Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Zielona 00:25, 13 kwi 2015

Kupiłam jesienią dzięki Tobie kilka lilii. Posadziłam na różance, oznaczyłam patyczkami miejsca zakwaterowania, ale na razie... cisza Ciekawe, czy któraś się pokaże...

Nigry cuuudne! Dobrze, że się na nie zdecydowałeś.
Luki 09:14, 13 kwi 2015

Marzenko bo sekator to przydatne narzędzie Troszkę szkoda, że te najładniejsze gałęzie nie zakwitną na drzewkach, ale trudno, ważne, że dało się przewieźć.

Gosiu z tym zakopaniem głębiej to też super historia
Wchodzę do szkółki, wszystko łądnie szukam swoich Nigr i nigdzie nie ma, idę zatem zapytać kogoś, kto krzątał się na końcu:
-Dzień Dobry są może śliwy wiśniowe odmiany Nigra?
-To takie śliwki do jedzenie?
-Nie, drzewa ozdobne
-Eeee to my nie wiemy... tu jakiś wiśnie kopiemy, mogą być?
Myślałem , że padnę
Po dłuższej chwili szukania znalazły się trzy tylko każda z innej parafii, a jedna wyższa od innych o pół metra. Mówię Pani, że potrzebne mi 3 takie same i usłyszałem:
-Zakopie Pan pół metra niżej i będzie dobrze. Myślałem, że padnę jeszcze bardziej.
Musiałem tłumaczyć przez 10 minut dlaczego nie można zakopać drzew niżej po czym usłyszałem:
-A skąd ja to niby mam wiedzieć.
Po negocjacjach Pani zadzwoniła do właściciela po czym okazało się, że na zapleczu jest ok 40 śliw, które były moim obiektem zainteresowań.
Jeszcze nie spotkałem się z tak niekompetentnym sprzedawcą w szkółce, ale to było zabawne bo Pani przynajmniej mówiła co wie, a dokładniej czego nie wie
Na szczęście właściciel przyjechał i dokładnie wiedział co sprzedaje

Alka drzewa kupiłem w Poczesnej pod Częstochową

Olu z drzew jestem zadowolony, dwie pozostałe troszkę gorzej wyglądają bo przycięte, ale i tak odbiją to w sezonie

Marto lilie powinny się spokojnie pokazać. U mnie w niektórych miejscach jeszcze śpią, a od południowej ściany cały czas pojawiają się nowe

Nigry to była chyba dobra decyzja, chciałem brzozy, ale wtedy na rabacie po kilku latach nic nie chciałoby rosnąć, albo musiałbym wylewać tam cysterny wody na moim piasku.
Zielona 09:24, 13 kwi 2015

Luki - a czy w tym Twoim miejscu zakupu zostały z tych 40 jeszcze jakieś Nigry? Potrzebne mi dwie ładne jednopienne z wysoką koroną.

edit: bo 40 sztuk to jednak wygląda na jakieś publiczne zamówienie...
butterfly 09:42, 13 kwi 2015

Ale mi humor poprawiles tą opowieścią o zakupach
Agatan24 09:48, 13 kwi 2015

Lukasz oni w tej szkółce to wogole jacyś zakreceni
Ja kupujac trzmieliny daję Panu odliczona kwotę za nie a on do mnie
-prosze poczekac
i przynosi mi reszte a po chwili
-o nie przepraszam przecież Pani dala zgodne
Ewik 09:55, 13 kwi 2015

Uśmiałam się również,no i mimo wszystko zazdroszczę tak zaopatrzonej szkółki.
Margo 10:14, 13 kwi 2015

Historyjka ze szkółki byłaby śmieszna, gdyby nie fakt, że ktoś kto się nie zna mógłby faktycznie wkopać drzewko pół metra głębiej. Niestety obsługa, a nawet właściciele wielu szkółek a jeszcze bardziej CO mają naprawde mizerną wiedzę na temat tego co sprzedają. U mnie jest ogrodniczy w którym właścicielka wciska ludziom takie bzdury, byle tylko kupili, że ostatnio stwierdziłam że już tam nie będę kupować. A najlepsze jak w zeszłym roku zamówiłam u niej żurawki Lime Marmolade i pani przywiozła Marmolade taka zadowolona, że zdobyła co zamówiłam - szkoda słów.
Twoja Nigra piękna, jak ja marzę o takich wysokich, a mam małe karzełki...
Luki 12:42, 13 kwi 2015

Marto na pewno jeszcze sporo mają i na publiczne zamówienie to nie wygląda. Pan mówił, że to świeża dostawa na ten rok. Korony zaczynały się an wysokości 180-200cm. Pnie prościutkie nawet bez krzywizny przy szczepieniu, a śliwy szczepione są nisko

Beato na początku byłem troszke zirytowaney podejściem, ale w sumie zrobiło się bardzo zabawnie bo Pani otwarcie mówiła, że się nie zna

Agato ważne, że mają dobry towar w przystępnej cenie, ale nie ma co liczyć na doradztwo z ich strony

Ewo szkółka niewielka, słabo rozreklamowana, ale asortyment ciekawy, muszę w najbliższym czasie wybrać się po hortensje Bobo

Gosiu niestety masz racje siostra, która była ze mną nie mająca bladego pojęcia o roślinach powiedziała, że gdyby była sama kupiłaby te krzywe i tak posadziła. Dla mnie to było zabawne bo mam już jakąś wiedzę.
W CO jak byłem pytać o śliwy wiśniowe Pani na siłę szukała tych drzew na dziale z drzewkami owocowymi. Na szczęście są też miejsca gdzie wiedza sprzedających jest spora, ale tych zdecydowanie mniej

Zrealizowałem w 80% plan sadzenia do godziny 12, ale zaczął padać deszcz. Narzekać nie będę bo deszczyk potrzebny, wiatr strasznie wysuszył glebę, ale nie mógł zacząć padać pół godziny później Zostałem z rozkopaną rabatą.
No nic teraz muszę uciekać do 'zębologa' a to już mnie przyjemne
malgorzata_s... 13:59, 13 kwi 2015

Kochany ja to celowo napisałam bo podobną przygodę miałam Wiesz jak to jest szukają najtańszych pracowników a to zwykle wiąże się z zerową wiedzą No i po co ich szkolić jak po sezonie ich nie potrzeba.
Margarete 16:11, 13 kwi 2015

Łukasz czy znajde zurawki lub zuraweczki które wytrzymaja na mocnym, nasłonecznionym i goracym fragmencie rabaty. Mam kilka odmian żurawek w róznych miejscach w ogrodzie ale nie w takich krańcowych warunkach, ten fragment o którym myslę to rabata za domem przy waskim przejściu a więc latem nagrzana od muru domu, nasłonecznienie od południa i południowego zachodu....co bys polecił ?