Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 22:35, 08 gru 2013

Ela G - i tak trzymaj..... porządek musi być, ale bez histerii.. dzięki temu nikt u nas nie jest alergikiem Tak się pocieszam I usprawiedliwiam....

Agnieszka BK - dobrze, że lapik sie naprawił Ja mam wrażenie że do nikogo i nigdzie już nie zaglądam... i mam kaca moralnego.. i chciejstwa zajrzenia, a czas ogranicza. Samo życie .

Monika - myślałam, że mnie tu zaraz dziewczyny zadziobią za moje podejście do życia i porządków, a tu widzę, że nie tylko ja tam mam..... impreza na 20 osób.. chyba bym sie dała zamknąć nawet w wariatkowie byle tego nie urządzać.. tzn jako konferansjer to tak, ale jako kucharz.. to wszyscy by wylądowali na czipsach i coli Dzieciom to by chyba odpowiadało

Aniu -coś tam u Ciebie czytałam o rozbiórce, ale chyba nie rozbierasz domu w któym mieszkasz???? Muszę sie doczytać lepiej..

Ciocia Gosia - ja cały czas tak uważam, że są ciekawsze rzeczy niż sprzątanie.. szmacie zniewolić się nie dam

Aniu Monte - było w rzędzie 13 szt. teraz cześć przesadziłam, ale nie pamiętam ile.. to wielkie krzaki... ale ładna róza, długo kwitnie, do samych mrozów.. ja z nimi nie robiłam nic od 2008 roku jak posadziłam małe sadzonki.. Jak przemarzają to tnę do zdrowego i tyle.. nie nawożę, nie kopczykuję.. takie sierotki..
Bogdzia 22:50, 08 gru 2013

Jestem na bieżąco. Pozdrówka.
monteverde 22:53, 08 gru 2013

Potrafią dorastać do 2 m, no i ważne, że kwitną do mrozów
gierczusia 23:21, 08 gru 2013

Hasło " szmacie zniewolić się nie dam" wydrukuję sobie i powieszę na lodówce .... Eee... Nie tam.. ... Na kuble do mycia podłogi

Buziaki ... Szalllona

A na imprezę chipsy + cola to je siem pisze .. aaa.... + spanie na strychu ..offfkors
Rench 00:15, 09 gru 2013

Lilie,liliowce, śnieg,ptaki róże i jeszcze szmata zniewalająca jak to ogarnąć????
Pozdrawiam Aniu
ell 08:05, 09 gru 2013

to na bank nie jest liliowiec cytrynowy przede wszystkim dlatego, że kwitnie maj-czerwiec. To jakaś odmiana starsza liliowca mniejszego. Ale która??? Któż to wie???
Mala_Mi 09:03, 09 gru 2013

Bogdzia - a ja nie jestem na bieżąco już nigdzie.. trzeba z tym żyć... u mnie deszcz leje jak z cebra... śnieg się zrobił ciapą... brrr

Aniu Monte - róże rosna do 2 metrów lub lepiej.. to w zeszłym roku.. w grudniu.. i tak było co roku Potem są zamarznięte przez kawał zimy.

Gierczusia - wszystkie warunki spełniasz , aby być moim gościem ... warunki fizyczno-psychiczne

Renia - za miesiąc już się szykujemy... mus dziś jechać trochę kości rozruszać.. czasu coraz mniej... dobrze, że moje chłopy tego nie czytają, bo zaraz by mnie rozruszali przy tym strychu Rozmiar mam dobry do czołgania sie , a i nosić na strych jest co. By chałupy nie wyziębić na amen, to transport i poruszanie się jest utrudnione.

Ell - no i znów nie wiemy co to jest..... dziś już nie mam czasu nie rozgryzanie roślinek, więc ten problem odkładam na inny dzień
Mala_Mi 09:37, 09 gru 2013

Bogdzia napisał(a)

Ania ten się nazywa liliowiec cytrynowy po łacinie Hemerocallis lilioasphodelus inaczej mówiąc liliowiec Flava.

Nie dawało mi to spokoju i przegrzebałam sie przez obcojęzyczną i polskojęzyczną literaturę, porównałam ze sobą znalezione materiały wczoraj...
Liliowce dzielą sie na :
- H. citrina - liliowiec cytrynowy
- H. fulva - liliowiec rdzawy
- H. x hybrida - liliowiec ogrodowy
- H. lilio - apshodelus - liliowiec żółty
- H. middendorffi - liliowiec Middendorffa
- H. minor - liliowiec mniejszy
- H. thunbergii - liliowiec Thunberga
- H. aurantiaca - liliowiec pomarańczowy
- H. x ochroleuca - liliowiec białożółty

Jak widać jest liliowiec cytrynowy i liliowiec żółty.
Bogdzia wszytko sie zgadza, tylko to zamiast "cytrynowy" powinno być "Żółty"....
Zółty ma różne nazwy, ale to jedno i to samo.. Hemerocallis lilioasphodelus, (syn. Hemerocallis flava, Lemon Day-lily Lemon Lily, Yellow Day-lily)

Liliowiec żółty czyli flava kwitnie maj/czerwiec
Liliowiec cytrynowy kwitnie jak inne liliowce.

Liliowiec żółty jest jadalny, wszystkie części rośliny, ale liście w dużej ilości są halucynogenne..
Sok z korzeni jest antidotum na zatrucie arszenikiem.. i ma właściwości antyrakowe ...

Miłego dnia

mira 09:46, 09 gru 2013

łał - do tematu wrócimy bo mnie gnębi a tymczasem skopiowałam wiedzę
widzę że nie tylko ogród pięknieje stale i stale ale i Ty zaczynasz lecieć łaciną a nie swoim slangiem - sama już nie wiem co lepsze - chyba to jest taka kolej rozwoju ogrodniczki

pozdrawiam
ell 10:17, 09 gru 2013

asc napisał(a)

Liliowiec żółty jest jadalny, wszystkie części rośliny, ale liście w dużej ilości są halucynogenne..
Sok z korzeni jest antidotum na zatrucie arszenikiem.. i ma właściwości antyrakowe ...

Miłego dnia

czyli najpierw dla smaczku zupa z kwiatów na drugie halucynogenna sałatka z liści na wyluzowanie, a na koniec pod wieczór odtrutka w formie tartego korzenia z jajkiem i śmietaną - menu dla odważnych
na bank spróbuję