Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród z tatarakiem w tle 07:24, 22 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ewo, Ja też mam u siebie jałowce Ale jestem przygotowana na to, że wkrótce może je dopaść jakieś choróbsko Chociaż nie jest powiedziane na 100% że musi...

Tak sobie myślę, ze przecież w naturalnych kompozycjach lesnych, gdzie rosną brzozy w sąsiedztwie jałowców wszystko pięknie wygląda.
Nie ma co sie zrażać opinią, tylko kombinować
Ogród z tatarakiem w tle 23:46, 21 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Renia a jakie Ty masz rosliny zaplanowane w swoim brzozowym zagajniku?
Rabata jest długa na 22 me, ale jest w kształcie łezki i brzozy maja być tylko w tej środkowej, szerszej części. Akurat ta częsc ma tylko 8m, wiec 7 sztuk tj. narysowała Ewa, powinno być pieknie

Ja mam trawy i kosodrzewinę + kwiaty...
A jeśli długość rabaty 8m to ok, może nawet 5szt byłoby dobrze
Na pewno będzie pięknie

A rozglądałaś się już za drzewami?
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 23:02, 21 mar 2015

Do góry
podpatruję Wasze wiosenne prace...no, ścinanie drzew i usuwanie pni to spore wyzwanie...
ale znam to... u mnie brzozy rosną sobie dość swobodnie, nawet trochę krzywo niektóre, ale na szczęście nikomu nie przeszkadzają...
wiosenne obsadzone donice pieknie się prezentują, no i krokusiki oczywiscie
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:54, 21 mar 2015

Do góry
Ona ma po drugiej stronie zaraz przy granicy spory basen, wówczas jeszcze bez zadaszenia i skarżyła się, że nasze brzozy jej strasznie śmiecą. Ta jedna faktycznie była blisko jej płotu. Zrobiliśmy to tylko ze względu na to, że w czasie budowy domu użyczała nam prądu i wody, więc bardzo nam pomogła, a generalnie to nie potrzebujemy tu konfliktów, bo dobrze nam się tu mieszka .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:39, 21 mar 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Niech żyje symetriaSłusznie zrobiliście, że je ścieliście, bo gdybyś chciała je wykopywać to musiałabyś zdemolować całą rabatę, tak jak ja w zeszłym roku.

Nasze 3 brzozy to były samosiejki i miały już 10 m wysokości i 40 cm średnicy pnia. Musieliśmy uzyskać zgodę z urzędu na ich wycinkę. Na początku byłam zła na moją sąsiadkę, bo to ona mi nie dawała spokoju przez te brzozy, że za blisko jej płotu, że śmiecą itp. No więc wycięliśmy, ale potem usunęliśmy całe korzenie. Tydzień mój mąż z tym walczył. Ale teraz jak mam doorenbosy trochę dalej od granicy działki i posadzone w przemyślany sposób, t o nie żałuję tamtej decyzji i tej roboty. Specjalnie wrzucę Ci foty dla porównania.

Powodzenia.Pozdrawiam

O to lecę do Ciebie

Dooorenbosy maja jedna wade, póżniej wypuszczają liscie wiosną....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:21, 21 mar 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wysokie brzozy kupiłas ale jak bedziesz je prowadzic? Pozwolisz rosnac do ziemi czy parasole porobisz tzn będziesz podcinac?Jak Ciebie znam to cięcie bedzie.

Bogdziu będę je ciąć w parasol. Te stare latem trochę podkrzesam aby podobnie wyglądały. Mam nadzieję, że korony pójdą im jeszcze trochę w górę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:18, 21 mar 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam, widziałam brzozy

To za Twoją sprawą

Dzisiaj po pozbyciu się drugiej powiedział, że gdybym usunęła 4 to by oszalał przypomniałam, że tylko dzięki Tobie są brzozy
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:03, 21 mar 2015

Do góry
Dorotka, bo są ja świadomie z nich zrezygnowałam, miałam dosyć swojej poprzedniej brzozy i jej liści na trawniku. Tak samo mam alergię na buki, ale każdy ma swoje preferencje i ogrodowe miłości.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:54, 21 mar 2015

Do góry
Wysokie brzozy kupiłas ale jak bedziesz je prowadzic? Pozwolisz rosnac do ziemi czy parasole porobisz tzn będziesz podcinac?Jak Ciebie znam to cięcie bedzie.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:52, 21 mar 2015

Do góry
Nie tylko w tym roku w moim ogrodzie następują zmiany. Pamiętacie, że kiedyś w moim ogrodzie rosły olbrzymie brzozy samosiejki? Były kością niezgody pomiędzy mną, a sąsiadką.

Były tak duże, że musieliśmy uzyskać pozwolenie na ich usunięcie. Zdecydowaliśmy się na ich całkowite wysadzenie. Tak, tak , wysadzenie, a nie tylko wycięcie. Najpierw ścięliśmy korony, potem stopniowo pień, a następnie przez tydzień usuwaliśmy potężne korzenie. Tak więc, to co dzieje się obecnie u mnie na trzcinowisku , to pestka

Dla przypomnienia było tak:

A jest tak:

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:34, 21 mar 2015

Do góry
Wcale te brzozy takie małe nie są, piękne, wysoko wyprowadzone, super wyglądają.
I na pewno szybko dogonią starsze siostry
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:27, 21 mar 2015

Do góry
Niech żyje symetriaSłusznie zrobiliście, że je ścieliście, bo gdybyś chciała je wykopywać to musiałabyś zdemolować całą rabatę, tak jak ja w zeszłym roku.

Nasze 3 brzozy to były samosiejki i miały już 10 m wysokości i 40 cm obwodu pnia. Musieliśmy uzyskać zgodę z urzędu na ich wycinkę. Na początku byłam zła na moją sąsiadkę, bo to ona mi nie dawała spokoju przez te brzozy, że za blisko jej płotu, że śmiecą itp. No więc wycięliśmy, ale potem usunęliśmy całe korzenie. Tydzień mój mąż z tym walczył. Ale teraz jak mam doorenbosy trochę dalej od granicy działki i posadzone w przemyślany sposób, t o nie żałuję tamtej decyzji i tej roboty. Specjalnie wrzucę Ci foty dla porównania.

Powodzenia.Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:22, 21 mar 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Nie no super są te nowe brzozy. Widać że wysoko szczepione a o takie trudno. Będzie pięknie jak wypuszczą liście.

Chyba też zabiorę się za swoje Evergoldy...Jakoś na razie udaję że ich nie widzę

Mogłabyś do mnie wpaść i podpowiedzieć coś w sprawie nowej rabaty? Ma być geometrycznie i zwiewnie jak u Ciebie

Zaraz lece, brzozy własnie tak wysoko szczepionych szukałam to jest szansa, ze sie szybciej ze starszymi siostrami zrównają, ktore ciagnęlam na palikach do góry
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:18, 21 mar 2015

Do góry
Brzozy eleganckieRoboty odwaliliście moc Gratuluję kondycji
Motyle i u mnie dzisiaj się pojawiły
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:07, 21 mar 2015

Do góry
Nie no super są te nowe brzozy. Widać że wysoko szczepione a o takie trudno. Będzie pięknie jak wypuszczą liście.

Chyba też zabiorę się za swoje Evergoldy...Jakoś na razie udaję że ich nie widzę

Mogłabyś do mnie wpaść i podpowiedzieć coś w sprawie nowej rabaty? Ma być geometrycznie i zwiewnie jak u Ciebie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:59, 21 mar 2015

Do góry
Poprzedniczek nie dało się wykopać.... musiałabym chyba koparkę zamówić lub ciezki sprzęt i zdemolowac ogórd. Jak szybko brzozy rosną...
Ścieliśmy najpierw a potem poobcinalismy korzenie... Nigdy w życiu już żadnych drzew nie bede zmieniać , niech sobie rosną...

Wiosna 2014

Wersja bez brzóz - dzisiaj w południe

Brzózki SOM , hi hi nie widac ich. Jest szansa , ze wtym sezonie pnie zbieleją, już je dokładnie obejrzałam

I dla porówniania ze starszymi siostrami po prawej stronie

Kwitnące skarpy 18:41, 21 mar 2015

Do góry
wiem własnie ,że nowość bo czytałam o niej w jakiejś gazecie.
Brzozy dziś już posadziłam,obfocę jak będą juz miały ładne listki,dostały dziś kilka traw do towarzystwa na dobry poczatek
Kwitnące skarpy 18:28, 21 mar 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)
Szalałeś w ogrodzie i pewnie Cię przewiało
Kupiłam dziś u Ciebie te trzy Fascination,do mojego większego auta weszły "na styk" Są już w nowym domku Myślałam,żeby dokupić tą nową odmianę brzóz w formie krzewu ale cena mnie powaliła

O to dobre nowiny teraz tylko musisz je posadzić i pokazać jak pięknie wyglądają w grupie . Ta cena tej brzozy jest dość spora lecz to jest jakaś nowość.
Widocznie gdzieś musiało mnie przewiać no ale damy radę i z tym
Ogród pewnej ogrodniczki 15:40, 21 mar 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Dorotko fajnie że zalozyłaś wątek
U mnie tez glina , mokro i słońce przez cały dzien. Zatem w piątym sezonie mojego ogrodu z pełna odpowiedzialnością napisze ci, ze taką dobrez znoszą
- wiśnie pissardi - juz masz
- graby
- bukszpany
- przede wszystkie wszelkiej maści trawy
- dobrze sobie radzą róze, hortensje bukietowe
- hosty (ale w półcieniu)
- bergenia,
- kiscienie

Natomiast mam ciagle problemy z : magnoliami (ale poniewaz je uwielbiam to sie nie poddaję), wisniami japońskimi (amonogawy np nie lrzeżyły po ulewnych deszczach akiku-shidareczęsto chorują) , brzozy, lawendy, rododendrony, klony japońskie. Wiśnie umbracullifera tez się męczą ale na razie daja rade. Aktulnie testuje ambrowce, ktore podobno lubia mokre tereny, zobaczymy po tym sezonie.

Znakomicie radzisobie wiekszośc bylin i co mnie dziwi azalie i laurowisnie.

Co do Miedzianu, teraz profilaktyczny oprysk wystraczy. Potem stosuj tylko wtedy gdy rosliny beda chore, ja przetestowałam np na czarna plamistośc roz Falcon a na bakteryjna plamistośc magnoli i brzoz Amistar. W razie czego w kwestii chemi w ogrodzie też poradze.

Teraz zastosuj oprysk Promanal lub Catane lub Treol aby zlikwidować larwy mszyc, przędziorka i innych ssących, ktor własnie sie budza . To srodki na bazie oleju parafinowego, nieszkodliwe dla ludzi i zwierząt a oklejają larwy, ktore umierają

Pytaj, zagladaj, będę doradzać.

Oś nie znam sie na naturalnych środkach ochrony roslin typu gnojówki

Marzenko, ambrowca na mojej glinie ja mam - jest super, kupuj i sadź śmiało. Uparty jak każdy chłop i daje radę nawet gdy mokro i twardo.
Bardzo Ci dziękuje za porady, bezcenne dla mnie - strasznie dziękuje. Będę zaglądać i pytać więc zaznacz mnie sobie jako przypadek beznadziejny
Ogród z tatarakiem w tle 15:34, 21 mar 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Mnie osobiście nie przekonuje akurat Blue Chip z hortkami. On ma taki zimny kolor. Raczej dałabym go z fioletami. Fajna rabata w planach. Akurat na brzozy wydaje mi się jest bardzo dużo pomysłów, ale sama wiem, że jak przyjdzie do konkretów to ciężko się zdecydować
Ja dałam w takiej rabacie z tyłu derenie Elegantissima, w środkowej linii Iris Sibirica + czosnki, a z brzegu rabaty Hakonechloa. Tylko wszystko na razie malutkie Choc podobają mi się też wrzosy i trawki pod brzozami

Ewa bardzo fajne rozstawienie brzóz zaproponowała

Mi tez sie Asiu bardzo podoba rozstawienie brzózek.
Jak myślałam o zagajniku brzozowym to uwazałam, ze najgorzej to będzie zedrzeć trawsko A teraz mam trudności z doborem roslin, bo chciałabym , aby było i ładnie i niedrogo i zimnozielono itd
U Ciebie bardzo ładnie wyglada ten zagajnik brzozowy. Co z tego, że rosliny małe-przecież urosną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies