania, a nie do sprzątania.
barbara_kraj... 20:20, 09 gru 2013

Gabriela napisał(a)

(...) To ja dołożę swoje motto - dom jest do mieszkania, a nie do sprzątania.

Ja tej zasadzie hołduję od dawna.
A sprzątać po świętach będę, jak córka z rodziną wyjedzie
gierczusia 20:53, 09 gru 2013

asc napisał(a)

Nie dawało mi to spokoju i przegrzebałam sie przez obcojęzyczną i polskojęzyczną literaturę, porównałam ze sobą znalezione materiały wczoraj...
Liliowce dzielą sie na :
- H. citrina - liliowiec cytrynowy
- H. fulva - liliowiec rdzawy
- H. x hybrida - liliowiec ogrodowy
- H. lilio - apshodelus - liliowiec żółty
- H. middendorffi - liliowiec Middendorffa
- H. minor - liliowiec mniejszy
- H. thunbergii - liliowiec Thunberga
- H. aurantiaca - liliowiec pomarańczowy
- H. x ochroleuca - liliowiec białożółty

Jak widać jest liliowiec cytrynowy i liliowiec żółty.
Bogdzia wszytko sie zgadza, tylko to zamiast "cytrynowy" powinno być "Żółty"....
Zółty ma różne nazwy, ale to jedno i to samo.. Hemerocallis lilioasphodelus, (syn. Hemerocallis flava, Lemon Day-lily Lemon Lily, Yellow Day-lily)

Liliowiec żółty czyli flava kwitnie maj/czerwiec
Liliowiec cytrynowy kwitnie jak inne liliowce.

Liliowiec żółty jest jadalny, wszystkie części rośliny, ale liście w dużej ilości są halucynogenne..
Sok z korzeni jest antidotum na zatrucie arszenikiem.. i ma właściwości antyrakowe ...

Łooooo ja pierniczę ... Ale traktat ... Jężora można sobie połamać

Niemożliwa jesteś .. Buziaki