Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:29, 16 mar 2014

Do góry
Donice cudne i jakieś niedociągłości nie odbiorą im uroku no i jeszcze taka okazja.
Czy ja dobrze widze, że kolejny tysiączek wybija na 'zegarze'
Zimozielony ogród przy białym domu 21:34, 15 mar 2014

Do góry
Przypominam jutro Zimozielony u Mai
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:36, 15 mar 2014

Do góry
polinka napisał(a)
Łukasz podziwiam Mimo, że w domu brak pomocników to takie zmiany planujesz, ba już wykonujesz To się nazywa miłość do roślin i piękna wokół siebie. Rabatka nabierze teraz charakteru i będzie cieszyć oczy przy wejściu. Będę podglądać Twoje rewolucje.

Pomocy nie ma, ale w sumie mnie to cieszy. Wole zrobić sam i po swojemu
Najbardziej nie mogę się doczekać pierwszych nasadzeń

anna_g napisał(a)
Łukaszu - efekt estetyczny już wcale nie jest marny A że trzeba trochę poczekać - noooo ogrodnictwo cierpliwości uczy I tak masz dobrze bo u mnie to by codziennie pytali a co? a kiedy? a czemu tak długo możliwe też że w ramach "pomocy" dobrorodzinnej dosadziliby coś zupełnie nieplanowego bo "pusto było" Ja miałam dzisiaj wertykulowac bo ponoć rano miało być jeszcze ładnie - ale nie jest - pada i ostro wieje - ale się cieszę, bo deszcz potrzebny.
Trzmielin to chyba widziałabym tam więcej niż jedna - ale ja mam kiepską wyobraźnie do planowania więc się nie sugeruj. Będę śledzić postępy i powodzenia życzę

O dziwo w sprawach ogrodniczych jestem prawie bardzo cierpliwy Z tym pytaniem to się u mnie dopiero zacznie a czemu tego nie zostawisz?, a może przesadz te krzewy gdzieś przecież ładne? Powiedzmy, że przytakuje i nie słucham
Z trzmielinami będę myśleć, wyjdzie w praniu jak to się mówi.
Deszcz potrzebny, ale dlaczego akurat dzisiaj a ja miałem skończyć szkielet rabaty.

Marzena2007 napisał(a)

Ja też reklamuję... Mialo być dzisiaj 17 stopni...specjalnie urlop skróciłam aby w ogrodzie popracować....

Skracanie urolpu to dopiero poświęcenie To teraz tylko trzeba napisać reklamacje
Mnie ta pogoda bardzo pokrzyżowała plany.
Agawita napisał(a)
Ale zmiany sie zapowiadają, no no no, czekam na kolejną relację po takim wysiłku odpoczynek się należy Pozdrowionka zostawiam

Jeszcze bym popracował bo zmęczenia nie czuje wyspałem się i z nadzieją wyjrzałem przez okno, ale jak na złość prognozy dzisiaj się sprawdziły.
Kolorowy Ogród Geni 10:24, 15 mar 2014

Do góry
Geniu te plamy krokusów są niesamowite, ubarwiają ogród bardzo skutecznie
Lasek iglasty również robi wrażenie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:22, 15 mar 2014

Do góry
Alpejskie widoki niesamowite można powiedzieć, że troszke nierealne ale zdecydowanie bardziej do gustu przypadły mi widoki targowe z Monachium Widać, że cały wyjazd bardzo udany.
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 10:07, 15 mar 2014

Do góry
Takie wielkie cisy... łooo będzie cudny natychmiastowy efekt. Już jestem ciekaw jak to będzie wyglądać
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:06, 15 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Składam reklamacje pogodową. W zeszłym tygodniu zapowiadali piękną sobote i niedziele, a leje deszcz.
Skończył bym przygotowywanie rabaty, a tak nici z planu... trudno się mówi.

Ja też reklamuję... Mialo być dzisiaj 17 stopni...specjalnie urlop skróciłam aby w ogrodzie popracować....
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:05, 15 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Czytam czytam, ale z tego to się uśmiałem "Tak więc kasiek to wariat - ale pod kontrolą"

jak widzisz samokrytycyzm u mnie tez działa
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:46, 15 mar 2014

Do góry
Składam reklamacje pogodową. W zeszłym tygodniu zapowiadali piękną sobote i niedziele, a leje deszcz.
Skończył bym przygotowywanie rabaty, a tak nici z planu... trudno się mówi.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:43, 15 mar 2014

Do góry
paniprzyroda, Konrad, Agato, Bara info pw

Agnieszko wszystko sam, w domu pomocy przy takich sprawach nie znajde Efekt estetyczny na razie marny, ale niech tylko zacznie się pojawiać w szkółkach konkretny 'materiał'
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:50, 14 mar 2014

Do góry
Wysłana
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:18, 14 mar 2014

Do góry
Miejsce na liliowce oczywiście jest Wysyłki są już realizowane, ale w pierwszej kolejnośći byliny, liliowce pod koniec miesiąca Dostałąś może oferte bylin? wiem, że komuś wysyłałem, ale przyznaje się bez bicia... nie pamiętam komu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:04, 14 mar 2014

Do góry
Tak chciałbym je wymienić na reflektorki podświetljące rośliny. Lampy niestety się rozlatują, szybek kilku brakuje, ale prawdopodobnie jedna zostanie, te przy wejściu znikną bo będą za wysokie na tle nasadzeń
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 21:39, 14 mar 2014

Do góry
Czytam czytam, ale z tego to się uśmiałem "Tak więc kasiek to wariat - ale pod kontrolą"
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:06, 14 mar 2014

Do góry
Bogda napisał(a)
Aha, widziałam ten planzaciekawił mnie tym, że można z każdej strony zobaczyć jak roślinki będą się prezentowały!pomysłowe

Coś w stylu jak wykorzystać program techniczny do projektowania ogrodu
Jestem ciekaw co mi z tego wyjdzie i troszkę się tego boje....

monteverde napisał(a)
To teraz obejrzymy już po realizacji planu pozdrówka

Oj Aniu kiedy to będzie chciałbym jak najszybciej, ale pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Bukszpanów, czy nowych odmian żurawek, które dopiero będę miał najwcześniej pod koniec kwietnia. Trzeba polować na trawki itd. ale jestem dobrej myśli
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:52, 14 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Ale chlastasz Łukasz ale widać wielka potrzeba była, a co w zamian chyba się domyślam

Nie ma się co rozczulać No a potrzeba była jak widać, okropieństwo.
W zamian wiadomo co będzie, chociaż kilka zmian już wprowadziłem

Bogda napisał(a)
A co tam teraz będzie?masz plana?

Plan oczywiście jest i pokazywałem, ale z chęcia powtórze

Nie obróciłem zdjęcia, ale 'pijane' numerki widoczne
Lista roślin
Rośliny
1- kule bukszpanowe i niski żywopłocik.
2- Carex Evergold
3- Carex Ice Dance
4- obwódka z żurawek w odcieniach fioletu i druga część w odcieniach pomarańczu(głownie ze względu na dużą ilość odmian w tej kolorystyce wytrzymujących patelnie )
5- trzmielina emerald'n gold na pniu i dywanik, zastanawiam się czy nie dać więcej trzmielin na pniu, 2 lub 3.
6- Carex Frosted Curls
7- Carex prairie fire
8- rochodnik
9- liliowce
10- tuje
11- śliwa Nigra lub Pissardi

Plan troszke nieaktualny np, bukszpany w ćwiartce koła będą w takim układzie

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:45, 14 mar 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Jabyś jeszcze te dwa usunął to całkie by była nowa rabata a one coś brązowe igły mają,ale kanciki super ci wyszły

Wszytkie krzewy z tej rabaty idą w śmieć. Takich brzydali bym nie zostawił

anna_g napisał(a)
Łukasz ale fajny serial. Super Ci to wyszło i fajnie wygląda. Kanciki były jak żyleta ale z kostką też jest b.dobrze - Ty ją tak po prostu układasz? bez żadnej zaprawy ani nic? Czekam na dalsze postępy - na razie rewelka elegancko ci to wychodzi, czyściutko, równiutko - z tym bałaganem to letko przesadziłeś Brawo - podoba mi się

i pytanko mam - czy mogę już dzielić i sadzić żurawki w nowe miejsca???

Dziękuje. Powody kostki napisałem wyżej i na razie się z nią nie rozstaje Kostke układam na podsypce piaskowo-cementowej i mocno zagęszczam, prościel wale młotkiem ile wlezie . Wcześniej układałem na zaprawie, ale nie miałem 'świeżego' cementu.
Co do żurawek teoretycznie lepiej byłoby poczekać, ale jak widać ja już wszystko przesadzam, przymrozki im nie zaskodzą, a zimy to już raczej nie wróci Rozmnażania żurawek przez krótkopędy bym jeszcze nie robił, ale podział kępy z korzeniami to już tak

WilczaGora napisał(a)

o rany !!!!
jaka fajna rewolucja

Jeszcze nie taka fajna ale za kilka tygodni taka będzie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:38, 14 mar 2014

Do góry
Pawelus
Nie żałuje ani troszke żeby było lepiej trzeba zmian.

Alka mam nadzieję, że kolejne etapy będą też chociaż troszkę ciekawe

Bogda dzije się dzieje Bez kostki było by lepiej gdyby nie inni mieszkańcy. Lekko podwyższona kostka to taki alarm, że najechało się samochodem w zagrożony awanturą teren Niestety dla niektórych to problem jechać samochodem dokłądnie tam gdzie trzeba. No i jeszcze kostke mam na reszcie rabat, więc taka jedna bez głupio by wyglądała, a wyrzucać wszystko troszke szkoda bo jednak to był pewien koszt 3 lata temu
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:22, 14 mar 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Dzisiaj uzbrojony w łopate zrobiłem małe łubudu z krzewami
Na początku zniknęła najmniejsza tuja

Następnie troszke większa bliżej wejśćia do domu, zdjęcia okropne przez słońce, ale widać co się dzieje

Kolejny był cyprisik.

o rany !!!!
jaka fajna rewolucja
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:12, 14 mar 2014

Do góry
Następnie zabrałem się za układanie kostki Okropnie brudna, ale nie chciało mi się wyciągać myjki, wyczyszczę później.
Na koniec dnia pozostało posprzątać i zrobić ostatnie fotki.

Przy wejściu pojawiło się sporo miejsca, oczywiście cyprysik do usunięcia

I to by było na tyle

Kolejny etap to ścięcie drzewa, przesadzenie 3 tuj, wykopanie jałowca i cyprysika.
I zadanie dla domowego elektryka, wywalić stare lampy i przerobić oświetlenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies