Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:32, 28 sie 2024

Do góry
Kostki zalewowe na te nieszczęsne kolumny

Blaski i cienie nowego życia 18:32, 28 sie 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula my też już 10 lat i już wiele miejsc się prosi o lifting
Daj że dwie hosty Wiesi.

Dałam dzisiaj, ucieszyła się
A od niej przytargałam 2 cisy i 2 kulki tujowe na pniu bo suszyli do spalenia. U mnie się zmieszczą

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:04, 28 sie 2024

Do góry
Kłosowiec

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:03, 28 sie 2024

Do góry
Zawilce

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 18:00, 28 sie 2024

Do góry
Heptakodioum kwitnie, ależ to się robi monstrum

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:59, 28 sie 2024

Do góry
To jest czas róż

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:57, 28 sie 2024

Do góry
Rabata przed domem

Znowu na wsi 16:18, 28 sie 2024

Do góry
vita napisał(a)
Sierpniowe impresje z ogrodu Joli

Aż kipi od kwiecia, wszystkie rośliny zadbane, jak w bombonierce
Rudbekia to doskonała bylina na koniec lata. Dobrze ją wkomponowałaś na rabaty. O tej porze roku nie przeszkadza wcale kontrast żółci i różu (Jola, te różowe kwiatki to ostrogowiec, ten przycinany wcześniej?) Ciekawie przeplata się różem z kwiatostanami hortensji.

Jolu, ale pięknie. Zachwycam się i dziwię się, że nie pokazujesz nam takich pięknych widoków. Dzieki Vito za te zdjęcia i relację z ogrodu Joli
Ogród w malinówkach 16:15, 28 sie 2024

Do góry
Vanille Fraise najbardziej lubię w tej fazie kwitnienia.

Potencjalnie Polar Bear.

A Limelight ma kwiaty w 3 stadiach, limonkowe, białe i przebarwione. To chyba efekt przemarznięcia w maju.

Moje miejsce na ziemi -początek 15:46, 28 sie 2024

Do góry
Do Justynki
Ty kochana na hortensjach się znasz
Prośba o identyfikację
Jakieś żółte wyszło zdjęcie
Płatki takie w dół
A ten taki rzadki
Spełnianie marzeń - ogród czas start 15:12, 28 sie 2024

Do góry
Angelika, a może by tak zrobić te kwadraty zimozielone?
Albo całe kwadraty

albo sama obwódka i wypełnić to tymi bylinami, które już masz. Aczkolwiek perowskiej tam nie widzę, bo ona na dobrym miejscu potworzasta bywa. Chyba że inna odmiana? Kompaktowa? Jest ta nowa, nie pamiętam nazwy, ale jeszcze nie wiem, jak się będzie spisywać.

Na wiosnę dałabym w te kwadraty same czosnki. Zimozielony żywopłocik by zasłaniał conieco na wiosnę
Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:49, 28 sie 2024

Do góry
Wiem, że nudna jestem i się powtarzam, i wiem, że lubisz symetrycznie i geometrycznie, ale właśnie to symetrycznie i geometrycznie robią u Ciebie kształty rabat - kwadraty jednakowe, w jednakowych odległościach.

Co ciekawe wybierasz z kolei rośliny w odbiorze trochę szalone, zwiewne, raczej z geometrią się nie kojarzące i też je wbijasz w rytmiczne nasadzenia na kwadratowej rabacie. Perowskia jest przepiękna, zwiewna, ale raczej widzę ją przeplatającą się z trawami bylinami, choćby właśnie w towarzystwie trzcinnka, ale raczej w układach plam i nieregularnościach.

Wrzucę parę obrazków, na których charakter tej byliny i jej użycie wydobywają jej piękno. Usunę, jak zobaczysz o co mi chodzi...

Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:41, 28 sie 2024

Do góry
Angelika95 napisał(a)

Rabata wzdłuż przyszłego chodnika i rabata wzdłuż ogrodzenia frontowego. Rośliny w tych kwadratach do zmiany.

Obejrzałam jeszcze raz co masz w pobliżu. Może warto powtórzyć coś z roślin rosnących obok, ale niekoniecznie perowskie i stipy?

P.S. W Ogrodowisku widziałam ciekawy pomysł - rzeźba + stipy. U Ciebie w środkowej mogłaby być jakaś rzeźba ze stopami, a w dwóch pozostałych po jednej lampie ogrodowej w kształcie kostki (takie ma chyba Wiann jeśli dobrze pamiętam).
Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:27, 28 sie 2024

Do góry
Inne trawiaste połączenie: https://pin.it/iHcgpIKwE

Nawigatorki ogród pewnie kojarzysz.
nawigatorka napisał(a)

Znowu na wsi 13:39, 28 sie 2024

Do góry
I koniecznie, co rośnie po prawej u góry? Z żółciejącymi, czy też żółtymi liśćmi ?

Ooo, i ja podpytam o tą roślinę?

Dereń pięknie Ci rośnie I jak ładnie się przebarwia, czy to od słońca? jeśli tak to bardzo ładnie wygląda, taki z ciemnymi przebarwiniami Oglądałam go wiosną w Arboretum Wirty, i nie był tam aż taki ładny, gęsty jak u Ciebie. Jakiś czas temu chciałam go mieć, ale po tym Arboretum sobie odpuściłam, no ale u Ciebie to on robi zupełnie inne wrażenie
Ogród w malinówkach 13:36, 28 sie 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Wczoraj udało się sporo zrobić, ale nadal nie wszystko.

Trawnik wyskubany z chwastów, pasy pod żywopłot po brata stronie odchwaszczone, miejsce pod placyk trampolinowy przygotowane, osadniki rynien poczyszczone i w końcu rozłożone kartony i zrębka na froncie. Ale ciężko szło w ten upał

Edit:
Na tej mojej wąskiej rabacie udało się wbić głębiej właz od kanalizacji. Rośliny mają go przysłonić. A teraz zasypiałem zrębka, nie widać go prawda?

Te kulki na foto faktycznie dziwnie wyglądają. Ale na żywo nie mam takiego odczucia, że za dużo ich. A z dystansu, np. z ulicy wyglądają dobrze, bo nie są w rzędach ani od linijki. Póki co jestem zadowolony

Czytam od końca i dotarłam do nowego frontu, super uczucie mieć ukończony fragment ogrodu. Pięknie to wygląda, włazu nie widzę.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 13:06, 28 sie 2024

Do góry

Blaski i cienie nowego życia 12:53, 28 sie 2024

Do góry
Agatorek napisał(a)
Róża Nautica ma śliczny kolor ❤️

I widać, że ogród idzie w masę

Liczyłam że Nautica będzie bardziej liliowa, ale to wszystko zależy od słońca. Latem jest bardziej różowa i generalnie w pąku jest bardziej różowa. Myślę że gdyby miała mniej ostre słońce ten lila odcień by się przebił.
Ogólnie jestem z niej zadowolona i polecam na nasadzenia grupowe. Podpatrzyłam u kogoś na forum kilka lat temu ale nie wiem u kogo.

Jeśli chodzi o ogród w tym sezonie to miałam jako podstawowy priorytety zadbać o kanty- w większości się mi udało z wyjątkiem dawnego warzywnika.

Ponadto:
- poszerzyłam rabatę widoczną z tarasu -w zeszłym roku ją zakładałam bardzo niesfornie i prowizorycznie i teraz dopiero nabrała końcowego kształtu, przy okazji stała się świetnym przechowalnikiem sadzonek przywiezionych od dziewczyn
-zadbałam o wysciółkowanie rabat skoszoną trawą żeby polepszyć warunki glebowe roślinom i nowym sadzonkom, to uratowało moje rośliny przed 2 miesięcznymi upałami
- poza tym znów pozwoziłam od dziewczyn chciejstw
- zrobiłam też ogromnà ilość sadzonek wszystkiego co mam
Myślę że dopiero przyszły sezon pokaże efekty, na które czekam od wielu lat i są wynikiem ciężkiej i mozolnej pracy w ogrodzie. W moim przypadku stworzenie ogrodu zajęło ponad 10 lat i nadal został wiele miejsc nieogarniętych

Ptasi gaj 12:45, 28 sie 2024

Do góry
Melopartus i Memory

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 12:41, 28 sie 2024

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies