Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 08:02, 20 kwi 2021

Do góry

Skrzynie warzywne zamkn. 07:51, 20 kwi 2021

Do góry
Chyba warto założyć oddzielny wątek poświęcony jakże istotnej kwestii drewnianych skrzyń warzywnych.

Jestem w trakcie przygotowania warzywnika i mam do rozwiązania kwestię zabezpieczaenia skrzyń warzywnych od środka. Czy dobrym pomysłem byłoby użycie folii kubełkowej i położenie jej stroną "kubełkami w kierunku drewna"? Zastanawiam się nad tym, czy takie rozwiązanie może zapewnić lepsze wietrzenie drewna, bo przecież po opadach deszczu woda na pewno dostanie się jakoś między folię, jakby jej nie położyć. Czy może macie jakieś inne sprawdzone rozwiązania?

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 05:51, 20 kwi 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)
A jeszcze efekt finalny

I nie zostawiłaś tam nawet kawałka trawki? Bardzo tam pasowała, dodawała zwiewności.

Szafirki masz wypasione, u mnie takie pikuty malusie.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 05:18, 20 kwi 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Barwnikowe pole rośnie wokół mnie

A ja dwa lata temu wywalałam barwinek bo zagłuszył wszystko. To była bardzo ciężka robota. Niesamowicie się zakorzenił i na gęsto zarósł. Do tej pory ciągle mi wybija w różnych miejscach. A spod daglezji to to nie usunę do końca życia. Uważaj na drania. Ja go wyeksmitowałam na leśną część działki, gdzie psy biegają. Tam niech szaleje. Fakt, teraz pięknie kwitnie
Mały podmiejski 03:36, 20 kwi 2021

Do góry

To ja!
Do raju daleko - u Ewy 00:49, 20 kwi 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Między sąsiadami mamy siatkę. Chcemy ją zabezpieczyć w miejscach, gdzie puściły łączenia i dodatkowo zamocować panele druciane. Z przodu zaś zrobić porządny płot z metalowych przęseł.

Polecałbym przy tej okazji wymienić siatkę, dzięki temu zapewnicie sobie większy poziom bezpieczeństwa. Przy wygrodzeniu posesji dobrze sprawdzają się siatki z linii Pantanet, np. Pantanet Family, która na pewno posłużyłaby długo ze względu na dobre zabezpieczenie przed korozją.

Jeśli zastanawiacie się też nad możliwością zwiększenia prywatności na posesji, to warto rozważyć panele ogrodzeniowe, w które można wsunąć przesłony. Dzięki temu można oddzielić część posesji od wzroku sąsiadów. Polecam zerknąć na komplet panele Bekafor Classic i przesłony Screeno Line.

Ogród z koroną w tle 00:08, 20 kwi 2021

Do góry
oooo... tu widać niebieskie nieszczęście
Na początek wjechało 50 sadzonek cisa Hicksii...

Uprzedzę że obecnie rabata jest wolna od szmatek jedynie zewnętrzna cześć od strony płota (którego jeszcze brakuje) jest osłonięta od chwastów...

i wjechała trzmielina oskrzydlona w towarzystwie kulek Danica (one do dziś tu rosną i jakoś mi tu nie pasują...)
trzmielina była kolejny zakupem sadzonki mikro w 2016. Jest ładna owszem ale obecnie mój zamysł ogrodu jest nieco bardzie minimalistyczny a w sumie mam roślinny misz masz z dawnych lat i uparcie szukam im miejsca bo nie lubię wyrzucać a wydawać nie mam gdzie i komu…

taki zrobił się bałagan a cisy wołały - "dokup nas jeszcze troszkę i dokończ to sadzenie wzdłuż ogrodzenia którego nie ma…"

robota szła do przodu a rabatka puchła... powiększała się...i nabierała kształtu... to było dokładnie rok temu - kwiecień 2020.

Osiedlowy ogródek 23:50, 19 kwi 2021

Do góry
Może ktoś rozpozna odmianę.
Kwitnie co roku i ładnie się mnoży.
Kwitnie wcześnie, z reguły jako pierwszy.
W pąku jest różowy, w środku czerwony.
Kupowany jako Van Eijk

Ten na trzecim zdjęciu też niby Van Eijk...

Ogród z koroną w tle 23:49, 19 kwi 2021

Do góry
Chyba pora na kolejną rabatę...
A więc na początku bez ogrodowiska z burzą pmysłów obsadziłam takie coś... i niby wszystko oki ale jednak nie do końca bo problemów było kilka..

Po pierwsze cała ta rabata zbudowana jest na przydomowej oczyszczalni, czyli mamy tu dwa duże dekle (jednego niebieskiego nie widać) drugi czarny obłożony kamieniami...
Po drugie na rabacie między niskimi szarymi kominkami jest w ziemi tzn rozsącz a na nim nie wolno nic drzewiastego z głębokimi korzeniami sadzić… (ubolewam bo tak bardzo brakuje mi tu czegoś wysokiego co by zasłoniło..
A po trzecie roślinki jakie tu zestawiłam nie do końca były trafne i nie podobało mi się tutaj...
- dwie Wierzby Haruko – tragedia z jej prowadzeniem, ciągle to trzeba ciąć, przy czym strasznie to brudziło, poza tym jakieś chorowite były i nie do końca mi się podobały…
- buxy – jak już pisałam, uporządkowałam je w dwa miejsca żeby nie ganiać za ćmą po całym ogrodzie – poszły do rabaty brzozowo stipowej
- wrzosy – wyjątkowo brzydko to rosły…i nie do końca cieszyły moje oko…
- ciemne żurawki były niewidoczne…
- kule Thujki Danica znalazły później inne miejsce choć do tej pory nie jestem z niego zadowolona…
- został szczepiony na pniu Bez Lilak – choć co roku nie marznie w maju i oka nie cieszy ale szansę mu daje..
- zostały trawy – miskanty czerwone kratery (choć do końca nie jestem pewna co do rodzaju, kupiłam w 2016 dosłownie dwa źdźbła a to co widzicie to kolejne lata rozsad kłącza) …
- i tawułki Gold Flame… część znalazła inne miejsce a co sztuk czterech już nie miałam siły i zostały – ale chyba to był błąd…
- zapomniałabym - rabatę zamykał Perukowiec Podolski Royal Purple - kupiona sadzonka w 2016 miała 10 cm może

No to teraz dokumentacja jak cały rok zmienił tą rabate… ale już teraz napisze że jej ostateczny look nadal mi nie pasuję...ale o tym później.. może coś ktoś podpowie?

Pamiętajcie o ogrodach 23:40, 19 kwi 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
łąka barwinkowa ładnie powoli się zadarnia

Ja na barwinek patrzeć nie mogę dostałam takiego wstrętu do niego. Zdominował wszystkie rabaty. Sądziłam w jednym miejscu jest wszędzie.
Też widzę obok w parku, że posądzony i ledwo od 3 lat się krzewi. U mnie się rozpanoszył po całym ogrodzie. Posądzony pod azaliami jak tylko okwitnie skisze go i wyrwę i na ognisko.
Drugim przekleństwem u mnie jest bluszczyk kurdybanek. Nie wprowadzajcie go nigdy do ogrodu perzowi dorownuje. Na Przyniosłam ukradłam z klombu i rzeczywiście kradzione się bardzo dobrze przyjmuje. Nie mogę go okiełznać.

Ładnie już u ciebie rośnie. Już cieplej niż przed tygodniem i te ulewy przez cały tydzień zrobiły swoje ziemia jak gąbka.

Pozdrawiam
Wzgórze chaosu 23:24, 19 kwi 2021

Do góry
Iwonka napisał(a)

Pogoda niestety nie rozpieszcza, u mnie wszystko pływa w wodzie... Trawnik chlupie, na rabatach zastoje. Zlewy co chwila.

Kwietnik na drewutni to obecnie zakątek, gdzie marazm pogodowy nie dobija mnie tak bardzo. Udało mi się znaleźć trzy ładne, ciemne ciemierniki. Fajnie będą wyglądać na tle jasnej ścianki. I wiosną wypełnią lukę między zawilcami jesiennymi.

U mnie trawnik wygląda tak samo, masakra, nie da się nawet chodzić.. Wertylujację to chyba zrobię w połowie maja.. nie przypominam sobie takiej sytuacji

Gdzie znalazłaś takie piękne, ciemne ciemierniki ?????
Ogród z koroną w tle 23:20, 19 kwi 2021

Do góry
Annna12 napisał(a)

Basiu tak to wyglda dziś. Kamienie są teraz mokrę ale jak są suche to roślinka jest lepiej widoczna na tle kamyczków.

Bardzo dziękuję Aniu Jednak potrzebuję bardziej bordowego na start.
April podbija las... 23:19, 19 kwi 2021

Do góry
April napisał(a)

He, he, he Zawsze robiłam zakupy niemal hurtowe ale tym razem to już straciłam kontrolę i popłynęłam na maxa

Za to dziś nie sadziłam. Wróciłam z pracy i ułożyłam kolejne 6 płyt na ścieżce do misy. Choć przyznam że chore kolanko niemal do mnie mówiło i robiło wszystko żebym się zniechęciła do tej pracy

Zdjęcia robocze więc bajzel wokół. Jak dojadę do końca czyli jeszcze dwie płyty i zakręt w prawo, to będę wiedziała na jakiej wysokości obsadzić misę i zacznie się to najciekawsze czyli obsadzanie wokół misy.

Mężuś w międzyczasie umył tarasy i mebelki

A widzisz, to u mnie dziś jakby podobnie
Ty płyty - ja żwir.
Mąż taras i mebelki, a ja chodnik i samochód
Tak jakby tak samo
April podbija las... 23:17, 19 kwi 2021

Do góry
April napisał(a)

Ewcia, a co ja mogę przekopywać. Las przekopuję, sypię piasek z jednego miejsca na inne W amoku zimowym nazamawiałam różności to teraz mam jakieś 200 doniczek do posadzenia. W piasku nie posadzę bo szkoda kasy. Więc trzeba wydać kolejną kasę na ziemię i obornik i sadzić, żeby spełniać swoje marzenia, albo realizować urojenia- niepotrzebne skreślić

Ponieważ odzyskałam internet w laptopie, to mogę nawet wstawić zdjęcia na dowód mojej niepoczytalności. Potrójny rządek pod garażem

Zastawiona 1/3 tarasu, co by zacisznie miały.

I jeszcze rządki buków poupychane w dużych donicach, okryte agro, bo minusy były.

I jeszcze moje buczki .... no już nie będę pokazywać

Potwierdzam Twoją niepoczytalność… O MAMO!!! ILE!!!?
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:15, 19 kwi 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)
Parę fotek na dowód, że wiosna przyszła . Oczywiście magnolia musi być! Przy okazji - bliźniak został otynkowany. Przynajmniej już nie straszy .

Powiem Ci, że ten bliźniak to Ci ładne tło dla tej magnolii robi

Piękna pogoda u nas też dziś była.
Trawnik fajnie przegrzebany. Naprawdę opłaca się to robić.
Ogród pod lasem 23:14, 19 kwi 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
W oczekiwaniu na lepsze czasy wrzucam parę staroci

Psze Pani, nie poznałam Pani na awatarku
Masz piękną zieloną oazę właściwie to dżunglę
Proszę o podpisanie dwóch drzewek wielopniowych, czy to może jakieś klony?
Ogród z zegarem 23:14, 19 kwi 2021

Do góry
Aga, z tej liatry byłam zadowolona, bo kłosy ładnie się wybarwiały na fioletowo...ale coś im musiało zaszkodzić skoro zanikły...
Z podziwem patrzeć będę na Twoje bukszpany nowe nabytki...uwielbiam te rośliny, ale od kiedy ćma buszuje w ogrodach, to moje zamieniają się w coś niebywale paskudnego...już chwilami brakuje mi cierpliwości do walki z ćmą...wszystkie zabiegi są krótkotrwałe, a bukszpany weyglądają...ach szkoda gadać...znajdę zdjęcie to pokażę.
Osiedlowy ogródek 22:50, 19 kwi 2021

Do góry
Będę wywalać moje pierwsze rodki Piercy Wiesmann, mam je 5 lat i wyglądają coraz gorzej, chyba nie ma co ich trzymać, chociaż na dole wypuszczają młode przyrosty...

Zamiast będą ciemierniki.
I muszę zlikwidować tulipany bo i tak nie kwitną no i nie pasują tam

Blaski i cienie nowego życia 22:41, 19 kwi 2021

Do góry
Połączenie sesslerii i lawendy chyba jest najlepsze o tej porze

A tymianek cytrynowy obok bodziszka korzeniastego chyba będzie zadarniaczem nr1.zrobiłam sadzonki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies